stdClass Object ( [id] => 170384 [title] => Razriješeni dužnosti potpredsjednika Sabora - Kosor: Prihvaćam političku realnost; Šeks zahvalio HDZ-ovcima [alias] => razrijeseni-duznosti-potpredsjednika-sabora-kosor-prihvacam-politicku-realnost-seks-zahvalio-hdz-ovcima [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Hrvatski sabor danas je Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa razriješio dužnosti potpredsjednika Sabora, a na te je dužnosti imenovao HDZ-ove zastupnike Željka Reinera i Tomislava Čuljka.

Za razrješenje Jadranke Kosor, koje je tražio Klub zastupnika HDZ-a, glasovalo je 124 zastupnika, a sedam ih je bilo suzdržano - Šeks, Kosor i zastupnici HDSSB-a.

Za razrješenje Šeksa, koji je podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora, glasovalo je 126 zastupnika, a pet ih je bilo suzdržano.

Tomislava Čuljka je na dužnost potpredsjednika Sabora imenovalo je 125 saborski zastupnika, uz šest suzdržanih glasova, a Željka Reinera imenovalo je 126 zastupnika, a pet ih je bilo sudržano.

Kosor: Prihvaćam političku realnost; Šeks zahvalio HDZ-ovcima


Prihvaćam što će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci uključila u HDZ, to je politička realnost, poručila je danas Jadranka Kosor prije nego što ju je Hrvatski sabor, na zahtjev Kluba HDZ-a, razriješio dužnosti potpredsjednice Sabora.

"Danas će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci uključila u HDZ, koje sam predlagala za ministre u ovom Saboru, oni za koje sam se snažno zauzimala da budu na listama HDZ-a i uđu u Sabor kao zastupnici. To prihvaćam, to je politička realnost, to je tako. U ovom trenutku okrećem novu stranicu u svom političkom životu", poručila je Kosor.

Naglasila je da će kao saborska zastupnica HDZ-a, što smatra kao veliku čast i odgovornost, nastaviti predano služiti svojoj stranci i državi, te zastupati iste one vrijednosti koje je zastupala kao predsjednica HDZ-a i vlade i u prošlom mandatu.

Svim zastupnicima sedmog saziva Sabora zahvalila je što su je 23. prosinca prošle godine izabrali za potpredsjednicu Sabora, a posebno zastupnicima svoje stranke koji su je i predložili na tu dužnost.

"Mislim da sam svoju dužnost u ovih šest mjeseci obavljala vrlo savjesno", poručila je Kosor, zahvalivši na suradnji i predsjedniku Sabora Borisu Špremu, pa i u vrijeme kampanje pred unutarstranačke izbore u HDZ-u kada je, istaknula je, redovito dolazila i radila u Saboru te zastupala interese svoje stranke i birača. Odbacila je medijske navode da se sa Špremom dogovarala o njezinom angažmanu u diplomaciji, a on joj je zahvalio na suradnji i poželio uspjeh u zastupničkom radu.

U prilog svojoj tvrdnji da svi koji su je izabrali za potpredsjednicu Sabora nisu pogriješili naglasila je kako je u svom političkom radu od 1995. do danas postigla značajne rezultate i kao zastupnica, i kao potpredsjednica Sabora i Vlade te ministrica, te kao premijerka.

"Mislim da svojim radom jesam pridonijela najboljem interesu Hrvatske", poručila je Kosor.

Šeks je u raspravi izrazio žaljenje i razočaranje što je HDZ uskratio povjerenje Kosor da nastavi obnašati dužnost potpredsjednice Sabora, istaknuvši kako je ona u dosadašnjem političkom radu djelovala odgovorno i savjesno te kao predsjednica stranke i vlade dala značajan obol upravljanju državnom krizom, borbi protiv kriminala i korupcije te ulasku Hrvatske u EU.

"Žao mi je što njezini napori i plodovi rada nisu prepoznati, što su unutarstranački izbori u HDZ-u dovedeni u vezu s njezinim opstankom na mjestu potpredsjednice Sabora", kazao je, dodavši da ta HDZ-ova odluka nije razborita niti dobra, ali da je on kao legalist prihvaća.

