Stil Zdravlje

Čitajte deklaracije!

Skupoća nije uvijek mjerilo kvalitete: kancerogeno palmino ulje sastojak je većine slastica, ali jedan naš lanac trgovina može se pohvaliti čokoladom bez kapi opasne tvari

Čitajte deklaracije!

Europska agencije za sigurnost hrane (EFSA) je već u nekoliko navrata upozoravala da većina čokolada, čokoladnih i namaza na bazi lješnjaka sadrži palmino ulje koje je, navodila je agencija, u pojedinim slučajevima kancerogeno. Međutim upozorili su da je potrebno još istraživanja kako bi se zauzeo konačan stav. Stručnjaci tvrde kako je palmino ulje opasnije od bilo kojeg drugog ulja. No, vlasnici tvornica slatkiša ne žele odustati od plamina ulja jer je jeftino, te navode kako EFSA laže.

To ulje nalazimo i u Nutelli, pa je proizvođač tog omiljenog namaza ne tako davno pokrenuo reklamnu kampanju u kojoj ta tvrtka tvrdi da palmino ulje koje oni koriste nije opasno.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pak tvrde da štetni sastojci u palminu ulju nastaju tijekom procesa rafiniranja na temperaturi od oko 200 °C.

- Nakon konzumiranja u tijelu nastaje slobodni glicidol – najnovije znanstvene studije pokazuju (gotovo) potpuno otpuštanje glicidola iz estera masnih kiselina u ljudskom probavnom traktu. Za glicidol je dokazano da utječe na oštećenje DNK i uzrokuje karcinom. EFSA zaključuje da su glicidil esteri potencijalna zdravstvena opasnost za potrošača ako se unose u većim količinama, a posebno za svu djecu do 10 godina. Prema EFSA-i, posebnu pozornost treba obratiti na: biljna ulja i masti te proizvode (margarin i slični), hranu za posebne prehrambene potrebe (početna i prijelazna hrana za dojenčad), fine pekarske proizvode, kruh i peciva, konzervirano meso (dimljeno) i konzerviranu ribu (dimljena), grickalice na bazi krumpira ili žitarica te ostali proizvodi na bazi krumpira te hranu koja sadržava biljno ulje i hranu pripremljenu/proizvedenu s biljnim uljem. Sve to predstavlja mogući zdravstveni rizik - navodi, među ostalim, HZJZ, uz upozorenje da se pripazi i na ostala biljna ulja.

Kako je izvijestio HRT, austrijski ogranak Greenpeacea testirao je 11 proizvoda poznatih proizvođača i pronašao kancerogene sastojke. Oni nastaju jakim zagrijavanjem palmina ulja koje se dodaje čokoladi, nugat kremama, margarinima, juhama iz vrećice. Greenpeace je stoga pozvao na strogo ograničavanje uporabe palmina ulja, a potrošače da pomno čitaju deklaracije na proizvodima.

I mi smo obišli naše trgovine u potrazi za palminim uljem. Našli smo ga u brojnim slasticama, međutim na naše veliko iznenađenje u jednom poznatom robnom lancu pronašli smo njihove čokolade koje nemaju ni kapi palmina ulja. Dok su puno skuplje čokolade koje se svaki dan reklamiraju na televizijama nakrcane palminim uljem. Znači, i nije sve ono što je skuplje nužno i bolje, tj. zdravije.

No, zašto prehrambena i konditorska industrija forsira palmino ulje? Britanski Telegraph daje odgovor na to pitanje i kažu da bi odustajanje od palmina ulja imalo velike implikacije na zaradu konditorske industrije. Naime, palmino ulje je najjeftinije, košta 800 dolara za tonu, dok ulje repice dođe oko 920 dolara za tonu.

 

Zbog plantaža palmi umiru orangutani​

No, zašto se Greenpeace uključio u kampanju s kojom žele da ljudi čitaju deklaracije kako bi shvatili štetnost palmina ulja?

- Više od 85 posto palmina ulja dolazi iz zadivljujuće Indonezije i Malezije. Zašto su te zemlje nevjerojatne? Zato što su dom najdragocjenijim kišnim šumama na našem planetu! Jeste li znali da su orangutani jedinstvene životinje koje se mogu naći samo u Indoneziji i nigdje više u svijetu? Jugoistočna Azija također ima puno zanimljivih plemena i veliku etničku raznolikost. Zemlja je naslijeđe te lokalna plemena i ljudi imaju pravo korištenja tradicionalno njihove zemlje - što je potvrđeno i međunarodnim pravom. Sve te plantaže palmina ulja trebaju mjesto za rast i, na nesreću, to se događa na ovim dragocjenim područjima. Ogromne šume su posječene i tlo spaljeno jer je to najjeftiniji i najbrži način pripreme tla za buduće plantaže. Plantaže palmina ulja također proizvode zagađenje koje dolazi do rijeka i onečišćuje vodu. Ne gube samo životinje svoje domove zbog plantaža - i ljudi ih gube! Budući da su ljudi protjerani sa svoje zemlje, dolazi do društvenih konflikata. Sada vidite da je u hrani koja sadrži palmino ulje skrivena kišna šuma. Što više keksi i sladoleda sadrži palmino ulje, više je zemlje potrebno za plantaže. To znači da je manje mjesta za ljude i okoliš. Izdaleka plantaže mogu izgledati prilično dobro, ali ako pogledate izbliza, primijetit ćete da tamo više nema životinja, kukaca ili ptica. Zato se i zovu "zelene pustinje". Mnogi proizvođači se sada sele u Afriku i Latinsku Ameriku zbog "novih mogućnosti". - Navodi se na stranici Eatresponsibly.eu, projektu koji financira EU, a propagiraju odgovorno hranjenje. Daju i zaključak:

- A najjednostavnije rješenje je jesti cjelovitu hranu - ima manje negativnih posljedica! Što manje obrađenih prehrambenih proizvoda jedemo, to bolje za naše zdravlje i naš planet (i orangutane). Nadalje, u tom slučaju ne moramo provjeravati gomilu kompliciranih sastojaka! Jako procesuirana hrana je nezdrava, ne samo zbog palmina ulja već zato što također sadrži i velike količine šećera i soli. Ne bi smjeli jesti toliko šećera, zasićenih masti i soli, jer sve nabrojeno vodi k pretilosti.

Naslovnica Zdravlje