stdClass Object ( [id] => 188193 [title] => Mišo Krstičević: Do uspjeha nas je izgurao krvavi rad [alias] => miso-krsticevic-do-uspjeha-nas-je-izgurao-krvavi-rad [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Jesen je završila, Hajduk je drugi, ušao je u polufinale kupa i to nije beznačajan doseg. Dapače. Tko god se prisjeti u kakvom je stanju Hajduk krenuo u ovu sezonu, prvih dana lipnja, jasno mu je da je ostvaren uspjeh.

Na ljestvici odmah do Dinama, a u kupu u preostala tri suparnika nema zagrebačkih "modrih". Jasna perspektiva prema vrhovima...

A treniralo se "da bi se i američkim specijalcima zamantalo", kako slikovito rekoše.

Kraj sezone i rekapitulacija trenera Miše Krstičevića i pomoćnika mu Ive Šeparovića, 50 minuta pred otvorenim medijima. Ajmo iz početka:

- Interesantno je reći kako smo počeli pripreme, Šepa, Varva, Poljak, Peyrek i ja. Skupili smo se s ostatkom od momčadi juniorima. Bilo je to grlom u jagode, nismo imali ni pravo nastupa zbog suspenzije, ni dresova za utakmice jer nismo ni smjeli igrati. Kupres, pa Njemačka, s jednim motom: pošteno i odgovorno, da se ne sramotimo, da se odmah pripremimo za Skonto i preskočimo prvu prepreku i dođemo do druge, radi renomea, radi novca. To je bila prva skalina. Intera smo kasnije čak pobijedili u Milanu i to je bio sladak trenutak. Vidjeli smo da možemo i veće stvari.

Rasli su pomalo, uz padove:

- Ovo je generalno uspjeh, u nekim stvarima bilo je teško, posebno zadnje dvije (Inter, Zelina op. a.) koje nismo odigrali dobro i imali smo sreće, ali ne bih kroz njih gledao cijelu sezonu. Jer, na početku smo igrali odličan nogomet, agresivan, bili vodeći na tablici. Onda smo ušli u probleme, pripreme reprezentacije su nas poremetile, mladi su išli u Gruziju, pa smo izgubili od Lokomotive, a bilo je i vanjskih faktora da ne govorim nešto drugo (jasna je aluzija na sudačke previde, no nije se na to htio vraćati op. a.).

U momentu je bilo 5 bodova od 18?

- Istina, ali vratili smo se poslije te crne serije (bitna za preokret bila je pobjeda protiv Splita, u Parku mladeži op. a.). Obrana se stabilizirala, ušla u formu, pohvale mome suradniku Šepi koji se najviše bavio obranom, njihovim linijama kretanja i djelovanja. Naučili smo odigravati na 0:0 i to je bilo važno... Skupljeni smo zbrda-zdola, a strašno smo napredovali!

Pogledao je statistiku pa zaključio:

- Po podacima sam super zadovoljan i uvijek mislim na prve dane kad su mi mnogi govorili, pa i kolege treneri: pa gdje se ovoga 'vatate, ispast ćete iz lige, osramotit ćete se. Totalna skepsa glede plasmana i igranja, ali uz veliku količinu rada i odgovornost igrača izvukli smo se. Danas vidimo da imamo grupu spremnu da i više napravi!

Totalna neimaština. Lako je reći "gladni bolje trču". To nije to i Krstičević je govorio i o manjku logistike:

- Ne bih govorio o novcima, o premijama, jer ih ni nema. Momci igraju za plaće, ali nemaju 'poticajne mjere'. To je vrlo loše za klub i za nas, nisu stimulirani da mogu mirno živjeti, razumijem da je klub u posebnom položaju, ali mora nešto hitno napraviti da se stabilizira. Ja sam završio ekonomiju, razumijem se u to. Volio bih i da smanjimo plaće, ali da kroz pobjede zaradimo. Da smo stimulirani.

Danas, kad se okrene, momci su silno napredovali.

- Veseli me evidentan napredak u karijerama, to je dokaz ispravnosti našeg puta. Vršajević nastupa za BiH, u našim selekcijama su Franko, Caktaš, Zujo (Radošević op. a.), Maloča također, Šiljo (Blažević op. a.) je blizu. Dosta su napredovali pojedinačno i to me zadovoljava. Na većoj su vrijednosti u odnosu na prije.

Što ste vi zapravo očekivali od ove sezone?