Što se njegova razrješenja tiče, Šeks je kazao kako se na neopozivu ostavku na dužnost potpredsjednika Sabora odlučio kada je izgubio političko povjerenje vrhovnih tijela svoje stranke.

"To sam prihvatio jer držim da u demokraciji, u demokratskoj stranci i demokratskom životu treba prihvatiti i one odluke koje donosi većina u odgovornim stranačkim tijelima makar vam se te odluke čine neprikladnima, pogrešnima, štetnima i duboko nepravednima", poručio je Šeks. Takve odluke, rekao je, odlučio je stoički prihvatiti i podnijeti posljedice.

Zahvalio je kolegama iz Kluba HDZ-a koji su mu 23. prosinca 2011. iskazali povjerenje za potpredsjednika Sabora, "istim onima koji mi sada to povjerenje uskraćuju i respektiram njihove razloge".

Naglasio je da je u 22 godine rada u politici i Saboru od njegovog prvog saziva sudjelovao u donošenju ključnih odluka vezanih za hrvatsku samostalnost i suverenost, te novim potpredsjednicima Sabora iz redova HDZ-a, Željku Reineru i Tomislavu Čuljku, čestitao na izboru.

Šprem je Šeksu zahvalio na doprinosu koji je dao u radu Sabora, rekavši kako je s njim tijekom proteklih šest mjeseci jako dobro surađivao.

Karamarko: Šeks i Kosor u koliziji sa izjavama o vjernim vojnicima stranke

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako su istupi bivših potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i Jadranke Kosor na današnjoj plenarnoj sjednici Sabora u koliziji s njihovim izjavama o vjernim vojnicima stranke.

"Oni su u koliziji sa svojim izjavama o vjernim vojnicima stranke i dobrim željama za stranku", rekao je Karamarko novinarima upitan da li mu je bilo ugodno slušati javnu kritku njega i HDZ-a koju su im uputili danas smijenjeni Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, čija je neopoziva ostavka prihvaćena.

To što su oni rekli, napomenuo je Karamarko, bilo je već rečeno na Klubu HDZ-a. "Ja sam mislio da je to bila unutarstranačka stvar i unutarstranački problem o kojemu smo već razgovarali na Klubu zastupnika i mislio sam da to ne bi bilo dobro ponoviti na plenarnoj sjednici", ustvrdio je dodavši, međutim, kako su si oni dopustili da ponove svoje monologe, što je, priznao je Karamarko i legitimno.

Karamarko je također odbacio mogućnost da Kosor i Šeks budu sankcionirani zbog danas izrečenog rekavši samo kako se nada da su njihove rečenice o tome da su vojnici stranke i da će raditi sve za dobrobit stranke i naroda, autentične.

Sabor razriješio Salapića i imenovao Mlakara u DSV

Hrvatski sabor danas je na prijedlog Odbora za pravosuđe HDSSB-ovog zastupnika Josipa Salapića razriješio članstva u Državnom sudbenom vijeću (DSV), a na tu je dužnost imenovao HDZ-ovca Davorina Mlakara.

Odbor je jučer jednoglasno podržao zahtjev HDZ-a te Saboru predložio da Josipa Salapića, koji je nedavno napustio HDZ i prešao u HDSSB, razriješi članstva u DSV-u i na njegovo mjesto imenuje Mlakara.

Salapića je Sabor u prošlom mandatu za člana DSV-a birao iz kvote tada vladajućeg HDZ-a, a on je na toj dužnosti ostao i nakon parlamentarnih izbora na kojima je HDZ izgubio vlast. No, krajem prošlog mjeseca napustio je HDZ i pristupio HDSSB-u.

Salapić je razriješen i članstva u Odboru za pravosuđe, u kojemu će umjesto njega sjediti HDZ-ovac Vladimir Šeks.

Unatoč zahtjevima oporbe da se glasovanje odgodi, saborska većina danas je imenovala članove Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

U tom tzv. antikorupcijskom vijeću sjedit će Branko Roglić kao predstavnik poslodavaca, Anton Filić kao predstavnik sindikata, Vesna Kesić kao predstavnica nevladinih udruga, Viktor Gotovac iz akademske zajednice, Jasminka Trzun kao predstavnica stručnjaka, te Nikola Kristić kao predstavnik medija.

