stdClass Object ( [id] => 598640 [title] => Zlatni olimpijac otvorio dušu: Posvuda imam uvjete za trening, samo ne u svom Zagrebu. A stanje je sve gore [alias] => zlatni-olimpijac-otvorio-dusu-posvuda-imam-uvjete-za-trening-samo-ne-u-svom-zagrebu-a-stanje-je-sve-gore [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

On je prvi Janjevac olimpijski pobjednik.

- U biti... mislim da sam prvi Janjevac uopće s bilo kojom olimpijskom medaljom.

Hm, kad malo bolje razmislimo, pa prelistamo po knjizi hrvatskih osvajača olimpijskih medalja, mišljenje našeg sugovornika je... točno! Josip Glasnović nije samo prvi janjevački olimpijski pobjednik nego i prvi uopće s olimpijskom kolajnom. No dobro, manje-više nebitna digresija.

Dok je Zagreb prala kiša, a čini to već dobra 2-3 dana, dogovorili smo se za kavu i čašu soka s Josipom Glasnovićem. Razlog jest olimpijski. Josip je minulog vikenda osigurao svoje treće olimpijske igre. Nakon Londona 2012. pa zlatnog mu Rio de Janeira 2016. vidjet će ga i Tokio sljedećeg ljeta. Ostvario je to zlatom na Svjetskom kupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, njegovim prvim na ovoj vrsti natjecanja i svjetskim rekordom. Jedan od samo 12 koji ga u njegovu sportu, streljaštvu imaju. Sportaš par excellence. Olimpijski pobjednik, trostruki europski prvak, nositelj kolajne i sa svjetskog prvenstva, sada i svjetski rekorder, dakle jedan od najboljih zagrebačkih sportaša.

Doduše, kada se sredinom tjedna vratio u svoj grad, nije ga dočekao baš nitko iz Gradske uprave i mnogobrojnih gradskih ureda za sport. Pa tako i Ureda za sport. Bio je gradonačelnik Jastrebarskog, ali nitko iz grada Zagreba čiji je Josip Glasnović sportaš. Bit će da su ZG-gospoda imali puno važnijeg i neodložnog posla od čestitati olimpijskom pobjedniku, svjetskom rekorderu, hrvatskom olimpijcu za Tokio. Međutim, polako... Doći ćemo i do toga.

Idemo mi s olimpijskom pričom za SN , odnosno izborenom vizom za Japan 2020. Radost jednaka kao kada je izboren London pa Rio?

- Jest, jer kvalifikacija za Igre je čast, ispunjenje sna. Mislim O.K., to cijeli život radiš, pucaš, imaš svjetsko prvenstvo, ali... Mi imamo SP svake godine, tako da nije ista priča.

Josip Glasnović ima dojmljivu zbirku medalja. Olimpijsko zlato, bronca sa SP-a, pa 7 medalja od kojih tri zlatne s europskih prvenstava, ali ono što dosad nije imao jest zlato iz Svjetskog kupa.

- Da sam u Al Ainu osvojio i srebro, osigurao bih plasman za Tokio. Uostalom, baš sam tamo, u Al Ainu prije četiri godine osvojio srebrnu medalju i izborio OI u Riju.

Za laike, slabije poznavatelje, Svjetski kup u streljaštvu... koji je to rang natjecanja?

- Najbitnije su jasno Olimpijske igre pa ide svjetsko, zatim europsko prvenstvo za nas iz Europe i onda je tu Svjetski kup. S tim da postoje četiri Svjetska kupa godišnje. Nama je Svjetski kup jednako jak kao europsko prvenstvo, jedino što, recimo, u nas država ne priznaje ili ne vrednuje medalju sa Svjetskog kupa za, recimo, državnu nagradu. Zato je u nekoj sjeni, ali je inače vrlo jako natjecanje. Sada je došlo, recimo, 140 strijelaca iz cijelog svijeta. Nije malo.

Postoje li neki kriteriji, tko ima pravo nastupa?

- Ovisi od države do države. Mi imamo kriterijsko natjecanje gdje morate ispuniti normu koju postavi Hrvatski streljački savez.

Što je presudilo sada vama za zlato u Al Ainu ili što ste učinili drukčije, očito bolje od konkurencije?