- Nadao sam se da će biti dobro ako me budu slijedili u mome cilju. Igrači su vjerovali, nakon šest mjeseci nije im žao. Ima i onih kojima je cijena narasla i koji bi prodajom riješili klupske probleme, to se zna, da ja ne imenujem.

Dotaklo se novca i primanja, prava i obveze, "ratovanje" sa Caktašom i Bencunom. Ima li Hajduk pravilnik o nagrađivanju?

- Caktaša nismo izbacili zbog čipsa, nego se igrač Hajduka mora znati ponašati, što se smije, a što ne. Ne može se ući u autobus s pet vrećica čipsa ili se natovariti s coca-colom. To nije primjereno profesionalnom nogometašu. Mora se znati ponašati. Pravilnik o nagrađivanju nismo napravili jer nismo imali ni nagrada. Dvije premije su bili, Skonto i Dinamo, o iznosu nije vrijedno spomena... Ali, da se razumijemo, pokazali smo da igramo zdušno i bez premije, znamo što se od nas tražilo i u kakvoj smo situaciji.

A budućnost? Imate li u glavi koga se riješiti, tko nije za Hajduk? Koga dovesti, kakav profil? Fali napadač ili fantazista?

- Imamo dva najmlađa igrača u ligi što nam drže igru, Radošević i Milić mladi su igrači koji su skloni oscilacijama. Treba ih podržati, a ne popljuvat. Maloga Radoševića su pokušali neki mediji izblamirat i kad je igrao dobro. Ja kao trener moram im biti najprije otac, pa tek onda trener i prisiliti ih na mukotrpan rad. Ima 'falingi' u igri, ali moraju se izdignuti. Imamo i Kiša i Tomaša, mladi su, da im pomognemo da izađu u igrače. To je i budućnost kluba, da ih dobro proda, proljeće je njihovo.

Nije to bio odgovor na pitanje, pa smo ponovili.

- Od predsjednika do oružara svi trebaju raditi profesionalno. Ne mislim baš na predsjednika ili Mira oružara, nego kompletno. Maloča, Giga, Šiljo i Milović, njih starije moramo paziti, a mlade izvući. Ovi između mogu ići ća. Svejedno, ako ne budemo izborili pravi način igre i dobre rezultate, opet će nas puknit po glavi. Prve mene i Šepu.

A pojačanja, Jakoliš, Brazilci?

- Vezni red, polušpic, špic, napraviti iskorak. Nema novca, a treba kvalitet. Usmjereni smo na one koji ne koštaju ni kune, a da su dobri za Hajduka. Nešto ćemo se osvježiti.

Što je to iskorak?

- Iskorak je probat osvojiti kup! Prošle godine sam u Albaniji osvojio kup, malo je naših trenera vani nešto osvojio. Dinamo je ispao... Potreban je plasman u Europu. Iskreno je reći da se ne možemo nositi s Dinamom, ispred nas su u rukovođenju i kvalitetom. A mi kad krenemo, brzo nas prizemlje. Osvojiti kup, to je naš motiv i prilika.

A Brazilci?

- Složit ćemo se i oko toga, dogovoriti sa sportskim direktorom Krešićem. Neka vas on tome izvijesti.



A na Sv. Lucu pomoćni trener Hajduka Ivo Šeparović konačno je 'poklonio' nekoliko rečenica splitskim novinarima. Samozatajni 'Šepa' bježi od pera i mikrofona kao vrag od tamjana, no ovaj put su ga, za kraj polusezone, trener Mišo Krstičević i glasnogovornik Ante Bilić uspjeli dovesti sa sobom na presicu. I Šeparović je rezimirao prvi dio sezone.

- Sve probleme s početka sezone prevladali smo već nakon mjesec i pol dana. No već je i tada, koliko sam čuo po gradu od navijača, tinjala želja da se u prvenstvu visoko plasiramo i da u kupu odemo daleko. To je nama bila najveća pokora s ovom mladom momčadi za koju ste i vi novinari prognozirali da će se boriti za ostanak. Na kraju smo, pogotovo u zadnje tri-četiri utakmice, imali jako veliku odgovornost. Nije se to na najbolji način odrazilo na našu mladu momčad. Bilo nam je stoga vrlo bitno da pripreme za drugi dio sezone dočekamo na drugom mjestu u prvenstvu i da nastavimo natjecanje u kupu - istaknuo je Šeparović pritisak na momčad od koje u početku nisu bila velika očekivanja, ali su kasnije ona revidirana.

