stdClass Object ( [id] => 161659 [title] => PROTUUDAR Šeks: Hebrang je Tuđmana napustio na samrtnoj postelji [alias] => protuudar-seks-hebrang-je-tudmana-napustio-na-samrtnoj-postelji [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Optužbe stranačkog kolege Andrije Hebranga koji je u „Slobodnoj Dalmaciji“ prozvao Vladimira Šeksa svojim tužiteljem te mu zamjerio da je perfidnim igricama napravio cijelu pomutnju u HDZ-u nakon parlamentarnih izbora, izazvale su žestoku Šeksovu reakciju.

U razgovoru za naš list Šeks iznosi cijelu kronologiju međusobnih odnosa i tvrdi kako je Hebrang izdao i liječničku etiku kad se povukao iz liječničkog konzilija prvog predsjednika Tuđmana.

Andrija Hebrang tvrdi da ste se 1998. godine pridružili grupi s Pašalićem na čelu koja ga je pokušala lažima ukloniti iz političkog života, imputirajući mu da je strani špijun.

– Andrija Hebrang laže! U toj svojoj izjavi kao i u ostatku razgovora koji je dao „Slobodnoj Dalmaciji“ 17. ožujka, Hebrang je još jedanput na djelu demonstrirao kako je vjeran svojoj već legendarnoj izjavi da on nikada ne laže, samo ponekad govori neistinu jer je to puno pristojnije.

On istinu može reći samo iz nehata. Lakoća s kojom samom sebi uskače u usta doista je zapanjujuća. Uz to što me je optužio da sam ga 1998. godine kao dio grupe pokušao ukloniti iz političkog života imputirajući mu da je ministar koji radi za jednu stranu silu, nazvao me i svojim tužiteljem u tom slučaju te u još nekoliko navrata.

U istom intervjuu izmislio je i da je Gojko Šušak na samrtnoj postelji rekao da preuzme MORH i da se obračuna s kriminalcima.

Jeste li vi 1998. godine istraživali Hebranga?

– Hebrang jako dobro zna, samo to pokušava prikriti iz samo njemu poznatih razloga, da sam ja po odluci predsjednika Republike i HDZ-a dr. Franje Tuđmana imenovan u stranačko Povjerenstvo koje je trebalo ispitati određene Hebrangove postupke i ponašanja. Ja nisam bio nikakav njegov tužitelj nego tek jedan od članova stranačkog Povjerenstva.

Tko je još bio u tom Povjerenstvu?

– Koliko se sjećam, bili su tu Ivan Milas, Vlatko Pavletić i Ivić Pašalić.

Je li bilo još takvih stranačkih povjerenstava ili je ovo izuzetak?

– Da, bilo ih je još. Na razini stranke pokušavali su se tako razriješiti neki konflikti. Sjećam se da je jedno povjerenstvo istraživalo jednu konfliktnu situaciju vezano uz sumnje Franje Gregurića i Hrvoja Šarinića da ih se preko lista “Imperijal” pokušava kompromitirati.

I što ste vi konkretno istraživali?

– Tadašnja državna tajnica SAD-a Madeline Albright javno je pohvalila Andriju Hebranga i iznijela da će on kao ministar obrane provoditi svoju samostalnu politiku, što je on također u svojem prvom istupu dao naslutiti.

Kazao je također da će raskrinkati leglo kriminala u MORH-u, čime je neizravno optužio pokojnoga ministra Gojka Šuška. Tuđman je tražio od Andrije Hebranga da javno izjavi da će provoditi politiku predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i otkloni sumnju o nekoj svojoj samostalnoj politici. On je to odbio. I to je izazvalo sumnju kod predsjednika Tuđmana koji je imenovao Povjerenstvo.

Razlozi za sumnju

Znači li to da ste ipak ispitivali je li Hebrang američki špijun?

– Naravno da ne znači. Mi smo samo trebali raščistiti sumnju o tome hoće li Hebrang kao ministar obrane voditi svoju samostalnu politiku ili politiku HDZ-a i predsjednika Tuđmana.

Ali ipak u svjetlu izjave Madeline Albright?

– Pa da, i u svjetlu izjava američke državne tajnice, koja je samo njega izdvojila, a Hebrang se nije htio od toga ograditi. Svakako da je Tuđmana zanimalo hoće li Hebrang gledati više prema SAD-u ili Pantovčaku. Također, sumnjao je da će se on ponašati potpuno svojevoljno i zanemariti da je u polupredsjedničkom sustavu podložan vrhovnom zapovjedniku i da mora raditi u skladu s njegovim uputama.

