StoryEditorOCM
Regijanema popusta

Što uvježbava srpska vojska: građani masovno dobivaju pozive za vojne vježbe, onima koji se ogluše prijete kazne

Piše vijesti sd
28. kolovoza 2023. - 19:52

U posljednjih nekoliko tjedana na adrese građana Srbije, vojnih obveznika, stižu masovni pozivi za vojne vježbe. Odazivanje je zakonska obaveza i ukoliko se netko ogluši ili izostanak ne opravda, slijedi mu novčana ili zatvorska kazna, prenosi danas.rs.

Jednodnevne vojne vežbe su predviđene za rujan, dok će se višednevne vojne vježbe odvijati od 4. rujna do kraja listopada.

Prema Zakonu o vojnoj, radnoj i meterijalnoj obvezi, osobe iz pričuve mogu biti pozvane na vježbu najviše do 90 dana u tijeku jedne godine.

Vježba se prekida odnosno odgađa u slučajevima: bolesti, ako je član domaćinstva istovremeno na služenju vojnog roka, polaganja ispita, učešća na međunarodnim sportskim natjecanjima, međunarodnim znanstvenim, istraživačkim i umjetničkim manifestacijama, uslijed smrtnog slučaja ili teške bolesti u obitelji, nepogode koja je dovela do teškog materijalnog položaja.

Rezervistima u radnom odnosu tijekom obuke pripada naknada zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 mjeseci prije pozivanja.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj vojni obveznik koji se, bez opravdanog razloga ne odazove pozivu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 01:52