- Teško je igrati u Hajduku i voditi ga. Mladima je teško ponijeti taj teret odgovornosti. Nije im lako igrati kad na susret protiv Intera iz Zaprešića dođe 20 tisuća ljudi ili kad prije te utakmice navijači u 11 sati navečer dođu u hotel da nas bodre. Probudili smo cijelu momčad samo da ih pozdrave jer su to zaslužili. Morali smo im za tu podršku vratiti na neki način, mislim da smo to ove polusezone to i napravili - osvrnuo se na polusezonu Krstičevićev prvi pomoćnik.

A pogled u 2013. godinu?

- Ostaje nam borba za kup. Dinamo mi se čini nedostižan, jači su, ali mi ćemo juriti za njima - najavio je Šeparović.

Dok je Krstičević već nekako proglasio praktično gotovom utrku za naslovom prvaka Šeparović smatra drukčije.

- Jurit ćemo. Mišo to tek tako kaže. Od prvog trenutka kada su krenule pripreme rekli smo sebi da smo došli da ovdje nešto napravimo. Nemojte mislit da smo mi došli ovdje plakat. Igrači to vrlo dobro znaju. Pripreme su im bile kao i specijalcima. I američkim specijalcima bi se na pripremama zamantalo kako smo radili! To su momci prepoznali. Svi oni koji to nisu mogli pratiti su prirodnom selekcijom otpali, nikoga nismo potjerali.

SLAVEN ALFIREVIĆ, FRANE VULAS, CROPIX

Krstine brze,pojedinačne

O polufinalu kupa: Volio bih danas da izvučemo Cibaliju, najslabija je po tablici, po plasmanu dolje.

O ponašanju, psuje, gestikulira: Nisam iz Norveške, nisam Skandinavac, nego temperamentan. Ne bih smio psovat. Ali, nikoga ne vrijeđam. Bacio sam svoj rokovnik, nisam gađao nikoga. Opsovao sam sebi mater. Ako sam nekome nešto rekao izvinjavam se odmah. I ja sam dosta napredovao. Nisam ulazio s igračima u polemike.

O Bencunu i Maglici: Sve ide u pravcu koncentracije. Glupost s treninga prenese se u igru. Bencun je mogao s tri-četiri gola biti prvi igrač i strijelac, a sad je u nemilosti. Maglica isto šutira, a ne daje suigraču, moraju to popraviti. Bencun agresivnost, Maglica dodavanje. Mogu ih ja kazniti sklekovima, ali oni to moraju imati u sebi.

Najbolja utakmica: protiv Splita na početku, 1:0 u Poljudu (gol Andrijaševića), pa 5:1 protiv Zagreba. Najčvršća u gostima kod Osijeka, 0:0, muška, tvrda kao dokaz da smo sazreli kao momčad

Najlošija: protiv Lokomotive i Intera, izgubili smo ritam i agresivnost, čuvali se na treninzima da se ne ozlijedimo zbog malog fonda igrača.

O Limi: Donio nam je u finišu dosta dobrih stvari, puno smo razgovarali...

O Miliću: O njemu se priča najmanje, a Milić je s Radoševićem najveća perjanica hrvatskog nogometa. Sa svojim kapacitetima ide rapidno, kad ga vratimo na stopera bit će još bolji.

O najboljem igraču: To je Franko, ali i cijela obrana, Maloča koji je pravi kapetan, toliko je injekcija primio da mu je palac crven ka' kapula. Najmanje smo golova primili. Za Šeparovića je Milović najbolji momak, Giga Vuković dođe ozlijeđen i moli da igra. To cijenim. Puno pozitivnih. 

O Kišu i Tomašu: Žao mi je Kiša, malo je igrao, Kišu i Tomašu dugujemo na proljeće pravu šansu jer mogu izrasti u vrhunske igrače.

O prodaji: Klub će odraditi što mora da se spasi bankrota, a nas neće amnestirati budemo li gubili utakmice. Svjesni smo toga.

O Jakolišu: Znam da je brz i da djeluje okomito. O njemu ovisi kako će se izboriti za mjesto. Mogao bi nam donijeti jednu višu razinu.

O Vukušiću: Prošla cijela pressica a nismo ga spomenuli. S njim smo puno izgubili, trebalo je to nadoknaditi, nije bilo jednostavno.

