StoryEditorOCM
Promo arhivOsobe oboljele od celijakije

Pojedite bezglutensku krempitu i pizzu!

Piše Nina Glučina
23. listopada 2017. - 15:58
bezglutenskisvijet3

Osobe oboljele od celijakije i intolerantne na gluten napokon mogu proširiti jelovnik

Nakon što su svim osobama na području Splita i šire koji imaju celijakiju ili su intolerantni na gluten znatno olakšali život s gotovim jelima, pizzama i lisnatim tijestima koje imaju u ponudi, Marija i Stjepan Orlić napravili su korak dalje.

Njihovu trgovinu bezglutenske hrane koja se smjestila na križanju Kavanjinove i Svačićeve ulice posjetio je poznati talijanski proizvođač bezglutenskih proizvoda Francessco Benincasa, vlasnik brenda „Senzaltro“. Osim najnovijih  tijesta, kolača i slastica, sa sobom je donio i vrlo važnu knjižicu- onu s receptima.

U njima je detaljno opisan postupak kojim se priprema svako od tijesta bez glutena ali i priloga i umaka, odnosno nadjeva koje s njima idu. Što je jako bitno za osobe s celijakijom i intolerancijom na gluten.

- U svim supermarketima je jednaka ponuda i stigao sam u Split da zajedno s Orlićima predstavim proizvode koje već 12 godina uspješno plasiramo u Italiji. Ova trgovina ima jako dobru ponudu a mi ćemo je našim proizvodima učiniti još i boljom.  Ponijeli smo sve naše recepte i Orlići će moći odabrati najbolje i najukusnije i uz pomoć njih kupcima proširiti i poboljšati njihove gluten free menije, kaže nam poznati Talijan.

Naravno, vlasnici specijalizirane trgovinice recepte neće držati za sebe, već će ih svojim kupcima prezentirati i poklanjati uz kupljene proizvode, kazuje nam Marija Orlić na što suprug Stjepan dodaje da u skorije vrijeme planiraju organizirati i besplatnu degustaciju novih jela za posjetitelje svoje trgovine.

Nekoliko desetaka različitih proizvoda nalazi se na policama ove nedavno otvorene trgovine. A vlasnica Marija posebno se ponosi domaćim slasticama poput štrudela od jabuka, keksića i pita koje njihovu kupci također odnedavno mogu nabaviti kod njih.

- Želimo imati što više proizvoda i da nam trgovina bude puna ovakvih namirnica koje je jako teško pronaći u ostalim bezglutenskim trgovinama u Hrvatskoj, zaključuje Stjepan.

Princes-krafne

Opis

Princes-krafne bez glutena prave se od kuhanog tijesta, lagane smjese neutralnog okusa, koje se puni slatkim ili slanim kremama. Osnovna karakteristika je dvostruko kuhanje, najprije u posudi, a poslije u pećnici.

Sastojci

• 100 g maslaca
• 100 g vode
• 100 g mješavine za kolače Senzaltro
• 3 cijela jaja
Porcije: oko 50 princes-krafni (oko 420 g kuhanog tijesta)

Priprema

Ulijte izvaganu vodu u posudu i zagrijte je gotovo do vrenja, dodajte maslac i izmiješajte ravnomjerno. Kad je izmiješano, u tekućinu dodajte mješavinu za kolače i stalno miješajte žlicom dok ne dobijete kuglu; nastavite dok se tijesto ne odvoji od stranica posude. Nastavite miješati žlicom još tri-četiri minute.

Maknite s vatre, ostavite tijesto da se odmori nekoliko minuta, a zatim u još toplo tijesto dodajte jaja, jedno po jedno koristeći mikser i pazeći da se jedno jaje potpuno umiješa prije dodavanja drugog. Prebacite smjesu u vrećicu i pravite kuglice na lim prekriven papirom za pečenje, dovoljno odvojene da se u pečenju ne spoje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 210˚C 15-20 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite prije punjenja po želji.

Savjeti za pripremu

Kada pravite kuglice, ovlažite vrh lagano prelazeći preko njega četkom umočenom u vodu. Glavni sastojak uspjeha recepta su jaja koja ne smiju biti hladna, što znači ako su u hladnjaku, izvadite ih nekoliko sati prije pripreme. Unutrašnjost princes-krafni mora biti potpuno suha: kako biste bili u to sigurni, napravite rupicu na svakoj s čačkalicom i ostavite ih nek se osuše u ugašenoj pećnici još nekoliko minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:46