Glasovanju je prethodila burna rasprava, tijekom koje je Gordan Jandroković (HDZ) prigovorio vladajućima da narušavaju dosadašnju dobru parlamentarnu praksu da se oko izbora članova saborskih tijela provedu konzultacije između saborskih klubova.

Zatražio je odgodu glasovanja sve dok se takve konzultacije ne provedu, te prozvao vladajuće za pokušaj nametanja rješenja u Saboru, potvrda čega je, rekao je, i prijedlog izmjena Zakona o HRT-u kojim vladajući žele parlamentarnom većinom odrediti glavnog ravnatelja nacionalnog radija i televizije.

"Ulazite u avanturu koja nije dobra. Nemojte uvoditi praksu da na silu mijenjate ono što je bilo dobro u Hrvatskom saboru", poručio je Jandroković vladajućima, na što mu je odgovorio SDP-ovac Šime Ličin: "Optuživati nekoga za ono što je on četiri godine provodio i radio mislim da je malo previše".

Za nepoštivanje dobre parlamentarne prakse vladajuće je prozvao i Branko Vukšić te u ime Hrvatskih laburista također zatražio odgodu izbora članova antikorupcijskog vijeća.

Dinko Burić rekao je, pak, kako HDSSB nema ništa protiv predloženih kandidata, već negoduje zbog načina kako su predloženi, bez konzultacija između vlasti i oporbe.

Najjačim parlamentarnim strankama SDP-u i HDZ-u zamjerio je da se dogovaraju mimo HDSSB-a i Hrvatskih laburista koji su također oporba. "To nije dobro, i mi smo dio oporbe, oporba nije samo HDZ", poručio je, pozivajući na konzultacije.

Igor Dragovan iznio je stav SDP-a po kojemu se danas treba birati sastav antikorupcijskog vijeća, poručivši oporbi da SDP ne može biti i njihov koordinator.

Istaknuo je i da su predstavnici svih stranaka u Odboru za izbor i imenovanja s predloženim kandidatima bili upoznati još prije tri tjedna te da je osobno s tim Klub HDZ-a upoznao prije desetak dana, ali da od njih nije dobio nikakav odgovor.

Predsjednik Sabora Boris Šprem najavio je da će Sabor sa zasjedanjem nastaviti u srijedu, 20. lipnja, raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o HRT-u.

Najavio je i da će se aktualna saborska sjednica nastaviti sve do 13. srpnja, odnosno do kraja ustavnog roka.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje.

(Hina)
Foto: Bruno Konjević / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-06-15 13:37:15 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-06-15 15:11:02 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-06-15 13:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3924 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/06/15/AAA/kosor_seks1-150612.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x464" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8245841 Threads: 3 Questions: 1624627445 Slow queries: 4978550 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113177753 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/razrijeseni-duznosti-potpredsjednika-sabora-kosor-prihvacam-politicku-realnost-seks-zahvalio-hdz-ovcima-170384 [printLink] => /vijesti/hrvatska/razrijeseni-duznosti-potpredsjednika-sabora-kosor-prihvacam-politicku-realnost-seks-zahvalio-hdz-ovcima-170384?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 227013 [name] => jadrankakosor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadrankakosor [link] => /tag/jadrankakosor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233786 [name] => vladimiršeks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimirseks [link] => /tag/vladimirseks ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Razriješeni dužnosti potpredsjednika Sabora - Kosor: Prihvaćam političku realnost; Šeks zahvalio HDZ-ovcima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-17-46-15-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/06/15/AAA/kosor_seks1-150612.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/06/15/AAA/kosor_seks1-150612.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Hrvatski sabor danas je Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa razriješio dužnosti potpredsjednika Sabora, a na te je dužnosti imenovao HDZ-ove zastupnike Željka Reinera i Tomislava Čuljka.

Za razrješenje Jadranke Kosor, koje je tražio Klub zastupnika HDZ-a, glasovalo je 124 zastupnika, a sedam ih je bilo suzdržano - Šeks, Kosor i zastupnici HDSSB-a.

