StoryEditorOCM
Regijametalno ludilo

Beograd prešišao Ultra Split! Dva dana u svibnju cijene apartmana sa 60 eura ‘skaču‘ i do 1000, a sve zbog ovog događaja

Piše Marija Crnjak/JL
21. svibnja 2024. - 10:18

Normalno je da cijene smještaja rastu s potražnjom ili u danima važnih evenata, ali ovo što su Beograđani izveli s cijenama smještaja u danima kad nastupa Rammstein dugo nismo vidjeli - uspjeli su prešišati čak i Malmö u danima Eurosonga! Pa ako se spremate na jedan od dva koncerta industrial metal velikana Rammstein, koji na Ušću u Beogradu nastupaju 24. i 25. svibnja, a nekim slučajem još niste rezervirali smještaj ili se nemate kome uvaliti na spavanje, spremite se na neugodno iznenađenje i popriličan trošak, piše Jutarnji list.

Naime, ono malo apartmana i hotelskih soba koji su ostali nepopunjeni krajem ovog tjedna iznajmljuje se u prosjeku po cijenama deset puta višima nego inače, pa budite spremni za noćenje po sobi ili apartmanu iskeširati bar 500 eura, a u Beogradu i okolici pronašli smo i puno ekstremnije ponude.

image

Till Lindemann, glavni pjevač Rammsteina na koncertu u Hanoveru

Christophe Gateau/Afp

U ta dva dana u Beogradu je na platformi Booking.com, naime, slobodno tek 67 objekata, ili samo tri posto ukupne ponude grada, i oni koji su nekim čudom ostali nepopunjeni odlučili su iskušati sreću.

Jer iako se i očekuje da iznajmljivači nabiju cijene kad je veća potražnja, pogotovo u vrijeme ovakvih spektakularnih događaja, Beograd obara rekorde koje zasad ne viđamo ni u Splitu za vrijeme Ultre. Tako će vas dvokrevetna soba u blizini centra grada, koju ste ovog ponedjeljka mogli unajmiti za 60 eura, u petak koštati 500 eura.

image

Cjenik Booking Beograd

Booking.com

Stan za dvoje u jednom od zdanja naselja Beograd na vodi, koji se u ponedjeljak iznajmljivao po 137 eura za noć, u noći s petka na subotu platit ćete 2000 eura, a dan kasnije 1000 eura. Studio na dvije minute od Knez Mihailove sljedeći utorak košta 71 euro, a na dane kad Beograd trese metalno ludilo, njegova se cijena penje na 804 eura po noćenju, više nego u legendarnom Hotelu Moskva koji je za ovu priliku cijene noćenja tek utrostručio.

Velika potražnja

Kad je u pitanju naša pretraga na platformi Booking.com, rekorder je definitivno apartman za četvero u Zemunu koji početkom tjedna košta 82 eura, a u dane koncerta raste čak 25 puta, do 2100 eura po noćenju! Dvije osobe proći će tek nešto bolje, platit će ga 1550 eura za tu jednu noć, koju će dobrim dijelom zapravo provesti na koncertu.

Na društvenim mrežama tjednima se komentiraju sulude cijene smještaja u Beogradu, a gostima se savjetuje da prespavaju u okolnim gradovima, recimo Novom Sadu, iz kojeg se u Beograd vlakom stiže za pola sata. Do jučer je i ondje bilo malo slobodnog smještaja, no cijene su pristojnije.

Za usporedbu, Atena - koja Rammstein ugošćuje pet dana kasnije - nije ni trepnula po pitanju cijena apartmana, one su iste kao i u ostatku tjedna, no tamo je još slobodno oko 900 smještajnih jedinica. Tržište je naprosto veće. Cijene smještaja u hotelima u Malmöu u vrijeme finala Eurosonga bile su dva do tri puta više od prosjeka.

Split je poznat po nabijanju cijena za vrijeme Ultre, a ovo što je preostalo slobodno na početku srpnja tek je dva-tri puta skuplje od "normalnih" dana zapravo već visoke ljetne sezone. Ujedno se radi o smještaju koji je skuplji u startu i nije popularan izbor za partijanere.

U Beogradu se sada poklopila velika potražnja u odnosu na ponudu, a čak dva dana stadionskog koncerta Rammsteina spadaju u red najjačih spektakala, ne samo zbog popularnosti benda nego i poznatog megalomanskog scenskog nastupa. Beograd je već treći put svjedok njihova jedinstvenog performansa, koji čini kombinacija provokativne muzike i masivne pirotehnike.

Niče mini-grad

Na Ušću se gradi pravi mini-grad površine 240 tisuća kvadratnih metara, a kompletna oprema se morala podijeliti u čak 77 šlepera. Jačina zvuka na koncertima u Beogradu će ići do nevjerojatnih dva milijuna vata, a po koncertu se očekuje gotovo 600 različitih pirotehničkih efekata, za čiju je izvedbu potrebno više od 1200 litara benzina. Najveći plamenovi će se protezati do 20 metara u visinu, dok će njihova temperatura dosezati 600 stupnjeva. Na realizaciji koncerata bit će uključeno oko 1500 ljudi, a samo za izradu bine potrebno je šest dana, od čega tri dana za montiranje čelične konstrukcije bine te ostatak za postavljanje instalacija zvuka i svjetla. Po koncertu, upotrijebit će se 36 strojeva za dim i 35 ventilatora, a električna energija će se crpiti iz zasebnog generatora, što će osiguravati da protok struje u okolici bude stabilan, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 05:48