StoryEditorOCM
ZdravljeNovo istraživanje

Konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od ranije smrti: najštetniji su slanina i kobasice

8. kolovoza 2016. - 15:56

Ako većinu proteina koju unosite u tijelo dobivate iz crvenog mesa, mogli biste se naći “u banani”. Nova znanstvena studija je, naime, pokazala da takvi ljudi imaju veći rizik za raniju smrt nego oni koji se oslanjaju u svojoj prehrani na proteine biljnog podrijetla.

No, nisu svi mesni proteini štetni, napomenuo je dr. Mingyang Song, nutricionistički istraživač s Harvard T.H. Chan School of Public Health iz Bostona.

- Otkrili smo da je protein iz crvenog mesa, posebice iz procesuiranog crvenog mesa, povezan s višim stopama mortaliteta. S druge strane, protein iz ribe ili piletine ne nosi takvu opasnost - kazao je dr. Song.

Ipak, studija je pokazala da je najbolje unijeti što više biljnih proteina u svakodnevnu prehranu. Ispitanicima se smanjuje opći rizik od smrti za 10 posto sa sv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:31