- Imao sam početkom godine ozljedu bicepsa i tetive lijeve ruke, pa sam izostao sa Svjetskog kupa u Meksiku. Nisam mogao ni trenirati tada. Zato sam ostao doma i izliječiti, sanirati tu ozljedu što bolje, kako bi se kvalitetnije pripremio za Al Ain. To je taj dodatni motiv. Propustio sam prvu šansu za olimpijsku kvotu u Meksiku, pa sam imao neku veću, jaču želju sada. Iako, nisam stvarno očekivao da ću postaviti i svjetski rekord. To nikako.

Taj svjetski rekord je dakako također za Josipa prvi.

- Imao sam dvaput u životu 124 pogotka od maksimalnih 125, a ovo je sad prvi put da sam došao do 125. S tim da sam ja 12. strijelac koji je to dosad u svjetskoj povijesti uopće napravio. Praktički od 1992., kada su počela nova pravila od 125.

Spomenuli ste ozljedu... U streljaštvu?! A nije vas nitko “napucao”. Kako?

- Ha-ha-ha, moguće je itekako. Imao sam ozljedu bicepsa i tetive. Poanta je u tomu da je puška teška 4 kilograma, a godišnje ispucam 20-30 tisuća metaka, što znači da za svaki taj metak podignete pušku. Dakle, dignete pušku 20 do 30 tisuća puta godišnje.

Brzo smo izračunali, 30.000 puta 4 kg, pa to je 120 tona...

- Da, ali ovo je brojka samo na natjecanjima, a gdje je još trening. Od svih tih pokreta daju se napraviti te neke sitne, mikrotraume koje traju, a onda kada jednom puknu... Onda valja sanirati. Imao sam prošle godine i tzv. teniski lakat. Kad se uzme u obzir da se ovim sportom bavim 20 godina, onda brojke sve govore.

Josip je inače već četvrti hrvatski olimpijac za Tokio iz streljaštva. Snježana Pejčić, Petar Gorša, Miran Marišić su to učinili prije vas. Ispada da smo opaka nacija s puškom u ruci.

- Jesmo, ali opet kada vidite vani, u drugim državama, kako se ulaže i u ovaj sport, čime sve kolegice i kolege iz inozemstva raspolažu... To nam je valjda onda motivacija više da ih pobijedimo. Recimo, Talijani u godinu dana u trap ulože koliko mi nećemo valjda 10 godina u cijelo streljaštvo. U redu, oni su jača država, imaju i proizvodnju pušaka, opreme, streljiva, ali opet... Mene Talijani opremaju opremom i streljivom jer su mi oni sponzori, a ja onda pucam za Hrvatsku.

Jesu li vas vabili kada za državljanstvo?

- Bilo je nešto, ali nije dolazilo u obzir. Hrvatska mi je u srcu, tu sam rođen, to je moja domovina. Čast svima, ali Hrvatska je iznad svih.

Je li vam olimpijsko zlato iz Rija nešto izmijenilo život? Mislimo na sportsku karijeru, uvjete rada...

- Dobio sam posao nakon Rija. Zaposlen sam u Streljačkoj udruzi Zagreba u suradnji sa Sportskim savezom Zagreba. Vodim na streljani Vrapčanski potok civilni dio. Jer taj je objekt vojni, ali imamo i civilnu streljanu. No, većinom pomažem Streljačkoj udruzi Zagreba oko organizacije natjecanja. Imam posao, a mogu se i dalje baviti sportom, ne propuštati treninge. To je onaj dobar dio.

Samo malo, zar ima nešto loše?

- Što se treniranja tiče, u gradu Zagrebu je sve gore i gore. Borim se, bio sam na nekoliko sastanaka s predstavnicima Grada Zagreba. Tu ima streljana Luže, gdje sam najviše trenirao, tamo negdje oko OI u Riju, ali sada više ne treniram ondje. Zato što su ondje i međuljudski odnosi narušeni, znam nerijetko naletjeti na potpuno zatvorenu streljanu. Tražio sam od struktura u Gradu Zagrebu da mi nađu streljanu, koju ja uredno plaćam i po 35 kuna po satu, ali ništa... Tamo u Lužama klub ima koncesijski ugovor s Gradom, ali mi oni jednostavno ne mogu ustupiti jednu streljanu na korištenje. Što meni znači “na korištenje”? Ne mogu baš imati potpuno isti tretman građanin rekreativac i sportaš natjecatelj. Dođete vi i ja, a za njih je to isto.

