StoryEditorOCM
DalmacijaVUČJA GOZBA ČOPOR divljih ZVIJERI SJURIO SE U STADO LUKE BIKIĆA IZ ZAGVOZDA

Glavom platilo šest koza i dva šarplaninca

Piše PSD.
11. ožujka 2008. - 16:49
Sve se odigralo munjevitom brzinom. Tek što sam se pribrao koze su već ležale po livadi smrtno hropćući - opisuje čitav događaj stočar Luka Bikić

Luka Bikić s preživjelim stadom koza / Mirko Kovačević

U sred bijela dana čopor vukova zaklao je šest koza u vlasništvu Luke Bikića iz Zagvozda. Naime, nemili događaj zbio se nedaleko od državne prometnice Zagvozd-Turija u mjestu Lovrinčevići, gdje su vukovi na očigled vlasnika stada, sjurivši se niz padine Biokova, počinili pravi pokolj.

- Dok sam kao i svakog jutra čuvao svoje stado, od nekuda se stvorio čopor pomahnitalih zvijeri. Sve se odigralo munjevitom brzinom. Tek što sam se pribrao koze su već ležale po livadi smrtno hroptajući. Tom su prilikom nastradala i dva psa šarplaninca koji su zajedno sa mnom čuvali stado - prisjeća se Luka Bikić stravičnog događaja zbog kojeg mu se, tvrdi sledila krv u žilama.

Luka je, iako šokiran iznenadnom pojavom krvoločnih zvijeri, uspio izbrojiti čak pet predatora koji su u samo nekoliko trenutaka koliko je trajala agonija koza, desetkovali njegovo stado.

- Pokušao sam vikom i kamenjem natjerati vukove u bijeg. Međutim, spasa nije bilo. Zvijeri su najvjerojatnije bile gladne pa se uopće nisu obazirale na moju pojavu. Ovo je tko zna koji put da vukovi nasrću na moje stado. Do sada sam izgubio dvadesetak koza, nekoliko ovaca, te čak tri konja. Ova crna statistika samo je dokaz nerada državnih tijela kojima ovakvo što očito ništa ne predstavlja, jer da je suprotno valjda bi netko poduzeo mjere kako bi se zaštitilo nas malobrojne stočare sa ove strane Biokova - konstatirao je Bikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:32