Arhiva Linija X

do posljednjeg zbora

‘Show je još više povezao članove zbora’

do posljednjeg zbora

Zbor ‘Josip Kaplan’ dirigenticom Doris Kovačić (prvi red, sredina)

Na prvom hrvatskom TV showu “Do posljednjeg zbora” u produkciji HTV-a pobijedio je riječki “Josip Kaplan”. Finalne večeri žiri i publiku osvojili su izvedbom hita “Rehab” Amy Winehouse, a maestro Vladimir Kranjčević je tada kazao: “Odlični su u svakom pogledu, a ono što sam posebno primijetio bila je scenska izvedba”.

Zbor “Josip Kaplan” je bio samo jedan djelić tog showa u kojem se od početka do kraja provlačila nit one radosti zajedništva u pjevanju. Ovjenčani uspjehom, članovi zbora su se vratili u Rijeku, ali, kako kaže njihova dirigentica Doris Kovačić – iako su jako umorni, još imaju snage za predstavljanje. PZM “Josip Kaplan” osnovan je 2006. godine i broji 34 člana u dobi od 15 do 25 godina. U Zagreb su na nastup uvijek dolazili svi pjevači i, kako se i pokazalo, predstavili se u najboljem svjetlu. Dirigenticu Kovačić pitali smo kakav je uopće interes Riječana za zborsko pjevanje.

– Novi članovi dolaze uglavnom po preporuci postojećih članova, ali ima, naravno, i onih koji se sami jave. Mislim da interesa u Rijeci za zborsko pjevanje ima. Imamo i pomladak, vokalnu skupinu u kojoj djeluje desetak djevojaka u dobi od 12 do 16 godina, no tu vokalnu skupinu mislimo “pretvoriti” u Djevojački zbor, koji bi, uz već postojeći mješoviti, također djelovao u sklopu udruge.

Tko je i kako birao pjesme za izvođenje?

– Repertoar smo birali zajednički: članovi su predlagali pjesme, a onda smo glasanjem dolazili do toga što pjevati, a što ne. Moja uloga je bila da dam zadnju riječ, te da vodim računa o tome možemo li pjesmu izvesti, imamo li za nju zborski aranžman ili ga netko od dečki iz zbora može napraviti, a trebalo je voditi računa i o tome da to budu pjesme koje se ne poklapaju s pjesmama drugih zborova. Također je jedan od kriterija bio da skladbe bude efektne!

Kakvu glazbu preferirate?

– Inače ne pjevamo toliko često obrade zabavne glazbe. Naš standardni repertoar čine zborska djela hrvatskih i stranih skladatelja od renesanse do 21. stoljeća, duhovne i svjetovne skladbe, te obrade narodne glazbe, pa je repertoar u ovom showu svojevrstan odmak od našega uobičajenog repertoara. Ipak, najradije izvodimo djela “Josipa Kaplana”, kao što je i “Brazda” koju smo izveli u finalu.

Jeste li do sada već nastupali na nekom natjecanju?

– Tri godine zaredom (2009., 2010. i 2011.) nastupali smo na državnom natjecanju zborova Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu. Sva tri puta osvojili smo Zlatnu plaketu, a 2009. i Nagradu za mladog dirigenta s istaknutim nastupom. Godine 2008. bili smo na svjetskom natjecanju zborova u Grazu, a 2011. na Međunarodnom natjecanju zborova u Bratislavi i oba smo puta osvojili Srebrnu plaketu.

Koliko dobra vam je donijela pobjeda na HRT-ovu showu? Jesu li se učvrstila prijateljstva i odnosi unutar zbora nakon ovako višetjednog adrenalina?

– Prije svega, samim sudjelovanjem u showu upoznali smo divne zborove i zborske pjevače s kojima smo ostvarili prijateljstva i sigurno će se suradnja nastaviti. Tu je i cijela ekipa s HRT-a koja će nam ostati u divnom sjećanju. I unutar samog zbora je sada još bolja situacija: članovi su povezaniji i bliži. Iako, moram reći, Pjevački zbor mladih “Josip Kaplan” se zaista može pohvaliti dobrom atmosferom u zboru, zajedništvom i ljubavlju prema onome što radimo, što se, vjerujemo, osjetilo i u našim izvedbama!

Sada smo još više naučili jedni o drugima, ali i o samima sebi i vidjeli koje su naše psihičke granice izdržljivosti – i osobne i kao zbora. A nadamo se da će nam ova pobjeda donijeti mogućnost da dobijemo prostor u kojem možemo nesmetano vježbati, kao i neke sponzore koji bi nam omogućili da i dalje putujemo na natjecanja.

OLGICA IVIĆ GRIZELJ

Naslovnica Linija X

KOMENTARI

0
Only registered users may post comments.