stdClass Object ( [id] => 1390420 [title] => Kako je studirao Dabro? Na danas nepostojećem veleučilištu diplomirao je s 28, pa nastavio u Travniku. Oglasio se rektor [alias] => kako-je-studirao-dabro-na-danas-nepostojecem-veleucilistu-diplomirao-je-s-28-pa-nastavio-u-travniku-oglasio-se-rektor [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Studirali ste tri godine? "Tri godine, ajde." Ali ne možete biti magistar nakon tri godine studija!? "Dobro, ajde. Mislim… Rekao sam, magistar kineziologije. Da, tako je. Pet godina. Pet godina. Da. Ne razumijem pitanje"…

"Petljao" je tako novoizabrani ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro – trenutačno glavni tajnik Domovinskog pokreta (DP), a tada kandidat za DP-ova župana Vukovarsko-srijemske županije – pokušavajući prije tri godine novinarima objasniti svoj obrazovni put i diplomu magistra kineziologije, koju je, kako je ipak znatno pribranije kasnije potvrdio "sedmoj sili", stekao na privatnom Univerzitetu u Travniku.

---

---

Točnije, na sastavnici toga sveučilišta u "vezirskom gradu", Edukacijskom fakultetu, još 2019. godine.

Dabrino nevješto komuniciranje i izjave u vezi obrazovne kvalifikacije, koje je tadašnji "libling", šef i osnivač Domovinskog pokreta Miroslav Škoro branio kao "lapsus linguae", nepotrebno su mu na leđa natovarili teret koji vuče do danas. Sumnju u vjerodostojnost njegova obrazovnog kartona izrazila je ovih dana saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, koja je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" novog ministra žestoko napala te najavila kako će "kroz institut zastupničkog pitanja podnijeti zahtjev za pristup informacijama kako bi utvrdili je li ministar Dabro svoju diplomu kupio na benzinskoj crpki u Travniku ili je vrijedno učio kako bi je stekao".

– Postoje sumnje da je stekao diplomu pod sumnjivim okolnostima na Univerzitetu u Travniku koji je poznat po prodavanjima diploma na benzinskim stanicama – nastavila je dalje "centristica" Puljak. Ranije je izrazila sumnje o još nekim detaljima iz Dabrina životopisa te kazala kako mu je, prema njezinim informacijama, grad Otok, u kojemu živi, "platio kurs za trenera".

Prozivke i zavrzlame

Tragom svih tih prozivki i zavrzlama oko Dabrina obrazovnog puta, obratili smo se svim obrazovnim institucijama koje je pohađao i završio, u Zagrebu i Travniku, te smo zamolili za potvrdu autentičnosti istih. U diplomu iz Travnika, unatoč Dabrinim verbalnim nespretnostima i "paljbi" Marijane Puljak, izgleda ipak nema razloga sumnjati. Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH, zadužene za nostrifikaciju inozemnih obrazovnih isprava, naime, potvrdili su nam kako je njegova travnička diploma magistra kineziologije autentična te su je priznali, kako je on i tvrdio, još 2019. godine.

---

image

Čini se da Dabro ipak nije samo ‘završio kurs za trenera‘ kako mu spočitava Marijana Puljak

Damir Krajač/Cropix
---

– Gospodin Josip Dabro je Agenciji za znanost i visoko obrazovanje dana 28. studenoga 2019. godine podnio zahtjev za stručno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije magistar kineziologije, koju je stekao dana 26. listopada 2019. godine na visokom učilištu Univerzitet u Travniku, Edukacijski fakultet, Travnik, Bosna i Hercegovina, završetkom studijskog programa Kineziologija. Postupajući po zahtjevu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje je izvršila uvid u svu relevantnu dokumentaciju koja je od utjecaja za donošenje pravilnog i zakonitog rješenja u ovoj stvari te je u predmetnom zahtjevu odlučeno rješenjem o priznavanju od dana 18. prosinca 2019. godine i to da se priznaje za potrebe zapošljavanja u Republici Hrvatskoj inozemna visokoškolska kvalifikacija magistar kineziologije koju je stekao Josip Dabro i koju je izdala institucija Univerzitet u Travniku, Edukacijski fakultet, Travnik, Bosna i Hercegovina – citiramo odgovor koji je Agencija pismeno dostavila na naš upit.

Također, dodaju kako je postupak priznavanja inozemne visokoškolske kvalifikacije g. Dabre proveden u skladu sa Zakonom о priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija (NN 158/03, 198/03, 138/06 i 45/11), koji je u Republici Hrvatskoj bio na snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva za priznavanjem predmetne inozemne visokoškolske kvalifikacije.

