stdClass Object ( [id] => 1304797 [title] => Prosvjedi u Francuskoj nisu više samo ‘nacionalni sport‘ i beštimanje vlade, posljedice bi mogle biti puno ozbiljnije [alias] => prosvjedi-u-francuskoj-nisu-vise-samo-nacionalni-sport-i-bestimanje-vlade-posljedice-bi-mogle-biti-puno-ozbiljnije [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Olaf Scholz, njemački kancelar, poručio je Francuskoj, dok se suočavala s nasilnim prosvjedima nakon što je policija ubila 17-godišnjeg Nahela Merzouka jer se nije zaustavio automobilom, kako sa zabrinutošću prati “što se događa u toj zemlji. Iskreno se nadam, potpuno sam uvjeren da će francuski predsjednik pronaći načine koji će zajamčiti brzo poboljšanje situacije”.

Rekao je i da ne strahuje od takvog scenarija u Njemačkoj. Kao dokaz naveo je “zimu nezadovoljstva” koju je krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) predviđala prošle godine, kad je Rusija obustavila isporuke plina Europi, ali koja se nikada nije ostvarila jer je vlada poduzela potrebne korake da zaštiti ljude. “Njemačka ima kulturu socijalnog partnerstva koja seže jako dugo u prošlost, kao i... učinkovitu državu blagostanja i dobru ekonomsku budućnost”, rekao je Scholz. Zbog prosvjeda je francuski predsjednik Emmanuel Macron morao otkazati državni posjet Njemačkoj, prvi nakon 23 godine.

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) u istočnoj njemačkoj saveznoj državi Saska-Anhalt (Sassen-Anholt, glavni grad Magdeburg) prvi je put pobijedila na izborima za gradonačelnika, a to joj je druga izborna pobjeda u tjedan dana.

---

image

Umjetnički prikaz Francuske revolucije i juriša na Bastilleu AFP

Roger Rozencwajg/Photononstop Via Afp
---

Francuska revolucija 1789. godine prijelomnica je europske povijesti, izuzetno mrska Katoličkoj crkvi, što vodi zaključku da su joj rezultati pozitivni. Sumirana kao juriš na Bastilleu, čime je počela (nameće se usporedba s jurišem na Zimski dvorac u Sankt Peterburgu), revolucija je načelno prosvjed. Francuska je izišla na ulice i srušila monarhiju, pa će izlazak na ulicu postati simbol iskazivanja nezadovoljstva vlašću. Bit će revolucionarnih prosvjeda 1848. godine, tu je i 1871. i Pariška komuna. Čini mi se da ipak valja skrenuti pozornost na određenu dozu shizofrenosti francuskog prosvjedovanja, srušit će kraljevinu da bi nedugo potom dobili carstvo i cara, kojim se i danas silno ponose. Mudri Charles de Gaulle, bolji političar nego vojnik, kad je kreirao Petu republiku, kako tvrde francuski znanstvenici, pokušao je spojiti nespojivo – želju Francuske da bude republika, ali i da čuva povijesno nasljeđe moćnog kraljevstva i carstva. Tako je nastao sustav u kojem predsjednik ima velike ovlasti, ali je ograničen Narodnom skupštinom, polupredsjednički jer postoji i vlada koja ovisi o skupštinskoj većini.

Spajanje nespojivog

Koliko god blasfemično zvučalo, može se povući usporedba, u osnovnim crtama, prosvjeda koji je srušio kraljevinu i prosvjeda koji su potresali Francusku od 2018. godine pa do prije koji mjesec. Povezuje ih nezadovoljstvo javnosti vlašću koje se događa u trenutku povijesnih prijelomnica. U prvom slučaju nestaje feudalni sustav, danas se suočavamo s nužnosti promjene postojećeg kapitalizma. Revolucionarna 1968. godina ne bi pripadala toj skupini jer je ondje postojao snažan ideološki naboj, egzistencijalizam je bio važan faktor, a svijet je bio u jedinstvenom trenutku bipolarnog poretka.

Poseban položaj imaju dva prosvjeda, u oba slučaja posljedica policijskog nasilja nad mladim Francuzima imigrantskog podrijetla. Prvi je izbio 2005. godine u pariškim predgrađima, natjeravši na kraju predsjednika Jacquesa Chiraca da uvede izvanredno stanje. Drugi je izbio prije nešto više od tjedan dana opet u pariškim predgrađima, koje nastanjuje radnička klasa nižeg statusa. I u tim je prosvjedima vidljivo nezadovoljstvo vlašću, ali prije svega policijskim tretmanom mladih, posljedično i političkom nezainteresiranošću da se riješe brojni duboki društveni problemi izdvojenih zajednica, neću upotrijebiti pojam “ghetto”.

---

image
Clement Mahoudeau/Afp
---

Francuska se nakon Drugog svjetskog rata suočila s raspadom kolonijalnog carstva, koje je vrhunac doživjelo alžirskim ratom od 1954. do 1962. godine. Trenutak je to u kojem imigranti afričkog podrijetla, posebno iz Magreba, dobivaju epitet “sumnjivi”, koji se uvukao u društvenu svijest. Francuska politika, a treba imati na umu da je u zemlji bila snažna Komunistička stranka, uspostavlja snažnu socijalnu državu vjerujući da tako stvara branu jačanju radikalno lijevih političkih stavova.

Raspad bipolarnog poretka u određenoj je mjeri zatekao Francusku. Globalizacija je uzela maha, stvara se jedinstveno europsko tržište i unutar političke i poslovne elite stvara se dojam da je većina teškoća riješena.

A onda se pokazalo da je Fukuyamin pogrešno shvaćen “kraj povijesti” (nije se tada pretjerano bunio zbog toga, opravdavati se počeo prije koju godinu) prazna iluzija. Globalna financijska kriza 2008. godine uzdrmala je svijet, Francuska se relativno dobro nosila s njom zbog velikog unutarnjeg tržišta i ekonomije koja nije toliko izvozno orijentirana kao njemačka. Ali je ogolila nevolje zajednica koje je globalizacija ostavila po strani, ljudi čiji se svijet srušio jer su tvornice otišle na jeftinije lokacije, a njima nitko nije ponudio alternativu. Socijalna država odjednom je nestala u smislu sigurnosne mreže. Primjerice, Francuska se ponosila nedodirljivim zakonom o 35-satnom radnom tjednu koji je, osobito tijekom globalne financijske krize, postao utegom jer je podrivao konkurentnost. Poznat je slučaj već iz 2004. godine kad su radnici u tvornici “Bosch” samoinicijativno odlučili neplaćeno raditi dulje kako bi spriječili da se pogon premjesti u Češku. Odluka je izazvala šok politike i moćnih francuskih sindikata, ali to je bio proboj koji se proširio zemljom. Zakon je i dalje na snazi, ali često se radi dulje.