Razlog za njegovu sumnju je bio i taj što je Hebrang davao do znanja da će ignorirati odnos koji bi trebao postojati između ministra obrane i predsjednika i da će postupati samostalno.

Zbog svega toga Tuđman je tražio da stranačko Povjerenstvo raščisti hoće li se ministar obrane ponašati u skladu sa svojom ulogom i uzusima koji su tada vrijedili.

Da smo mi doista istraživali je li on bio špijun, i to utvrdili, pa ne bi se to sve tako završilo samo s ostavkom. Predsjednik Tuđman pokrenuo bi svakako i druge postupke, a moralo bi doći i do sudbene istrage.

Je li Hebrang odmah podnio ostavku kad je doznao za formiranje Povjerenstva?


– Jest, 12. listopada 1998. godine uputio je pismo predsjedniku Republike u kojem navodi kako podnosi neopozivu ostavku na dužnost ministra obrane, potpredsjednika HDZ-a te voditelja Predsjednikova liječničkog konzilija. Piše tako doslovno:

“Odlučio sam se za ovu ostavku zbog potpunog gubitka povjerenja koje pokazujete prema meni, a bez čega nije moguće obnašati navedene dužnosti. Odredili ste, na temelju niza krivih informacija koje ste dobili, stranačko Povjerenstvo sa zadatkom da provede istragu o mojim postupcima…“

Dakle, vidljivo je iz toga pisma da Hebrang danas laže kad tvrdi da ja stojim iza toga, da sam ja bio njegov tužitelj. On sam piše da je predsjednik Tuđman bio taj koji naložio istragu i formirao Povjerenstvo.

Govorimo o listopadu 1998,. vremenu kad je predsjednik Tuđman bio u poodmakloj fazi teške bolesti. Koliko su njegove procjene u takvom stanju mogle biti realne?


– Njegova ubrojivost nije bila smanjena, niti je netko na njega utjecao u tom slučaju. Znate, kad već spominjete bolest, posebno odvratna činjenica u toj cijeloj priči je Hebrangovo podnošenje ostavke na mjesto voditelja liječničkog konzilija. Težeg moralnog grijeha i prijestupa od toga ne pamtim.

To što je dao ostavku na mjesto potpredsjednika HDZ-a i ministra mogu razumjeti, ali zbog političkog razilaženja odstupiti iz konzilija smrtno bolesnog Predsjednika beskrajno je amoralno. To je nedopustivo kršenje liječničke etike.

Jeste li vam Hebrang ikad u zadnjih 14 godina predbacio da ste mu te 1998. pakirali kao što to sada tvrdi?


– Prvi put to je spomenuo lani u srpnju, kad smo na sjednici Predsjedništva razgovarali o njegovu upisu u knjigu žalosti Đuri Brodarcu i kad je napisao da smrt kolege Brodarca pokazuje da ova zemlja ide u pogrešnom smjeru.

Tada mi je prvi put spočitnuo kako sam ga ja optuživao 1998. da je radio protiv Tuđmana. I onda sam mu objasnio da me Tuđman imenovao u to Povjerenstvo i da tu nije bilo hoćeš-nećeš, nego moraš. I tada se složio sa mnom.

Ipak, zbog tvrdnje da zemlja ide u pogrešnom smjeru, tražili ste stegovni postupak protiv Hebranga
.

– Ni govora. Rekao sam novinarima da je ta izjava štetna i neistinita i da ćemo o njoj razgovarati na odgovarajućim stranačkim tijelima. I razgovarali smo neformalno na margini jedne sjednice Predsjedništva, ali ne kao posebna točka ili tema. Hebrang je naknadno reterirao kazavši da on nije mislio na HDZ i Vladu. Nekako smo to izgladili na Predsjedništvu i tu priču zatvorili, osim što je zatražio da javno kažem kako povlačim svoju izjavu da će protiv njega biti pokrenut stegovni postupak.

Vi to niste učinili.

– Nisam i to mi je jako zamjerio i više puta predbacio. Smatrao sam to nepotrebnim budući da nikada nisam ni rekao da će biti pokrenut stegovni postupak, nego da ćemo o tome razgovarati na stranačkim tijelima. Onda se naglo pojavila i medijska priča o tome da će biti izbačen iz stranke, što je notorna laž.