O drugom mjestu: jaka je konkurencija, Rijeka i Split su iskusniji, Belupo standardan godinama... (Zaboravili smo Lokomotivu op. a.). A Šeparović bi i da Dinamo napadnemo!

O Ligi 12: Puno je jača nego sa 16 klubova. Lani je Rijeka forsirala mlade pa skoro ispala, da nije Dugopolje odustalo od prve lige ispali bi Riječani.

O Šeparoviću, poštenju, pritiscima: Nisam ga do danas dovodio ovdje na pressice, na istom smo poslu, on je moj prijatelj. Hajduk treba voditi hrabro i pošteno. On je takav, idealan čovjek. Zašto stalno ističem poštenje? Jer je to najvažnija stvar: poštenje, iskrenost, red, rad i disciplina. Nemam poziva od menadžera i roditelja, nitko me ne pritišće ni u čemu. Nadam se da će nas poljubiti rezultat i na proljeće. Moj i Šeparovićev temparament može biti i poneka zajebancija, psovka, ali naše prijateljstvo ništa to ne može poremetiti.

O blagdanima i odmoru: Nisam bio doma (u Pločama op. a.) nikako. Nismo falili na treningu nijedan dan, ni Šepa, ni ja. Ni bolest, ni preskok. Na 'mrtvi dan' majci sam bio ujutro na grobu, a popodne već na treningu. Pripreme počinju 7. siječnja, igrači smiju igrati mali nogomet, ali ne smiju biti ozlijeđeni. Za eventualnu povredu će snositi sankcije. Nema naputaka. Znam da će mladi raditi individualno, sa svojim trenerima. Ne, neće se nitko zdebljati... A kako ću ja bez treninga? Ah, dvadeset dana ćemo se i mi odmoriti, kako kaže moj šjor Leo Vuković, treba pobrati masline!
Hvala Torcidi

Poseban okvir za publiku, kakva je to bila podrška ne viđa se na svakom koraku, pa i Krstičević i Šeparović beskrajno zahvaljuju Torcidi, navijačima:

- Još ranije sam kazivao da im beskrajno hvala, taj sjever je stalno uz nas, traže maksimalnu borbenost, htijenje, želju i mislim da im to pružamo cijelo vrijeme. Prate nas na gostovanju, uvijek je ugodno što su uz nas. Uradit ćemo sve da ih zadovoljimo.
Ni Krste ni stožera nema na kalendaru?!

Miše Krstičevića nema na novom Hajdukovu kalendaru, za 2013. godinu, odabir aktera mimoišao je grupnu sliku momčadi, pa tako nema ni trenera. Pitanje u prsi:

- Je li vam žao što vas nema na kalendaru?

- A, što da radim... Iznenađen jesam. Ali to ovi koji vode klub moraju znati što su uradili. Tako su mislili.

Prvi put da nema stožera na kalendaru?

- Iznenađen sam...

Neki bi rekli i uvrijeđen.

A iz Poljuda rado pojašnjavaju kako se to dogodilo:

- U kreiranju službenog kalendara vodili smo se standardima glavnine europskih klubova. Glavne poruke usmjerene su na komunikaciju momčadi i navijača, porukama "Vi ste Hajduk" (igrači navijačima) i "Besmrtan" (navijači klubu). Kako bi se istakao taj odnos cjelokupna pozornost usmjerena je prema igračima, pa na kalendaru ni nema nikog drugog osim igrača, nema ni sportskog direktora, predsjednika, ni ostalih... - objasnili su "kuće bijelih".
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šepa: Mi smo ko marinci! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-12-13 20:05:14 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-12-14 00:34:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-12-13 21:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13441 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/12/14/sport/krsticevic.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4914490 Threads: 3 Questions: 175105859 Slow queries: 75542 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5110610 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/miso-krsticevic-do-uspjeha-nas-je-izgurao-krvavi-rad-188193 [printLink] => /sport/hajduk/miso-krsticevic-do-uspjeha-nas-je-izgurao-krvavi-rad-188193?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213578 [name] => mišokrstičević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => misokrsticevic [link] => /tag/misokrsticevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šepa: Mi smo ko marinci! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mišo Krstičević: Do uspjeha nas je izgurao krvavi rad [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-23-36-13-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/14/sport/krsticevic.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/14/sport/krsticevic.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Jesen je završila, Hajduk je drugi, ušao je u polufinale kupa i to nije beznačajan doseg. Dapače. Tko god se prisjeti u kakvom je stanju Hajduk krenuo u ovu sezonu, prvih dana lipnja, jasno mu je da je ostvaren uspjeh.