Rektor demantira Puljak

Slučaj je dobio i međunarodni karakter.

Ovih je dana, naime, za bosanskohercegovački Dnevni avaz na prozivke Marijane Puljak burno reagirao rektor Univerziteta u Travniku prof. dr. Rasim Dacić te ih redom opovrgnuo. Njezine je izjave nazvao primjerom "tipičnog partijskog sukoba".

– On (Josip Dabro op.a.) je čovjek koji je kod nas magistrirao i izabran je na poziciju, a ona nije, i ona zato njega napada, a vjerojatno je nekada davno čula negdje da se na benzinskim pumpama kupuju diplome. To je pričanje protiv privatnih fakulteta, da se ocrne bez ikakve argumentacije. Ako netko nađe jednu diplomu da je izdana nepravilno na Univerzitetu u Travniku, ja ću ga trajno zaključati – komentirao je rektor Dacić za "Avaz".

---

image

Nova Vlada

Boris Kovačev/Cropix
---

Podsjetio je i kako je "prošle godine bila racija", da je SIPA provjeravala diplome u BiH te je "tada netko rekao da postoje fakulteti i univerziteti koji prodaju diplome na pumpama". Dacić ističe kako u pitanju uopće nije bio njihov fakultet te da nisu bili ni predmet istraživanja "nego jedan drugi univerzitet iz Travnika". Dacić je potvrdio i kako je zbog izjava Marijane Puljak angažirao odvjetnika iz Zagreba.

– On je savjetovao da se prvo ona kontaktira i da se od nje traži isprika. U suprotnom ćemo tražiti naplatu štete. Velika šteta nam je nanesena – tvrdi rektor Dacić za "Dnevni avaz".

Koliko, pak, istine, ima u tome da je "Grad Otok platio Dabri kurs za trenera", kako tvrdi Puljak?

Nije završio samo ‘kurs za trenera‘

Iz životopisa Josipa Dabre, bivšeg HDZ-ovca koji je zbog neslaganja s tadašnjim predsjednikom županijskog ogranka Marijom Banožićem 2021. godine napustio tu stranku i prešao u Domovinski pokret, vidljivo je da je rođen 1983. godine u Beogradu. Osnovnu školu završio je u Otoku kraj Vinkovaca, a srednju u vinkovačkoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, smjer građevinski tehničar.

Na Vladinim stranicama stoji i kako je od 2004. do 2023. bio predsjednik i trener u Kickboxing klubu "Otok" u Otoku. Dugogodišnji je amaterski i profesionalni sportaš u kickboxingu te sportski trener. Bio je član Izvršnog odbora Hrvatskog kickboxing saveza od 2014. do 2018. godine, a od 2007. do 2017. član stožera Hrvatske kickboxing reprezentacije. Što je još radio u životu? Iako u biografiji stoji nemušti izraz "suradnik – Grad Otok" (od 2008. do 2017.), naši izvori su potvrdili kako je u stvari radio ondje kao – komunalni redar.

Kako bilo, čini se da ipak nije samo "završio kurs za trenera" kako mu spočitava Marijana Puljak. Naime, Josip Dabro je, prema dostupnim podacima na Vladinim stranicama, 2011. godine, dakle s 28 godina života, stekao najprije zvanje stručnog pristupnika trenerske struke na Društvenom veleučilištu u Zagrebu, a onda 2012. godine i zvanje provostupnika na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Društveno veleučilište je bila institucija s nekoliko stručnih studija društvenog usmjerenja, koja u tom obliku danas ne postoji. Osnovani su 1998. godine izdvajanjem stručnih studija sa Sveučilišta u Zagrebu, a na tome se svojevrsnom „bastardu“ moglo studirati javnu upravu, porezni studij te stručni studij za izobrazbu sportskih trenera a studiji su trajali od jedne do tri godine.

Izdvojeni studij

To su, zapravo, bili izdvojeni stručni studiji Ekonomskog, Pravnog te Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, no veleučilište je ugašeno 2011. godine, odnosno bolje rečeno, ponovno pripojeno Zagrebačkom sveučilištu. Zanimljivo je i da se na njemu odškolovala samo jedna generacija Trenerske škole.

---

image
Damir Krajač/Cropix
---

No, sve je to bilo u skladu s propisima, kako su potvrdili i sa zagrebačkoga Kineziološkog fakulteta. Naime, u pismenom odgovoru koji su dostavili, oni Dabrin akademski put na toj instituciji opisuju ovako: Josip Dabro upisao je akademske 2006./07. na Sveučilištu u Zagrebu Kineziološkom fakultetu (bivšem Odjelu za izobrazbu trenera Društvenog veleučilišta u Zagrebu) stručni studij Izobrazba trenera, smjer Kondicijska priprema sportaša. Studij je završio 2012. godine i stekao stručni naziv stručni prvostupnik (baccalaureus) trenerske struke.

