StoryEditorOCM
Dalmacijašteta je nepovratna

Smiješna kazna za neviđeni bezobrazluk: osuđen Talijan koji je trajno nagrdio prekrasnu uvalu u Marušićima

21. travnja 2016. - 15:59
marusici8-101014

Talijanski milijunaš Giuseppe Sparta kaznenim je nalogom ODO-a Split na splitskom Općinskom sudu osuđen zbog bespravne gradnje na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a mora platiti i tisuću kuna sudskog paušala.

Tih tisuću kuna vjerojatno će ga "zaboliti" koliko i slona kad mu na nogu stane mrav jer Talijan ima, po podacima iz presude, prijavljenu plaću od 8 i pol tisuća eura.

Sparta je osuđen zbog bespravne gradnje u uvali Borak u mjestu Marušići točnije jer je tijekom 2013. pa do 28. listopada 2014. godine, iako nije ishodio građevinsku dozvolu izvan građevnog područja, izgradio armirani betonski potporni zid dužine oko 80 metara, maksimalne visine 2,50 metra sa armiranim betonskim stepeništem izgrađenim uz zid širine 1,30 metara, potom armirano betonsko vanjsko stepenište sa armiranim betonskim zidovima, usječenim u stijene, tlocrtnih dimenzija oko 5,00 m X 20,00 m, visine oko 20,00 m te armirani betonski potporni zid obložen lomljenim kamenom, dužine oko 70,00 metara.

Nadalje na drugoj čestici u zoni športsko-rekreacijske namjene protupravno je izgradio armirani betonski potporni zid obložen kamenom, dužine oko 30,00 m, maksimalne visine 2,00 m sa betonskim stepenicama izvedenim u podnožju zida, cijelom njegovom dužinom, koje vode do plaže i širine su jedan metar, a ta je čestica u državnom vlasništvu, koristi je općina Omiš, i kao takva je, stoji u presudi, od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku jer je to područje proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednošću.

Sparta je još bez papira napravio i prizemnu građevinu drvene konstrukcije sa dvostrešnim krovom dimenzija 4,00 X 9,00 m, izgrađenu na armiranom betonskom platou maksimalnih tlocrtnih dimenzija 6,00 X 14,00 m te još jednu prizemnu građevinu drvene konstrukcije sa dvostrešnim krovom, dimenzija 4,00 X 9,00 metara.

Optužnicu je ODO Split podiglo 24. veljače ove godine te predložilo izdavanje kaznenog naloga. U odluci suda nigdje se ne navodi, a to i nije dio ovog postupka, da li će sporni objekti biti i srušeni.

Kako smo doznali od Zvonimira Marušića, predsjednika Mjesnog odbora Marušići, dvije građevine su uklonjene jer su bile na pomorskom dobru, dok famozne stepenice u koje je navodno utrošeno oko milijun kuna, i dalje stoje netaknute. Obzirom da je pri gradnji posječeno na desetke borova, sada velike kamene stijene teške i po nekoliko tona prijete obrušavanjem na plažu.

- Nedavno je pala jedna ogromna stina, a još dvi vise, ne daj Bože da se kome sruše na glavu. Kažu da bi rušenje skala bila još veća šteta za okoliš, pa eto sad tako stoje - kazao nam je Marušić dodajući da Talijana Giuseppea dugo nije vidio.

A njega očito nije ni briga za ono što se događa ovdje, on se itekako dobro snalazi i u Kazanu, glavnom gradu Republike Tatarstan koja se nalazi u sklopu Ruske federacije.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 03:02