StoryEditorOCM
Svijetudaljavaju se

Raskol na desnici: Stranka Marine Le Pen neće surađivati s njemačkim AfD-om; ‘To što oni govore previše je za nas!‘

Piše vijesti sd
22. svibnja 2024. - 06:45

Francuska stranka Rassemblement National (Nacionalni front) neće sjediti pored njemačke partije Alternative für Deutschland (AfD) u novom sazivu Europskog parlamenta, potvrđeno je iz službe za odnose s javnošću ove stranke.

Iako pripadaju istoj parlamentarnoj grupi, zastupnici iz Francuske neće sjediti sa kolegama iz Njemačke, što bi se moglo shvatiti i kao prekid suradnje. Kako piše Politico, razlog su sve ekstremniji stavovi čelnika AfD-a koji čak prelaze i u neonacizam, od kojeg se predsjednica RN-a Marine Le Pen godinama pokušava distancirati.

Posebno im je sporan stav Maximiliana Kraha, člana AfD-a koji je u intervjuu za italijansku La Repubblicu rekao da "nisu svi koji su nosili SS uniforme automatski kriminalci". Le Pen, zajedno s drugim strankama desne političke orijentacije, očekuje dobre rezultate na predstojećim izborima za Europski parlament.

AfD je počeo gubiti na popularnosti nakon što je veći broj njihovih članova optužen za špijuniranje za Rusiju i Kinu, među kojima je i Krah. Pored toga, veze s neonacističkim organizacijama pojedinih članova su također "procurile" u javnost, što je dodatno naštetilo njihovom rejtingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 16:46