StoryEditorOCM
Hrvatskana sjeveru zemlje

Ovaj hrvatski grad pomaže mladim obiteljima, neki će za zemljište platiti samo 25 posto vrijednosti! Evo uvjeta

Piše Hina
13. svibnja 2024. - 13:41

Grad Varaždin planira pomoći mladim obiteljima prilikom kupnje građevinskog zemljišta po povoljnijim uvjetima od tržišnih, a kao početak te mjere, predstavljene u ponedjeljak,  u naselju Gornji Kućan, u predgrađu, osiguralo bi sepet gradilišta za individualnu izgradnju.

Predstavljajući mjeru koja je danas upućena u javno savjetovanje, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je da podnositelj zahtjeva ne može biti stariji od 40 godina, te da on kao i njegov bračni ili izvanbračni drug ne smiju imati stambeni prostor. Na zadovoljenju tih uvjeta u startu ostvaruju popust od 30 posto.

"Nakon toga slijedi popust za svako dijete, za prvo dijete 15, a za svako slijedeće još 5 posto. Ako je dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata dobiva se još dodatnih 10 posto. Popust dobivaju i podnositelji koji imaju zanimanje s popisa deficitarnih zanimanja. Na taj način, oni koji će biti na vrhu liste imat će 60 do 80 posto popusta, što znači da će zemljište kupiti za nekih 25 posto vrijednosti", rekao je Bosilj naglasivši da Grad Varaždin ne želi prodavati zemljišta na javnim dražbama jer se javljaju prekupci.

Ciljano želimo, naglasio je, omogućiti mladim obiteljima koje ne žele živjeti u stanovima da kupe zemljište na takav način. Bosilj je dodao da će grad, da ako za tu mjeru bude interesa, osigurati zemljišta i na drugim lokacijama.

Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki smatra da mlađe generacije danas teško rješavaju svoje stambeno pitanja te da bi se, uz lokalnu samoupravu, aktivnije u rješavanje tog problema trebala uključiti državna razina. Očekuje da će nova vlada napraviti iskorak u tom smjeru.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 16:48