stdClass Object ( [id] => 268635 [title] => Lucijan Valčić: Vozač, koji je ‘igrao’ za Real, oteo nam je europsku krunu [alias] => lucijan-valcic-vozac-koji-je-igrao-za-real-oteo-nam-je-europsku-krunu [catid] => 278 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Što je propustio i za čim žali čovjek kada dobiva Županijsku Nagradu za životno djelo, kada je skoro sve iza njega, kada se umirovljenički planovi uglavnom vrte oko ribolova i čuvanja unuka?

Zašto čovjek koji je osvajao titule trenirajući mitsku generaciju, zajedno s njezina dva “spomenika”, godinama poslije ne ode pogledati utakmicu? Bio je odličan rukometaš, sjajno je igrao nogomet, suigrač mu je bio mladi Joško Skoblar, ali je nepopravljivo vezan za 60 godina provedenih u zadarskoj košarci i 39 godina posvećenih zadarskim gimnazijalcima.

Lucijan Lučo Valčić, skromni čovjek s Ošljaka, legendarni profesor i sportski pedagog, i danas bježi od medijske pompe skrivajući se, kad god može, na Ošljaku gdje u “društvu” mreža i vrša strahuje da će izgubiti “dozvolu za mali ribolov”. Ovaj razgovor nije uspio izbjeći.

Osvojio dvije titule

S jedanaest godina je počeo trenirati košarku, bio je među osvajačima prve juniorske titule Zadra, potom je od 1959. do 1962. godine igrao u prvoj momčadi. Uslijedio je ondašnji DIF, postao je profesor tjelesnog, a do trenerske diplome stigao je kod velikog košarkaškog stručnjaka Aleksandara Nikolića. Vratio se u Zadar, trenirao košarkašice koje su igrale Drugu ligu, a juniorke su postale prvakinje Jugoslavije. Uspjesi ženske košarke su Lucijana Valčića malo kasnije lansirali do trenerske klupe Zadra i osvajanja dvije titule državnog prvaka 1974. i 1975. godine.

- Krešo Ćosić se vratio iz SAD-a, raspitivao se i zapazio uspjeh košarkašica. On me tražio. Radio sam u Gimnaziji, pa sam uzeo neplaćenih godinu dana i bio trener za profesorsku plaću, jer u Klubu nisu željeli trenera profesionalca, sa stalnim radnim mjestom. Osvojili smo i drugu titulu, s jednim jedinim porazom od strašno jake Jugoplastike u Splitu.

Tada je Krešo najavio odlazak, u školi više nisu mogli, a Klub je opet ostao pri svome i ja sam se vratio u Gimnaziju. Trpimir Lokin je preuzeo momčad, ja sam mu bio pomoćnik. Slušaj, možda bi i bilo koji drugi trener bio prvak, bila je to takva generacija. Ali, te titule zaslužuju glorifikaciju jer je sedamdesetih godina reprezentacija Jugoslavije bila nedodirljiva, konkurencija je bila stravična, a mi smo u reprezentaciji imali samo Krešu - kaže danas Valčić.

Borili ste se i u završnici Kupa prvaka 1975.

- Nisam siguran da se to zna, ali na prvoj utakmici u Madridu mi smo protiv Reala igrali bez zagrijavanja! Sve smo mi isplanirali dan ranije, ali je vozač autobusa dobio “instrukcije” da nas provoza po Madridu. Gadno smo kasnili na tu utakmicu, jedva smo stigli na početak. Izgubili smo 109:82, pa je u Zadru, gdje smo dobili 130:113, bila “nemoguća misija” nadoknaditi zaostatak. A u Jazinama je utakmica trajala tri sata. Real je bio prejak, sjajni Amerikanci, čudo od ekipe - prisjetio se Valčić legendarne utakmice Kupa prvaka s Realom.

Trenirali ste “spomenike”, u sastavu ste imali i Krešu i Pina Giergiu...

