StoryEditorOCM
Svijetsrušio se helikopter

Izrael se oglasio o smrti Raisija. Izraze sućuti uputili Putin, Erdogan i Xi Jinping: ‘Bio je vrijedan kolega i brat‘

Piše Vijesti SD
20. svibnja 2024. - 10:37

Reuters javlja da je izraelski dužnosnik novinskoj agenciji rekao da Izrael nije umiješan u pad helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Izrael rijetko službeno komentira svoje aktivnosti izvan svojih granica, koje su posljednjih mjeseci uključivale napade unutar Libanona, Sirije i Irana.

U travnju je Iran pokrenuo izravan napad bez presedana na Izrael, koji je odobrio Raisi, za koji je rekao da je odmazda za ono što je smatrao izraelskim napadom na iransku diplomatsku zgradu u glavnom gradu Sirije, Damasku, 1. travnja u kojem je ubijena visokopozicionirana osoba u iranskoj Islamskoj revolucionarnoj gardi i još osam časnika, donosi Guardian, a prenosi N1.

Izraze sućuti uputilo niz zemalja

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izrazio je "iskrenu sućut" EU-a nakon smrti iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova u helikopterskoj nesreći.

“EU izražava iskrenu sućut zbog smrti predsjednika Raisija i ministra vanjskih poslova Abdolahiana, kao i ostalih članova njihove delegacije i posade u helikopterskoj nesreći”, istaknuo je Charles Michel na društvenoj mreži X.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da je doprinos Raisija rusko-iranskim odnosima neprocjenjiv, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odao je priznanje Raisiju kao istinskom domoljubu i pouzdanom prijatelju Rusije.

"U Rusiji su predsjednik Irana Raisi i ministar vanjskih poslova Abdollahian bili poznati kao pravi, pouzdani prijatelji naše zemlje", rekao je Lavrov.

image

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera

-/Afp

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je Raisi bio "vrijedan kolega i brat".

"Kao kolega koji je osobno svjedočio njegovim naporima za mir iranskog naroda i naše regije tijekom njegovog vremena na vlasti, sjećam se gospodina Raisija s poštovanjem i zahvalnošću", napisao je Erdogan na platformi X dodajući da Turska stoji uz Iran u ovo teško vrijeme.

I kineski predsjednik Xi Jinping izrazio je sućut povodom Raisijeve smrti, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Indijski premijer Narendra Modi na platformi X napisao je da će se Raisijev doprinos jačanju bilateralnih odnosa Indije i Irana uvijek pamtiti.

Pakistan i Libanon proglasili su dane žalosti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 22:07