StoryEditorOCM
Crna kronikasvećenik i bankarica

Fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić imaju rok od dvije godine da vrate milijunski iznos. Evo što im prijeti ako to ne učine

Piše vijesti sd
17. svibnja 2024. - 14:09

Godinama se ovaj slučaj povlačio po novinama, čini se da smo dočekali i njegov pravosudni epilog.

Fra Šime Nimac i njegova bankarica Jasmina Bilonić morat će župi koju su oštetili vratiti 1,3 milijuna eura!

Naime, Visoki kazneni sud (VKS) odbio je žalbu tužiteljstva te potvrdio nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu iz svibnja 2022. godine, piše Večernji list.

Tom presudom fra Šime Nimac bio je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine zbog zloporabe položaja i ovlasti, dok je Jasmina Bilonić bila također uvjetno osuđena na godinu dana zatvora uz rok kušnje od četiri godine, no zbog poticanja na zloporabu položaja. Ako u navedenom roku ne vrate novac, uvjetne kazne im se mogu opozvati. 

image

Jasmina Bilonić

Paun Paunovic/Cropix

Tužiteljstvo je u žalbi tražilo da se optuženicima izreknu bezuvjetne kazne, no VKS im nije dao za pravo, a objašnjeno je i zašto.

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske žalbu državnog odvjetnika nije ocijenio osnovanom tj. prihvatio je izrečenu uvjetnu osudu uz primjenu posebne obveze popravljanja štete kao kaznenu sankciju primjerenu počinjenom kaznenom djelu kao i ličnostima oba optuženika, koja će ostvariti svrhu kažnjavanja. Time će se u dovoljnoj mjeri izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na optuženike kao počinitelje i sve druge da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja te omogućiti počinitelju ponovno uključivanje u društvo", naveo je VKS u obrazloženju, prenosi Večernji list.

image

Šime Nimac

Paun Paunovic/Cropix

Fra Nimac se teretio da je kao župnik u Baškoj Vodi 2012. bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije i tadašnjeg nadbiskupa Marina Barišića sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 četvornih metara u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura. Nakon uplate prebacio je novac na svoj račun. Na to ga je nagovorila, navodilo se u optužnici, Jasmina Bilonić. Njihov slučaj po sudovima se vukao 10 godina. Nijekali su krivnju sve do svibnja 2022. kada su je priznali krivnju, izrazili kajanje, nakon čega su bili uvjetno osuđeni, a ta je presuda sada postala pravomoćna. 

image

Optuženi par u sudnici

Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 23:30