- Nema tu tajne: dogovarao sam se s Krešom, uvažavao Pina koji je druge godine bio najbolji igrač lige, mada u kasnim tridesetim. S Krešom sam bio prijateljski, ljudski povezan i, da, bio sam mu trener i učio sam od njega, došao je iz SAD-a s puno novih stvari. Nikada me nije bilo to sram reći, pa ja sam za rad u školi košarke puno naučio i od Slavka Trninića koji je sedam, osam godina mlađi od mene. Moraš znati da ni Krešo ni Pino nisu stavljali sebe ispred ekipe, ali oni su bili naši Jordan i Pippen: kada se lomi, oni igraju “dva protiv dva”, oni su bili igrači odluke.
Lucijan Valčić je u posljednje vrijeme rijedak gost na zadarskim tribinama, ne može više mirno podnositi šokantne košarkaške obrate

Kupuju se polovni igrači

Vjerojatno se toga ne želite prisjećati, ali trebali ste biti trener i u sezoni 1986./87.

- Zadar je ‘86. bio prvak, odlazio je trener Đurović, a s njim i igrač Mlađan za kojega je Klub kupio stan. Tri čovjeka iz tadašnje Uprave su mi ponudili mjesto trenera i taj stan, ali pod uvjetom da prekinem radni odnos s Gimnazijom. Vjerovao sam tim ljudima, poznavao sam ih, a bilo mi je dosta podstanarskog života i stalnog seljenja obitelji. Donio sam dokumente iz škole, ali je tajnik taj stan dao klupskoj čistačici!

A škola raspisala natječaj za moje radno mjesto! Javio sam se na natječaj, odradio sam turneju po Španjolskoj i po povratku saznao da sam primljen na svoje radno mjesto. Pino je kasnije preuzeo prvu momčad. Nitko od ta tri čovjeka mi se nikada zbog toga nije ispričao.

Zadar više nikada nije dosegnuo tu košarkašku razinu. Zašto? U čemu je razlika?

- Od titula iz šezdesetih, pa do onih iz 74. i 75. u momčadi su bili samo Zadrani ili igrači koje bismo doveli sa četrnaest, petnaest godina. Danas je to druga priča, svake godine se kupuju nekakvi polovni igrači, a onda oni odlaze i tako u krug. Evo, što će sa Zadrom biti sljedeće sezone? To nitko ne zna. Pitanje je i tko i što radi s kadetima i juniorima. Učo Pulanić je radio po 15 sati dnevno, čistačicama se kosa na glavi dizala. Možda nije bio školovan trener, ali je stvarao igrače.

Danas, kada je sve to iza vas, za čim najviše žalite?

- Eh, možda ti bude čudno, ali najviše mi je žao što mi nikada nisu dali da budem trener kadeta i juniora Zadra! Ali, tada je bilo tako, ili si trener prve ekipe ili te nema.

Pa zar niste to nadoknadili kroz rad u školi košarke ili u gimnaziji?

- Rad u školi košarke mi je toliko značio, to je najznačajniji dio mog života i rada, za to sam bio educiran. Zajedno s pet drugih profesora osnivao sam školu košarke 1971. godine, a radio sam i u Prvom košu Berta Piasevolija od 1997. do 2010. godine. Volio sam taj “rad u sjeni”, to me najviše ispunjavalo. Prvi koš je čudo toga osvajao, s prvenstva za dvanaestogodišnjake nikad nismo došli bez medalje, ali do seniora dječaci promijene tri-četiri trenera i izgube se. Eh, da sam ih vodio do osamnaeste godine! Uz dodatni individualni rad se od njih stvaraju igrači.

I njima ste govorili: “Sve ću vam u košarci pokazati. Osim zakucavanja”?

- Sjećaš se toga?! Da, govorio sam to, a i danas bih ušao u šutersko natjecanje sa svim igračima.

Profesore...

- ...Stani! E, vidiš, to mi je važno. I danas sretnem svoje učenike i najdraže mi je kada me se sjećate, kada vidim da me cijenite kao čovjeka, da sam vam ostao u dobroj uspomeni, to mi je važno. I ajde požuri s tim pitanjima, moram na trajekt za Ošljak!
Kratki dogovor s legendarnim Krešimirom Ćosićem: On je bio stup zadarske košarke, on je tražio da dođem za trenera nakon što se vratio iz Amerike

Nagradu Marceliću

Je li to kod Vas neka “genetska skromnost”?

