StoryEditorOCM
Vaterpoloznakovito

Hrvatska lovi zlatni hat-trick, kao domaćin Eura ‘leti‘. Jedan podatak vezan za Španjolsku je šokantan

Piše F. V.
15. siječnja 2024. - 18:49

Reprezentacije Hrvatske i Španjolske u utorak će u Zagrebu igrati finale Europskog prvenstva za vaterpoliste (20.15 sati). Ovo je treće Europsko prvenstvo u vaterpolu u kojem je Hrvatska od samostalnosti domaćin, ujedno i velika prilika da i treći put naši reprezentativci osvoje zlato.

Prvi put samostalna Hrvatska najbolje je vaterpoliste kontinenta ugostila 2010. godine u Zagrebu. Tada je u finalu Hrvatska svladala Italiju. A prije dvije godine igralo se u Splitu. U fantastičnoj atmosferi u dupkom punoj Spaladium Areni Hrvatska je osvojila svoje drugo europsko zlato, u finalu su pali Mađari. Hrvatska sada protiv Španjolske ima priliku za domaći europski hat-trick. Zanimljivo, to su i jedina dva zlata koja je Hrvatska osvojila na EP-ima, osvojila je na ostalim EP-a na kojima nije bila domaćin završnice još dva srebra i jednu broncu. Doduše, u Hrvatskoj se igralo i EP 1981. godine, u Splitu. Tada reprezentacija bivše Jugoslavije nije osvojila odličje.

S druge strane Španjolska je trenutno sigurno, ali i posljednjih desetljeća, jedna od najjačih reprezentacija svijeta. Međutim, još nikada Španjolci nisu osvojili europsko zlato. Zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Na europskim prvenstvima osvojili su Španjolci ukupno čak sedam medalja, ali nijedna nije bila najsjajnija. U svojoj riznici imaju tri europska srebra i četiri bronce. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 14:06