Za razrješenje Šeksa, koji je podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora, glasovalo je 126 zastupnika, a pet ih je bilo suzdržano.

Tomislava Čuljka je na dužnost potpredsjednika Sabora imenovalo je 125 saborski zastupnika, uz šest suzdržanih glasova, a Željka Reinera imenovalo je 126 zastupnika, a pet ih je bilo sudržano.

Kosor: Prihvaćam političku realnost; Šeks zahvalio HDZ-ovcima


Prihvaćam što će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci uključila u HDZ, to je politička realnost, poručila je danas Jadranka Kosor prije nego što ju je Hrvatski sabor, na zahtjev Kluba HDZ-a, razriješio dužnosti potpredsjednice Sabora.

"Danas će za moju smjenu glasovati i oni koje sam prije nekoliko mjeseci uključila u HDZ, koje sam predlagala za ministre u ovom Saboru, oni za koje sam se snažno zauzimala da budu na listama HDZ-a i uđu u Sabor kao zastupnici. To prihvaćam, to je politička realnost, to je tako. U ovom trenutku okrećem novu stranicu u svom političkom životu", poručila je Kosor.

Naglasila je da će kao saborska zastupnica HDZ-a, što smatra kao veliku čast i odgovornost, nastaviti predano služiti svojoj stranci i državi, te zastupati iste one vrijednosti koje je zastupala kao predsjednica HDZ-a i vlade i u prošlom mandatu.

Svim zastupnicima sedmog saziva Sabora zahvalila je što su je 23. prosinca prošle godine izabrali za potpredsjednicu Sabora, a posebno zastupnicima svoje stranke koji su je i predložili na tu dužnost.

"Mislim da sam svoju dužnost u ovih šest mjeseci obavljala vrlo savjesno", poručila je Kosor, zahvalivši na suradnji i predsjedniku Sabora Borisu Špremu, pa i u vrijeme kampanje pred unutarstranačke izbore u HDZ-u kada je, istaknula je, redovito dolazila i radila u Saboru te zastupala interese svoje stranke i birača. Odbacila je medijske navode da se sa Špremom dogovarala o njezinom angažmanu u diplomaciji, a on joj je zahvalio na suradnji i poželio uspjeh u zastupničkom radu.

U prilog svojoj tvrdnji da svi koji su je izabrali za potpredsjednicu Sabora nisu pogriješili naglasila je kako je u svom političkom radu od 1995. do danas postigla značajne rezultate i kao zastupnica, i kao potpredsjednica Sabora i Vlade te ministrica, te kao premijerka.

"Mislim da svojim radom jesam pridonijela najboljem interesu Hrvatske", poručila je Kosor.

Šeks je u raspravi izrazio žaljenje i razočaranje što je HDZ uskratio povjerenje Kosor da nastavi obnašati dužnost potpredsjednice Sabora, istaknuvši kako je ona u dosadašnjem političkom radu djelovala odgovorno i savjesno te kao predsjednica stranke i vlade dala značajan obol upravljanju državnom krizom, borbi protiv kriminala i korupcije te ulasku Hrvatske u EU.

"Žao mi je što njezini napori i plodovi rada nisu prepoznati, što su unutarstranački izbori u HDZ-u dovedeni u vezu s njezinim opstankom na mjestu potpredsjednice Sabora", kazao je, dodavši da ta HDZ-ova odluka nije razborita niti dobra, ali da je on kao legalist prihvaća.

Što se njegova razrješenja tiče, Šeks je kazao kako se na neopozivu ostavku na dužnost potpredsjednika Sabora odlučio kada je izgubio političko povjerenje vrhovnih tijela svoje stranke.

"To sam prihvatio jer držim da u demokraciji, u demokratskoj stranci i demokratskom životu treba prihvatiti i one odluke koje donosi većina u odgovornim stranačkim tijelima makar vam se te odluke čine neprikladnima, pogrešnima, štetnima i duboko nepravednima", poručio je Šeks. Takve odluke, rekao je, odlučio je stoički prihvatiti i podnijeti posljedice.

