stdClass Object ( [id] => 179392 [title] => Milanović: Plomin će raditi čišće; Koračević: Sedam zainteresiranih su najjače svjetske kompanije [alias] => milanovic-plomin-ce-raditi-cisce-koracevic-sedam-zainteresiranih-su-najjace-svjetske-kompanije [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović danas je u Labinu nakon sastanka s istarskim i dužnosnicima Labinštine o izgradnji TE Plomin C snage 500 MW ocijenio kako se u dogovoru s lokalnom zajednicom iskreno i otvoreno razgovaralo o realizaciji jednog velikog i iznimno važnog projekta za Hrvatsku i Istarsku županiju, kazavši da će Plomin raditi s manje prljavštine i čišćom tehnologijom od sadašnje.

Osim premijera Milanovića prvom susretu s istarskim dužnosnicima o ovom trenutno jednom od najvećih državnih projekata, koji je upriličen upravo na dan zaključenja natječaja za prikupljanje ponuda za HEP-ovog strateškog partnera, nazočili su i prvi potPredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević.

"Nažalost zbog industrije, ovom području je onemogućeno da se razvije kao veći dio Istre. Labinština je zadana prije nekoliko desetljeća, tu su određene vrste industrije te je ovaj prostor naprosto obezvrijeđen tom činjenicom", kazao je premijer Zoran Milanović. Upravo iz tog razloga, smatra on, ljudima treba platiti i u tome treba sudjelovati hrvatska država.

Po njegovim riječima ukoliko se u projekt bude išlo, a on je energetski iznimno značajan za Hrvatsku koja, kako je rekao "godišnje uvozi za 15 milijardi kuna električne energije, što predstavlja rasipanje novca", ideja je da se ide prema naprednijoj i manje prljavoj tehnologiji.

Govoreći o zahtjevu Labinštine da od Vlade, kao svojevrsno obeštećenje, traži udvostručenje naknade za korištenje prostora elektrana te njenu drukčiju preraspodjelu jedinicama lokalne samouprave premijer je rekao kako bi općine na Labinštini trebale imati financijske koristi jer zbog tih industrijskih tornjeva, zemljište i kuće vrijede manje, a Labin i okolica se ne mogu razvijati na način kao Poreč ili Rovinj. To treba priznati i platiti i to je zadatak hrvatske države i HEP-a", naglasio je Milanović.

Milanović je danas istaknuo kako su građani Labinštine već jednom "prevezeni žedni preko vode" kada se gradila termoelektrana Plomin 2, kada im se puno obećavalo, a u konačnici nisu dobili ništa.

"Mi ne želimo biti takva vlada, jer ljudi imaju pravo da im se kompenzira parametre zadane prije par desetljeća", poručio je Milanović dodavši kako se o TE Plomin C već dugo vremena govori i unutar vladajuće koalicije.

"Problemi su poznati, no u Istri će se se ulagati u autoceste, u bolnicu, u vodoopskrbu. Postoji u zakonu kompetencije državne vlasti i županije, one se razlikuju, ali budite uvjereni nema silovanja u političkom smislu", zaključio je Zoran Milanović.

"Mi u ovom slučaju razgovaramo o tehnologiji koja je puno naprednija od postojeće i puno manji zagađivač", poručio je Milanović dodavši kako postoji interes potencijalnih ulagača za izgradnju TE Plomin C.

Istarski župan Ivan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorom, ocijenivši ga iskrenim, otvorenim i konstruktivnim.

"Samo tako možemo postići zajednički dogovor. Sve što smo danas razgovarali trebamo potvrditi idućih tjedana i mjeseci, ali sam uvjeren kako je to sjajan početak s obzirom na to da je to prvi put da jedan premijer dolazi na Labinštinu i otvoreno i iskreno govori o namjerama hrvatske Vlade u slučaju TE Plomin", kazao je Jakovčić.

Tijekom posjeta Istri premijer je, prema najavi, sa suradnicima trebao obići postrojenje termoelektrane u Plomin Luci, no novinare su ondje dočekali predstavnici lokalne i regionalne vlasti te HEP-a. Premijer se, kako su izvijestili novinare, opravdao iznenadnom neodgodivom obavezom zbog koje je morao u Zagreb.

"Doista ne znam što je našim gostima iskrsnulo, no moram imati razumijevanja za ovakav njihov potez zbog kojeg su nam se i ispričali, budući da su takve hitne situacije očito česte u vremenu velikih zadataka za Vladu u gospodarstvu. Najvažnije je da smo s vodećim ljudima u državi napokon započeli otvoreno razgovarati o svim pitanjima oko TE Plomina 3" - kazao je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

Koračević: Sedam zainteresiranih za Plomin C najjače su svjetske kompanije

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević izjavio je danas kako je sedam kompanija iskazalo interes za partnersku suradnju s HEP-om na izgradnji i upravljanju Termoelektranom Plomin C te da je riječ o najjačim i najsnažnijim svjetskim kompanijama.