Hoćete reći, to što imate olimpijsko zlato ništa ne znači u Gradu Zagrebu?

- Pojasnit ću, za korištenje jedne streljane ja želim na tom dijelu imitirati finale, pucati na golubove koji će biti na sljedećem natjecanju, napraviti pozadinu koja će ondje biti, dakle simulirati iste uvjete koji me čekaju na sljedećem natjecanju. Sve uvjete. Jednostavno, ja u Gradu Zagrebu nemam uvjete koji mene zadovoljavaju. Zato onda idem kod Željka Vađića, on je naš olimpijac iz Barcelone 1992., na streljanu Lukavec, nedaleko od Velike Gorice. On mi je rekao kad god hoću i koliko god hoću, otvorit će mi streljanu. On mi je omogućio sve ono što nemam ovdje, u svom gradu. Pa, kada odem kod Giovannija Cernogorza, on ima sjajne uvjete, tri streljane u Novigradu i prepušta mi ih na korištenje. U Zadar kada dođem isto, samo u Zagrebu ne. Možda ovo zlato iz Svjetskog kupa nešto popravi. Kako za mene, tako i za druge, za djecu. U klubu imam juniore i nemaju gdje trenirati. Moje ime u svijetu streljaštva nešto znači. Pitaju me često gdje treniram, a mene je sram reći istinu. Da nemam streljanu.

Iz ovog primjera osobno ne bih prozivao i ne držimo odgovornom državu, već lokalnu sredinu. U ovom pogledu Zagreb je teško podbacio, čini se, ma koliko se gradski oci metropole vole hvaliti “silnim ulaganjima u sport”. Odnosno, je li krivnja na Gradu ili Streljačkom savezu.

- Ma, mi imamo objekte u gradu. Dobre i velike, samo treba nešto učiniti u organizaciji jer ona sada nije dobra. Tu u Zagrebu, uostalom, velikog natjecanja nije bilo od 2006. godine, kada je bilo Svjetsko prvenstvo. Nema u Zagrebu nikakva Grand Prixa i slično. Neću sada ulaziti što je na komu, ali je činjenica da imamo neke objekte, streljanu Luže, koja je dana na korištenje klubu, ali objekt sada propada 13 godina. Imamo dijamant koji ne koristimo.

Spomenuli ste kako imate posao nakon OI u Riju. Imate dakle neko radno vrijeme, obveze, satnicu, ali kako to usklađujete s putovanjima, treninzima...?

- To smo dogovorili sve na početku sa Streljačkom udrugom Zagreba. Ja sam im dao svoj plan priprema i natjecanja. Kada im trebam, tu sam. Imali su prošle godine jedno natjecanje, pa sam, logično, u svemu pomagao i tako vozio ljude po gradu, pa su se neki čudili kako ih olimpijski pobjednik vozi od hotela do streljane. Strancima je to bilo nepojmljivo, ali kod nas... to je normalno. I, ne žalim se po tom pitanju.

Kao što je malo teže shvatljiva i ona već znana priča da je Josipa Glasnovića, zbog lošeg vida, odbila Hrvatska vojska. Onda taj “odbijeni i slabovidni” osvoji olimpijsko zlato. U redu, ako imamo cijelu snajpersku postrojbu bolju od olimpijskih pobjednika, ispričavamo se.

- Kako je, tako je. Mislim da sada ima kojih 30-40 sportaša u programu MORH-a, koji su financijski praćeni od države, od vojske. Oni ne moraju odlaziti na posao i sve se zna, i zašto i kako. To su vrhunski sportaši, država se za njih ovako pobrinula jer mi smo mali sport. Mi preživljavamo. Streljaštvo, taekwondo, hrvanje... Mi ćemo se ili baviti sportom ili raditi. To je tako jasno.

Josip čak ponešto i otkriva.

- Nakon OI u Londonu 2012. bio sam čak na prekretnici, da ću prestati. Zato što sam tada imao stipendiju Grada Zagreba, nešto dobivate i od HOO-a kada ste u programu, u vrhu, ali čujte... Moraš raditi pa imaš obitelj. Krajem 2012. sam mislio stvarno da je gotovo, ali su se tada javili moji sadašnji sponzori iz Italije. S opremom, puškama, oni su neke stvari počeli financirati.

