StoryEditorOCM
Regijaprijete blokadom

Žestoka pobuna u Sloveniji, bijesni su i građani i vlast: ‘Ne želimo te centre, stavite vojsku na granicu s Hrvatskom!‘

Piše Krešimir Žabec/JL
18. svibnja 2024. - 22:30

U Brežicama i Središču ob Dravi u Sloveniji već mjesecima traje žestoka pobuna tamošnjeg stanovništva i lokalnih vlasti protiv slovenske vlade koja u tim mjestima uz samu granicu s Hrvatskom želi sagraditi dva kampa za ilegalne migrante te traže da vojska izađe na granicu prema Hrvatskoj.

Slovenska je vlada još u veljači objavila kako na prostoru nekadašnjih graničnih prijelaza Obrežje i Središče ob Dravi namjerava sagraditi privremene kampove za migrante koji bi se koristili u slučaju kada su postojeća tri kampa u Ljubljani i njezinoj okolici prebukirana. Ti migrantski kampovi nalazili bi se nedaleko od Bregane te nekoliko sela s hrvatske strane u Međimurju, piše Jutarnji.hr.

Vlasti navedenih slovenskih općina podnijele su i tužbu protiv te vladine odluke Upravnom sudu, ali ih je on u četvrtak odbio, uz pojašnjenje da je samo riječ o vladinoj namjeri u slučaju više sile, odnosno značajnog povećanja broja migranata u Sloveniji.

Potpredsjednik slovenske Vlade Matej Arčon rekao je da je takva sudska odluka očekivana i da će vlada nastaviti s pripremama za osnivanje kampova. S druge strane, predstavnici općina tvrde kako je odluka suda jasan signal vladi da u ovom trenutku ne može i nema potrebe provoditi bilo kakve aktivnosti vezane uz te centre.

Prema planu slovenskog Ministarstva unutarnjih poslova, kamp u Obrežju bio bi kapaciteta do 25 stambenih kontejnera za maksimalno 120 do 150 ljudi, a onaj u Središču ob Dravi bio bi manjeg kapaciteta. Ti planovi središnje vlasti izazvali su žestoke prosvjede lokalnog stanovništva, posebno u Brežicama, i to pogotovo zbog činjenice da vlada prethodno nije obavila nikakve konzultacije s lokalnim vlastima.

U nekoliko su navrata u Brežicama održani prosvjedi te se prijeti blokadom prometnica i graničnog prijelaza prema Hrvatskoj ako vlada nastavi sa svojom politikom. Posebno su ljuti stanovnici općine Brežice čijim područjem već više od godinu dana prolazi glavni migrantski put iz Hrvatske u Sloveniju. Tako je od 60 tisuća migranata koje je slovenska policija privela prošle godine, njih čak 80 posto uhićeno na području Brežica.

image
AFP

U prva četiri mjeseca ove godine broj ilegalnih migranata se povećao te je do kraja travnja slovenska policija registrirala 13.570 ilegalnih prelazaka državne granice, što je gotovo 15 posto više nego u istom razdoblju lani. Na području Brežica već postoji registracijski kamp za tražitelje azila, a stanovnici Brežica strahuju da bi gradnjom kampa njihova sigurnost bila ugrožena. Također smatraju da je prostor nekadašnjeg graničnog prijelaza neadekvatan za migrantski kamp. Sličnog su mišljenja i stanovnici i vlasti Središča ob Dravi. Tu je lokaciju za migrantski kamp slovenska vlada odabrala zbog nove sjeveroistočne balkanske migracijske rute kojom uglavnom stižu državljani Sirije i Turske.

Moguća uspostava kampova za migrante u pograničnom prostoru mogla bi biti sigurnosni problem i za Hrvatsku. Naime, riječ je o kampovima za azilante koji nemaju zabranu kretanja. Stoga su vlasti u Međimurju već izrazile zabrinutost zbog planova slovenskih vlasti.

"Ako to doista bude tik do nas, sad kad nema kontrola, i naši će se ljudi osjećati nesigurno. Ne moraju azilanti a priori biti loši ljudi, ali ne znamo ništa o njima i njihovim namjerama te je ovo sigurnosni problem. Trebalo bi ga urediti negdje dalje od naselja i bolje osigurati. Općina Nedelišće stoga izražava negodovanje i protivi se najavljenom domu za azilante kod graničnog prijelaza", izjavio je nedavno Nikola Novak, načelnik općine Nedelišće, za portal eMedjimurje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 15:11