Hebrang je izjavio da je prijavljen Sudu časti i da je protiv njega postupak zatražio Šeks. Kad sam ga pitao zašto je to kazao kad zna da nije točno, odgovorio mi je da to uopće nije ni izjavio nego da je novinar sve izmislio.

Bilo je tu još niz takvih izjava za koje je ispalo da su ih “izmislili” novinari, a ja znam da nisu. Uz otvoreno laganje, nedosljedan je i u drugim svojim postupcima.

Na što ciljate?


– Prošle godine, nakon Facebook prosvjeda, kad su nam svima prosvjednici dolazili pod prozore, najavio je da se povlači iz politike. Tvrdio je kako nema nikakve šanse da promijeni odluku. Na Klubu zastupnika dobio je prigodne oproštajne darove, nije sudjelovao u izbornoj kampanji, a onda se opet predomislio i najavio da će se kandidirati na stranačkom saboru.

Iako, dakle, u kampanji nije maknuo ni malim prstom, odmah je nakon parlamentarnih izbora došao na sjednicu Predsjedništva i tražio da se polože računi, napravi analiza i snosi odgovornost. Upravo navlas isto je postupio i 2000. godine, kad sam ja bio vršitelj dužnosti predsjednika HDZ-a.

Impozantan broj laži

Tada je dao ostavku na mjesto potpredsjednika HDZ-a.

– Ostavku je dao već prije, u listopadu 1998., ali ona nikad nije prihvaćena i trebao se pojaviti na Općem saboru. No, nije došao. Ali pojavio se kad smo 2000. izgubili izbore, kritizirao i tražio ostavke cijelog Predsjedništva te povlačenje svih 46 izabranih zastupnika u Saboru.

U međuvremenu je napravio izlet u HIP, kandidirao se na njihovoj listi za gradskog vijećnika. Trebao je zbog toga biti brisan iz stranke, ali nije, Središnji odbor ga je amnestirao.

Lagao je i kad je tvrdio da je spriječena njegova kandidatura za predsjednika države na Glavnom odboru HDZ-a 2000. godine. Drago Krpina, koji je vodio sjednicu, i pismeno je demantirao te Hebrangove laži. Objasnio je kako Hebrang nije prikupio potrebne potpise te podsjetio da je osobno izišao za govornicu i kazao da odustaje od kandidature.

U bezbroj izjava političke provenijencije Andrija Hebrang izrekao je i imponzantan broj laži, neistina i konfabulacija, tako da bi se mogla snimiti serija s brojnim uzbudljivim nastavcima. A na špici bi kao zaštitni znak stajao tekst: Andrija Hebrang: “Ja nikada na lažem, samo ponekad govorim neistinu jer je to pristojnije!”

Anita Belak Krile, foto: arhiv cropix

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Povjerenstvo  koje je 1998. osnovao Tuđman trebalo je raščistiti sumnju o tome hoće li Hebrang kao ministar obrane voditi svoju samostalnu politiku ili politiku HDZ-a. Mogu razumjeti što je Hebrang zbog toga dao ostavku na mjesto potpredsjednika H [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na optužbe Andrije Hebranga koji ga naziva svojim tužiteljem, potpredsjednik HDZ-a, uzvraća s optužbama: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-03-25 13:17:38 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-03-25 20:10:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-03-25 19:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11765 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/03/26/Novosti/SABOR_SEKS1-070508.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x439" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4972297 Threads: 3 Questions: 179097171 Slow queries: 77377 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5213770 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/protuudar-seks-hebrang-je-tudmana-napustio-na-samrtnoj-postelji-161659 [printLink] => /vijesti/hrvatska/protuudar-seks-hebrang-je-tudmana-napustio-na-samrtnoj-postelji-161659?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233786 [name] => vladimiršeks [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimirseks [link] => /tag/vladimirseks ) [1] => stdClass Object ( [id] => 226199 [name] => andrijahebrang [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrijahebrang [link] => /tag/andrijahebrang ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Povjerenstvo  koje je 1998. osnovao Tuđman trebalo je raščistiti sumnju o tome hoće li Hebrang kao ministar obrane voditi svoju samostalnu politiku ili politiku HDZ-a. Mogu razumjeti što je Hebrang zbog toga dao ostavku na mjesto potpredsjednika H [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na optužbe Andrije Hebranga koji ga naziva svojim tužiteljem, potpredsjednik HDZ-a, uzvraća s optužbama: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => PROTUUDAR Šeks: Hebrang je Tuđmana napustio na samrtnoj postelji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-15-39-40-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/26/Novosti/SABOR_SEKS1-070508.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/03/26/Novosti/SABOR_SEKS1-070508.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Optužbe stranačkog kolege Andrije Hebranga koji je u „Slobodnoj Dalmaciji“ prozvao Vladimira Šeksa svojim tužiteljem te mu zamjerio da je perfidnim igricama napravio cijelu pomutnju u HDZ-u nakon parlamentarnih izbora, izazvale su žestoku Šeksovu reakciju.