Rok potencijalnim partnerima za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo HEP-u u izgradnji TE Plomin C istekao je danas u podne, a iz HEP-a su najprije objavili da je interes iskazalo šest tvrtki, no stigla je još jedna ponuda i interes je, kaže Koračević, iskazalo sedam tvrtki.

Napominjući kako je TE Plomin C najveća investicija, vrijedna 800 milijuna eura, Predsjednik Uprave HEP-a je rekao kako je samu dokumentaciju preuzelo 70 zainteresiranih, ali i kako je, s obzirom na vrijednost i kompleksnost projekta, bilo nerealno očekivati toliki broj ponuda.

"Interes je iskazalo sedam tvrtki i svih sedam ponuđača najjače su i najsnažnije svjetske kompanije", kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Koračević.

Nije želio govoriti tko su mogući ponuđači, napominjući kako će HEP konačna imena objaviti krajem rujna, 28. rujna kada će HEP formirati popis potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda.

Takvi zahtjevni projekti traže određana pravila ponašanja, takve su propozicije dogovorene, objašnjava Koračević dodajući kako će se nakon utvrđivanja tzv. short liste potencijalnih partnera znati s kojim kompanijama HEP nastavlja daljnje razgovore.

Na upit o njemačkoj kompaniji RWE koja je danas objavila da neće sudjelovati u pretkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih, ali da je spremana pružiti podršku projektu u obliku tehničkog know-howa, Koračević kaže kako je RWE dobar partner HEP-u u Plominu 2 (Plomin B) te kako za takvu odluku imaju svoje unutarnje razloge.

To ne znači da oni u nekoj varijanti još nisu partner. Oni su također i dalje u nekoj varijanti naš partner, ali hoće li biti i dalje i u kojoj vidjet ćemo, kaže Koračević komentirajući današnju objavu RWE-a.

HEP je 24. srpnja objavio javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju TE Plomin C na ugljen, snage 500 megavata, a rok za iskazivanje interesa istekao je danas. Do 28. rujna HEP će izraditi tzv. short listu potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda – do kraja ove godine, dok se izbor strateškog partnera očekuje do kraja prvog tromjesečja 2013. godine.

Među najvažnijim kriterijima za odabir strateškog partnera su - tehnologija (know-how), kvaliteta pristupa financijskim tržištima uz što povoljnije uvjete, razina udjela opreme domaće industrije te ostvarenje roka završetka izgradnje TE Plomin C, a prema ranijim najavama iz HEP-a, rok završetka projekta je između 2015. i 2017. godine.

Zelena lista poziva premijera da oko Plomina C sluša glas razuma ili naroda


Zelena lista danas je premijera Zorana Milanovića, u povodu njegova posjeta Plominu, pozvala da posluša glas naroda i razuma kada je riječ o najavljenoj gradnji termoelektrane Plomin C na ugljen, a ne samo ono što mu govori prvi potPredsjednik Vlade Radimir Čačić, ističući da u njihovim kritikama i rješenjima vezanima uz taj projekt nema osjećaja, već samo logike i zdravog razuma.

Ta je ekološka udruga priopćenjem reagirala na jučerašnju Milanovićevu izjavu tijekom Vladine sjednice kako se, u situaciji u kojoj se Vladi ništa suvislo ne može predbaciti u ekonomiji i financijama, "igra prikriveno, ali perfidno, na najniže osjećaje...".

"Gospodine premijeru, mislimo da su naše kritike u vezi Plomina C jako suvisle, a ni rješenja nam nisu baš za baciti. Najmanje su prikrivena, perfidna ili igraju, kako vi kažete, na najniže osjećaje", ističu u Zelenoj listi.

Premijera pozivaju da pokuša "barem jednom", umjesto onog što mu govori prvi potPredsjednik Čačić, "poslušati glas razuma ili pak glas naroda, jer istarski i hrvatski građani ne žele novu ugljenaru u svom dvorištu".

Kao svoje prigovore, među ostalima, navode ugljen kao vrlo skupo i zastarjelo energetsko rješenje i najprljavije fosilno gorivo koje se u EU sve više napušta jer proizvodi velike imisije CO2 i ostalih stakleničkih plinova, Hrvatska bi ga morala uvoziti, a kao nužna se nameću povećana investiranja u postrojenje i zbrinjavanje otpada.