- Ma ne, ja sam normalan čovjek. Imam dva krasna sina i nevjeste, supruga Nevena i ja imamo i dva unuka, ponekad ih pričuvamo, uživam u tome. Uživam i na Ošljaku, pravim vrše, popravljam mreže i ne mogu bez ribolova. I strah me što će biti s ovim dozvolama za mali ribolov. I posadim pedeset kila krumpira “na motiku”, bez freze.

A zašto godinama niste bili na košarkaškim utakmicama?

- Odem s unukom, šest mu je godina i ide na utakmice u dresu Zadra. Malo se pazim, izbjegavam stresne situacije, kada se lomi rezultat, ja mijenjam TV kanal. Odem ponekad vidjeti stare prijatelje. Ajde, me sad pitaj kome bih ja dao nagradu za životno djelo!

Dobro, profesore: kome?

- Brunu Marceliću! Ne znam točno, provjeri to, ali valjda je sedamnaest, osamnaest sezona igrao za prvi tim, samo je Pino duže igrao za Zadar. Ljudi zaboravljaju, to ti je tako. A da i ja ne zaboravim: hvala ljudima koji su me predložili za ovu nagradu i dodijelili mi priznanje.

predrag opačić
foto: jure mišković / cropix

Bacač kugle, nogometni vratar...

Bilo mi je važno djecu ne učiti samo sportu i vještini, odgajao sam ih da budu dobri ljudi. Jednom su u školi košarke djeca zadirkivala jednog buckastog, malo su mu se rugali. Izdvojio sam ga, stao pred njih i rekao im: ajde, da vidim što vi imate protiv nas debelih! Nikad ga više nisu zafrkavali.

A kroz školu košarke su mi prošli i brojni uspješni sportaši iz drugih sportova, ne samo budući košarkaši. Ne zna se, ali kroz školu košarke sam radio s bacačem kugle, danas državnim rekorderom Stipom Žunićem, bio je kod nas i golman “Zagreba” Dominik Livaković, najbolji juniorski vaterpolist Jerko Jurlina, neki uspješni veslači, košarkaše da i ne spominjem, nabrojio je Valčić samo neke “nekošarkaše” koji su mu “prošli kroz ruke”.

Bajlu dati ulicu ili spomenik

Leonardo Bajlo bi u Zadru trebao imati spomenik, ulicu ili nešto slično. Tolike godine je radio kao pedagog, ugradio sebe u pet titula KK Zadra kao kondicijski trener.

Svojedobno je i on bio predložen za Nagradu grada Zadra, kandidiralo ga je šest-sedam klubova iz različitih sportova u kojima je radio i ostavio trag, ali se netko sjetio da je jednog od sinova upisao u sjemenište. Nagradu je dobilo - “Društvo prijatelja Sutjeske”! Škola košarke se najprije zvala po njemu, a onda je došla pod KK Zadar i oni nisu zadržali njegovo ime, podsjeća Valčić na svog dugogodišnjeg kolegu i prijatelja.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rad u školi košarke mi je iznimno puno značio, to je bio najznačajniji dio mog života [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOKTOR OD KOŠARKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-03-31 09:04:51 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-03-31 09:16:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-03-31 09:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3677 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 278 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz košarke. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, košarka [secure] => 0 [page_title] => Košarka [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/03/31/Sport/val00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 278 [name] => Košarka [alias] => kosarka [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15711651 Threads: 1 Questions: 3229983255 Slow queries: 7311675 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236548627 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/kosarka ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/kosarka/lucijan-valcic-vozac-koji-je-igrao-za-real-oteo-nam-je-europsku-krunu-268635 [printLink] => /sport/kosarka/lucijan-valcic-vozac-koji-je-igrao-za-real-oteo-nam-je-europsku-krunu-268635?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 214318 [name] => LucijanValčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lucijanvalcic [link] => /tag/lucijanvalcic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rad u školi košarke mi je iznimno puno značio, to je bio najznačajniji dio mog života [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOKTOR OD KOŠARKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lucijan Valčić: Vozač, koji je ‘igrao’ za Real, oteo nam je europsku krunu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-05-31-46-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/03/31/Sport/val00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/03/31/Sport/val00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Što je propustio i za čim žali čovjek kada dobiva Županijsku Nagradu za životno djelo, kada je skoro sve iza njega, kada se umirovljenički planovi uglavnom vrte oko ribolova i čuvanja unuka?