’Ukidanje’ ljevice i desnice

Dodajem tom procesu izuzetan tehnološki napredak, potaknut globalizacijom, pojava iPhonea radikalno mijenja način pristupa informacijama i komunikaciju uopće, ali i obavljanje poslova i u tvornicama. Postoje društvene zajednice koje u džepu imaju pametni telefon, ali ne mogu – zbog bilo kojeg opravdanog razloga, pa sve do neopravdanog, obične lijenosti – pratiti brzinu promjena koje se događaju u tehnološkom procesu, koje nisu u stanju mijenjati struku, profesiju. Te skupine nisu zadovoljne političkim elitama ljevice koja više ne shvaća njihove nevolje i traže novog partnera koji će artikulirati njihovo nezadovoljstvo. Tijekom kampanje na predsjedničkim izborima 2017. godine Marine Le Pen, tadašnja liderica radikalne desnice, obilazi područja Francuske s kojih je nestala industrija i nudi im podršku. I opet jedna shizofrenost Francuske, 2005. godine će Francuska na referendumu odbaciti prijedlog Ustava EU-a (voditelj radne skupine bio je bivši francuski predsjednik Valéry Giscard d’Estaing). Marine Le Pen će, nakon globalne krize koju je pratila i kriza eura, ne samo zbog Grčke, ali primarno zbog nje, uspostaviti političku platformu zagovaranja izlaska zemlje iz EU-a. Zbog toga na skupštinskim izborima 2017. krahira jer se pokazalo da većina stanovništva želi ostati u EU-u i imati euro.

Nemiri s rasnim predznakom izbili su 2005. godine, a slijedila su dva neuspješna predsjednička mandata, Nicolas Sarkozy (2007. – 2012., republikanac) više je vremena proveo slikajući se s novom suprugom, kantautoricom Carlom Bruni, nego baveći se državnim poslovima. Nasreću, u vladi je ministrica ekonomije, financija i industrije bila Christine Lagarde, sada predsjednica Europske središnje banke, koja je držala privredu iznad vode. Slijedi François Hollande, socijalist, koji je također mijenjao partnerice i ubrzo se potvrdio potpuno nesposobnim voditi državu (mandat je završio podrškom javnosti ispod 10 posto). Njegovo je predsjednikovanje obilježio niz krvavih terorističkih napada u Parizu i Nici koji su uzdrmali temelje Republike. I vratili epitet sumnjivaca građanstvu imigracijskih korijena.

---

image

Prosvjedi ‘žutih prsluka’ u Parizu u studenom 2018.

Zakaria Abdelkafi/Anadolu Agency Via Afp
---

Sarkozy je oslabio republikance, Hollande je uništio socijaliste. To je uvidio Emmanuel Macron, koji 2017. godine izlazi na predsjedničke izbore i pobjeđuje tezom o ukidanju ljevice i desnice. Donosi puno nade, malo rezultata pa već 2018. godine izbijaju prosvjedi “žutih prsluka”, koji pokazuju da Macron nema rješenja za nagomilane društvene probleme. Neredi su trajali mjesecima. Interesantan uvid daje Andrej Pjatakov u članku “Čileanski i francuski socijalni prosvjedi 2018. ‒ 2020.: komparativna analiza”. Autor zaključuje da “u globalnom prosvjednom valu 2019. godine čileanska i francuska društvena kriza imaju neke jedinstvene karakteristike, koje uključuju održivost prosvjednih aktivnosti i napredovanje temeljnih zahtjeva koji nadilaze trenutne probleme. Otkriveno je nekoliko sličnosti prosvjeda: nedostatak političkog vodstva; horizontalni format pokreta izgrađen na principu mreže; njihova udaljenost od vodećih političkih stranaka, odnosno nestranačka priroda prosvjeda; svenacionalnih razmjera. Čileanski skupovi bili su radikalniji po svojoj prirodi i uključivali su veći broj sudionika šire društvene baze. Kad je riječ o razlici u političkoj orijentaciji prosvjeda, u Čileu je dominirala lijeva agenda, dok je u Francuskoj pokret bio metaideološki (ni desni ni lijevi).” Zaključak: “U Čileu je prosvjed bio zreliji i uspio je postići važnije rezultate poput ustavne reforme.” Moram dodati da je ustavna reforma u Čileu kasnije propala.

Macron je stvarno zaposjeo politički prostor centra do te mjere da su socijalisti nestali, a radikalne opcije nisu se snašle da preuzmu vodstvo kod prosvjeda “žutih prsluka”. Cezuru donosi javnozdravstvena kriza nakon koje Macron opet pobjeđuje na izborima, ali sada mu gospođa Le Pen već snažno puše za vratom – osvaja 41 posto glasova. Krah Macronova političkog projekta potvrđuje posljednja anketa prema kojoj će na izborima za Europski parlament pobijediti Rassemblement National, stranka u kojoj i dalje vodeću ulogu igra Marine Le Pen s 25 posto podrške. Macronova stranka Renaissance može računati na 24 posto, kao i lijevi savez NUPES.