Što su vidjeli Talijani u vama? U redu, kvalitetu, ali niste Talijan, ne nastupate pod njihovom zastavom...

- Imaju marketinšku osnovu jer ako ste u najboljih 10 na svjetskoj rang-listi, oni vas financiraju. Daju vam 10, 20 ili 30 tisuća metaka, koliko vam treba. Nosite njihovu reklamu na prsluku, na pušci i oni imaju reklamu. Evo, u Al Ainu sam pogodio svih 125 golubova, svjetski rekord, zlato i posvuda fotografija s reklamom sponzora, plus priča o tomu s kojom ja puškom pucam. Gazde obaju velikih sponzora su me zvali, presretni, pitaju kada ću doći u Italiju da odemo na ručak itd.

Gdje su hrvatski sponzori? Pitaju li odnosno obilaze li njih iz Hrvatskog streljačkog saveza?

- Detalje ne znam, ali znam sljedeće. Sa zadnjih dviju OI mi imamo dva olimpijska zlata, pa sad ako nismo sposobni to iskoristiti, Giovannijevo i moje ime, onda...

Riječ-dvije o treninzima. Jasno da je puška u prvom planu, ali na čemu ste još radili ili radite? Primjerice, tehnika disanja?

- Nikada nisam tehniku disanja uvježbavao, ali neko sam vrijeme išao kod psihologa koji mi je jako pomogao. Radim u teretani, normalno ne prejako. Od listopada do veljače, izvan sezone, radim malo kardio i slično. Meni je supruga završila dosta tečajeva o sportskoj pripremi, nekoj vrsti meditacije, tehnike opuštanja i ona mi je dosta pomogla s tim.

Koliko dugo još s puškom u ruci, na borilištima diljem svijeta?

- Tokio ću svakako odraditi, a onda ću vidjeti što će se događati ubuduće. Hoću li imati na raspolaganju streljanu ili ne. Ako se neki planovi ne poklope, onda bih otišao u trenere, to ionako sada završavam. Imam u klubu neke strijelce, ima jedan dečko od 12 godina, tek je počeo trenirati. Sigurno ću ostati u trenerskom dijelu, prenositi znanje, makar mi u ovom trenutku ne manjka motiva - završava Josip Glasnović, olimpijski pobjednik, vrhunski zagrebački sportaš kojem njegov grad baš i ne ide na ruku. Zasad. Možda se stanje promijeni nabolje.

Imamo što pitati nadležne u metropoli prilikom prvog susreta, a to će biti već... danas!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svjetski rekorder [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-04-13 16:31:33 [created_by] => 3213 [created_by_alias] => SN [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-04-13 16:34:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-04-13 16:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1797 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/04/13/josip glasnović.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "josip glasnović" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "580x458" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8307671 Threads: 2 Questions: 1707545889 Slow queries: 5097183 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113059339 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/zlatni-olimpijac-otvorio-dusu-posvuda-imam-uvjete-za-trening-samo-ne-u-svom-zagrebu-a-stanje-je-sve-gore-598640 [printLink] => /sport/ostalo/zlatni-olimpijac-otvorio-dusu-posvuda-imam-uvjete-za-trening-samo-ne-u-svom-zagrebu-a-stanje-je-sve-gore-598640?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 274515 [name] => Josip Glasnović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-glasnovic [link] => /tag/josip-glasnovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svjetski rekorder [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zlatni olimpijac otvorio dušu: Posvuda imam uvjete za trening, samo ne u svom Zagrebu. A stanje je sve gore [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3213 [name] => Sportske novosti [username] => sportske-novosti [email] => sportske-novosti@sd.hr [password] => $2y$10$POGCAP.Ydmg5.wv7aqwZ4eWxAMZ6KTghQlU3HrvUbKSdC1LcXx526 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sportske-novosti-3213 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1731 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7d5c2ac9f4053ed1a25efdd2e043fa78?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/13/josip glasnović.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => josip glasnović [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/13/josip glasnović.jpg [title] => josip glasnović ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

On je prvi Janjevac olimpijski pobjednik.

- U biti... mislim da sam prvi Janjevac uopće s bilo kojom olimpijskom medaljom.

