StoryEditorOCM
Svijetpisala iz wuhana

Izlazi iz zatvora nakon četiri godine: Kineska novinarka završila na robiji zbog zaobilaženja cenzure o Covidu

Piše vijesti sd
12. svibnja 2024. - 09:00

Kineska novinarka Zhang Zhan izaći će u ponedjeljak, 13. svibnja, iz zatvora nakon četiri godine, a iza rešetaka je završila nakon što je pisala o virusu Covid-19 u Wuhanu.

Bivša odvjetnica je u Wuhan došla u veljači 2020. godine, tri mjeseca nakon što je zabilježen prvi slučaj u Kini, prenosi klix.hr.

Bila je jedna od rijetkih neovisnih novinarki, koja je bez intervencija Komunističke partije, donosila vijesti iz Wuhana. Objavljivala je izvještaje na društvenim mrežama, te dijelila snimke iz bolnica u ovom gradu.

U svibnju 2020. godine, Zhang Zhan je osuđena na četiri godine zatvora zbog "izazivanja nemira", što je čest izgovor kineskih vlasti za zatvaranje novinara i aktivista. U zatvoru je nekoliko puta štrajkovala glađu, zbog čega su se mnogi brinuli o njenom zdravlju.

Kako je pojasnio njezin prijašnji odvjetnik, kada Zhan izađe, može biti poslana kući, ali i može završiti u "nježnom zatvoru", odnosno biti odvedena na nepoznato mjesto, gdje bi do tri mjeseca provela bez kontakta s vanjskim svijetom.

image
Mark Ralston/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 13:17