Kruna akademske karijere dogodila se pak na travničkom univerzitetu. Kako je sam ranije opisivao novinarima, na Edukacijskom fakultetu u Travniku položio je razliku ispita, i 2018. završio četiri godine smjera Opća kineziologija te nakon toga i dodatnu petu godinu. S 36 godina života, 2019. diplomirao je ondje na temu "Razlike u funkcionalnosti kretnji djece karataša i KKK boksača" te stekao zvanje magistra kineziologije koje mu je verifikacijom od strane naše Agencije za znanost i visoko obrazovanje priznato u Hrvatskoj.

---

Ministarstvo poljoprivrede: Dostavit ćemo dokumente

Informacije o obrazovnom putu i kvalifikacijama te preslike isprava i diplome zatražili smo osobno i od ministra Josipa Dabre, kojemu smo zamolbu za dostavom tih dokumenata uputili putem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Iz Ministarstva su potvrdili kako će nam tražene dokumente, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, dostaviti u zakonskom roku od 15 dana. Dok čekamo službene odgovore, za oko nam je zapela još jedna neobičnost koja potvrđuje da novi ministar, čini se, baš nema sreće s brojevima.

Naime, na službenim stranicama Vlade RH navedeno je kako je Josip Dabro rođen 4. siječnja 1983. godine. Međutim, na kandidacijskoj listi Domovinskog pokreta za protekle parlamentarne izbore u petoj izbornoj jedinici, u kojoj se Dabro kandidirao, uz njegovo ime stoji da je rođen 5. siječnja 1983. "Lapsus calami", tipfeler, ili neka nova zavrzlama, potvrdit će, nadamo se, službeni dokumenti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Agencija za znanost i visoko obrazovanje 2019. godine je priznala Dabrinu diplomu nakon njegova zahtjeva za stručno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije magistar kineziologije, koju je stekao na visokom učilištu Univerzitet u Travniku završetkom studijskog programa Kineziologija. I Univerzitet u Travniku ističe da je Dabro kod njih magistrirao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ministrova diploma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Agencija za znanost i visoko obrazovanje 2019. godine je priznala Dabrinu diplomu nakon njegova zahtjeva za stručno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije magistar kineziologije, koju je stekao na visokom učilištu Univerzitet u Travniku završetkom studijskog programa Kineziologija. I Univerzitet u Travniku ističe da je Dabro kod njih magistrirao ministrova diploma 2 0 8447 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-21 14:00:46 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-21 16:25:43 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2024-05-21 15:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Agencija za znanost i visoko obrazovanje 2019. godine je priznala Dabrinu diplomu nakon njegova zahtjeva za stručno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije magistar kineziologije, koju je stekao na visokom učilištu Univerzitet u Travniku zav [metadata] => robots= author= title=Kako je studirao Dabro? Na danas nepostojećem veleučilištu diplomirao je s 28, pa nastavio u Travniku. Oglasio se rektor page_title=Kako je studirao Dabro? Na danas nepostojećem veleučilištu diplomirao je s 28, pa nastavio u Travniku. Oglasio se rektor [metakey] => josip dabro, agencija za znanost i visoko obrazovanje, Marijana Puljak, sportski trener, domovinski pokret [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/21\/27232658.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/21\/27225622.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/21\/27225047.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/21\/27225050.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/21\/27225633.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/21\/27205982.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/21\/27201322.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kruna akademske karijere novoizabranog\u00a0ministra\u00a0poljoprivrede, \u0161umarstva i ribarstva Josipa Dabre dogodila se na travni\u010dkom univerzitetu<\/p>","

\u010cini se da Dabro\u00a0ipak nije samo \u2018zavr\u0161io kurs za trenera\u2018\u00a0kako mu spo\u010ditava Marijana Puljak<\/p>","","","","

