StoryEditorOCM
Hrvatskau ime obitelji

Omogućite trudnicama da mogu anonimno roditi u bolnicama, a troškove poroda neka preuzme država!

Piše HINA
15. svibnja 2024. - 11:24

Udruga U ime obitelji, kao nositelj Hoda za život Hrvatska, danas je u javnom pismu saborskim zastupnicima i predsjedniku vlade predložila da se u najhitnijem roku u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona kojim će se trudnicama omogućiti anoniman porod u bolnicama.

Iz inicijative podsjećaju na stravičan događaj koji se dogodio jučer u Zaprešiću, kada je tek rođeni dječak, star sat do dva, pronađen u kanti za smeće u pothlađenom stanju, a život mu je spašen zahvaljujući odgovornoj reakciji dvojice mladića koji su slučajno naišli i čuli plač bebe te brzoj i profesionalnoj intervenciji Hitne pomoći i bolnice Sveti Duh gdje je novorođenče prevezeno.

Da bi se ovakvi slučajevi sveli na neumanjivi minimum, udruga U ime obitelji kao nositelj Hoda za život Hrvatska predlaže da se u najhitnijem roku u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona kojim će se trudnicama omogućiti anoniman porod u bolnicama. 

Također, zahtijeva da se "hitnim zakonskim novelama" (zakonskim promjenama) sve bolnice u Hrvatskoj obvežu na otvaranje posebnih punktova, tzv. gnijezda za bebe, gdje će roditelji moći ostaviti svoju tek rođenu djecu za koju se ne mogu ili ne žele skrbiti.

image

Željka Markić

/SD

Uvođenjem mogućnosti anonimnog poroda, odnosno osiguravanjem mogućnosti trudnicama da prilikom poroda ne otkriju podatke niti o sebi niti o ocu djeteta, majkama u teškim psihosocijalnim i materijalnim uvjetima omogućio bi se siguran porod te bi se njima i njihovoj novorođenoj djeci mogla pružiti nužno potrebna primarna zdravstvena zaštita, ističu iz udruge.

Troškove poroda trebala bi preuzeti država, a po napuštanju rodilišta, djeca bi trebala biti predana ustanovama socijalne skrbi i upućena na posvajanje, dodaje se u pismu.

U Hrvatskoj u prosjeku na svako dijete dostupno za posvajanje postoji šest parova koji ga žele posvojiti, a na opravdanost takvog zahtjeva dokazuje primjer Austrije, koja je instituciju anonimnog poroda uvela još 2001. godine. Od tada do 2019., tijekom 18 godina, u Austriji je zabilježeno 606 anonimnih poroda, odnosno gotovo 35 anonimnih poroda godišnje. Time su ta djeca spašena od sudbina nalik onoj koju je doživio novorođeni dječak u Zaprešiću, ističu u Udruzi u ime obitelji.

image

Varazdin, 070522.
U organizaciji udruge U ime obitelji odrzan je Hod za zivot, dok je u isto vrijeme Udruga mladih V.U.K. organizirala prosvjed Subotom za slobodu, slanje poruke tolerancije, ravnopravnosti i postivanja zenskih prava.
Na fotografiji: Hod za zivot.
Foto: Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Zeljko Hajdinjak/cropix/Cropix
 

Premda se takvom regulativom djelomično krše prava djece da saznaju svoje podrijetlo, napominju u Udruzi, podatci da se u Austriji od uvođenja mogućnosti anonimnog poroda znatno smanjio postotak smrtnosti novorođenčadi te da istraživanja nisu zabilježila poteškoće u razvoju djece rođene u anonimnom porodu, pokazuju da je primjena tih mjera nužna i u Hrvatskoj.

Osiguravanjem mogućnosti anonimnog poroda država bi ispunila svoju dužnost zaštite zdravlja i života i majke i novorođenog djeteta, slučajevi poroda u nehumanim i zdravstveno krajnje opasnim uvjetima, kao i slučajevi zločina čedomorstva sveli bi se na minimum, procjenjuju u Udruzi. Otvaranjem posebnih punktova u bolnicama sa stalnim videonadzorom u kojima bi roditelji mogli ostaviti svoju novorođenu djecu, osim suzbijanja čedomorstva i nesigurnih poroda, smanjio bi se broj slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja djece, ali i izloženost novorođenčadi trgovini djecom, naglašavaju iz Udruge U ime obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 17:33