StoryEditorOCM
HrvatskaHOROR NA FAKULTETU

Pohotni liječnik napastovao studente kojima je predavao: ‘Šapne odgovor, a onda dira po spolovilu...‘

Piše Nikola Patković/JL
21. svibnja 2024. - 09:19

Na tri godine i šest mjeseci zatvora pravomoćno je osuđen 57-godišnji liječnik kojemu se sudilo da je nad devetoricom studenata jedne visokoškolske ustanove u Slavoniji počinio kaznena djela protiv spolne slobode, odnosno bludnih radnji. Liječnik je u ovoj ustanovi radio kao vanjski suradnik-predavač, pri čemu je, prema presudi, počinio deset kaznenih djela bludnih radnji i jedno kazneno djelo protiv spolne slobode - spolnim odnošajem bez pristanka.

Potvrđena je tako prvostupanjska presuda Općinskog suda u Osijeku. U slučaju jednog studenta utvrđeno je da je liječnik u listopadu 2015. godine u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je radio primio mladića, kojemu je inače i predavao na fakultetu, zbog medicinskog problema kojeg je ovaj imao.

Iskorištavao svoj položaj

U optužnici stoji da je liječnik ‘‘u nakani da, iskorištavanjem njegovog položaja kao svog pacijenta te istovremeno i studenta kojem je predavao te koji je kod njega trebao polagati ispit, zadovolji svoj spolni nagon, istome rekao da skine odjeću sa sebe što je isti i učinio misleći da tako treba postupiti jer se obavlja liječnički pregled..." Međutim, liječnik ga je tada počeo dirati rukama po spolovilu i stražnjici s ciljem da zadovolji svoj spolni nagon, nakon čega je student ustao sa stola i tako zaustavio liječnika u njegovom naumu.

U istoj je ambulanti u travnju 2015. godine drugome studentu, koji je kod njega također došao kao pacijent, pokušao svoju ruku staviti na njegovo spolovilo preko odjeće, ali se ovaj izmaknuo i nije mu to dopustio. No, posebno je zanimljivo kako se čak sedam kaznenih djela, prema optužnici, dogodilo istoga dana u isto vrijeme u istoj učionici visokoškolske ustanove u kojoj je liječnik tada radio kao nastavnik, a studenti polagali ispit iz njegovog predmeta.

Iz optužnice proizlazi da je liječnik u toj učionici išao od stola do stola, sjedao na stolice pokraj studenata koji su pisali ispit ili bi čučnuo pokraj njih te ‘‘u nakani da iskorištavanjem njihovog položaja studenta zadovolji svoj spolni nagon, bez njihovog prethodnog pristanka, stavio svoju ruku na unutarnju stranu bedra i njegovo spolovilo preko odjeće, za koje vrijeme je drugom rukom pisao odgovor na pitanje iz ispita‘‘.

Nekim studentima bi pritom i sam napisao točan odgovor, nekima bi šapnuo točan odgovor, a sve ih je preko odjeće dirao i pipkao po butovima, preponama i spolovilu. Još dva istovjetna slučaja dogodila su se u drugim vremenskim terminima, ali s istim studentom. Jednom u ambulanti, a drugi put u učionici.

Tvrdio da mu je sve namješteno

Liječnika se stoga tereti da je ova kaznena djela počinio prema žrtvama koje su bile posebno ranjive zbog ovisnosti o njemu kao liječniku i nastavniku. Studenti su sve to prijavili, pa je liječnik uhićen 1. prosinca 2015. godine, a onda je dva dana poslije pušten da se brani sa slobode. Na suđenju je odbacio krivnju za to što mu je stavljeno na teret i branio se s tvrdnjom da je riječ o montiranom postupku koji je protiv njega pokrenuo njegov kolega s posla.

U obrani je rekao da je čitav postupak osmišljen "kao pakleni plan da ga se uništi kao liječnika, znanstvenika, supruga i oca dvoje djece te političara" te da je taj plan ostvaren uz pomoć ‘‘jednog od oštećenih studenata, njegove djevojke i bliskih povodljivih prijatelja koji su jedno vrijeme zajedno stanovali i pod vodstvom tog studenta operacionalizirali čitav slučaj te za svoje lažne iskaze dobili po 500,00 kuna‘‘. Čak je, po njemu, i tužiteljica u ovom predmetu nakon podizanja optužnice prebačena na novo, bolje radno mjesto.

Sud je njegovu obranu ocijenio kao neuvjerljivu, nerazumnu, nelogičnu i u potpunoj suprotnosti s iskazima svih oštećenika.

‘‘U odnosu na subjektivni element djela, tj. njegovu namjeru nedvojbeno je da je optuženik sva kaznena djela počinio s izravnom namjerom jer je bio svjestan obilježja svih djela i htio je njegovo počinjenje. Optuženikova ubrojivost također nije bila sporna. Iz iskaza oštećenika ne proizlazi niti najmanja sumnja da su oni fabricirali iskaze ili da imaju bilo kakav skriveni motiv da davanjem lažnih iskaza naštete optuženiku. Takav motiv nije utvrđen niti kod svjedoka‘‘, ustvrdio je sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 10:50