Hm, kad malo bolje razmislimo, pa prelistamo po knjizi hrvatskih osvajača olimpijskih medalja, mišljenje našeg sugovornika je... točno! Josip Glasnović nije samo prvi janjevački olimpijski pobjednik nego i prvi uopće s olimpijskom kolajnom. No dobro, manje-više nebitna digresija.

Dok je Zagreb prala kiša, a čini to već dobra 2-3 dana, dogovorili smo se za kavu i čašu soka s Josipom Glasnovićem. Razlog jest olimpijski. Josip je minulog vikenda osigurao svoje treće olimpijske igre. Nakon Londona 2012. pa zlatnog mu Rio de Janeira 2016. vidjet će ga i Tokio sljedećeg ljeta. Ostvario je to zlatom na Svjetskom kupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, njegovim prvim na ovoj vrsti natjecanja i svjetskim rekordom. Jedan od samo 12 koji ga u njegovu sportu, streljaštvu imaju. Sportaš par excellence. Olimpijski pobjednik, trostruki europski prvak, nositelj kolajne i sa svjetskog prvenstva, sada i svjetski rekorder, dakle jedan od najboljih zagrebačkih sportaša.

Doduše, kada se sredinom tjedna vratio u svoj grad, nije ga dočekao baš nitko iz Gradske uprave i mnogobrojnih gradskih ureda za sport. Pa tako i Ureda za sport. Bio je gradonačelnik Jastrebarskog, ali nitko iz grada Zagreba čiji je Josip Glasnović sportaš. Bit će da su ZG-gospoda imali puno važnijeg i neodložnog posla od čestitati olimpijskom pobjedniku, svjetskom rekorderu, hrvatskom olimpijcu za Tokio. Međutim, polako... Doći ćemo i do toga.

Idemo mi s olimpijskom pričom za SN , odnosno izborenom vizom za Japan 2020. Radost jednaka kao kada je izboren London pa Rio?

- Jest, jer kvalifikacija za Igre je čast, ispunjenje sna. Mislim O.K., to cijeli život radiš, pucaš, imaš svjetsko prvenstvo, ali... Mi imamo SP svake godine, tako da nije ista priča.

Josip Glasnović ima dojmljivu zbirku medalja. Olimpijsko zlato, bronca sa SP-a, pa 7 medalja od kojih tri zlatne s europskih prvenstava, ali ono što dosad nije imao jest zlato iz Svjetskog kupa.

- Da sam u Al Ainu osvojio i srebro, osigurao bih plasman za Tokio. Uostalom, baš sam tamo, u Al Ainu prije četiri godine osvojio srebrnu medalju i izborio OI u Riju.

Za laike, slabije poznavatelje, Svjetski kup u streljaštvu... koji je to rang natjecanja?

- Najbitnije su jasno Olimpijske igre pa ide svjetsko, zatim europsko prvenstvo za nas iz Europe i onda je tu Svjetski kup. S tim da postoje četiri Svjetska kupa godišnje. Nama je Svjetski kup jednako jak kao europsko prvenstvo, jedino što, recimo, u nas država ne priznaje ili ne vrednuje medalju sa Svjetskog kupa za, recimo, državnu nagradu. Zato je u nekoj sjeni, ali je inače vrlo jako natjecanje. Sada je došlo, recimo, 140 strijelaca iz cijelog svijeta. Nije malo.

Postoje li neki kriteriji, tko ima pravo nastupa?

- Ovisi od države do države. Mi imamo kriterijsko natjecanje gdje morate ispuniti normu koju postavi Hrvatski streljački savez.

Što je presudilo sada vama za zlato u Al Ainu ili što ste učinili drukčije, očito bolje od konkurencije?

- Imao sam početkom godine ozljedu bicepsa i tetive lijeve ruke, pa sam izostao sa Svjetskog kupa u Meksiku. Nisam mogao ni trenirati tada. Zato sam ostao doma i izliječiti, sanirati tu ozljedu što bolje, kako bi se kvalitetnije pripremio za Al Ain. To je taj dodatni motiv. Propustio sam prvu šansu za olimpijsku kvotu u Meksiku, pa sam imao neku veću, jaču želju sada. Iako, nisam stvarno očekivao da ću postaviti i svjetski rekord. To nikako.

