Kad bih baš htio biti malo ciničan, mogao bih reći da je smokva ne samo jedan od biljega Mediterana već i list koji pokriva neka neugodna opća mjesta u domaćoj gastronomiji. Zašto biljeg Mediterana?
Naravno, stoga što se uzgoj smokava prilično poklapa s demarkacijskom linijom između kontinentalne gastronomske civilizacije masti i mediteranske maslinova ulja, ali i zbog tisućama godina starih recepata koji pokazuju da je smokva na Mediteranu na pjatima i trpezama bila doslovno sveprisutna. Zašto to nije i danas, barem na dalmatinskim prostorima?
Zbog lijenosti, ali i stoga što se posljednjih pedesetak (a možda i više) godina, kao i većina tradicijskih namirnica i čudesnog samoniklog bilja koje nam je pod nosom i pred okom, povukla u "ilegalu". Bježeći pred instantnim začinima, ...
StoryEditorOCM
HranaGastro po dalmatinski
Kraljica Mediterana: povratak smokve na domaće jelovnike ne mora biti ni zahtjevan ni nemoguć
5. listopada 2016. - 01:54
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?