Ranjive zajednice

Francuski predsjednik, poražen i na vanjskopolitičkom planu jer je ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio njegovo posredništvo i napao Ukrajinu, odlučuje početi drugi mandat velikim unutarnjopolitičkim potezom: reformom mirovinskog sustava. Teška pogreška. Radikalna ljevica i desnica oštro ga napadaju, sindikati pokreću javnu pobunu, a jedini mogući saveznici, u Skupštini malobrojni republikanci, okreću mu leđa u strahu da će izgubiti i ovo malo podrške. Ulice su preplavljene nezadovoljnicima sa svih strana, između ostalog i zato što je vlada, koju je postavio Macron, svjesna da nema dovoljno glasova da reforma bude izglasana u Skupštini, koristi ustavnu mogućnost zaobilaženja zakonodavne vlasti i nameće reformu. Takav pristup dodatno mobilizira prosvjede. Francuski je predsjednik u potpunosti zanemario utjecaj ruske agresije na Ukrajinu, rasta cijene energenata i inflacije koja je pogodila većinu francuskih klasa (staleži su sastavni dio francuskog društva, nekako kao i prije napada na Bastilleu). Raste bijes pa će se čuti pozivi “neka bogati plate mirovinsku reformu” (treba imati na umu da je riječ o povećanju dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine).

---

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp
---
---
image

François Hollande

Behrouz Mehri/Afp
---
---
image

Nicolas Sarkozy

Julien De Rosa/Afp
---

Svi ovi procesi stvorili su kritičnu masu u ranjivim zajednicama, onima koje su u prvi plan došle 2005. godine. Policijski pucanj koji je nepotrebno odnio jedan mladi život bio je iskra. Hakim El Karoui, autor studije o siromašnim predgrađima koju je objavio Institut Montaigne, potvrđuje tezu kritičara francuskog predsjednika da nije uspio u rješavanju problema u predgrađima iako je izabran na temelju obećanja više uključivosti i ekonomskih mogućnosti. “Macron je učinio vrlo malo... (njegova vlada nema) čak ni pravu dijagnozu”, rekao je El Karoui The Financial Timesu. Vlade su, treba reći, uložile znatan novac u poboljšanje života u predgrađima, ali kao što je pokazao primjer o kojem sam pisao prije dva broja u Spektru – slučaj američkoga grada Hamtramcka – kada dio imigrantske zajednice ostvari uspon na društvenoj ljestvici, seli se na lokacije koje odgovaraju razini uspona, a na njihovo mjesto dolaze novi migranti, često još siromašniji i slabijih sposobnosti uspona. Briga za predgrađa mora biti trajna. Sociolog François Dubet Le Mondu tumači da političke organizacije i dalje nisu u stanju transformirati osjećaj napuštenosti koji se osjeća u radničkim četvrtima u organiziranu akciju. “Kao da se nemiri u Francuskoj događaju u političkom vakuumu”, zaključuje.

Politolog Rachid Benzine u Le Mondeu će zaključiti: “Da stvar bude gora – najblaže rečeno! – krajnje desničarske ideje, koje se u javnom mnijenju sve više probijaju već 40 godina, šire se i među policijskim službenicima (o čemu svjedoče ankete o glasačkim namjerama). Što možemo očekivati u ovakvim uvjetima od takve policije? Preostaje samo pitanje je li šok izazvan smrću Nahela M. uzaludan: hoće li ponovna izgradnja kohezije naše zemlje konačno postati politički prioritet?”

Na što odgovara analitička kuća Teneo: “Reakcija političkih čelnika na trenutne nemire bila je mnogo više polarizirana nego tijekom nemira 2005. godine odražavajući trenutno stanje francuske politike. Krajnje desničarski političari poput Marine Le Pen i Érica Zemmoura (majka i otac su mu bili migranti iz Alžira) predvidljivo su pozvali na policijski sat i proglašenje izvanrednog stanja. Nasuprot tome, krajnje ljevičarski Jean-Luc Mélenchon odbio je osuditi nemire – stav na koji su upozoravali drugi ljevičarski čelnici – i kritizirao je odgovor vlade.”

Vraćamo se tako pitanju identiteta, kako “bijelog” stanovništva Francuske koje se izgubilo tijekom kraja povijesti tako i “tamnoputog”, koje kaže da se osjećaju francuskim stanovništvom. “Ovdje smo rođeni. Ali mi smo nefrancuski Francuzi.” Što je dijelom posljedica i povijesne francuske politike koja nije prihvaćala manjine, nego je gradila ideju francuskog državljanstva kao jedine odrednice (zbog čega ima problema na Korzici). Pa se sada “pravi Francuzi” pitaju zašto ih je država ostavila po strani, a “nefrancuski Francuzi” hoće li ih ikada država stvarno prihvatiti.

Dođu li desni na vlast...

“To je eksplozija općeg bijesa usmjerena ne samo na policijsku opresiju, nego i na ekonomske i rasne nejednakosti”, rekao je Voxu Mathieu Rigouste, autor “La Domination Policière”, knjige koja istražuje kako su francuske policijske prakse ukorijenjene u kolonijalizmu.

Da, Francuska je poznata kao zemlja prosvjeda, ali ovi posljednji, od “žutih prsluka” naovamo, nisu više samo nacionalni sport, zabava kojom se javnost lišava stresa na ulici beštimajući vladu. Riječ je o složenim problemima s kojima se suočava Francuska i koji bi, ako vlada ne poduzme potrebne mjere, mogli 2027. godine na vlast dovesti krajnju desnicu (da ne postoji snažna veza te političke opcije s Rusijom, to ne bi bio problem): nedavna anketa koju je objavio Le Figaro, dnevni list čija je izdavačka politika bliska desnom centru, pokazuje da 39 posto ispitanih podržava izjave Marine Le Pen, a 33 posto Macrona. Važno, 70 posto ispitanika iste ankete izjasnilo se da podržava uvođenje izvanrednog stanja.