Taj svjetski rekord je dakako također za Josipa prvi.

- Imao sam dvaput u životu 124 pogotka od maksimalnih 125, a ovo je sad prvi put da sam došao do 125. S tim da sam ja 12. strijelac koji je to dosad u svjetskoj povijesti uopće napravio. Praktički od 1992., kada su počela nova pravila od 125.

Spomenuli ste ozljedu... U streljaštvu?! A nije vas nitko “napucao”. Kako?

- Ha-ha-ha, moguće je itekako. Imao sam ozljedu bicepsa i tetive. Poanta je u tomu da je puška teška 4 kilograma, a godišnje ispucam 20-30 tisuća metaka, što znači da za svaki taj metak podignete pušku. Dakle, dignete pušku 20 do 30 tisuća puta godišnje.

Brzo smo izračunali, 30.000 puta 4 kg, pa to je 120 tona...

- Da, ali ovo je brojka samo na natjecanjima, a gdje je još trening. Od svih tih pokreta daju se napraviti te neke sitne, mikrotraume koje traju, a onda kada jednom puknu... Onda valja sanirati. Imao sam prošle godine i tzv. teniski lakat. Kad se uzme u obzir da se ovim sportom bavim 20 godina, onda brojke sve govore.

Josip je inače već četvrti hrvatski olimpijac za Tokio iz streljaštva. Snježana Pejčić, Petar Gorša, Miran Marišić su to učinili prije vas. Ispada da smo opaka nacija s puškom u ruci.

- Jesmo, ali opet kada vidite vani, u drugim državama, kako se ulaže i u ovaj sport, čime sve kolegice i kolege iz inozemstva raspolažu... To nam je valjda onda motivacija više da ih pobijedimo. Recimo, Talijani u godinu dana u trap ulože koliko mi nećemo valjda 10 godina u cijelo streljaštvo. U redu, oni su jača država, imaju i proizvodnju pušaka, opreme, streljiva, ali opet... Mene Talijani opremaju opremom i streljivom jer su mi oni sponzori, a ja onda pucam za Hrvatsku.

Jesu li vas vabili kada za državljanstvo?

- Bilo je nešto, ali nije dolazilo u obzir. Hrvatska mi je u srcu, tu sam rođen, to je moja domovina. Čast svima, ali Hrvatska je iznad svih.

Je li vam olimpijsko zlato iz Rija nešto izmijenilo život? Mislimo na sportsku karijeru, uvjete rada...

- Dobio sam posao nakon Rija. Zaposlen sam u Streljačkoj udruzi Zagreba u suradnji sa Sportskim savezom Zagreba. Vodim na streljani Vrapčanski potok civilni dio. Jer taj je objekt vojni, ali imamo i civilnu streljanu. No, većinom pomažem Streljačkoj udruzi Zagreba oko organizacije natjecanja. Imam posao, a mogu se i dalje baviti sportom, ne propuštati treninge. To je onaj dobar dio.

Samo malo, zar ima nešto loše?

- Što se treniranja tiče, u gradu Zagrebu je sve gore i gore. Borim se, bio sam na nekoliko sastanaka s predstavnicima Grada Zagreba. Tu ima streljana Luže, gdje sam najviše trenirao, tamo negdje oko OI u Riju, ali sada više ne treniram ondje. Zato što su ondje i međuljudski odnosi narušeni, znam nerijetko naletjeti na potpuno zatvorenu streljanu. Tražio sam od struktura u Gradu Zagrebu da mi nađu streljanu, koju ja uredno plaćam i po 35 kuna po satu, ali ništa... Tamo u Lužama klub ima koncesijski ugovor s Gradom, ali mi oni jednostavno ne mogu ustupiti jednu streljanu na korištenje. Što meni znači “na korištenje”? Ne mogu baš imati potpuno isti tretman građanin rekreativac i sportaš natjecatelj. Dođete vi i ja, a za njih je to isto.

Hoćete reći, to što imate olimpijsko zlato ništa ne znači u Gradu Zagrebu?