Nova Vlada<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27232658_1920.jpg":"1920x1080","k_27232658_1280.jpg":"1280x1280","k_27232658_1024.jpg":"1024x1024","k_27232658_640.jpg":"640x640","k_27232658_480.jpg":"480x480","k_27232658_340.jpg":"340x340","k_27232658_220.jpg":"220x220","o_27232658_1280.jpg":"1280x853","o_27232658_1024.jpg":"1024x682","o_27232658_640.jpg":"640x426","o_27232658_480.jpg":"480x320","o_27232658_340.jpg":"340x226","o_27232658_220.jpg":"220x146","h_27232658_1280.jpg":"1280x854","h_27232658_1024.jpg":"1024x683","h_27232658_640.jpg":"640x427","h_27232658_480.jpg":"480x320","h_27232658_340.jpg":"340x227","h_27232658_220.jpg":"220x147","pp_27232658_1280.jpg":"1280x1628","pp_27232658_1024.jpg":"1024x1303","pp_27232658_640.jpg":"640x814","pp_27232658_480.jpg":"480x611","pp_27232658_340.jpg":"340x432","pp_27232658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27225622_1920.jpg":"1920x1080","k_27225622_1280.jpg":"1280x1280","k_27225622_1024.jpg":"1024x1024","k_27225622_640.jpg":"640x640","k_27225622_480.jpg":"480x480","k_27225622_340.jpg":"340x340","k_27225622_220.jpg":"220x220","o_27225622_1280.jpg":"1280x853","o_27225622_1024.jpg":"1024x682","o_27225622_640.jpg":"640x426","o_27225622_480.jpg":"480x320","o_27225622_340.jpg":"340x226","o_27225622_220.jpg":"220x146","h_27225622_1280.jpg":"1280x854","h_27225622_1024.jpg":"1024x683","h_27225622_640.jpg":"640x427","h_27225622_480.jpg":"480x320","h_27225622_340.jpg":"340x227","h_27225622_220.jpg":"220x147","pp_27225622_1280.jpg":"1280x1628","pp_27225622_1024.jpg":"1024x1303","pp_27225622_640.jpg":"640x814","pp_27225622_480.jpg":"480x611","pp_27225622_340.jpg":"340x432","pp_27225622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27225047_1920.jpg":"1920x1080","k_27225047_1280.jpg":"1280x1280","k_27225047_1024.jpg":"1024x1024","k_27225047_640.jpg":"640x640","k_27225047_480.jpg":"480x480","k_27225047_340.jpg":"340x340","k_27225047_220.jpg":"220x220","o_27225047_1280.jpg":"1280x853","o_27225047_1024.jpg":"1024x682","o_27225047_640.jpg":"640x426","o_27225047_480.jpg":"480x320","o_27225047_340.jpg":"340x226","o_27225047_220.jpg":"220x146","h_27225047_1280.jpg":"1280x854","h_27225047_1024.jpg":"1024x683","h_27225047_640.jpg":"640x427","h_27225047_480.jpg":"480x320","h_27225047_340.jpg":"340x227","h_27225047_220.jpg":"220x147","pp_27225047_1280.jpg":"1280x1628","pp_27225047_1024.jpg":"1024x1303","pp_27225047_640.jpg":"640x814","pp_27225047_480.jpg":"480x611","pp_27225047_340.jpg":"340x432","pp_27225047_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27225050_1920.jpg":"1920x1080","k_27225050_1280.jpg":"1280x1280","k_27225050_1024.jpg":"1024x1024","k_27225050_640.jpg":"640x640","k_27225050_480.jpg":"480x480","k_27225050_340.jpg":"340x340","k_27225050_220.jpg":"220x220","o_27225050_1280.jpg":"1280x853","o_27225050_1024.jpg":"1024x682","o_27225050_640.jpg":"640x426","o_27225050_480.jpg":"480x320","o_27225050_340.jpg":"340x226","o_27225050_220.jpg":"220x146","h_27225050_1280.jpg":"1280x854","h_27225050_1024.jpg":"1024x683","h_27225050_640.jpg":"640x427","h_27225050_480.jpg":"480x320","h_27225050_340.jpg":"340x227","h_27225050_220.jpg":"220x147","pp_27225050_1280.jpg":"1280x1628","pp_27225050_1024.jpg":"1024x1303","pp_27225050_640.jpg":"640x814","pp_27225050_480.jpg":"480x611","pp_27225050_340.jpg":"340x432","pp_27225050_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27225633_1920.jpg":"1920x1080","k_27225633_1280.jpg":"1280x1280","k_27225633_1024.jpg":"1024x1024","k_27225633_640.jpg":"640x640","k_27225633_480.jpg":"480x480","k_27225633_340.jpg":"340x340","k_27225633_220.jpg":"220x220","o_27225633_1280.jpg":"1280x853","o_27225633_1024.jpg":"1024x682","o_27225633_640.jpg":"640x426","o_27225633_480.jpg":"480x320","o_27225633_340.jpg":"340x226","o_27225633_220.jpg":"220x146","h_27225633_1280.jpg":"1280x854","h_27225633_1024.jpg":"1024x683","h_27225633_640.jpg":"640x427","h_27225633_480.jpg":"480x320","h_27225633_340.jpg":"340x227","h_27225633_220.jpg":"220x147","pp_27225633_1280.jpg":"1280x1628","pp_27225633_1024.jpg":"1024x1303","pp_27225633_640.jpg":"640x814","pp_27225633_480.jpg":"480x611","pp_27225633_340.jpg":"340x432","pp_27225633_