Ako na vlast dođe desnica, e onda će Francuska opet prosvjedovati. U međuvremenu će iduće godine organizirati Ljetne olimpijske igre. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Eksplozija bijesa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Eksplozija bijesa 2 0 15072 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-04 09:53:40 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Željko Trkanjec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-08 12:07:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-08 12:07:12 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prosvjedi u Francuskoj nisu više samo 'nacionalni sport' i beštimanje vlade, posljedice bi mogle biti puno ozbiljnije [metakey] => Francuska, prosvjedi, Nicolas Sarkozy, Emmanuel Macron, Francois Holland [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25198649.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25198648.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25209253.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25208795.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25068667.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25086139.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25209305.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Clement Mahoudeau\/Afp","Clement Mahoudeau\/Afp","Zakaria Abdelkafi\/Anadolu Agency Via Afp","Ludovic Marin\/Afp","Behrouz Mehri\/Afp","Julien De Rosa\/Afp","Roger Rozencwajg\/Photononstop Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prosvjedi u Marseillesu nakon ubojstva pari\u0161kog tinejd\u017eera AFP<\/p>","","

Prosvjedi \u2018\u017eutih prsluka\u2019 u Parizu u studenom 2018.<\/p>","

Emmanuel Macron<\/p>","

Fran\u00e7ois Hollande<\/p>","

Nicolas Sarkozy<\/p>","

Umjetni\u010dki prikaz Francuske revolucije i juri\u0161a na Bastilleu AFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25198649_1920.jpg":"1920x1080","k_25198649_1280.jpg":"1280x1280","k_25198649_1024.jpg":"1024x1024","k_25198649_640.jpg":"640x640","k_25198649_480.jpg":"480x480","k_25198649_340.jpg":"340x340","k_25198649_220.jpg":"220x220","o_25198649_1280.jpg":"1280x853","o_25198649_1024.jpg":"1024x682","o_25198649_640.jpg":"640x426","o_25198649_480.jpg":"480x320","o_25198649_340.jpg":"340x226","o_25198649_220.jpg":"220x146","h_25198649_1280.jpg":"1280x854","h_25198649_1024.jpg":"1024x683","h_25198649_640.jpg":"640x427","h_25198649_480.jpg":"480x320","h_25198649_340.jpg":"340x227","h_25198649_220.jpg":"220x147","pp_25198649_1280.jpg":"1280x1628","pp_25198649_1024.jpg":"1024x1303","pp_25198649_640.jpg":"640x814","pp_25198649_480.jpg":"480x611","pp_25198649_340.jpg":"340x432","pp_25198649_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25198648_1920.jpg":"1920x1080","k_25198648_1280.jpg":"1280x1280","k_25198648_1024.jpg":"1024x1024","k_25198648_640.jpg":"640x640","k_25198648_480.jpg":"480x480","k_25198648_340.jpg":"340x340","k_25198648_220.jpg":"220x220","o_25198648_1280.jpg":"1280x853","o_25198648_1024.jpg":"1024x682","o_25198648_640.jpg":"640x426","o_25198648_480.jpg":"480x320","o_25198648_340.jpg":"340x226","o_25198648_220.jpg":"220x146","h_25198648_1280.jpg":"1280x854","h_25198648_1024.jpg":"1024x683","h_25198648_640.jpg":"640x427","h_25198648_480.jpg":"480x320","h_25198648_340.jpg":"340x227","h_25198648_220.jpg":"220x147","pp_25198648_1280.jpg":"1280x1628","pp_25198648_1024.jpg":"1024x1303","pp_25198648_640.jpg":"640x814","pp_25198648_480.jpg":"480x611","pp_25198648_340.jpg":"340x432","pp_25198648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25209253_1920.jpg":"1920x1080","k_25209253_1280.jpg":"1280x1280","k_25209253_1024.jpg":"1024x1024","k_25209253_640.jpg":"640x640","k_25209253_480.jpg":"480x480","k_25209253_340.jpg":"340x340","k_25209253_220.jpg":"220x220","o_25209253_1280.jpg":"1280x853","o_25209253_1024.jpg":"1024x682","o_25209253_640.jpg":"640x426","o_25209253_480.jpg":"480x320","o_25209253_340.jpg":"340x226","o_25209253_220.jpg":"220x146","h_25209253_1280.jpg":"1280x854","h_25209253_1024.jpg":"1024x683","h_25209253_640.jpg":"640x427","h_25209253_480.jpg":"480x320","h_25209253_340.jpg":"340x227","h_25209253_220.jpg":"220x147","pp_25209253_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209253_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209253_640.jpg":"640x814","pp_25209253_480.jpg":"480x611","pp_25209253_340.jpg":"340x432","pp_25209253_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25208795_1920.jpg":"1920x1080","k_25208795_1280.jpg":"1280x1280","k_25208795_1024.jpg":"1024x1024","k_25208795_640.jpg":"640x640","k_25208795_480.jpg":"480x480","k_25208795_340.jpg":"340x340","k_25208795_220.jpg":"220x220","o_25208795_1280.jpg":"1280x854","o_25208795_1024.jpg":"1024x683","o_25208795_640.jpg":"640x427","o_25208795_480.jpg":"480x320","o_25208795_340.jpg":"340x226","o_25208795_220.jpg":"220x146","h_25208795_1280.jpg":"1280x854","h_25208795_1024.jpg":"1024x683","h_25208795_640.jpg":"640x427","h_25208795_480.jpg":"480x320","h_25208795_340.jpg":"340x227","h_25208795_220.jpg":"220x147","pp_25208795_1280.jpg":"1280x1628","pp_25208795_1024.jpg":"1024x1303","pp_25208795_640.jpg":"640x814","pp_25208795_480.jpg":"480x611","pp_25208795_340.jpg":"340x432","pp_25208795_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25068667_1920.jpg":"1920x1080","k_25068667_1280.jpg":"1280x1280","k_25068667_1024.jpg":"1024x1024","k_25068667_640.jpg":"640x640","k_25068667_480.jpg":"480x480","k_25068667_340.jpg":"340x340","k_25068667_220.jpg":"220x220","o_25068667_1280.jpg":"1280x853","o_25068667_1024.jpg":"1024x682","o_25068667_640.jpg":"640x426","o_25068667_480.jpg":"480x320","o_25068667_340.jpg":"340x226","o_25068667_220.jpg":"220x146","h_25068667_1280.jpg":"1280x854","h_25068667_1024.jpg":"1024x683","h_25068667_640.jpg":"640x427","h_25068667_480.jpg":"480x320","h_25068667_340.jpg":"340x227","h_25068667_220.jpg":"220x147","pp_25068667_1280.jpg":"1280x1628","pp_25068667_1024.jpg":"1024x1303","pp_25068667_640.jpg":"640x814","pp_25068667_480.jpg":"480x611","pp_25068667_340.jpg":"340x432","pp_25068667_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_25086139_1920.jpg":"1920x1080","k_25086139_1280.jpg":"1280x1280","k_25086139_1024.jpg":"1024x1024","k_25086139_640.jpg":"640x640","k_25086139_480.jpg":"480x480","k_25086139_340.jpg":"340x340","k_25086139_220.jpg":"220x220","o_25086139_1280.jpg":"1280x852","o_25086139_1024.jpg":"1024x681","o_25086139_640.jpg":"640x426","o_25086139_480.jpg":"480x319","o_25086139_340.jpg":"340x226","o_25086139_220.jpg":"220x146","h_25086139_1280.jpg":"1280x854","h_25086139_1024.jpg":"1024x683","h_25086139_640.jpg":"640x427","h_25086139_480.jpg":"480x320","h_25086139_340.jpg":"340x227","h_25086139_220.jpg":"220x147","pp_25086139_1280.jpg":"1280x1628","pp_25086139_1024.jpg":"1024x1303","pp_25086139_640.jpg":"640x814","pp_25086139_480.jpg":"480x611","pp_25086139_340.jpg":"340x432","pp_25086139_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x530","hd_25209305_1920.jpg":"1920x1080","k_25209305_1280.jpg":"1280x1280","k_25209305_1024.jpg":"1024x1024","k_25209305_640.jpg":"640x640","k_25209305_480.jpg":"480x480","k_25209305_340.jpg":"340x340","k_25209305_220.jpg":"220x220","o_25209305_1280.jpg":"1280x883","o_25209305_1024.jpg":"1024x706","o_25209305_640.jpg":"640x441","o_25209305_480.jpg":"480x331","o_25209305_340.jpg":"340x234","o_25209305_220.jpg":"220x151","h_25209305_1280.jpg":"1280x854","h_25209305_1024.jpg":"1024x683","h_25209305_640.jpg":"640x427","h_25209305_480.jpg":"480x320","h_25209305_340.jpg":"340x227","h_25209305_220.jpg":"220x147","pp_25209305_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209305_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209305_640.jpg":"640x814","pp_25209305_480.jpg":"480x611","pp_25209305_340.jpg":"340x432","pp_25209305_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15707848 Threads: 1 Questions: 3229516013 Slow queries: 7310711 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236539354 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/prosvjedi-u-francuskoj-nisu-vise-samo-nacionalni-sport-i-bestimanje-vlade-posljedice-bi-mogle-biti-puno-ozbiljnije-1304797 [printLink] => /vijesti/svijet/prosvjedi-u-francuskoj-nisu-vise-samo-nacionalni-sport-i-bestimanje-vlade-posljedice-bi-mogle-biti-puno-ozbiljnije-1304797?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 505231 [name] => Francuska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => francuska [link] => /tag/francuska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 508288 [name] => prosvjedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prosvjedi [link] => /tag/prosvjedi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376768 [name] => Nicolas Sarkozy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nicolas-sarkozy [link] => /tag/nicolas-sarkozy ) [3] => stdClass Object ( [id] => 310785 [name] => Emmanuel Macron [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => emmanuel-macron [link] => /tag/emmanuel-macron ) [4] => stdClass Object ( [id] => 722621 [name] => Francois Holland [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-08 14:07:39 [main_article_id] => 0 [alias] => francois-holland [link] => /tag/francois-holland ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Eksplozija bijesa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prosvjedi u Francuskoj nisu više samo ‘nacionalni sport‘ i beštimanje vlade, posljedice bi mogle biti puno ozbiljnije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25198649.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Clement Mahoudeau/Afp [mainImageDesc] =>