Kao rješenja nude gradnju termoelektrane na prirodni plin iz sjevernog Jadrana kao vlastiti energent, bez potrebe za dodatno ekološko zbrnjavanje te nepotrebna ulaganja i zaduživanja.

Đakovačka podružnica Zelene liste u svom priopćenju, pak, upozorava na prekomjernu sječu šumskih površina u širem području oko jezera Borovik u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Zabrinuti građani, ističu, tvrde da se na tim terenima, na kojima kroz koncesiju gospodari tvrtka Sunčane šume, provodi prekomjerna, čista sječa koja graniči s pustošenjem šumskog staništa s trajnim posljedicama, kao i da se raspolaganje dijelom drvne mase ne provodi sukladno zakonu.

"Zakonska rješenja Republike Hrvatske moraju se poštovati i provoditi nedvosmisleno i doslovno, jer u protivnom možemo samo 'platiti misu' i pomoliti se za budućnost koja je pred nama, pa tako i za opstanak naših slavonskih šuma", zaključuju u priopćenju.

(Hina)
Foto: Srećko Niketić / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-09-14 18:20:58 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-09-14 23:43:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-09-14 18:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3150 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/09/14/AAA/milanovic_cacic12-140912.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x468" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8300827 Threads: 5 Questions: 1629873361 Slow queries: 4995672 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113327519 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/milanovic-plomin-ce-raditi-cisce-koracevic-sedam-zainteresiranih-su-najjace-svjetske-kompanije-179392 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milanovic-plomin-ce-raditi-cisce-koracevic-sedam-zainteresiranih-su-najjace-svjetske-kompanije-179392?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233770 [name] => plomin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plomin [link] => /tag/plomin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milanović: Plomin će raditi čišće; Koračević: Sedam zainteresiranih su najjače svjetske kompanije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-22-09-02-41-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/14/AAA/milanovic_cacic12-140912.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/14/AAA/milanovic_cacic12-140912.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović danas je u Labinu nakon sastanka s istarskim i dužnosnicima Labinštine o izgradnji TE Plomin C snage 500 MW ocijenio kako se u dogovoru s lokalnom zajednicom iskreno i otvoreno razgovaralo o realizaciji jednog velikog i iznimno važnog projekta za Hrvatsku i Istarsku županiju, kazavši da će Plomin raditi s manje prljavštine i čišćom tehnologijom od sadašnje.

Osim premijera Milanovića prvom susretu s istarskim dužnosnicima o ovom trenutno jednom od najvećih državnih projekata, koji je upriličen upravo na dan zaključenja natječaja za prikupljanje ponuda za HEP-ovog strateškog partnera, nazočili su i prvi potPredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević.

"Nažalost zbog industrije, ovom području je onemogućeno da se razvije kao veći dio Istre. Labinština je zadana prije nekoliko desetljeća, tu su određene vrste industrije te je ovaj prostor naprosto obezvrijeđen tom činjenicom", kazao je premijer Zoran Milanović. Upravo iz tog razloga, smatra on, ljudima treba platiti i u tome treba sudjelovati hrvatska država.

Po njegovim riječima ukoliko se u projekt bude išlo, a on je energetski iznimno značajan za Hrvatsku koja, kako je rekao "godišnje uvozi za 15 milijardi kuna električne energije, što predstavlja rasipanje novca", ideja je da se ide prema naprednijoj i manje prljavoj tehnologiji.

Govoreći o zahtjevu Labinštine da od Vlade, kao svojevrsno obeštećenje, traži udvostručenje naknade za korištenje prostora elektrana te njenu drukčiju preraspodjelu jedinicama lokalne samouprave premijer je rekao kako bi općine na Labinštini trebale imati financijske koristi jer zbog tih industrijskih tornjeva, zemljište i kuće vrijede manje, a Labin i okolica se ne mogu razvijati na način kao Poreč ili Rovinj. To treba priznati i platiti i to je zadatak hrvatske države i HEP-a", naglasio je Milanović.

Milanović je danas istaknuo kako su građani Labinštine već jednom "prevezeni žedni preko vode" kada se gradila termoelektrana Plomin 2, kada im se puno obećavalo, a u konačnici nisu dobili ništa.

"Mi ne želimo biti takva vlada, jer ljudi imaju pravo da im se kompenzira parametre zadane prije par desetljeća", poručio je Milanović dodavši kako se o TE Plomin C već dugo vremena govori i unutar vladajuće koalicije.