Zašto čovjek koji je osvajao titule trenirajući mitsku generaciju, zajedno s njezina dva “spomenika”, godinama poslije ne ode pogledati utakmicu? Bio je odličan rukometaš, sjajno je igrao nogomet, suigrač mu je bio mladi Joško Skoblar, ali je nepopravljivo vezan za 60 godina provedenih u zadarskoj košarci i 39 godina posvećenih zadarskim gimnazijalcima.

Lucijan Lučo Valčić, skromni čovjek s Ošljaka, legendarni profesor i sportski pedagog, i danas bježi od medijske pompe skrivajući se, kad god može, na Ošljaku gdje u “društvu” mreža i vrša strahuje da će izgubiti “dozvolu za mali ribolov”. Ovaj razgovor nije uspio izbjeći.

Osvojio dvije titule

S jedanaest godina je počeo trenirati košarku, bio je među osvajačima prve juniorske titule Zadra, potom je od 1959. do 1962. godine igrao u prvoj momčadi. Uslijedio je ondašnji DIF, postao je profesor tjelesnog, a do trenerske diplome stigao je kod velikog košarkaškog stručnjaka Aleksandara Nikolića. Vratio se u Zadar, trenirao košarkašice koje su igrale Drugu ligu, a juniorke su postale prvakinje Jugoslavije. Uspjesi ženske košarke su Lucijana Valčića malo kasnije lansirali do trenerske klupe Zadra i osvajanja dvije titule državnog prvaka 1974. i 1975. godine.

- Krešo Ćosić se vratio iz SAD-a, raspitivao se i zapazio uspjeh košarkašica. On me tražio. Radio sam u Gimnaziji, pa sam uzeo neplaćenih godinu dana i bio trener za profesorsku plaću, jer u Klubu nisu željeli trenera profesionalca, sa stalnim radnim mjestom. Osvojili smo i drugu titulu, s jednim jedinim porazom od strašno jake Jugoplastike u Splitu.

Tada je Krešo najavio odlazak, u školi više nisu mogli, a Klub je opet ostao pri svome i ja sam se vratio u Gimnaziju. Trpimir Lokin je preuzeo momčad, ja sam mu bio pomoćnik. Slušaj, možda bi i bilo koji drugi trener bio prvak, bila je to takva generacija. Ali, te titule zaslužuju glorifikaciju jer je sedamdesetih godina reprezentacija Jugoslavije bila nedodirljiva, konkurencija je bila stravična, a mi smo u reprezentaciji imali samo Krešu - kaže danas Valčić.

Borili ste se i u završnici Kupa prvaka 1975.

- Nisam siguran da se to zna, ali na prvoj utakmici u Madridu mi smo protiv Reala igrali bez zagrijavanja! Sve smo mi isplanirali dan ranije, ali je vozač autobusa dobio “instrukcije” da nas provoza po Madridu. Gadno smo kasnili na tu utakmicu, jedva smo stigli na početak. Izgubili smo 109:82, pa je u Zadru, gdje smo dobili 130:113, bila “nemoguća misija” nadoknaditi zaostatak. A u Jazinama je utakmica trajala tri sata. Real je bio prejak, sjajni Amerikanci, čudo od ekipe - prisjetio se Valčić legendarne utakmice Kupa prvaka s Realom.

Trenirali ste “spomenike”, u sastavu ste imali i Krešu i Pina Giergiu...

- Nema tu tajne: dogovarao sam se s Krešom, uvažavao Pina koji je druge godine bio najbolji igrač lige, mada u kasnim tridesetim. S Krešom sam bio prijateljski, ljudski povezan i, da, bio sam mu trener i učio sam od njega, došao je iz SAD-a s puno novih stvari. Nikada me nije bilo to sram reći, pa ja sam za rad u školi košarke puno naučio i od Slavka Trninića koji je sedam, osam godina mlađi od mene. Moraš znati da ni Krešo ni Pino nisu stavljali sebe ispred ekipe, ali oni su bili naši Jordan i Pippen: kada se lomi, oni igraju “dva protiv dva”, oni su bili igrači odluke.
Lucijan Valčić je u posljednje vrijeme rijedak gost na zadarskim tribinama, ne može više mirno podnositi šokantne košarkaške obrate

Kupuju se polovni igrači

Vjerojatno se toga ne želite prisjećati, ali trebali ste biti trener i u sezoni 1986./87.