Zahvalio je kolegama iz Kluba HDZ-a koji su mu 23. prosinca 2011. iskazali povjerenje za potpredsjednika Sabora, "istim onima koji mi sada to povjerenje uskraćuju i respektiram njihove razloge".

Naglasio je da je u 22 godine rada u politici i Saboru od njegovog prvog saziva sudjelovao u donošenju ključnih odluka vezanih za hrvatsku samostalnost i suverenost, te novim potpredsjednicima Sabora iz redova HDZ-a, Željku Reineru i Tomislavu Čuljku, čestitao na izboru.

Šprem je Šeksu zahvalio na doprinosu koji je dao u radu Sabora, rekavši kako je s njim tijekom proteklih šest mjeseci jako dobro surađivao.

Karamarko: Šeks i Kosor u koliziji sa izjavama o vjernim vojnicima stranke

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako su istupi bivših potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i Jadranke Kosor na današnjoj plenarnoj sjednici Sabora u koliziji s njihovim izjavama o vjernim vojnicima stranke.

"Oni su u koliziji sa svojim izjavama o vjernim vojnicima stranke i dobrim željama za stranku", rekao je Karamarko novinarima upitan da li mu je bilo ugodno slušati javnu kritku njega i HDZ-a koju su im uputili danas smijenjeni Jadranka Kosor i Vladimir Šeks, čija je neopoziva ostavka prihvaćena.

To što su oni rekli, napomenuo je Karamarko, bilo je već rečeno na Klubu HDZ-a. "Ja sam mislio da je to bila unutarstranačka stvar i unutarstranački problem o kojemu smo već razgovarali na Klubu zastupnika i mislio sam da to ne bi bilo dobro ponoviti na plenarnoj sjednici", ustvrdio je dodavši, međutim, kako su si oni dopustili da ponove svoje monologe, što je, priznao je Karamarko i legitimno.

Karamarko je također odbacio mogućnost da Kosor i Šeks budu sankcionirani zbog danas izrečenog rekavši samo kako se nada da su njihove rečenice o tome da su vojnici stranke i da će raditi sve za dobrobit stranke i naroda, autentične.

Sabor razriješio Salapića i imenovao Mlakara u DSV

Hrvatski sabor danas je na prijedlog Odbora za pravosuđe HDSSB-ovog zastupnika Josipa Salapića razriješio članstva u Državnom sudbenom vijeću (DSV), a na tu je dužnost imenovao HDZ-ovca Davorina Mlakara.

Odbor je jučer jednoglasno podržao zahtjev HDZ-a te Saboru predložio da Josipa Salapića, koji je nedavno napustio HDZ i prešao u HDSSB, razriješi članstva u DSV-u i na njegovo mjesto imenuje Mlakara.

Salapića je Sabor u prošlom mandatu za člana DSV-a birao iz kvote tada vladajućeg HDZ-a, a on je na toj dužnosti ostao i nakon parlamentarnih izbora na kojima je HDZ izgubio vlast. No, krajem prošlog mjeseca napustio je HDZ i pristupio HDSSB-u.

Salapić je razriješen i članstva u Odboru za pravosuđe, u kojemu će umjesto njega sjediti HDZ-ovac Vladimir Šeks.

Unatoč zahtjevima oporbe da se glasovanje odgodi, saborska većina danas je imenovala članove Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

U tom tzv. antikorupcijskom vijeću sjedit će Branko Roglić kao predstavnik poslodavaca, Anton Filić kao predstavnik sindikata, Vesna Kesić kao predstavnica nevladinih udruga, Viktor Gotovac iz akademske zajednice, Jasminka Trzun kao predstavnica stručnjaka, te Nikola Kristić kao predstavnik medija.

Glasovanju je prethodila burna rasprava, tijekom koje je Gordan Jandroković (HDZ) prigovorio vladajućima da narušavaju dosadašnju dobru parlamentarnu praksu da se oko izbora članova saborskih tijela provedu konzultacije između saborskih klubova.

