StoryEditorOCM
PolitikaProšek

Picula otvoreno poručuje Talijanima: Ne lomite izbornu kampanju preko leđa hrvatskih vinara!

Piše Milena Budimir
16. svibnja 2024. - 13:05

Velik se broj naših vinara i vinogradara dobrano stresao čuvši na izjavu Luce Zaia, predsjednika talijanske regije Veneto (Lega Nord) u kojoj se proizvodi većina talijanskog Prosecca. Zaia je naime ustvrdio kako je Europska komisija donijela odluku o zabrani korištenja naziva "Prošek". No, straha nema, daleko je to od istine, potvrdio je europarlamentarac Tonino Picula. Naime, nova Uredba o zemljopisnom podrijetlu nema nikakvog efekta na slučaj "Prošek", interna provjera Komisije o ovom slučaju još uvijek u tijeku i da nije donesena nikakva finalna odluka. 

image
Mihael Barisic/Cropix

- Nova Uredba, objavljena u Službenom listu EU 23. travnja, jasno navodi da se dva homonimna imena mogu zaštiti kada postoji jasna razlika u lokalnim uvjetima proizvodnje i konzumacije te se prosječnog kupca ne dovodi u zabunu. Hrvatska od početka procesa zaštite Prošeka kontinuirano argumentira da su Prošek i Prosecco dva vrhunska proizvoda koja se jasno razlikuju po svim relevantnim parametrima: bojom, mirisom, tipom vina, cijenom, veličinom boce, konzumacijom i mjestom na trgovačkim policama - kazao nam je Picula, koji je u kampanju za zaštitu Prošeka uključen od prvog dana.

Njegov je ured organizirao opsežnu informativnu kampanju koja imala za cilj pokazati da su ova dva vina u potpunosti različiti proizvodi te da nema zapreke za dalmatinske vinare i korištenje imena Prošek. To je potvrdila i slijepa degustacija koju je Tonino Picula organizirao na zagrebačkom Cvjetnom trgu kada se niti talijanski turisti u prolazu nisu zabunili oko tamno-gustog desertnog Prošeka te pjenušavo-svijetlog aperitivnog Prosecca.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Ponavljam da se oko Prošeka i Prosecca mogu zabuniti samo oni koji ih pretjerano konzumiraju, a očigledno i oni koji su spremni preko leđa vrijednih hrvatskih i talijanskih vinara voditi rat za glasove na talijanskoj krajnjoj desnici. Odgovorna i odmjerena politika je pitanje osobnog izbora svakog političara. Volio bih da gospodin Zaia odabere barem ne dezinformirati javnost, ali i da ne lomi izbornu kampanju preko leđa hrvatskih vinara - istaknuo je Picula referirajući se na kampanju za nadolazeće Europske izbore na kojima se talijanska krajnja desnica (Lega Nord i Fratelli d‘Italia) natječe za glasove iste publike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 21:18