StoryEditorOCM
Ostalointeres je bio velik

Goran Milović na Football Meetupu: Kad smo poveli protiv Intera, ja i Jonjić smo se pitali ‘je li ovo moguće?‘

Piše SPORT SD
19. listopada 2023. - 12:55

Četvrti Football Meetup u organizaciji neformalne zajednice City of Football, okupio je stručnjake i zaljubljenike u nogomet koji su još jednom pokazali veliki interes za jedinstvenim načinom povezivanja i razmjene znanja. U splitskom Mandrach baru više od 80 posjetitelja uživalo je u dvosatnom događaju kojeg su obilježila dva predavanja i jedna panel rasprava u kojoj je aktivno sudjelovala i publika. 

Hajdukovi prvotimci Rokas Pukštas i Niko Sigur, trener Krešimir Režić, Franko Bogdan iz NK Adriatic, izbornik hrvatske ženske U-19 reprezentacije Jure Srzić te Matko Pašalić, izvršni direktor Apfel Arene, samo su neka od zvučnijih imena koji dolaze na meetup kako bi ostvarili nova poznanstva i usvajali nova znanja.

image

Niko Sigur i Rokas Pukštas

Luka Mladinić

Prvo predavanje održao je Kristijan Soče, sportski direktor NK Neretvanac Opuzen koji je nekad obnašao ulogu predsjednika. Kristijan je u svom izlaganju objasnio kako su ostvarili jedan od najvećih sportskih uspjeha, osvajanje 3. HNL Jug u sezoni 2020/2021.

- To je bio nevjerojatan podvig, s najmlađom momčadi koja je imala prosjek od 20,3 godina i najmanjim budžetom lige te godine osvojili smo ligu i Županijski kup. Nažalost nismo mogli ući i viši rang zbog loše infrastrukture, a takvo stanje je i danas i pitanje je koliko možemo ovako opstati, kazao je Soče.

image

Kristijan Soče

Luka Mladinić

Osvrnuo se i na igrače koji su bili produkt Neretvanca, a danas igraju u velikim hrvatskim i europskim klubovima, ali i susjednoj BiH. Nikola Katić i Stjepan Lončar samo su neki od igrača koji su iz Doline Neretve otišli prema statusu profesionalnih nogometaša, od kojih Neretvanac i danas zarađuje solidarnu i razvojnu naknadu.

Nakon priča iz Opuzena i niželigaškog nogometa tema se preselila u Ljubljanu, točnije NK Radomlje. Andro Fistonić, idejni začetnik nogometne zajednice City of Football i bivši sportski direktor NK Radomlje, objasnio je kako je izgledala prilagodba kluba iz poluprofesionalnog statusa u profesionalni i kakve je to promjene donijelo u svakodnevnom radu.

Prilikom dolaska u Radomlje fokus je stavio na viziju, percepcija brenda i kvalitetu, a za početak je bilo važno promijeniti imidž kluba.

- Odmah na početku modernizirali smo vizualni identitet kluba, a kreirali smo i video koji nam je služio u privlačenju nogometaša. Nitko tada nije znao za Radomlje, posljednji klub na tablici i zato smo ih morali privući na neki način, a veliki naglasak stavili smo na infrastrukturu, terene, teretanu, i to je bio naš forte u privlačenju igrača, kazao je Fistonić.

image
Luka Mladinić

Iako su ostvarili cilj i ostali u prvoj ligi, put prema profesionalnom funkcioniranju je bio izrazito težak i zahtjevan. Nakon kratke pauze dvojcu predavača na panel raspravi pridružio se donedavno profesionalni nogometaš, Goran Milović, koji je svoj put počeo u mlađim kategorijama RNK Split, ali je ubrzo postao standardni član prve momčadi koje se tada natjecala u 4. ligi.

- Bio je to težak period za mene kao mladog momka, prvo sam bio u Hajduku, ali tamo nisam dobio priliku pa sam s nekoliko prijatelja otišao u RNK Split. U to vrijeme igrali smo i trenirali u jako lošim uvjetima, a onda se pročulo da dolaze investitori i sportski direktor Nenad Pralija. Zatim smo ušli u 3. ligu i već tu se osjetila razlika, a tada sam upisao i fakultet pa je bilo dosta naporno, kazao je Milović.

image

Krsitijan Soče i Goran Milović

Luka Mladinić

Jedno od pitanja iz publike bilo je i vezano uz veliku pobjeda Hajduka protiv Intera na Giuseppe Meazzi.

- To mi je vjerojatno jedna od najdražih pobjeda u karijeri. Prije toga smo igrali u markerima na pripremama, situacija u klubu je bila jako loša, a onda smo pobijedili Intera u gostima. Kad smo poveli 1:0, ja i Jonjić smo se pogledali i počeli smijati i govoriti je li ovo moguće, kazao je Milović.

Najavio je i da će nakon nogometne karijere uzeti kratku pauzu, a onda se posvetiti daljnjem profesionalnom razvoju jer se i dalje vidi u nogometu.

Organizatori Football Meetupa zahvalili su svim prisutnima na dolasku i najavili 5. Meetup koji će se održati do kraja godine, a sve informacije možete saznati na City of Football Facebook i Instagram stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 04:44