StoryEditorOCM
Crna kronikaafera tulipan

Europski tužitelji ispitali bivšeg ministra gospodara Hrvoja Vojkovića, nakon toga je pušten na slobodu

Piše Marin Dešković/JL, Hina
29. veljače 2024. - 21:10

NOVIJE

Vojkovićevo ispitivanje dovršeno je oko 22.15h, a kako je novinarima rekla njegova odvjetnica Željka Pokupec, već večeras je pušten na slobodu.

Ranije danas na slobodu je nakon ispitivanja pušten njegov suosumnjičenik Goran Lučev.

------------------

Hrvoje Vojković, bivši ministar gospodarstva, koji je danas uhićen pod sumnjom EPPO-a da je od 2020. do 2022. pokušao uz pomoć krivotvorene dokumentacije iz europskih fondova dobiti oko 400.000 eura za uzgoj tulipana, oko 20:35 je doveden na ispitivanje u sjedište EPPO-a u Savskoj ulici gdje će iznositi svoju obranu.

Podsjetimo, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu danas je izvijestio da provodi hitne dokazne radnje u suradnji sa istarskom policijom protiv dviju osoba, uhićenih zbog subvencijske prijevare u poljoprivredi i krivotvorenja isprava, među kojima je i Vojković.

Ne otkrivajući identitete EPPO je priopćio kako sumnja da su dvojica osumnjičenika počinili subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, piše Jutarnji list.

Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima EU, a EPPO je nadležan za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

image
Ranko Suvar/Cropix

- EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, navode u priopćenju.

Vojković i njegov suosumnjičenik će nakon pretraga i prikupljanja drugih dokaza biti dovedeni na ispitivane u zagrebački ured EPPO-a, nakon čega će europsko tužiteljstvo odlučiti o pokretanju istrage. Zatraži li za osumnjičene istražni zatvor o tome će odlučivati suda istrage Županijskog suda.

image
Ranko Suvar/Cropix

Bivši političar i član HSLS-a s mjesta predsjednika uprave Croatia osiguranja smijenjen je nakon što su mediji 2010. počeli pisati o navodno bespravnoj gradnji vikendice s bazenom. Godinu kasnije optužen je za bespravnu gradnju vikendice unutar zaštićenog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 18:14