- Zadar je ‘86. bio prvak, odlazio je trener Đurović, a s njim i igrač Mlađan za kojega je Klub kupio stan. Tri čovjeka iz tadašnje Uprave su mi ponudili mjesto trenera i taj stan, ali pod uvjetom da prekinem radni odnos s Gimnazijom. Vjerovao sam tim ljudima, poznavao sam ih, a bilo mi je dosta podstanarskog života i stalnog seljenja obitelji. Donio sam dokumente iz škole, ali je tajnik taj stan dao klupskoj čistačici!

A škola raspisala natječaj za moje radno mjesto! Javio sam se na natječaj, odradio sam turneju po Španjolskoj i po povratku saznao da sam primljen na svoje radno mjesto. Pino je kasnije preuzeo prvu momčad. Nitko od ta tri čovjeka mi se nikada zbog toga nije ispričao.

Zadar više nikada nije dosegnuo tu košarkašku razinu. Zašto? U čemu je razlika?

- Od titula iz šezdesetih, pa do onih iz 74. i 75. u momčadi su bili samo Zadrani ili igrači koje bismo doveli sa četrnaest, petnaest godina. Danas je to druga priča, svake godine se kupuju nekakvi polovni igrači, a onda oni odlaze i tako u krug. Evo, što će sa Zadrom biti sljedeće sezone? To nitko ne zna. Pitanje je i tko i što radi s kadetima i juniorima. Učo Pulanić je radio po 15 sati dnevno, čistačicama se kosa na glavi dizala. Možda nije bio školovan trener, ali je stvarao igrače.

Danas, kada je sve to iza vas, za čim najviše žalite?

- Eh, možda ti bude čudno, ali najviše mi je žao što mi nikada nisu dali da budem trener kadeta i juniora Zadra! Ali, tada je bilo tako, ili si trener prve ekipe ili te nema.

Pa zar niste to nadoknadili kroz rad u školi košarke ili u gimnaziji?

- Rad u školi košarke mi je toliko značio, to je najznačajniji dio mog života i rada, za to sam bio educiran. Zajedno s pet drugih profesora osnivao sam školu košarke 1971. godine, a radio sam i u Prvom košu Berta Piasevolija od 1997. do 2010. godine. Volio sam taj “rad u sjeni”, to me najviše ispunjavalo. Prvi koš je čudo toga osvajao, s prvenstva za dvanaestogodišnjake nikad nismo došli bez medalje, ali do seniora dječaci promijene tri-četiri trenera i izgube se. Eh, da sam ih vodio do osamnaeste godine! Uz dodatni individualni rad se od njih stvaraju igrači.

I njima ste govorili: “Sve ću vam u košarci pokazati. Osim zakucavanja”?

- Sjećaš se toga?! Da, govorio sam to, a i danas bih ušao u šutersko natjecanje sa svim igračima.

Profesore...

- ...Stani! E, vidiš, to mi je važno. I danas sretnem svoje učenike i najdraže mi je kada me se sjećate, kada vidim da me cijenite kao čovjeka, da sam vam ostao u dobroj uspomeni, to mi je važno. I ajde požuri s tim pitanjima, moram na trajekt za Ošljak!
Kratki dogovor s legendarnim Krešimirom Ćosićem: On je bio stup zadarske košarke, on je tražio da dođem za trenera nakon što se vratio iz Amerike

Nagradu Marceliću

Je li to kod Vas neka “genetska skromnost”?

- Ma ne, ja sam normalan čovjek. Imam dva krasna sina i nevjeste, supruga Nevena i ja imamo i dva unuka, ponekad ih pričuvamo, uživam u tome. Uživam i na Ošljaku, pravim vrše, popravljam mreže i ne mogu bez ribolova. I strah me što će biti s ovim dozvolama za mali ribolov. I posadim pedeset kila krumpira “na motiku”, bez freze.

A zašto godinama niste bili na košarkaškim utakmicama?

- Odem s unukom, šest mu je godina i ide na utakmice u dresu Zadra. Malo se pazim, izbjegavam stresne situacije, kada se lomi rezultat, ja mijenjam TV kanal. Odem ponekad vidjeti stare prijatelje. Ajde, me sad pitaj kome bih ja dao nagradu za životno djelo!

