Stil Gastro

ADRIATIC GASTRO SHOW

Hit je kuhanje u vakuumu, a Splićani su privilegirani da ga upoznaju

ADRIATIC GASTRO SHOW
Sajam donosi i niz stručnih predavanja, među kojima i jučerašnje, pod nazivom ACO: Sigurnost i higijena u komercijalnim kuhinjama. Na njemu su se obrađivale teme Higijenski dizajn odvodnih voda, Tretman zamašćenih voda i Zbrinjavanje prehrambenog otpada.

Razgovori, pregovori, dogovori, na sve strane susreti, prezentacije, animacije i radionice, brojni posjetitelji koji pred novu turističku sezonu pomno prate novosti na turističkoj sceni, dio su događanja i atmosfere s 3. Adriatic Gastro showa, Međunarodnog festivala gastronomije i turizma, koji se od srijede do subote održava u splitskoj Spaladium Areni.

Ako ćemo suditi po slici koja je vladala, očekivanja turističkih znalaca mogla bi biti ispunjena. A ona kažu - čeka nas rekordna sezona, što se zorno vidi i po interesu i nazočnosti brojnih turističkih i ugostiteljskih djelatnika.

- Zanima nas sve, od unaprjeđenja higijene u prostoru, ušteda, novosti koje idu u pravcu stvaranja zadovoljnog gosta. Sezona je pred vratima, treba se dobro pripremiti. A ovo je jedna od prigoda - rekao nam je iznajmljivač iz šibenskog kraja.

Nije bio jedini s tog područja, drugog dana održavanja sajma prezentaciju je imao kuharski tim iz šibenskog D-Resort visokokategornika, koji je za posjetitelje pripremio prezentaciju nove kuharske tehnike. Riječ je o takozvanoj sous vide metodi, pojasnio nam je mladi chef Dino Bebić, koji je jučer s kolegama pripremio degustacijski slijed.

- Riječ je o novom kuharskom trendu, kuhanje u vakuumu, s dugom termičkom obradom na niskoj temperaturi, čime se zadržavaju hranjive vrijednosti namirnica, te se osigurava raskoš ukusa. Pripremamo dva jela, kad se zgotove idu na degustaciju i sigurni smo da će se jako dopasti ljudima – naveo je Bebić.

Pačja prsa

A što su ponudili? Pačja prsa na wok povrću koja su se sous vide metodom pripremala na 58 stupnjeva. Uz njih su Šibenčani priredili i teleće obraze na pireu od cvjetače, u vakuumu s dodatkom vina, začina, povrća. Sajam nudi puno toga, od noviteta u prezentiranom sektoru, detalja za dom i kućanstvo, namještajnog programa, do niza degustacija.

S ovog se druženja ne odlazi ni gladan ni žedan, svako malo negdje se nešto kuha i prezentira, a među ostalim i njezino veličanstvo čokolada.

Njoj je posvećen čak i festival za koji treba malo dignuti pogled. I iz partera Spaladiuma i njezine prve etaže krenuti visoko prema nebu u sky boxove, u VIP zone, gdje se održava nešto novo, i za nepce vrlo, vrlo ugodno. Riječ je o festivalu čokolade koji svakoga dana u vrijeme trajanja sajma započinje u 10.30 i traje do popodneva. E tu se može čuti nešto vrlo zanimljivo, priča koja stiže iz Donje Bistre, od prvog i još uvijek jedinog hrvatskog proizvođača egzotičnog voća, Ivana Šuloga.

Egzotično voće

- Krenuo sam kao student prije 20 godina, s prvim ulogom od 250 tadašnjih maraka. Dok sam čekao izlazak na ispit, u rukama su mi se našle novine, a u njima priča o uzgoju kiwana. I tako ja krenuh u proizvodnju. Prve tri godine sve što sam uzgojio, sve je otišlo u smeće.

Nisam našao tržište, nitko nije bio zainteresiran. A danas, e pa danas sam jedini proizvođač egzotičnog voća u Hrvatskoj. I sve što uzgojim, sve preko nizozemske veleprodaje ide diljem cijele Europe. Čak i u Rusiju. Može li se, može se – ispričao nam je priču Ivan, kojem zbog indijanskih banana, mongolske trešnje i borovnice, yacoma, moringa, pa kineskog duda, kiwana, babaka, i ostalih egzotika, sada i mnogi domaći dolaze u pohode.

Među njima i ljudi oboljeli od raznih bolesti, čak i karcinoma, koji su otkrili kako se od Ivanovog voća bolje osjećaju. Ivan svoju priču rado dijeli s ljudima, a snage je u Splitu udružio s dalmatinskom poslovnom partnericom, poznatim dalmatinskim TV licem Ankicom Dedić. Kao rezultat je nastao spoj čokoladne fontane i exotic fruita, i u paketu s njima vrlo zanimljiva priča, koja se može čuti do kraja trajanja sajma.

 

Priznanje
Ovogodišnje treće izdanje sajma donijelo je i veliko priznanje njegovom direktoru Stipi Šamiji. A stiglo je ono iz poslovnih krugova susjedne zemlje, iz BiH, u obliku srebrnog grba koji je Šamiji uručio dr. Bruno Bojić, predsjednik Vanjske trgovinske komore BiH.

Rezultat je to plodonosne suradnje i brojnih novih planova, koji pokazuju snagu struke ključnih ljudi splitskog Sajma. Sajam su posjetili i Joško Stella, direktor županijskog TZ-a, dogradonačelnik Splita Goran Kovačević, Vesna Friedl, direktorica Županijske komore Split, Alijana Vukšić, prvo ime TZ Splita…

 

Naslovnica Gastro