Prosvjedi u Marseillesu nakon ubojstva pariškog tinejdžera AFP

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25198649.jpg [title] =>

Prosvjedi u Marseillesu nakon ubojstva pariškog tinejdžera AFP

Clement Mahoudeau/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25198648.jpg [title] => Clement Mahoudeau/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25209253.jpg [title] =>

Prosvjedi ‘žutih prsluka’ u Parizu u studenom 2018.

Zakaria Abdelkafi/Anadolu Agency Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25208795.jpg [title] =>

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25068667.jpg [title] =>

François Hollande

Behrouz Mehri/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25086139.jpg [title] =>

Nicolas Sarkozy

Julien De Rosa/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25209305.jpg [title] =>

Umjetnički prikaz Francuske revolucije i juriša na Bastilleu AFP

Roger Rozencwajg/Photononstop Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Olaf Scholz, njemački kancelar, poručio je Francuskoj, dok se suočavala s nasilnim prosvjedima nakon što je policija ubila 17-godišnjeg Nahela Merzouka jer se nije zaustavio automobilom, kako sa zabrinutošću prati “što se događa u toj zemlji. Iskreno se nadam, potpuno sam uvjeren da će francuski predsjednik pronaći načine koji će zajamčiti brzo poboljšanje situacije”.

Rekao je i da ne strahuje od takvog scenarija u Njemačkoj. Kao dokaz naveo je “zimu nezadovoljstva” koju je krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) predviđala prošle godine, kad je Rusija obustavila isporuke plina Europi, ali koja se nikada nije ostvarila jer je vlada poduzela potrebne korake da zaštiti ljude. “Njemačka ima kulturu socijalnog partnerstva koja seže jako dugo u prošlost, kao i... učinkovitu državu blagostanja i dobru ekonomsku budućnost”, rekao je Scholz. Zbog prosvjeda je francuski predsjednik Emmanuel Macron morao otkazati državni posjet Njemačkoj, prvi nakon 23 godine.

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) u istočnoj njemačkoj saveznoj državi Saska-Anhalt (Sassen-Anholt, glavni grad Magdeburg) prvi je put pobijedila na izborima za gradonačelnika, a to joj je druga izborna pobjeda u tjedan dana.

