StoryEditorOCM
Više od sportatrikovi iz prošlosti

Tajnu uspjeha Splićanke otkrila snimka iz Sovjetskog Saveza, javila se i Blanka Vlašić: ‘Ovo sam radila ponedjeljkom‘

Piše Sport SD
9. svibnja 2024. - 17:32

Profesionalni sport postao je prava znanost. Svakim danom otkrivaju se neke nove tehnike usavršavanja vještina kako bi rezultati bili što bolji. Uz to, pazi se i na sve ostalo; od prehrane, spavanja, načina provođenja slobodnog vremena... Međutim, ponekad je bolje "ukrasti" koju ideju iz prošlosti, ili barem pogledati neke stare snimke, zapise treninga pa na tom tragu složiti neku novu čaroliju, koja je ponekad i na dohvat ruke.

Nerijetko slušamo kako je sadržaj koji kruži društvenim mrežama uglavnom loš, ali istina je da nije uvijek tako. U tom "moru" informacija, nađu se u korisne stvari, pa evo nekih trikova iz svijeta atletike koji su primjenjivi i na brojne druge sportove, osobito one u kojima se puno skače, poput: odbojke, košarke, rukometa i slično.

Profil na Instagramu "justflysports" posvećen je poboljšanju izvedbi sportaša, a prati ga preko 60 tisuća ljudi. Između ostalog, objavili su snimku na kojoj su atletičari iz Sovjetskog saveza. Po vježbama se da naslutiti kako su većina njih sa snimke skakači, a voditelji profila su napisali kako su te vježbe koje izvode atletičari bile glavna inspiracija za treninge pliometrije.

Što je pliometrija? Trenažna metoda koja pospješuje atletske sposobnosti kod sportaš kao što su brzo skraćivanje i izduživanje mišića (ekscentrična – koncentrična kontrakcija) i ispoljavanje velike količine sile u kratkom periodu (RFD – Rate of force development). Cilj ove metode je povećavanje sile mišića u eksplozivnom načinu kretanja. Najčešći oblici pliometrije su skokovi, naskoci, doskoci kao i brzi skok.

Neki od glavnih benefita su poboljšanje elastične energije, unapređenje eksplozivne snage, poboljšanje neuromuskularnih sposobnosti, ojačava se struktura mišićno tetivnog organa. Osim toga, pliometrija utječe na brzinu i funkcioniranje središnjeg živčanog sustava (CNS).

Zatim se u komentarima spomenute objave javila i proslavljena hrvatska atletičarka, Blanka Vlašić te otkrila:

- Otprilike sve što sam radila ponedjeljkom - napisala je u komentarima bivša skakačica u vis. 

Vježbe su onda definitivno provjerene, jer Splićanka je vlasnica drugog najboljeg skoka u povijesti. Preskočila je 208 centimetara, u Zagrebu na Hanžeku, svom omiljenom mitingu, na mjestu gdje je prvi put u životu išla preko dva metra. Vlanica svjetskog rekorda je za samo jedan centimetar bolja, a to je Bugarka Stefka Kostadinova iz davnoga Rima 1987. godine.

image
Screenshot/Instagram
image

Povrak Blanke Vlašić s Olimpijskih igara u Rio de Janeriru na kojima je osvojila brončanu medalju (1.97m)

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 02:37