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27205982_1920.jpg":"1920x1080","k_27205982_1280.jpg":"1280x1280","k_27205982_1024.jpg":"1024x1024","k_27205982_640.jpg":"640x640","k_27205982_480.jpg":"480x480","k_27205982_340.jpg":"340x340","k_27205982_220.jpg":"220x220","o_27205982_1280.jpg":"1280x853","o_27205982_1024.jpg":"1024x682","o_27205982_640.jpg":"640x426","o_27205982_480.jpg":"480x320","o_27205982_340.jpg":"340x226","o_27205982_220.jpg":"220x146","h_27205982_1280.jpg":"1280x854","h_27205982_1024.jpg":"1024x683","h_27205982_640.jpg":"640x427","h_27205982_480.jpg":"480x320","h_27205982_340.jpg":"340x227","h_27205982_220.jpg":"220x147","pp_27205982_1280.jpg":"1280x1628","pp_27205982_1024.jpg":"1024x1303","pp_27205982_640.jpg":"640x814","pp_27205982_480.jpg":"480x611","pp_27205982_340.jpg":"340x432","pp_27205982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27201322_1920.jpg":"1920x1080","k_27201322_1280.jpg":"1280x1280","k_27201322_1024.jpg":"1024x1024","k_27201322_640.jpg":"640x640","k_27201322_480.jpg":"480x480","k_27201322_340.jpg":"340x340","k_27201322_220.jpg":"220x220","o_27201322_1280.jpg":"1280x853","o_27201322_1024.jpg":"1024x682","o_27201322_640.jpg":"640x426","o_27201322_480.jpg":"480x320","o_27201322_340.jpg":"340x226","o_27201322_220.jpg":"220x146","h_27201322_1280.jpg":"1280x854","h_27201322_1024.jpg":"1024x683","h_27201322_640.jpg":"640x427","h_27201322_480.jpg":"480x320","h_27201322_340.jpg":"340x227","h_27201322_220.jpg":"220x147","pp_27201322_1280.jpg":"1280x1628","pp_27201322_1024.jpg":"1024x1303","pp_27201322_640.jpg":"640x814","pp_27201322_480.jpg":"480x611","pp_27201322_340.jpg":"340x432","pp_27201322_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6366079 Threads: 83 Questions: 1162415812 Slow queries: 0 Opens: 222466 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 182.595 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 10442858 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kako-je-studirao-dabro-na-danas-nepostojecem-veleucilistu-diplomirao-je-s-28-pa-nastavio-u-travniku-oglasio-se-rektor-1390420 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kako-je-studirao-dabro-na-danas-nepostojecem-veleucilistu-diplomirao-je-s-28-pa-nastavio-u-travniku-oglasio-se-rektor-1390420?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 633353 [name] => josip dabro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-15 10:05:32 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-dabro [link] => /tag/josip-dabro ) [1] => stdClass Object ( [id] => 619164 [name] => agencija za znanost i visoko obrazovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-30 19:11:31 [main_article_id] => 0 [alias] => agencija-za-znanost-i-visoko-obrazovanje [link] => /tag/agencija-za-znanost-i-visoko-obrazovanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235785 [name] => Marijana Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marijana-puljak [link] => /tag/marijana-puljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 759999 [name] => sportski trener [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-21 16:45:02 [main_article_id] => 0 [alias] => sportski-trener [link] => /tag/sportski-trener ) [4] => stdClass Object ( [id] => 605391 [name] => domovinski pokret [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-04 09:35:54 [main_article_id] => 0 [alias] => domovinski-pokret [link] => /tag/domovinski-pokret ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Agencija za znanost i visoko obrazovanje 2019. godine je priznala Dabrinu diplomu nakon njegova zahtjeva za stručno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije magistar kineziologije, koju je stekao na visokom učilištu Univerzitet u Travniku završetkom studijskog programa Kineziologija. I Univerzitet u Travniku ističe da je Dabro kod njih magistrirao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ministrova diploma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je studirao Dabro? Na danas nepostojećem veleučilištu diplomirao je s 28, pa nastavio u Travniku. Oglasio se rektor [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/21/27232658.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Cropix [mainImageDesc] =>

