StoryEditorOCM
Vaterpolosiromašno

Dugo je trebalo da Split kaže da ima momčad među najboljih osam u Europi. Znate li tko je bio zadnji prije Jadrana?

Piše Iva Majić
27. studenog 2023. - 20:32

Jadran je u osam najboljih klubova Europe. Prvak Hrvatske u utorak je u Poljudu svladao imenjaka iz Herceg Novog i time kolo prije kraja osigurao drugo mjesto u skupini koje vodi u četvrtfinale Lige prvaka. No, dojam je kako mnogi ne razumiju težinu tog uspjeha...

Splitska momčad ostvarila je jedan od ciljeva za ovu sezonu, a biti među najboljima je velika stvar ne samo za vaterpolo u gradu pod Marjanom, već općenito za splitski momčadski sport. 

Ako bismo u obzir uzeli pet najpopularnijih ekipnih loptaških sportova u muškoj konkurenciji - nogomet, košarku, rukomet, odbojku i vaterpolo, dugo nismo imali priliku reći kako će se u srcu Dalmacije igrati neka "knock-out" faza najelitnijeg klupskog natjecanja.

Doduše, četvrtfinale vaterpolske Lige prvaka bit će nešto u drugačijem obliku nego što to imamo priliku gledati primjerice na nogometnim travnjacima. U proljeće, kad će uslijediti nastavak natjecanja, oformit će se dvije skupine po četiri kluba, a zatim će se od tud tražiti ulaznica za Final Four turnir početkom lipnja.

No, kakav god sustav natjecanja je u pitanju, činjenica je kako Split ima jednu momčad među najboljih osam u Europi. Dugo ovdje nije bio ni Jadran, koji se dva puta i popeo na tron, sada već davne 1992. i 1993. godine. Od tada je trebalo duge 24 godine da se opet nađe među najboljima, jer povratak u Ligu prvaka uslijedio je u sezoni 2018./2019. A sada se konačno prošlo i u iduću fazu natjecanja.

image

Jerko Marinić Kragić

Ante Cizmic/Cropix

Trofej prvaka Europe je 1999. podigao i POŠK tada pod nazivom Splitska banka, pa zapravo od te godine nije bilo splitskih predstavnika u drugom krugu vaterpolske Lige prvaka. Ili jednostavnije rečeno, to je zadnji put kad se moglo reći da grad pod Marjanom ima momčad u završnici nekog najelitnijeg natjecanja.

Samo vaterpolo, košarka i nogomet

Što je s ostalim sportovima koje smo spomenuli na početku? Valjalo bi maknuti odbojku i rukomet, koji su u Splitu jednostavno daleko i od domaćeg vrha, a posebno europskog. Nažalost nemamo o čemu pisati kad je u pitanju ova tema...

S druge strane, "žuti" su svoje najslavnije dane imali pod imenom Jugoplastika ili pak POP 84. Nakon one tri sezone u nizu u kojima su podizali trofeje prvaka Europe (1989., 1990, 1991.), na Gripama više nisu imali rezultate za hvaliti se kad je u pitanju najjače natjecanje.

Osim vaterpola, najsvježije četvrtfinale koje je igrala neka momčad iz Splita je u vlasništvu Hajduka. Tada je "bijele" u sezoni 1994./1995. nakon prolaska skupine Lige prvaka izbacio Ajax. Prvi susret se odigrao na Poljudu i završio je remijem, ali zatim su u Amsterdamu domaćini slavili s 3:0. Te godine su Nizozemci i postali prvaci, a u finalu su pobijedili Milan s 1:0.

Malo vremeplova, "kopanja" po starim uspjesima splitskog klupskog sporta jednostavno da se shvati kako je teško naći se među najboljima. Posebno ako tome pridodamo budžet ili uvjete s kojima raspolaže Jadran u odnosu na neke ostale europske klubove.

Ovakvo trenutno stanje potvrđuje da ako želite vidjeti najbolje od najboljih u Splitu, to ćete doživjeti na poljudskom bazenu, jer momčad sa Zvončaca je jedna od najboljih osam u Europi.

image

Luka Bukić

Ante Cizmic/Cropix
image

Mate Anić

Ante Cizmic/Cropix
image

Loren Fatović

Ante Cizmic/Cropix
image

publika u Poljudu

Ante Cizmic/Cropix
image

slavlje u Poljudu

Jakov Prkic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 00:26