---

image

Umjetnički prikaz Francuske revolucije i juriša na Bastilleu AFP

Roger Rozencwajg/Photononstop Via Afp
---

Francuska revolucija 1789. godine prijelomnica je europske povijesti, izuzetno mrska Katoličkoj crkvi, što vodi zaključku da su joj rezultati pozitivni. Sumirana kao juriš na Bastilleu, čime je počela (nameće se usporedba s jurišem na Zimski dvorac u Sankt Peterburgu), revolucija je načelno prosvjed. Francuska je izišla na ulice i srušila monarhiju, pa će izlazak na ulicu postati simbol iskazivanja nezadovoljstva vlašću. Bit će revolucionarnih prosvjeda 1848. godine, tu je i 1871. i Pariška komuna. Čini mi se da ipak valja skrenuti pozornost na određenu dozu shizofrenosti francuskog prosvjedovanja, srušit će kraljevinu da bi nedugo potom dobili carstvo i cara, kojim se i danas silno ponose. Mudri Charles de Gaulle, bolji političar nego vojnik, kad je kreirao Petu republiku, kako tvrde francuski znanstvenici, pokušao je spojiti nespojivo – želju Francuske da bude republika, ali i da čuva povijesno nasljeđe moćnog kraljevstva i carstva. Tako je nastao sustav u kojem predsjednik ima velike ovlasti, ali je ograničen Narodnom skupštinom, polupredsjednički jer postoji i vlada koja ovisi o skupštinskoj većini.

Spajanje nespojivog

Koliko god blasfemično zvučalo, može se povući usporedba, u osnovnim crtama, prosvjeda koji je srušio kraljevinu i prosvjeda koji su potresali Francusku od 2018. godine pa do prije koji mjesec. Povezuje ih nezadovoljstvo javnosti vlašću koje se događa u trenutku povijesnih prijelomnica. U prvom slučaju nestaje feudalni sustav, danas se suočavamo s nužnosti promjene postojećeg kapitalizma. Revolucionarna 1968. godina ne bi pripadala toj skupini jer je ondje postojao snažan ideološki naboj, egzistencijalizam je bio važan faktor, a svijet je bio u jedinstvenom trenutku bipolarnog poretka.

Poseban položaj imaju dva prosvjeda, u oba slučaja posljedica policijskog nasilja nad mladim Francuzima imigrantskog podrijetla. Prvi je izbio 2005. godine u pariškim predgrađima, natjeravši na kraju predsjednika Jacquesa Chiraca da uvede izvanredno stanje. Drugi je izbio prije nešto više od tjedan dana opet u pariškim predgrađima, koje nastanjuje radnička klasa nižeg statusa. I u tim je prosvjedima vidljivo nezadovoljstvo vlašću, ali prije svega policijskim tretmanom mladih, posljedično i političkom nezainteresiranošću da se riješe brojni duboki društveni problemi izdvojenih zajednica, neću upotrijebiti pojam “ghetto”.

---

image
Clement Mahoudeau/Afp
---

Francuska se nakon Drugog svjetskog rata suočila s raspadom kolonijalnog carstva, koje je vrhunac doživjelo alžirskim ratom od 1954. do 1962. godine. Trenutak je to u kojem imigranti afričkog podrijetla, posebno iz Magreba, dobivaju epitet “sumnjivi”, koji se uvukao u društvenu svijest. Francuska politika, a treba imati na umu da je u zemlji bila snažna Komunistička stranka, uspostavlja snažnu socijalnu državu vjerujući da tako stvara branu jačanju radikalno lijevih političkih stavova.

Raspad bipolarnog poretka u određenoj je mjeri zatekao Francusku. Globalizacija je uzela maha, stvara se jedinstveno europsko tržište i unutar političke i poslovne elite stvara se dojam da je većina teškoća riješena.

A onda se pokazalo da je Fukuyamin pogrešno shvaćen “kraj povijesti” (nije se tada pretjerano bunio zbog toga, opravdavati se počeo prije koju godinu) prazna iluzija. Globalna financijska kriza 2008. godine uzdrmala je svijet, Francuska se relativno dobro nosila s njom zbog velikog unutarnjeg tržišta i ekonomije koja nije toliko izvozno orijentirana kao njemačka. Ali je ogolila nevolje zajednica koje je globalizacija ostavila po strani, ljudi čiji se svijet srušio jer su tvornice otišle na jeftinije lokacije, a njima nitko nije ponudio alternativu. Socijalna država odjednom je nestala u smislu sigurnosne mreže. Primjerice, Francuska se ponosila nedodirljivim zakonom o 35-satnom radnom tjednu koji je, osobito tijekom globalne financijske krize, postao utegom jer je podrivao konkurentnost. Poznat je slučaj već iz 2004. godine kad su radnici u tvornici “Bosch” samoinicijativno odlučili neplaćeno raditi dulje kako bi spriječili da se pogon premjesti u Češku. Odluka je izazvala šok politike i moćnih francuskih sindikata, ali to je bio proboj koji se proširio zemljom. Zakon je i dalje na snazi, ali često se radi dulje.

’Ukidanje’ ljevice i desnice

Dodajem tom procesu izuzetan tehnološki napredak, potaknut globalizacijom, pojava iPhonea radikalno mijenja način pristupa informacijama i komunikaciju uopće, ali i obavljanje poslova i u tvornicama. Postoje društvene zajednice koje u džepu imaju pametni telefon, ali ne mogu – zbog bilo kojeg opravdanog razloga, pa sve do neopravdanog, obične lijenosti – pratiti brzinu promjena koje se događaju u tehnološkom procesu, koje nisu u stanju mijenjati struku, profesiju. Te skupine nisu zadovoljne političkim elitama ljevice koja više ne shvaća njihove nevolje i traže novog partnera koji će artikulirati njihovo nezadovoljstvo. Tijekom kampanje na predsjedničkim izborima 2017. godine Marine Le Pen, tadašnja liderica radikalne desnice, obilazi područja Francuske s kojih je nestala industrija i nudi im podršku. I opet jedna shizofrenost Francuske, 2005. godine će Francuska na referendumu odbaciti prijedlog Ustava EU-a (voditelj radne skupine bio je bivši francuski predsjednik Valéry Giscard d’Estaing). Marine Le Pen će, nakon globalne krize koju je pratila i kriza eura, ne samo zbog Grčke, ali primarno zbog nje, uspostaviti političku platformu zagovaranja izlaska zemlje iz EU-a. Zbog toga na skupštinskim izborima 2017. krahira jer se pokazalo da većina stanovništva želi ostati u EU-u i imati euro.