Kruna akademske karijere novoizabranog ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre dogodila se na travničkom univerzitetu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/21/27232658.jpg [title] =>

Kruna akademske karijere novoizabranog ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre dogodila se na travničkom univerzitetu

Damir Krajač/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/21/27225622.jpg [title] =>

Čini se da Dabro ipak nije samo ‘završio kurs za trenera‘ kako mu spočitava Marijana Puljak

Damir Krajač/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/21/27225047.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/21/27225050.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/21/27225633.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/21/27205982.jpg [title] =>

Nova Vlada

Boris Kovačev/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/21/27201322.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Studirali ste tri godine? "Tri godine, ajde." Ali ne možete biti magistar nakon tri godine studija!? "Dobro, ajde. Mislim… Rekao sam, magistar kineziologije. Da, tako je. Pet godina. Pet godina. Da. Ne razumijem pitanje"…

"Petljao" je tako novoizabrani ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro – trenutačno glavni tajnik Domovinskog pokreta (DP), a tada kandidat za DP-ova župana Vukovarsko-srijemske županije – pokušavajući prije tri godine novinarima objasniti svoj obrazovni put i diplomu magistra kineziologije, koju je, kako je ipak znatno pribranije kasnije potvrdio "sedmoj sili", stekao na privatnom Univerzitetu u Travniku.

---

---

Točnije, na sastavnici toga sveučilišta u "vezirskom gradu", Edukacijskom fakultetu, još 2019. godine.

Dabrino nevješto komuniciranje i izjave u vezi obrazovne kvalifikacije, koje je tadašnji "libling", šef i osnivač Domovinskog pokreta Miroslav Škoro branio kao "lapsus linguae", nepotrebno su mu na leđa natovarili teret koji vuče do danas. Sumnju u vjerodostojnost njegova obrazovnog kartona izrazila je ovih dana saborska zastupnica Centra Marijana Puljak, koja je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" novog ministra žestoko napala te najavila kako će "kroz institut zastupničkog pitanja podnijeti zahtjev za pristup informacijama kako bi utvrdili je li ministar Dabro svoju diplomu kupio na benzinskoj crpki u Travniku ili je vrijedno učio kako bi je stekao".

– Postoje sumnje da je stekao diplomu pod sumnjivim okolnostima na Univerzitetu u Travniku koji je poznat po prodavanjima diploma na benzinskim stanicama – nastavila je dalje "centristica" Puljak. Ranije je izrazila sumnje o još nekim detaljima iz Dabrina životopisa te kazala kako mu je, prema njezinim informacijama, grad Otok, u kojemu živi, "platio kurs za trenera".

Prozivke i zavrzlame

Tragom svih tih prozivki i zavrzlama oko Dabrina obrazovnog puta, obratili smo se svim obrazovnim institucijama koje je pohađao i završio, u Zagrebu i Travniku, te smo zamolili za potvrdu autentičnosti istih. U diplomu iz Travnika, unatoč Dabrinim verbalnim nespretnostima i "paljbi" Marijane Puljak, izgleda ipak nema razloga sumnjati. Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje RH, zadužene za nostrifikaciju inozemnih obrazovnih isprava, naime, potvrdili su nam kako je njegova travnička diploma magistra kineziologije autentična te su je priznali, kako je on i tvrdio, još 2019. godine.

---

image

Čini se da Dabro ipak nije samo ‘završio kurs za trenera‘ kako mu spočitava Marijana Puljak

Damir Krajač/Cropix
---

– Gospodin Josip Dabro je Agenciji za znanost i visoko obrazovanje dana 28. studenoga 2019. godine podnio zahtjev za stručno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije magistar kineziologije, koju je stekao dana 26. listopada 2019. godine na visokom učilištu Univerzitet u Travniku, Edukacijski fakultet, Travnik, Bosna i Hercegovina, završetkom studijskog programa Kineziologija. Postupajući po zahtjevu, Agencija za znanost i visoko obrazovanje je izvršila uvid u svu relevantnu dokumentaciju koja je od utjecaja za donošenje pravilnog i zakonitog rješenja u ovoj stvari te je u predmetnom zahtjevu odlučeno rješenjem o priznavanju od dana 18. prosinca 2019. godine i to da se priznaje za potrebe zapošljavanja u Republici Hrvatskoj inozemna visokoškolska kvalifikacija magistar kineziologije koju je stekao Josip Dabro i koju je izdala institucija Univerzitet u Travniku, Edukacijski fakultet, Travnik, Bosna i Hercegovina – citiramo odgovor koji je Agencija pismeno dostavila na naš upit.

Također, dodaju kako je postupak priznavanja inozemne visokoškolske kvalifikacije g. Dabre proveden u skladu sa Zakonom о priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija (NN 158/03, 198/03, 138/06 i 45/11), koji je u Republici Hrvatskoj bio na snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva za priznavanjem predmetne inozemne visokoškolske kvalifikacije.