U razgovoru za naš list Šeks iznosi cijelu kronologiju međusobnih odnosa i tvrdi kako je Hebrang izdao i liječničku etiku kad se povukao iz liječničkog konzilija prvog predsjednika Tuđmana.

Andrija Hebrang tvrdi da ste se 1998. godine pridružili grupi s Pašalićem na čelu koja ga je pokušala lažima ukloniti iz političkog života, imputirajući mu da je strani špijun.

– Andrija Hebrang laže! U toj svojoj izjavi kao i u ostatku razgovora koji je dao „Slobodnoj Dalmaciji“ 17. ožujka, Hebrang je još jedanput na djelu demonstrirao kako je vjeran svojoj već legendarnoj izjavi da on nikada ne laže, samo ponekad govori neistinu jer je to puno pristojnije.

On istinu može reći samo iz nehata. Lakoća s kojom samom sebi uskače u usta doista je zapanjujuća. Uz to što me je optužio da sam ga 1998. godine kao dio grupe pokušao ukloniti iz političkog života imputirajući mu da je ministar koji radi za jednu stranu silu, nazvao me i svojim tužiteljem u tom slučaju te u još nekoliko navrata.

U istom intervjuu izmislio je i da je Gojko Šušak na samrtnoj postelji rekao da preuzme MORH i da se obračuna s kriminalcima.

Jeste li vi 1998. godine istraživali Hebranga?

– Hebrang jako dobro zna, samo to pokušava prikriti iz samo njemu poznatih razloga, da sam ja po odluci predsjednika Republike i HDZ-a dr. Franje Tuđmana imenovan u stranačko Povjerenstvo koje je trebalo ispitati određene Hebrangove postupke i ponašanja. Ja nisam bio nikakav njegov tužitelj nego tek jedan od članova stranačkog Povjerenstva.

Tko je još bio u tom Povjerenstvu?

– Koliko se sjećam, bili su tu Ivan Milas, Vlatko Pavletić i Ivić Pašalić.

Je li bilo još takvih stranačkih povjerenstava ili je ovo izuzetak?

– Da, bilo ih je još. Na razini stranke pokušavali su se tako razriješiti neki konflikti. Sjećam se da je jedno povjerenstvo istraživalo jednu konfliktnu situaciju vezano uz sumnje Franje Gregurića i Hrvoja Šarinića da ih se preko lista “Imperijal” pokušava kompromitirati.

I što ste vi konkretno istraživali?

– Tadašnja državna tajnica SAD-a Madeline Albright javno je pohvalila Andriju Hebranga i iznijela da će on kao ministar obrane provoditi svoju samostalnu politiku, što je on također u svojem prvom istupu dao naslutiti.

Kazao je također da će raskrinkati leglo kriminala u MORH-u, čime je neizravno optužio pokojnoga ministra Gojka Šuška. Tuđman je tražio od Andrije Hebranga da javno izjavi da će provoditi politiku predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i otkloni sumnju o nekoj svojoj samostalnoj politici. On je to odbio. I to je izazvalo sumnju kod predsjednika Tuđmana koji je imenovao Povjerenstvo.

Razlozi za sumnju

Znači li to da ste ipak ispitivali je li Hebrang američki špijun?

– Naravno da ne znači. Mi smo samo trebali raščistiti sumnju o tome hoće li Hebrang kao ministar obrane voditi svoju samostalnu politiku ili politiku HDZ-a i predsjednika Tuđmana.

Ali ipak u svjetlu izjave Madeline Albright?

– Pa da, i u svjetlu izjava američke državne tajnice, koja je samo njega izdvojila, a Hebrang se nije htio od toga ograditi. Svakako da je Tuđmana zanimalo hoće li Hebrang gledati više prema SAD-u ili Pantovčaku. Također, sumnjao je da će se on ponašati potpuno svojevoljno i zanemariti da je u polupredsjedničkom sustavu podložan vrhovnom zapovjedniku i da mora raditi u skladu s njegovim uputama.