Nemiri s rasnim predznakom izbili su 2005. godine, a slijedila su dva neuspješna predsjednička mandata, Nicolas Sarkozy (2007. – 2012., republikanac) više je vremena proveo slikajući se s novom suprugom, kantautoricom Carlom Bruni, nego baveći se državnim poslovima. Nasreću, u vladi je ministrica ekonomije, financija i industrije bila Christine Lagarde, sada predsjednica Europske središnje banke, koja je držala privredu iznad vode. Slijedi François Hollande, socijalist, koji je također mijenjao partnerice i ubrzo se potvrdio potpuno nesposobnim voditi državu (mandat je završio podrškom javnosti ispod 10 posto). Njegovo je predsjednikovanje obilježio niz krvavih terorističkih napada u Parizu i Nici koji su uzdrmali temelje Republike. I vratili epitet sumnjivaca građanstvu imigracijskih korijena.

---

image

Prosvjedi ‘žutih prsluka’ u Parizu u studenom 2018.

Zakaria Abdelkafi/Anadolu Agency Via Afp
---

Sarkozy je oslabio republikance, Hollande je uništio socijaliste. To je uvidio Emmanuel Macron, koji 2017. godine izlazi na predsjedničke izbore i pobjeđuje tezom o ukidanju ljevice i desnice. Donosi puno nade, malo rezultata pa već 2018. godine izbijaju prosvjedi “žutih prsluka”, koji pokazuju da Macron nema rješenja za nagomilane društvene probleme. Neredi su trajali mjesecima. Interesantan uvid daje Andrej Pjatakov u članku “Čileanski i francuski socijalni prosvjedi 2018. ‒ 2020.: komparativna analiza”. Autor zaključuje da “u globalnom prosvjednom valu 2019. godine čileanska i francuska društvena kriza imaju neke jedinstvene karakteristike, koje uključuju održivost prosvjednih aktivnosti i napredovanje temeljnih zahtjeva koji nadilaze trenutne probleme. Otkriveno je nekoliko sličnosti prosvjeda: nedostatak političkog vodstva; horizontalni format pokreta izgrađen na principu mreže; njihova udaljenost od vodećih političkih stranaka, odnosno nestranačka priroda prosvjeda; svenacionalnih razmjera. Čileanski skupovi bili su radikalniji po svojoj prirodi i uključivali su veći broj sudionika šire društvene baze. Kad je riječ o razlici u političkoj orijentaciji prosvjeda, u Čileu je dominirala lijeva agenda, dok je u Francuskoj pokret bio metaideološki (ni desni ni lijevi).” Zaključak: “U Čileu je prosvjed bio zreliji i uspio je postići važnije rezultate poput ustavne reforme.” Moram dodati da je ustavna reforma u Čileu kasnije propala.

Macron je stvarno zaposjeo politički prostor centra do te mjere da su socijalisti nestali, a radikalne opcije nisu se snašle da preuzmu vodstvo kod prosvjeda “žutih prsluka”. Cezuru donosi javnozdravstvena kriza nakon koje Macron opet pobjeđuje na izborima, ali sada mu gospođa Le Pen već snažno puše za vratom – osvaja 41 posto glasova. Krah Macronova političkog projekta potvrđuje posljednja anketa prema kojoj će na izborima za Europski parlament pobijediti Rassemblement National, stranka u kojoj i dalje vodeću ulogu igra Marine Le Pen s 25 posto podrške. Macronova stranka Renaissance može računati na 24 posto, kao i lijevi savez NUPES.

Ranjive zajednice

Francuski predsjednik, poražen i na vanjskopolitičkom planu jer je ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio njegovo posredništvo i napao Ukrajinu, odlučuje početi drugi mandat velikim unutarnjopolitičkim potezom: reformom mirovinskog sustava. Teška pogreška. Radikalna ljevica i desnica oštro ga napadaju, sindikati pokreću javnu pobunu, a jedini mogući saveznici, u Skupštini malobrojni republikanci, okreću mu leđa u strahu da će izgubiti i ovo malo podrške. Ulice su preplavljene nezadovoljnicima sa svih strana, između ostalog i zato što je vlada, koju je postavio Macron, svjesna da nema dovoljno glasova da reforma bude izglasana u Skupštini, koristi ustavnu mogućnost zaobilaženja zakonodavne vlasti i nameće reformu. Takav pristup dodatno mobilizira prosvjede. Francuski je predsjednik u potpunosti zanemario utjecaj ruske agresije na Ukrajinu, rasta cijene energenata i inflacije koja je pogodila većinu francuskih klasa (staleži su sastavni dio francuskog društva, nekako kao i prije napada na Bastilleu). Raste bijes pa će se čuti pozivi “neka bogati plate mirovinsku reformu” (treba imati na umu da je riječ o povećanju dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine).

---

image

Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp
---
---
image

François Hollande

Behrouz Mehri/Afp
---
---
image

Nicolas Sarkozy

Julien De Rosa/Afp
---

Svi ovi procesi stvorili su kritičnu masu u ranjivim zajednicama, onima koje su u prvi plan došle 2005. godine. Policijski pucanj koji je nepotrebno odnio jedan mladi život bio je iskra. Hakim El Karoui, autor studije o siromašnim predgrađima koju je objavio Institut Montaigne, potvrđuje tezu kritičara francuskog predsjednika da nije uspio u rješavanju problema u predgrađima iako je izabran na temelju obećanja više uključivosti i ekonomskih mogućnosti. “Macron je učinio vrlo malo... (njegova vlada nema) čak ni pravu dijagnozu”, rekao je El Karoui The Financial Timesu. Vlade su, treba reći, uložile znatan novac u poboljšanje života u predgrađima, ali kao što je pokazao primjer o kojem sam pisao prije dva broja u Spektru – slučaj američkoga grada Hamtramcka – kada dio imigrantske zajednice ostvari uspon na društvenoj ljestvici, seli se na lokacije koje odgovaraju razini uspona, a na njihovo mjesto dolaze novi migranti, često još siromašniji i slabijih sposobnosti uspona. Briga za predgrađa mora biti trajna. Sociolog François Dubet Le Mondu tumači da političke organizacije i dalje nisu u stanju transformirati osjećaj napuštenosti koji se osjeća u radničkim četvrtima u organiziranu akciju. “Kao da se nemiri u Francuskoj događaju u političkom vakuumu”, zaključuje.