Rektor demantira Puljak

Slučaj je dobio i međunarodni karakter.

Ovih je dana, naime, za bosanskohercegovački Dnevni avaz na prozivke Marijane Puljak burno reagirao rektor Univerziteta u Travniku prof. dr. Rasim Dacić te ih redom opovrgnuo. Njezine je izjave nazvao primjerom "tipičnog partijskog sukoba".

– On (Josip Dabro op.a.) je čovjek koji je kod nas magistrirao i izabran je na poziciju, a ona nije, i ona zato njega napada, a vjerojatno je nekada davno čula negdje da se na benzinskim pumpama kupuju diplome. To je pričanje protiv privatnih fakulteta, da se ocrne bez ikakve argumentacije. Ako netko nađe jednu diplomu da je izdana nepravilno na Univerzitetu u Travniku, ja ću ga trajno zaključati – komentirao je rektor Dacić za "Avaz".

---

image

Nova Vlada

Boris Kovačev/Cropix
---

Podsjetio je i kako je "prošle godine bila racija", da je SIPA provjeravala diplome u BiH te je "tada netko rekao da postoje fakulteti i univerziteti koji prodaju diplome na pumpama". Dacić ističe kako u pitanju uopće nije bio njihov fakultet te da nisu bili ni predmet istraživanja "nego jedan drugi univerzitet iz Travnika". Dacić je potvrdio i kako je zbog izjava Marijane Puljak angažirao odvjetnika iz Zagreba.

– On je savjetovao da se prvo ona kontaktira i da se od nje traži isprika. U suprotnom ćemo tražiti naplatu štete. Velika šteta nam je nanesena – tvrdi rektor Dacić za "Dnevni avaz".

Koliko, pak, istine, ima u tome da je "Grad Otok platio Dabri kurs za trenera", kako tvrdi Puljak?

Nije završio samo ‘kurs za trenera‘

Iz životopisa Josipa Dabre, bivšeg HDZ-ovca koji je zbog neslaganja s tadašnjim predsjednikom županijskog ogranka Marijom Banožićem 2021. godine napustio tu stranku i prešao u Domovinski pokret, vidljivo je da je rođen 1983. godine u Beogradu. Osnovnu školu završio je u Otoku kraj Vinkovaca, a srednju u vinkovačkoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, smjer građevinski tehničar.

Na Vladinim stranicama stoji i kako je od 2004. do 2023. bio predsjednik i trener u Kickboxing klubu "Otok" u Otoku. Dugogodišnji je amaterski i profesionalni sportaš u kickboxingu te sportski trener. Bio je član Izvršnog odbora Hrvatskog kickboxing saveza od 2014. do 2018. godine, a od 2007. do 2017. član stožera Hrvatske kickboxing reprezentacije. Što je još radio u životu? Iako u biografiji stoji nemušti izraz "suradnik – Grad Otok" (od 2008. do 2017.), naši izvori su potvrdili kako je u stvari radio ondje kao – komunalni redar.

Kako bilo, čini se da ipak nije samo "završio kurs za trenera" kako mu spočitava Marijana Puljak. Naime, Josip Dabro je, prema dostupnim podacima na Vladinim stranicama, 2011. godine, dakle s 28 godina života, stekao najprije zvanje stručnog pristupnika trenerske struke na Društvenom veleučilištu u Zagrebu, a onda 2012. godine i zvanje provostupnika na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Društveno veleučilište je bila institucija s nekoliko stručnih studija društvenog usmjerenja, koja u tom obliku danas ne postoji. Osnovani su 1998. godine izdvajanjem stručnih studija sa Sveučilišta u Zagrebu, a na tome se svojevrsnom „bastardu“ moglo studirati javnu upravu, porezni studij te stručni studij za izobrazbu sportskih trenera a studiji su trajali od jedne do tri godine.

Izdvojeni studij

To su, zapravo, bili izdvojeni stručni studiji Ekonomskog, Pravnog te Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, no veleučilište je ugašeno 2011. godine, odnosno bolje rečeno, ponovno pripojeno Zagrebačkom sveučilištu. Zanimljivo je i da se na njemu odškolovala samo jedna generacija Trenerske škole.

---

image
Damir Krajač/Cropix
---

No, sve je to bilo u skladu s propisima, kako su potvrdili i sa zagrebačkoga Kineziološkog fakulteta. Naime, u pismenom odgovoru koji su dostavili, oni Dabrin akademski put na toj instituciji opisuju ovako: Josip Dabro upisao je akademske 2006./07. na Sveučilištu u Zagrebu Kineziološkom fakultetu (bivšem Odjelu za izobrazbu trenera Društvenog veleučilišta u Zagrebu) stručni studij Izobrazba trenera, smjer Kondicijska priprema sportaša. Studij je završio 2012. godine i stekao stručni naziv stručni prvostupnik (baccalaureus) trenerske struke.

