StoryEditorOCM
Dalmacijapazi kud hodaš

U novu sezonu s urušenom rivom

Piše PSD.
11. ožujka 2008. - 17:50
Grad je u siječnju zatražio hitnu sanaciju obalnog zida od velikog mula do Osejave, kojega more zbog nezaštićenosti lukobranom stalno podlokava

Napukla riva na predjelu Marineta u Luci Makarska preventivno je ograđena zbog mogućeg urušavanja. Ogradu od željeznih šipki, pretpostavlja se, "zaigrana" je mladež savinula u noći vikenda, ali su je gradski komunalci ujutro ispravili.
/ Ivo Ravlic / CROPIX
Hoće li Makarska dočekati turističku sezonu s puknutom rivom na Osejavi, dijelom ograđenom posebnim stupićima i lancem upozorenja šetačima da ne zapnu u rupu ili ne upadnu u more, ovisit će o županijskoj Lučkoj upravi, jer se radi o pomorskom dobru.

Grad je u siječnju zatražio hitnu sanaciju obalnoga zida na potezu od velikog mula do Osejave, kojega zbog nezaštićenosti lukobranom more stalno podlokava. Sada se gotovo odcijepio rubni kamen od preostalog dijela.

Reakcije u Splitu je svakako bilo. Tvrtka “Obala” izradila je idejni projekt sanacije, koji je dobio u siječnju zeleno svjetlo od Urbanističkog ureda Državne uprave. Međutim, gradska uprava nema daljnjih povratnih informacija o tome hoće li ubrzo Lučka uprava krenuti u investiciju kako bi radovi mogli do sezone, i to glavne kada se građevinske intervencije zabranjuju, biti završeni.

Da će riva biti u stalnoj opasnosti sve dok se razbijanje mora o nju ne smanji lukobranom bilo je poznato potkraj 80-ih godina kada se ugroženi dio obale proširivao. Od tada se vode u intervalima rasprave o tome treba li makarskoj luci lukobran i kakav, a nikako da se krene u posao. L

učka kapetanija u Makarskoj čak je pokrenula ozbiljnu inicijativu prošlih godina, međutim nije urodilo plodom. Sadašnja vlast dala je izraditi studiju utjecaja na okoliš i ispitivanje valova, što su temeljni uvjeti za početak nasipavanja mora. Očito je politička odluka da se lukobran za godinu dana izgradi.

Ante Novak, dogradonačelnik, ne ostavlja mjesta sumnji da će za mandata ove vlasti taj makarski problem biti otklonjen. Ujedno je uvjeren da će Lučka uprava završiti sanaciju oštećenog dijela rive do ljeta. Međutim, ni on, a ni novinar nije u ponedjeljak mogao doći do odgovornih v.d. ravnatelja Lučke uprave Ljube Đule i do njegova pomoćnika Krešimira Dulčića, kako bi nam nadu makarske vlasti potvrdili.

ana dragičević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:36