Politolog Rachid Benzine u Le Mondeu će zaključiti: “Da stvar bude gora – najblaže rečeno! – krajnje desničarske ideje, koje se u javnom mnijenju sve više probijaju već 40 godina, šire se i među policijskim službenicima (o čemu svjedoče ankete o glasačkim namjerama). Što možemo očekivati u ovakvim uvjetima od takve policije? Preostaje samo pitanje je li šok izazvan smrću Nahela M. uzaludan: hoće li ponovna izgradnja kohezije naše zemlje konačno postati politički prioritet?”

Na što odgovara analitička kuća Teneo: “Reakcija političkih čelnika na trenutne nemire bila je mnogo više polarizirana nego tijekom nemira 2005. godine odražavajući trenutno stanje francuske politike. Krajnje desničarski političari poput Marine Le Pen i Érica Zemmoura (majka i otac su mu bili migranti iz Alžira) predvidljivo su pozvali na policijski sat i proglašenje izvanrednog stanja. Nasuprot tome, krajnje ljevičarski Jean-Luc Mélenchon odbio je osuditi nemire – stav na koji su upozoravali drugi ljevičarski čelnici – i kritizirao je odgovor vlade.”

Vraćamo se tako pitanju identiteta, kako “bijelog” stanovništva Francuske koje se izgubilo tijekom kraja povijesti tako i “tamnoputog”, koje kaže da se osjećaju francuskim stanovništvom. “Ovdje smo rođeni. Ali mi smo nefrancuski Francuzi.” Što je dijelom posljedica i povijesne francuske politike koja nije prihvaćala manjine, nego je gradila ideju francuskog državljanstva kao jedine odrednice (zbog čega ima problema na Korzici). Pa se sada “pravi Francuzi” pitaju zašto ih je država ostavila po strani, a “nefrancuski Francuzi” hoće li ih ikada država stvarno prihvatiti.

Dođu li desni na vlast...

“To je eksplozija općeg bijesa usmjerena ne samo na policijsku opresiju, nego i na ekonomske i rasne nejednakosti”, rekao je Voxu Mathieu Rigouste, autor “La Domination Policière”, knjige koja istražuje kako su francuske policijske prakse ukorijenjene u kolonijalizmu.

Da, Francuska je poznata kao zemlja prosvjeda, ali ovi posljednji, od “žutih prsluka” naovamo, nisu više samo nacionalni sport, zabava kojom se javnost lišava stresa na ulici beštimajući vladu. Riječ je o složenim problemima s kojima se suočava Francuska i koji bi, ako vlada ne poduzme potrebne mjere, mogli 2027. godine na vlast dovesti krajnju desnicu (da ne postoji snažna veza te političke opcije s Rusijom, to ne bi bio problem): nedavna anketa koju je objavio Le Figaro, dnevni list čija je izdavačka politika bliska desnom centru, pokazuje da 39 posto ispitanih podržava izjave Marine Le Pen, a 33 posto Macrona. Važno, 70 posto ispitanika iste ankete izjasnilo se da podržava uvođenje izvanrednog stanja.

Ako na vlast dođe desnica, e onda će Francuska opet prosvjedovati. U međuvremenu će iduće godine organizirati Ljetne olimpijske igre. •

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Clement Mahoudeau/Afp Clement Mahoudeau/Afp Zakaria Abdelkafi/Anadolu Agency Via Afp Ludovic Marin/Afp Behrouz Mehri/Afp Julien De Rosa/Afp Roger Rozencwajg/Photononstop Via Afp
Clement Mahoudeau/Afp

Prosvjedi u Marseillesu nakon ubojstva pariškog tinejdžera AFP

Zakaria Abdelkafi/Anadolu Agency Via Afp

Prosvjedi ‘žutih prsluka’ u Parizu u studenom 2018.

Ludovic Marin/Afp

Emmanuel Macron

Behrouz Mehri/Afp

François Hollande

Julien De Rosa/Afp

Nicolas Sarkozy

Roger Rozencwajg/Photononstop Via Afp

Umjetnički prikaz Francuske revolucije i juriša na Bastilleu AFP

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/prosvjedi-u-francuskoj-nisu-vise-samo-nacionalni-sport-i-bestimanje-vlade-posljedice-bi-mogle-biti-puno-ozbiljnije-1304797 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=daebcdc50a7aa98d7e148860a6d151f20502776f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prosvjedi+u+Francuskoj+nisu+vi%C5%A1e+samo+%E2%80%98nacionalni+sport%E2%80%98+i+be%C5%A1timanje+vlade%2C+posljedice+bi+mogle+biti+puno+ozbiljnije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprosvjedi-u-francuskoj-nisu-vise-samo-nacionalni-sport-i-bestimanje-vlade-posljedice-bi-mogle-biti-puno-ozbiljnije-1304797 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fprosvjedi-u-francuskoj-nisu-vise-samo-nacionalni-sport-i-bestimanje-vlade-posljedice-bi-mogle-biti-puno-ozbiljnije-1304797 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Eksplozija bijesa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetEksplozija bijesa

Prosvjedi u Francuskoj nisu više samo ‘nacionalni sport‘ i beštimanje vlade, posljedice bi mogle biti puno ozbiljnije

Piše Željko Trkanjec
8. srpnja 2023. - 14:07

Olaf Scholz, njemački kancelar, poručio je Francuskoj, dok se suočavala s nasilnim prosvjedima nakon što je policija ubila 17-godišnjeg Nahela Merzouka jer se nije zaustavio automobilom, kako sa zabrinutošću prati “što se događa u toj zemlji. Iskreno se nadam, potpuno sam uvjeren da će francuski predsjednik pronaći načine koji će zajamčiti brzo poboljšanje situacije”.

Rekao je i da ne strahuje od takvog scenarija u Njemačkoj. Kao dokaz naveo je “zimu nezadovoljstva” koju je krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) predviđala prošle godine, kad je Rusija obustavila isporuke plina Europi, ali koja se nikada nije ostvarila jer je vlada poduzela potrebne korake da zaštiti ljude. “Njemačka ima kulturu socijalnog partnerstva koja seže jako dugo u prošlost, kao i... učink...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 06:28