Razlog za njegovu sumnju je bio i taj što je Hebrang davao do znanja da će ignorirati odnos koji bi trebao postojati između ministra obrane i predsjednika i da će postupati samostalno.

Zbog svega toga Tuđman je tražio da stranačko Povjerenstvo raščisti hoće li se ministar obrane ponašati u skladu sa svojom ulogom i uzusima koji su tada vrijedili.

Da smo mi doista istraživali je li on bio špijun, i to utvrdili, pa ne bi se to sve tako završilo samo s ostavkom. Predsjednik Tuđman pokrenuo bi svakako i druge postupke, a moralo bi doći i do sudbene istrage.

Je li Hebrang odmah podnio ostavku kad je doznao za formiranje Povjerenstva?


– Jest, 12. listopada 1998. godine uputio je pismo predsjedniku Republike u kojem navodi kako podnosi neopozivu ostavku na dužnost ministra obrane, potpredsjednika HDZ-a te voditelja Predsjednikova liječničkog konzilija. Piše tako doslovno:

“Odlučio sam se za ovu ostavku zbog potpunog gubitka povjerenja koje pokazujete prema meni, a bez čega nije moguće obnašati navedene dužnosti. Odredili ste, na temelju niza krivih informacija koje ste dobili, stranačko Povjerenstvo sa zadatkom da provede istragu o mojim postupcima…“

Dakle, vidljivo je iz toga pisma da Hebrang danas laže kad tvrdi da ja stojim iza toga, da sam ja bio njegov tužitelj. On sam piše da je predsjednik Tuđman bio taj koji naložio istragu i formirao Povjerenstvo.

Govorimo o listopadu 1998,. vremenu kad je predsjednik Tuđman bio u poodmakloj fazi teške bolesti. Koliko su njegove procjene u takvom stanju mogle biti realne?


– Njegova ubrojivost nije bila smanjena, niti je netko na njega utjecao u tom slučaju. Znate, kad već spominjete bolest, posebno odvratna činjenica u toj cijeloj priči je Hebrangovo podnošenje ostavke na mjesto voditelja liječničkog konzilija. Težeg moralnog grijeha i prijestupa od toga ne pamtim.

To što je dao ostavku na mjesto potpredsjednika HDZ-a i ministra mogu razumjeti, ali zbog političkog razilaženja odstupiti iz konzilija smrtno bolesnog Predsjednika beskrajno je amoralno. To je nedopustivo kršenje liječničke etike.

Jeste li vam Hebrang ikad u zadnjih 14 godina predbacio da ste mu te 1998. pakirali kao što to sada tvrdi?


– Prvi put to je spomenuo lani u srpnju, kad smo na sjednici Predsjedništva razgovarali o njegovu upisu u knjigu žalosti Đuri Brodarcu i kad je napisao da smrt kolege Brodarca pokazuje da ova zemlja ide u pogrešnom smjeru.

Tada mi je prvi put spočitnuo kako sam ga ja optuživao 1998. da je radio protiv Tuđmana. I onda sam mu objasnio da me Tuđman imenovao u to Povjerenstvo i da tu nije bilo hoćeš-nećeš, nego moraš. I tada se složio sa mnom.

Ipak, zbog tvrdnje da zemlja ide u pogrešnom smjeru, tražili ste stegovni postupak protiv Hebranga
.

– Ni govora. Rekao sam novinarima da je ta izjava štetna i neistinita i da ćemo o njoj razgovarati na odgovarajućim stranačkim tijelima. I razgovarali smo neformalno na margini jedne sjednice Predsjedništva, ali ne kao posebna točka ili tema. Hebrang je naknadno reterirao kazavši da on nije mislio na HDZ i Vladu. Nekako smo to izgladili na Predsjedništvu i tu priču zatvorili, osim što je zatražio da javno kažem kako povlačim svoju izjavu da će protiv njega biti pokrenut stegovni postupak.

Vi to niste učinili.

– Nisam i to mi je jako zamjerio i više puta predbacio. Smatrao sam to nepotrebnim budući da nikada nisam ni rekao da će biti pokrenut stegovni postupak, nego da ćemo o tome razgovarati na stranačkim tijelima. Onda se naglo pojavila i medijska priča o tome da će biti izbačen iz stranke, što je notorna laž.

Hebrang je izjavio da je prijavljen Sudu časti i da je protiv njega postupak zatražio Šeks. Kad sam ga pitao zašto je to kazao kad zna da nije točno, odgovorio mi je da to uopće nije ni izjavio nego da je novinar sve izmislio.