"Problemi su poznati, no u Istri će se se ulagati u autoceste, u bolnicu, u vodoopskrbu. Postoji u zakonu kompetencije državne vlasti i županije, one se razlikuju, ali budite uvjereni nema silovanja u političkom smislu", zaključio je Zoran Milanović.

"Mi u ovom slučaju razgovaramo o tehnologiji koja je puno naprednija od postojeće i puno manji zagađivač", poručio je Milanović dodavši kako postoji interes potencijalnih ulagača za izgradnju TE Plomin C.

Istarski župan Ivan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorom, ocijenivši ga iskrenim, otvorenim i konstruktivnim.

"Samo tako možemo postići zajednički dogovor. Sve što smo danas razgovarali trebamo potvrditi idućih tjedana i mjeseci, ali sam uvjeren kako je to sjajan početak s obzirom na to da je to prvi put da jedan premijer dolazi na Labinštinu i otvoreno i iskreno govori o namjerama hrvatske Vlade u slučaju TE Plomin", kazao je Jakovčić.

Tijekom posjeta Istri premijer je, prema najavi, sa suradnicima trebao obići postrojenje termoelektrane u Plomin Luci, no novinare su ondje dočekali predstavnici lokalne i regionalne vlasti te HEP-a. Premijer se, kako su izvijestili novinare, opravdao iznenadnom neodgodivom obavezom zbog koje je morao u Zagreb.

"Doista ne znam što je našim gostima iskrsnulo, no moram imati razumijevanja za ovakav njihov potez zbog kojeg su nam se i ispričali, budući da su takve hitne situacije očito česte u vremenu velikih zadataka za Vladu u gospodarstvu. Najvažnije je da smo s vodećim ljudima u državi napokon započeli otvoreno razgovarati o svim pitanjima oko TE Plomina 3" - kazao je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

Koračević: Sedam zainteresiranih za Plomin C najjače su svjetske kompanije

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević izjavio je danas kako je sedam kompanija iskazalo interes za partnersku suradnju s HEP-om na izgradnji i upravljanju Termoelektranom Plomin C te da je riječ o najjačim i najsnažnijim svjetskim kompanijama.

Rok potencijalnim partnerima za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo HEP-u u izgradnji TE Plomin C istekao je danas u podne, a iz HEP-a su najprije objavili da je interes iskazalo šest tvrtki, no stigla je još jedna ponuda i interes je, kaže Koračević, iskazalo sedam tvrtki.

Napominjući kako je TE Plomin C najveća investicija, vrijedna 800 milijuna eura, Predsjednik Uprave HEP-a je rekao kako je samu dokumentaciju preuzelo 70 zainteresiranih, ali i kako je, s obzirom na vrijednost i kompleksnost projekta, bilo nerealno očekivati toliki broj ponuda.

"Interes je iskazalo sedam tvrtki i svih sedam ponuđača najjače su i najsnažnije svjetske kompanije", kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Koračević.

Nije želio govoriti tko su mogući ponuđači, napominjući kako će HEP konačna imena objaviti krajem rujna, 28. rujna kada će HEP formirati popis potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda.

Takvi zahtjevni projekti traže određana pravila ponašanja, takve su propozicije dogovorene, objašnjava Koračević dodajući kako će se nakon utvrđivanja tzv. short liste potencijalnih partnera znati s kojim kompanijama HEP nastavlja daljnje razgovore.

Na upit o njemačkoj kompaniji RWE koja je danas objavila da neće sudjelovati u pretkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih, ali da je spremana pružiti podršku projektu u obliku tehničkog know-howa, Koračević kaže kako je RWE dobar partner HEP-u u Plominu 2 (Plomin B) te kako za takvu odluku imaju svoje unutarnje razloge.

To ne znači da oni u nekoj varijanti još nisu partner. Oni su također i dalje u nekoj varijanti naš partner, ali hoće li biti i dalje i u kojoj vidjet ćemo, kaže Koračević komentirajući današnju objavu RWE-a.

HEP je 24. srpnja objavio javni poziv za izbor strateškog partnera za izgradnju TE Plomin C na ugljen, snage 500 megavata, a rok za iskazivanje interesa istekao je danas. Do 28. rujna HEP će izraditi tzv. short listu potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda – do kraja ove godine, dok se izbor strateškog partnera očekuje do kraja prvog tromjesečja 2013. godine.

Među najvažnijim kriterijima za odabir strateškog partnera su - tehnologija (know-how), kvaliteta pristupa financijskim tržištima uz što povoljnije uvjete, razina udjela opreme domaće industrije te ostvarenje roka završetka izgradnje TE Plomin C, a prema ranijim najavama iz HEP-a, rok završetka projekta je između 2015. i 2017. godine.