Kruna akademske karijere dogodila se pak na travničkom univerzitetu. Kako je sam ranije opisivao novinarima, na Edukacijskom fakultetu u Travniku položio je razliku ispita, i 2018. završio četiri godine smjera Opća kineziologija te nakon toga i dodatnu petu godinu. S 36 godina života, 2019. diplomirao je ondje na temu "Razlike u funkcionalnosti kretnji djece karataša i KKK boksača" te stekao zvanje magistra kineziologije koje mu je verifikacijom od strane naše Agencije za znanost i visoko obrazovanje priznato u Hrvatskoj.

---

Ministarstvo poljoprivrede: Dostavit ćemo dokumente

Informacije o obrazovnom putu i kvalifikacijama te preslike isprava i diplome zatražili smo osobno i od ministra Josipa Dabre, kojemu smo zamolbu za dostavom tih dokumenata uputili putem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Iz Ministarstva su potvrdili kako će nam tražene dokumente, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, dostaviti u zakonskom roku od 15 dana. Dok čekamo službene odgovore, za oko nam je zapela još jedna neobičnost koja potvrđuje da novi ministar, čini se, baš nema sreće s brojevima.

Naime, na službenim stranicama Vlade RH navedeno je kako je Josip Dabro rođen 4. siječnja 1983. godine. Međutim, na kandidacijskoj listi Domovinskog pokreta za protekle parlamentarne izbore u petoj izbornoj jedinici, u kojoj se Dabro kandidirao, uz njegovo ime stoji da je rođen 5. siječnja 1983. "Lapsus calami", tipfeler, ili neka nova zavrzlama, potvrdit će, nadamo se, službeni dokumenti.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Damir Krajač/Cropix Boris Kovačev/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Damir Krajač/Cropix

Kruna akademske karijere novoizabranog ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre dogodila se na travničkom univerzitetu

Damir Krajač/Cropix

Čini se da Dabro ipak nije samo ‘završio kurs za trenera‘ kako mu spočitava Marijana Puljak

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kako-je-studirao-dabro-na-danas-nepostojecem-veleucilistu-diplomirao-je-s-28-pa-nastavio-u-travniku-oglasio-se-rektor-1390420 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cc269fe84369e9f5dea15396289f605abeeed0d6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+studirao+Dabro%3F+Na+danas+nepostoje%C4%87em+veleu%C4%8Dili%C5%A1tu+diplomirao+je+s+28%2C+pa+nastavio+u+Travniku.+Oglasio+se+rektor&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-je-studirao-dabro-na-danas-nepostojecem-veleucilistu-diplomirao-je-s-28-pa-nastavio-u-travniku-oglasio-se-rektor-1390420 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkako-je-studirao-dabro-na-danas-nepostojecem-veleucilistu-diplomirao-je-s-28-pa-nastavio-u-travniku-oglasio-se-rektor-1390420 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Agencija za znanost i visoko obrazovanje 2019. godine je priznala Dabrinu diplomu nakon njegova zahtjeva za stručno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije magistar kineziologije, koju je stekao na visokom učilištu Univerzitet u Travniku završetkom studijskog programa Kineziologija. I Univerzitet u Travniku ističe da je Dabro kod njih magistrirao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ministrova diploma [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaministrova diploma

Kako je studirao Dabro? Na danas nepostojećem veleučilištu diplomirao je s 28, pa nastavio u Travniku. Oglasio se rektor

Piše Marijana Cvrtila
21. svibnja 2024. - 17:00
Kruna akademske karijere novoizabranog ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre dogodila se na travničkom univerzitetuDamir Krajač/Cropix

Studirali ste tri godine? "Tri godine, ajde." Ali ne možete biti magistar nakon tri godine studija!? "Dobro, ajde. Mislim… Rekao sam, magistar kineziologije. Da, tako je. Pet godina. Pet godina. Da. Ne razumijem pitanje"…

"Petljao" je tako novoizabrani ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro – trenutačno glavni tajnik Domovinskog pokreta (DP), a tada kandidat za DP-ova župana Vukovarsko-srijemske županije – pokušavajući prije tri godine novinarima objasniti svoj obrazovni put i diplomu magistra kineziologije, koju je, kako je ipak znatno pribranije kasnije potvrdio "sedmoj sili", stekao na privatnom Univerzitetu u Travniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 18:25