Bilo je tu još niz takvih izjava za koje je ispalo da su ih “izmislili” novinari, a ja znam da nisu. Uz otvoreno laganje, nedosljedan je i u drugim svojim postupcima.

Na što ciljate?


– Prošle godine, nakon Facebook prosvjeda, kad su nam svima prosvjednici dolazili pod prozore, najavio je da se povlači iz politike. Tvrdio je kako nema nikakve šanse da promijeni odluku. Na Klubu zastupnika dobio je prigodne oproštajne darove, nije sudjelovao u izbornoj kampanji, a onda se opet predomislio i najavio da će se kandidirati na stranačkom saboru.

Iako, dakle, u kampanji nije maknuo ni malim prstom, odmah je nakon parlamentarnih izbora došao na sjednicu Predsjedništva i tražio da se polože računi, napravi analiza i snosi odgovornost. Upravo navlas isto je postupio i 2000. godine, kad sam ja bio vršitelj dužnosti predsjednika HDZ-a.

Impozantan broj laži

Tada je dao ostavku na mjesto potpredsjednika HDZ-a.

– Ostavku je dao već prije, u listopadu 1998., ali ona nikad nije prihvaćena i trebao se pojaviti na Općem saboru. No, nije došao. Ali pojavio se kad smo 2000. izgubili izbore, kritizirao i tražio ostavke cijelog Predsjedništva te povlačenje svih 46 izabranih zastupnika u Saboru.

U međuvremenu je napravio izlet u HIP, kandidirao se na njihovoj listi za gradskog vijećnika. Trebao je zbog toga biti brisan iz stranke, ali nije, Središnji odbor ga je amnestirao.

Lagao je i kad je tvrdio da je spriječena njegova kandidatura za predsjednika države na Glavnom odboru HDZ-a 2000. godine. Drago Krpina, koji je vodio sjednicu, i pismeno je demantirao te Hebrangove laži. Objasnio je kako Hebrang nije prikupio potrebne potpise te podsjetio da je osobno izišao za govornicu i kazao da odustaje od kandidature.

U bezbroj izjava političke provenijencije Andrija Hebrang izrekao je i imponzantan broj laži, neistina i konfabulacija, tako da bi se mogla snimiti serija s brojnim uzbudljivim nastavcima. A na špici bi kao zaštitni znak stajao tekst: Andrija Hebrang: “Ja nikada na lažem, samo ponekad govorim neistinu jer je to pristojnije!”

Anita Belak Krile, foto: arhiv cropix

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/protuudar-seks-hebrang-je-tudmana-napustio-na-samrtnoj-postelji-161659 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af0895e2ea1abbfae24aad2068077be0bc85115d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=PROTUUDAR+%C5%A0eks%3A+Hebrang+je+Tu%C4%91mana+napustio+na+samrtnoj+postelji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprotuudar-seks-hebrang-je-tudmana-napustio-na-samrtnoj-postelji-161659 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprotuudar-seks-hebrang-je-tudmana-napustio-na-samrtnoj-postelji-161659 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Povjerenstvo  koje je 1998. osnovao Tuđman trebalo je raščistiti sumnju o tome hoće li Hebrang kao ministar obrane voditi svoju samostalnu politiku ili politiku HDZ-a. Mogu razumjeti što je Hebrang zbog toga dao ostavku na mjesto potpredsjednika H [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => na optužbe Andrije Hebranga koji ga naziva svojim tužiteljem, potpredsjednik HDZ-a, uzvraća s optužbama: [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskana optužbe Andrije Hebranga koji ga naziva svojim tužiteljem, potpredsjednik HDZ-a, uzvraća s optužbama:

PROTUUDAR Šeks: Hebrang je Tuđmana napustio na samrtnoj postelji

Piše PSD.
25. ožujka 2012. - 21:27
Optužbe stranačkog kolege Andrije Hebranga koji je u „Slobodnoj Dalmaciji“ prozvao Vladimira Šeksa svojim tužiteljem te mu zamjerio da je perfidnim igricama napravio cijelu pomutnju u HDZ-u nakon parlamentarnih izbora, izazvale su žestoku Šeksovu reakciju.

U razgovoru za naš list Šeks iznosi cijelu kronologiju međusobnih odnosa i tvrdi kako je Hebrang izdao i liječničku etiku kad se povukao iz liječničkog konzilija prvog predsjednika Tuđmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 17:39