Zelena lista poziva premijera da oko Plomina C sluša glas razuma ili naroda


Zelena lista danas je premijera Zorana Milanovića, u povodu njegova posjeta Plominu, pozvala da posluša glas naroda i razuma kada je riječ o najavljenoj gradnji termoelektrane Plomin C na ugljen, a ne samo ono što mu govori prvi potPredsjednik Vlade Radimir Čačić, ističući da u njihovim kritikama i rješenjima vezanima uz taj projekt nema osjećaja, već samo logike i zdravog razuma.

Ta je ekološka udruga priopćenjem reagirala na jučerašnju Milanovićevu izjavu tijekom Vladine sjednice kako se, u situaciji u kojoj se Vladi ništa suvislo ne može predbaciti u ekonomiji i financijama, "igra prikriveno, ali perfidno, na najniže osjećaje...".

"Gospodine premijeru, mislimo da su naše kritike u vezi Plomina C jako suvisle, a ni rješenja nam nisu baš za baciti. Najmanje su prikrivena, perfidna ili igraju, kako vi kažete, na najniže osjećaje", ističu u Zelenoj listi.

Premijera pozivaju da pokuša "barem jednom", umjesto onog što mu govori prvi potPredsjednik Čačić, "poslušati glas razuma ili pak glas naroda, jer istarski i hrvatski građani ne žele novu ugljenaru u svom dvorištu".

Kao svoje prigovore, među ostalima, navode ugljen kao vrlo skupo i zastarjelo energetsko rješenje i najprljavije fosilno gorivo koje se u EU sve više napušta jer proizvodi velike imisije CO2 i ostalih stakleničkih plinova, Hrvatska bi ga morala uvoziti, a kao nužna se nameću povećana investiranja u postrojenje i zbrinjavanje otpada.

Kao rješenja nude gradnju termoelektrane na prirodni plin iz sjevernog Jadrana kao vlastiti energent, bez potrebe za dodatno ekološko zbrnjavanje te nepotrebna ulaganja i zaduživanja.

Đakovačka podružnica Zelene liste u svom priopćenju, pak, upozorava na prekomjernu sječu šumskih površina u širem području oko jezera Borovik u vlasništvu Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Zabrinuti građani, ističu, tvrde da se na tim terenima, na kojima kroz koncesiju gospodari tvrtka Sunčane šume, provodi prekomjerna, čista sječa koja graniči s pustošenjem šumskog staništa s trajnim posljedicama, kao i da se raspolaganje dijelom drvne mase ne provodi sukladno zakonu.

"Zakonska rješenja Republike Hrvatske moraju se poštovati i provoditi nedvosmisleno i doslovno, jer u protivnom možemo samo 'platiti misu' i pomoliti se za budućnost koja je pred nama, pa tako i za opstanak naših slavonskih šuma", zaključuju u priopćenju.

(Hina)
Foto: Srećko Niketić / CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milanovic-plomin-ce-raditi-cisce-koracevic-sedam-zainteresiranih-su-najjace-svjetske-kompanije-179392 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=81fe7b7205b898b67bf93b025024eeb520e9ae1d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milanovi%C4%87%3A+Plomin+%C4%87e+raditi+%C4%8Di%C5%A1%C4%87e%3B+Kora%C4%8Devi%C4%87%3A+Sedam+zainteresiranih+su+najja%C4%8De+svjetske+kompanije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-plomin-ce-raditi-cisce-koracevic-sedam-zainteresiranih-su-najjace-svjetske-kompanije-179392 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilanovic-plomin-ce-raditi-cisce-koracevic-sedam-zainteresiranih-su-najjace-svjetske-kompanije-179392 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Milanović: Plomin će raditi čišće; Koračević: Sedam zainteresiranih su najjače svjetske kompanije

Piše PSD.
14. rujna 2012. - 20:19
Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović danas je u Labinu nakon sastanka s istarskim i dužnosnicima Labinštine o izgradnji TE Plomin C snage 500 MW ocijenio kako se u dogovoru s lokalnom zajednicom iskreno i otvoreno razgovaralo o realizaciji jednog velikog i iznimno važnog projekta za Hrvatsku i Istarsku županiju, kazavši da će Plomin raditi s manje prljavštine i čišćom tehnologijom od sadašnje.

Osim premijera Milanovića prvom susretu s istarskim dužnosnicima o ovom trenutno jednom od najvećih državnih projekata, koji je upriličen upravo na dan zaključenja natječaja za prikupljanje ponuda za HEP-ovog strateškog partnera, nazočili su i prvi potPredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i Predsjednik Uprave H...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 11:02