Dobro, profesore: kome?

- Brunu Marceliću! Ne znam točno, provjeri to, ali valjda je sedamnaest, osamnaest sezona igrao za prvi tim, samo je Pino duže igrao za Zadar. Ljudi zaboravljaju, to ti je tako. A da i ja ne zaboravim: hvala ljudima koji su me predložili za ovu nagradu i dodijelili mi priznanje.

predrag opačić
foto: jure mišković / cropix

Bacač kugle, nogometni vratar...

Bilo mi je važno djecu ne učiti samo sportu i vještini, odgajao sam ih da budu dobri ljudi. Jednom su u školi košarke djeca zadirkivala jednog buckastog, malo su mu se rugali. Izdvojio sam ga, stao pred njih i rekao im: ajde, da vidim što vi imate protiv nas debelih! Nikad ga više nisu zafrkavali.

A kroz školu košarke su mi prošli i brojni uspješni sportaši iz drugih sportova, ne samo budući košarkaši. Ne zna se, ali kroz školu košarke sam radio s bacačem kugle, danas državnim rekorderom Stipom Žunićem, bio je kod nas i golman “Zagreba” Dominik Livaković, najbolji juniorski vaterpolist Jerko Jurlina, neki uspješni veslači, košarkaše da i ne spominjem, nabrojio je Valčić samo neke “nekošarkaše” koji su mu “prošli kroz ruke”.

Bajlu dati ulicu ili spomenik

Leonardo Bajlo bi u Zadru trebao imati spomenik, ulicu ili nešto slično. Tolike godine je radio kao pedagog, ugradio sebe u pet titula KK Zadra kao kondicijski trener.

Svojedobno je i on bio predložen za Nagradu grada Zadra, kandidiralo ga je šest-sedam klubova iz različitih sportova u kojima je radio i ostavio trag, ali se netko sjetio da je jednog od sinova upisao u sjemenište. Nagradu je dobilo - “Društvo prijatelja Sutjeske”! Škola košarke se najprije zvala po njemu, a onda je došla pod KK Zadar i oni nisu zadržali njegovo ime, podsjeća Valčić na svog dugogodišnjeg kolegu i prijatelja.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/kosarka/lucijan-valcic-vozac-koji-je-igrao-za-real-oteo-nam-je-europsku-krunu-268635 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bd85e0ab225c29014b9ab79de6b4e5899464f047 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lucijan+Val%C4%8Di%C4%87%3A+Voza%C4%8D%2C+koji+je+%E2%80%98igrao%E2%80%99+za+Real%2C+oteo+nam+je+europsku+krunu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Flucijan-valcic-vozac-koji-je-igrao-za-real-oteo-nam-je-europsku-krunu-268635 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Flucijan-valcic-vozac-koji-je-igrao-za-real-oteo-nam-je-europsku-krunu-268635 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rad u školi košarke mi je iznimno puno značio, to je bio najznačajniji dio mog života [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOKTOR OD KOŠARKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KošarkaDOKTOR OD KOŠARKE

Lucijan Valčić: Vozač, koji je ‘igrao’ za Real, oteo nam je europsku krunu

Piše PSD.
31. ožujka 2015. - 11:14
Što je propustio i za čim žali čovjek kada dobiva Županijsku Nagradu za životno djelo, kada je skoro sve iza njega, kada se umirovljenički planovi uglavnom vrte oko ribolova i čuvanja unuka?

Zašto čovjek koji je osvajao titule trenirajući mitsku generaciju, zajedno s njezina dva “spomenika”, godinama poslije ne ode pogledati utakmicu? Bio je odličan rukometaš, sjajno je igrao nogomet, suigrač mu je bio mladi Joško Skoblar, ali je nepopravljivo vezan za 60 godina provedenih u zadarskoj košarci i 39 godina posvećenih zadarskim gimnazijalcima.

Lucijan Lučo Valčić, skromni čovjek s Ošljaka, legendarni profesor i sportski pedagog, i danas bježi od medijske pompe skrivajući se, kad god može, na Ošljaku gdje u “društvu” mreža i vrša strahuje da će izgubiti “dozvolu za mali r...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 07:31