StoryEditorOCM
Crna kronikaVELIKA VATRA

Golemi požar u Osijeku; Vatrogasci: Oprema nam se topi od vrućine, ovo je pakao; Upozorenje građanima: Ne izlazite van

Piše Jutarnji list, Hina
4. listopada 2023. - 06:15

NOVO:

11:43 - "Izgaranje plastike uvijek je vrlo opasno jer uz trenutačno onečišćenje zraka i okoliša ima i dugotrajne posljedice zbog taloženja raznih opasnih čestica u okolišu", upozorava toksikolog prof. dr. Franjo Plavšić na moguće probleme zbog velikog požara u Osijeku.

Dodaje da je uvijek kad gori plastika vrlo velika opasnost i za ljude i za okoliš.

 

"Osim ugljičnog monoksida i dioksida pojavljuju se i drugi plinovi, ali i zbog svoje kancerogenosti vrlo opasni dioksin. Tijekom takvih požara nastaje puno opasnih produkata i zato je važno da ljudi slušaju uputstva nadležnih službi poglavito da ne ostaju na otvorenom", objašnjava prof. dr. Plavšić, piše Jutarnji list.

 

10:26 DHMZ je objavio da je u Osijeku puše vjetar je brzine 5m/s, smjer S - SI, te da će zadržati smjer do večeri. Mjerne stanice za kvalitetu zraka u Osijeku ne pokazuju odstupanje od redovnih vrijednosti.

10:11 Zbog gustog dima koji se i dalje širi jugoistočno od Osijeka, za promet je iz sigurnosnih razloga zatvorena cesta Ernestinovo - Osijek.

 

09:47 - Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bi spriječili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekt vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi. Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako što još nisam vidio - rekao je za Glas Slavonije Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek, o požaru u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International",

Zahvaljujući premještanju zapaljivih tvari i tekućina iz prostora tvrtke, spriječena je veća katastrofa, izvijestio je osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite, a prenosi Hina. 

Požar je planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike tvrtke, na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

Osječko baranjski dožupan i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite  Mato Lukić izjavio je novinarima kako vjetar, koji se pojačao jutros oko 4 sata, ne dopušta potpuno gašenje požara uskladištene plastike, koji trenutno gasi oko 100 vatrogasaca s oko 50 vozila.

Mato Lukić izjavio je kako će biti angažirane dodatne prijenosne stanice za mjerenje kvalitete zraka u mjestima južno od Osijeka prema kojima se širi dim s požarišta u skladištu plastike tvrtke "Drava International".

Razmjere požara pogledajte u fotogaleriji OVDJE.

- Nažalost, požar još uvijek nije ugašen, vjetar je neprijatelj vatrogascima. Mora im se čestitati jer su ipak uspjeli usporiti širenje vatre, čime je spriječena i katastrofa većih razmjera, s obzirom na to da se u zatvorenim dijelovima tvornice nalazi i dosta zapaljivih predmeta poput plinskih boca i boca s kisikom, rekao je Lukić.

Ocijenio je kako će gašenje vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika. Zbog izloženosti vatrogasaca toplini hitna pomoć intervenirala je nekoliko puta, javlja HRT.

U tvrtki Drava International 2015. već se dogodio požar većih razmjera, ali ne ovakvih.

Mnoge to i ne čudi budući da se u krugu tvrtke nalazi nekoliko otvorenih skladišta gdje je nabacana hrpa otpadne plastike. Riječ je o tisućama četvornih metara otpada.

U Drava Internationalu zaposleno je i stotinjak državljana Nepala, koji i žive u krugu tvornice, pa su zbog požara morali biti evakuirani.

Zamjenik gradonačelnik Osijeka Dragan Vulin najavio je kako će im Grad osigurati privremeni smještaj u sportskoj dvorani Jug gdje će uskoro svi biti prevezeni.

Inače, vatra na požarištu i dalje gori, dim nemilice suklja, a vjetar ga velikom brzinom nosi prema jugu.

Prema Vulinovim riječima, ovaj bi požar mogao potrajati i nekoliko dana, a s obzirom na veliku površinu skladišta na kojem je izbio i činjenicu da su te bale plastike visoke i do pet metara.

RANIJE:

U pogonu osječke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoći došlo je do požara uskladištene plastike na otvorenom prostoru, koji su u međuvremenu lokalizirale profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe, izvijestio je osječki gradski Stožer civilne zaštite.

Uz osječku Javnu vatrogasnu postrojbu, u gašenju su angažirana sva dobrovoljna vatrogasna društva s gradskog područja.

Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je Hini kako je dojava o požaru zaprimljena oko 40 minuta poslije ponoći, da su na teren izašle sve raspoložive vatrogasne snage, kao i bageri gradskih tvrtki, kako bi napravili koridor i spriječili širenje požara.

Ovo je požar nezapamćenih razmjera na području Osijeka. Putem sustava za rano upozoravanje poslana je poruka da građani koji ne moraju na izlaze na otvoreno, osobito oni s respiratornim problemima, jer postoji mogućnost štetnog djelovanja plinova koji su ispušteni u zrak s obzirom na gorenje plastike.

– Gašenje je iznimno zahtjevno, jer je u krugu tvornice i dosta zapaljivih tekućina i plinova, tako da se još jednom zahvaljujem vatrogascima na izvrsno odrađenom poslu. Požar je zahvatio samo jedan dio sjevernog objekta, ali još uvijek nije lokaliziran tako da se vatrogasci i komunalne službe sa strojevima još uvijek bore s požarom. Vjetar u ovom trenutku požar nosi prema jugu, pa samo područje grada Osijeka nije ugroženo, ali u naseljima južno od Osijeka treba biti posebno oprezan. Vjerujemo da će požar u narednim satima biti pod kontrolom – izjavio je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka i načelnik Stožera Civilne zaštite grada Osijeka, ponovivši i kako je "bolje je da se bude što manje na otvorenom i da se prostorije ne prozračuju."

- Ako se i izlazi van, preporuka je da se nosi maska. Za sada nema izmjerenih podataka o štetnosti čestica – izjavio je Vulin.

Zbog požara se otkazuju i javne manifestacije u Osijeku. Tako su iz Udruge obitelji djece s autizmom Dar obavijestili da se otkazuju za danas najavljeni javni nastupi osoba s autizmom na osječkom Trgu Ante Starčevića.

Odvijanje nastave u školama u Gradu Osijeku nije odgođeno, dok nastavu neće imati škole u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama. S druge strane, neki fakulteti u Osijeku poslali su obavijest studentima da danas neće biti nastave.

Nove fotografije i snimka koje se pojavljuju na internetu svjedoče o razmjerima požara: gusti crni sim širi se nad nebom iznad Osijeka, vidljiv je s velike udaljenosti.

image

požar osijek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 20:02