- Pojasnit ću, za korištenje jedne streljane ja želim na tom dijelu imitirati finale, pucati na golubove koji će biti na sljedećem natjecanju, napraviti pozadinu koja će ondje biti, dakle simulirati iste uvjete koji me čekaju na sljedećem natjecanju. Sve uvjete. Jednostavno, ja u Gradu Zagrebu nemam uvjete koji mene zadovoljavaju. Zato onda idem kod Željka Vađića, on je naš olimpijac iz Barcelone 1992., na streljanu Lukavec, nedaleko od Velike Gorice. On mi je rekao kad god hoću i koliko god hoću, otvorit će mi streljanu. On mi je omogućio sve ono što nemam ovdje, u svom gradu. Pa, kada odem kod Giovannija Cernogorza, on ima sjajne uvjete, tri streljane u Novigradu i prepušta mi ih na korištenje. U Zadar kada dođem isto, samo u Zagrebu ne. Možda ovo zlato iz Svjetskog kupa nešto popravi. Kako za mene, tako i za druge, za djecu. U klubu imam juniore i nemaju gdje trenirati. Moje ime u svijetu streljaštva nešto znači. Pitaju me često gdje treniram, a mene je sram reći istinu. Da nemam streljanu.

Iz ovog primjera osobno ne bih prozivao i ne držimo odgovornom državu, već lokalnu sredinu. U ovom pogledu Zagreb je teško podbacio, čini se, ma koliko se gradski oci metropole vole hvaliti “silnim ulaganjima u sport”. Odnosno, je li krivnja na Gradu ili Streljačkom savezu.

- Ma, mi imamo objekte u gradu. Dobre i velike, samo treba nešto učiniti u organizaciji jer ona sada nije dobra. Tu u Zagrebu, uostalom, velikog natjecanja nije bilo od 2006. godine, kada je bilo Svjetsko prvenstvo. Nema u Zagrebu nikakva Grand Prixa i slično. Neću sada ulaziti što je na komu, ali je činjenica da imamo neke objekte, streljanu Luže, koja je dana na korištenje klubu, ali objekt sada propada 13 godina. Imamo dijamant koji ne koristimo.

Spomenuli ste kako imate posao nakon OI u Riju. Imate dakle neko radno vrijeme, obveze, satnicu, ali kako to usklađujete s putovanjima, treninzima...?

- To smo dogovorili sve na početku sa Streljačkom udrugom Zagreba. Ja sam im dao svoj plan priprema i natjecanja. Kada im trebam, tu sam. Imali su prošle godine jedno natjecanje, pa sam, logično, u svemu pomagao i tako vozio ljude po gradu, pa su se neki čudili kako ih olimpijski pobjednik vozi od hotela do streljane. Strancima je to bilo nepojmljivo, ali kod nas... to je normalno. I, ne žalim se po tom pitanju.

Kao što je malo teže shvatljiva i ona već znana priča da je Josipa Glasnovića, zbog lošeg vida, odbila Hrvatska vojska. Onda taj “odbijeni i slabovidni” osvoji olimpijsko zlato. U redu, ako imamo cijelu snajpersku postrojbu bolju od olimpijskih pobjednika, ispričavamo se.

- Kako je, tako je. Mislim da sada ima kojih 30-40 sportaša u programu MORH-a, koji su financijski praćeni od države, od vojske. Oni ne moraju odlaziti na posao i sve se zna, i zašto i kako. To su vrhunski sportaši, država se za njih ovako pobrinula jer mi smo mali sport. Mi preživljavamo. Streljaštvo, taekwondo, hrvanje... Mi ćemo se ili baviti sportom ili raditi. To je tako jasno.

Josip čak ponešto i otkriva.

- Nakon OI u Londonu 2012. bio sam čak na prekretnici, da ću prestati. Zato što sam tada imao stipendiju Grada Zagreba, nešto dobivate i od HOO-a kada ste u programu, u vrhu, ali čujte... Moraš raditi pa imaš obitelj. Krajem 2012. sam mislio stvarno da je gotovo, ali su se tada javili moji sadašnji sponzori iz Italije. S opremom, puškama, oni su neke stvari počeli financirati.

Što su vidjeli Talijani u vama? U redu, kvalitetu, ali niste Talijan, ne nastupate pod njihovom zastavom...

