StoryEditorOCM
Svijet‘ne pretjerujem‘

Fico je 10. travnja na Facebooku objavio post koji ledi krv u žilama, Slovaci su u šoku: ‘Čekam da ta frustracija...‘

Piše Vijesti SD
16. svibnja 2024. - 10:33

U srijedu poslijepodne ustrijeljen je slovački premijer Robert Fico. Navodni atentator je 71-godišnji književnik Juraj Cintula, koji mu se približio nakon sjednice vlade u gradu Handlova. Odmah je uhićen, a slovački mediji javljaju da je napad bio politički motiviran.

Portal Aktuality uspio je stupiti u kontakt sa sinom osumnjičenog. Potvrdio je da njegov otac legalno posjeduje oružje. No demantirao je da je ikada spomenuo da je planirao napad na Fica.

‘Nemam pojma što je otac namjeravao, što je planirao, zašto se to dogodilo‘, rekao je. Na pitanje mrzi li njegov otac premijera, odgovorio je: ‘Reći ću vam ovo - nije glasao za njega.‘

Slovački mediji podsjetili su jučer na govor koji je proruski populistički premijer Fico objavio 10. travnja na Facebooku kada je govorio o prijetnjama upućenim vladinim političarima.

“Čekam da se frustracija naprednjaka koju hrane mediji pretvori u ubojstvo nekog političara u vladi”, poručio je na Facebooku, referirajući se na pristaše najveće oporbene stranke - Napredna Slovačka, prenosi portal Novinky.

“Birači napredne Slovačke bezobrazno psuju vladine političare na ulicama, a ja samo čekam kada će se ova frustracija, koju intenzivno produbljuju Denník N, SME ili Aktuality, pretvoriti u ubojstvo nekih od vodećih vladinih političara, a pritom nimalo ne pretjerujem", rekao je Fico, a prenosi Jutarnji list. 

Slovački premijer nalazi se u bolnici Roosevelt u Banskoj Bistrici, gdje je operiran.

Njemačka novinska agencija dpa prenosi u četvrtak ujutro da je Fico pri svijesti nakon operacije koja je trajala nekoliko sati.

Dpa navodi da lokalni mediji nemaju nikakvih drugih novih podataka o Ficovu zdravstvenom stanju.

Ranije u srijedu navečer, prema službenim informacijama, 59-godišnjak je bio životno ugrožen. Od tada nije bilo novog priopćenja ili objašnjenja Vlade, a zamjenik premijera Tomaš Taraba je za BBC u srijedu kasno navečer rekao da više nije životno ugrožen.

"Bio sam jako šokiran ... srećom, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti ... nije u životnoj opasnosti u ovom trenutku", rekao je Taraba.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 22:46