Zatražio je odgodu glasovanja sve dok se takve konzultacije ne provedu, te prozvao vladajuće za pokušaj nametanja rješenja u Saboru, potvrda čega je, rekao je, i prijedlog izmjena Zakona o HRT-u kojim vladajući žele parlamentarnom većinom odrediti glavnog ravnatelja nacionalnog radija i televizije.

"Ulazite u avanturu koja nije dobra. Nemojte uvoditi praksu da na silu mijenjate ono što je bilo dobro u Hrvatskom saboru", poručio je Jandroković vladajućima, na što mu je odgovorio SDP-ovac Šime Ličin: "Optuživati nekoga za ono što je on četiri godine provodio i radio mislim da je malo previše".

Za nepoštivanje dobre parlamentarne prakse vladajuće je prozvao i Branko Vukšić te u ime Hrvatskih laburista također zatražio odgodu izbora članova antikorupcijskog vijeća.

Dinko Burić rekao je, pak, kako HDSSB nema ništa protiv predloženih kandidata, već negoduje zbog načina kako su predloženi, bez konzultacija između vlasti i oporbe.

Najjačim parlamentarnim strankama SDP-u i HDZ-u zamjerio je da se dogovaraju mimo HDSSB-a i Hrvatskih laburista koji su također oporba. "To nije dobro, i mi smo dio oporbe, oporba nije samo HDZ", poručio je, pozivajući na konzultacije.

Igor Dragovan iznio je stav SDP-a po kojemu se danas treba birati sastav antikorupcijskog vijeća, poručivši oporbi da SDP ne može biti i njihov koordinator.

Istaknuo je i da su predstavnici svih stranaka u Odboru za izbor i imenovanja s predloženim kandidatima bili upoznati još prije tri tjedna te da je osobno s tim Klub HDZ-a upoznao prije desetak dana, ali da od njih nije dobio nikakav odgovor.

Predsjednik Sabora Boris Šprem najavio je da će Sabor sa zasjedanjem nastaviti u srijedu, 20. lipnja, raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o HRT-u.

Najavio je i da će se aktualna saborska sjednica nastaviti sve do 13. srpnja, odnosno do kraja ustavnog roka.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje.

(Hina)
Foto: Bruno Konjević / CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/razrijeseni-duznosti-potpredsjednika-sabora-kosor-prihvacam-politicku-realnost-seks-zahvalio-hdz-ovcima-170384 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2475e8cab88be81bdde03992ac398c2e5e54fe9f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Razrije%C5%A1eni+du%C5%BEnosti+potpredsjednika+Sabora+-+Kosor%3A+Prihva%C4%87am+politi%C4%8Dku+realnost%3B+%C5%A0eks+zahvalio+HDZ-ovcima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Frazrijeseni-duznosti-potpredsjednika-sabora-kosor-prihvacam-politicku-realnost-seks-zahvalio-hdz-ovcima-170384 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Frazrijeseni-duznosti-potpredsjednika-sabora-kosor-prihvacam-politicku-realnost-seks-zahvalio-hdz-ovcima-170384 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Razriješeni dužnosti potpredsjednika Sabora - Kosor: Prihvaćam političku realnost; Šeks zahvalio HDZ-ovcima

Piše PSD.
15. lipnja 2012. - 15:36
Hrvatski sabor danas je Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa razriješio dužnosti potpredsjednika Sabora, a na te je dužnosti imenovao HDZ-ove zastupnike Željka Reinera i Tomislava Čuljka.

Za razrješenje Jadranke Kosor, koje je tražio Klub zastupnika HDZ-a, glasovalo je 124 zastupnika, a sedam ih je bilo suzdržano - Šeks, Kosor i zastupnici HDSSB-a.

Za razrješenje Šeksa, koji je podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora, glasovalo je 126 zastupnika, a pet ih je bilo suzdržano.

Tomislava Čuljka je na dužnost potpredsjednika Sabora imenovalo je 125 saborski zastupnika, uz šest suzdržanih glasova, a Željka Reinera imenovalo je 126 zastupnika, a pet ih je bilo sudržano.

Kosor: Prihvaćam političku realnost; Šeks zahvalio HDZ-ovcima


Prihvaćam što će za moju smjen...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 19:46