StoryEditorOCM
Hrvatskaskuplje, a...

Kupujete tamne čokolade jer mislite da su zdravije od ‘običnih‘? Neke su jako opasne, a ima ih i u domaćim trgovinama!

Piše Dora Koretić/JL
26. srpnja 2023. - 08:57

Više kakaa u čokoladi obično bi trebalo značiti da je ona bolja, no nedavna istraživanja pokazala su kako brojne tamne čokolade na europskom i svjetskom tržištu u sebi sadrže znatne doze teških metala, i to takve da je dnevno dovoljno pojesti samo 25 grama kako bi se u organizam unijele veće količine od dozvoljenog.

Uglavnom je riječ o kadmiju i olovu, no neki od analiziranih primjeraka svjetski renomiranih brendova u sebi su sadržavali prevelike doze oba metala - točnije, takvih je bilo pet od 28 analiziranih primjeraka, što je udio od čak 17 posto i nije baš dobra reklama za poznate proizvođače.

Iako dobar dio primjeraka koji su prošli test nisu dostupni na domažem tržištu, Dora Koretić je za Jutarnji list ipak otkrila dva primjerka koji se mogu kupiti u domaćim trgovinama i koji su dosta česti odabir među domaćim proizvođačima.

Prema analizi Consumer Reporta, riječ je o jednoj čokoladi sa 70 i drugoj s 85 posto kakaa koje imaju 116 posto veću razinu kadmija odnosno 166 posto veću razinu olova od dozvoljenog.

Istraživanje je općenito pokazalo kako 15 od 28 analiziranih primjeraka u sebi sadrži prevelike količine teških metala, što posebno može biti riskantno za djecu zbog mogućih problema u razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 08:40