- Imaju marketinšku osnovu jer ako ste u najboljih 10 na svjetskoj rang-listi, oni vas financiraju. Daju vam 10, 20 ili 30 tisuća metaka, koliko vam treba. Nosite njihovu reklamu na prsluku, na pušci i oni imaju reklamu. Evo, u Al Ainu sam pogodio svih 125 golubova, svjetski rekord, zlato i posvuda fotografija s reklamom sponzora, plus priča o tomu s kojom ja puškom pucam. Gazde obaju velikih sponzora su me zvali, presretni, pitaju kada ću doći u Italiju da odemo na ručak itd.

Gdje su hrvatski sponzori? Pitaju li odnosno obilaze li njih iz Hrvatskog streljačkog saveza?

- Detalje ne znam, ali znam sljedeće. Sa zadnjih dviju OI mi imamo dva olimpijska zlata, pa sad ako nismo sposobni to iskoristiti, Giovannijevo i moje ime, onda...

Riječ-dvije o treninzima. Jasno da je puška u prvom planu, ali na čemu ste još radili ili radite? Primjerice, tehnika disanja?

- Nikada nisam tehniku disanja uvježbavao, ali neko sam vrijeme išao kod psihologa koji mi je jako pomogao. Radim u teretani, normalno ne prejako. Od listopada do veljače, izvan sezone, radim malo kardio i slično. Meni je supruga završila dosta tečajeva o sportskoj pripremi, nekoj vrsti meditacije, tehnike opuštanja i ona mi je dosta pomogla s tim.

Koliko dugo još s puškom u ruci, na borilištima diljem svijeta?

- Tokio ću svakako odraditi, a onda ću vidjeti što će se događati ubuduće. Hoću li imati na raspolaganju streljanu ili ne. Ako se neki planovi ne poklope, onda bih otišao u trenere, to ionako sada završavam. Imam u klubu neke strijelce, ima jedan dečko od 12 godina, tek je počeo trenirati. Sigurno ću ostati u trenerskom dijelu, prenositi znanje, makar mi u ovom trenutku ne manjka motiva - završava Josip Glasnović, olimpijski pobjednik, vrhunski zagrebački sportaš kojem njegov grad baš i ne ide na ruku. Zasad. Možda se stanje promijeni nabolje.

Imamo što pitati nadležne u metropoli prilikom prvog susreta, a to će biti već... danas!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
josip glasnović
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/zlatni-olimpijac-otvorio-dusu-posvuda-imam-uvjete-za-trening-samo-ne-u-svom-zagrebu-a-stanje-je-sve-gore-598640 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=74de99273cd8e4009c6a2f93deea5b5174845c07 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zlatni+olimpijac+otvorio+du%C5%A1u%3A+Posvuda+imam+uvjete+za+trening%2C+samo+ne+u+svom+Zagrebu.+A+stanje+je+sve+gore&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fzlatni-olimpijac-otvorio-dusu-posvuda-imam-uvjete-za-trening-samo-ne-u-svom-zagrebu-a-stanje-je-sve-gore-598640 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fzlatni-olimpijac-otvorio-dusu-posvuda-imam-uvjete-za-trening-samo-ne-u-svom-zagrebu-a-stanje-je-sve-gore-598640 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svjetski rekorder [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostalosvjetski rekorder

Zlatni olimpijac otvorio dušu: Posvuda imam uvjete za trening, samo ne u svom Zagrebu. A stanje je sve gore

Piše SN
13. travnja 2019. - 18:28
josip glasnović

On je prvi Janjevac olimpijski pobjednik.

- U biti... mislim da sam prvi Janjevac uopće s bilo kojom olimpijskom medaljom.

Hm, kad malo bolje razmislimo, pa prelistamo po knjizi hrvatskih osvajača olimpijskih medalja, mišljenje našeg sugovornika je... točno! Josip Glasnović nije samo prvi janjevački olimpijski pobjednik nego i prvi uopće s olimpijskom kolajnom. No dobro, manje-više nebitna digresija.

Dok je Zagreb prala kiša, a čini to već dobra 2-3 dana, dogovorili smo se za kavu i čašu soka s Josipom Glasnovićem. Razlog jest olimpijski. Josip je minulog vikenda osigurao svoje treće olimpijske igre. Nakon Londona 2012. pa zlatnog mu Rio de Janeira 2016. vidjet će ga i Tokio sljedećeg ljeta. Ostvario je to zlatom na Svjetskom kupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, njegovim prvim n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 13:31