Na ljestvici odmah do Dinama, a u kupu u preostala tri suparnika nema zagrebačkih "modrih". Jasna perspektiva prema vrhovima...

A treniralo se "da bi se i američkim specijalcima zamantalo", kako slikovito rekoše.

Kraj sezone i rekapitulacija trenera Miše Krstičevića i pomoćnika mu Ive Šeparovića, 50 minuta pred otvorenim medijima. Ajmo iz početka:

- Interesantno je reći kako smo počeli pripreme, Šepa, Varva, Poljak, Peyrek i ja. Skupili smo se s ostatkom od momčadi juniorima. Bilo je to grlom u jagode, nismo imali ni pravo nastupa zbog suspenzije, ni dresova za utakmice jer nismo ni smjeli igrati. Kupres, pa Njemačka, s jednim motom: pošteno i odgovorno, da se ne sramotimo, da se odmah pripremimo za Skonto i preskočimo prvu prepreku i dođemo do druge, radi renomea, radi novca. To je bila prva skalina. Intera smo kasnije čak pobijedili u Milanu i to je bio sladak trenutak. Vidjeli smo da možemo i veće stvari.

Rasli su pomalo, uz padove:

- Ovo je generalno uspjeh, u nekim stvarima bilo je teško, posebno zadnje dvije (Inter, Zelina op. a.) koje nismo odigrali dobro i imali smo sreće, ali ne bih kroz njih gledao cijelu sezonu. Jer, na početku smo igrali odličan nogomet, agresivan, bili vodeći na tablici. Onda smo ušli u probleme, pripreme reprezentacije su nas poremetile, mladi su išli u Gruziju, pa smo izgubili od Lokomotive, a bilo je i vanjskih faktora da ne govorim nešto drugo (jasna je aluzija na sudačke previde, no nije se na to htio vraćati op. a.).

U momentu je bilo 5 bodova od 18?

- Istina, ali vratili smo se poslije te crne serije (bitna za preokret bila je pobjeda protiv Splita, u Parku mladeži op. a.). Obrana se stabilizirala, ušla u formu, pohvale mome suradniku Šepi koji se najviše bavio obranom, njihovim linijama kretanja i djelovanja. Naučili smo odigravati na 0:0 i to je bilo važno... Skupljeni smo zbrda-zdola, a strašno smo napredovali!

Pogledao je statistiku pa zaključio:

- Po podacima sam super zadovoljan i uvijek mislim na prve dane kad su mi mnogi govorili, pa i kolege treneri: pa gdje se ovoga 'vatate, ispast ćete iz lige, osramotit ćete se. Totalna skepsa glede plasmana i igranja, ali uz veliku količinu rada i odgovornost igrača izvukli smo se. Danas vidimo da imamo grupu spremnu da i više napravi!

Totalna neimaština. Lako je reći "gladni bolje trču". To nije to i Krstičević je govorio i o manjku logistike:

- Ne bih govorio o novcima, o premijama, jer ih ni nema. Momci igraju za plaće, ali nemaju 'poticajne mjere'. To je vrlo loše za klub i za nas, nisu stimulirani da mogu mirno živjeti, razumijem da je klub u posebnom položaju, ali mora nešto hitno napraviti da se stabilizira. Ja sam završio ekonomiju, razumijem se u to. Volio bih i da smanjimo plaće, ali da kroz pobjede zaradimo. Da smo stimulirani.

Danas, kad se okrene, momci su silno napredovali.

- Veseli me evidentan napredak u karijerama, to je dokaz ispravnosti našeg puta. Vršajević nastupa za BiH, u našim selekcijama su Franko, Caktaš, Zujo (Radošević op. a.), Maloča također, Šiljo (Blažević op. a.) je blizu. Dosta su napredovali pojedinačno i to me zadovoljava. Na većoj su vrijednosti u odnosu na prije.

Što ste vi zapravo očekivali od ove sezone?

- Nadao sam se da će biti dobro ako me budu slijedili u mome cilju. Igrači su vjerovali, nakon šest mjeseci nije im žao. Ima i onih kojima je cijena narasla i koji bi prodajom riješili klupske probleme, to se zna, da ja ne imenujem.

Dotaklo se novca i primanja, prava i obveze, "ratovanje" sa Caktašom i Bencunom. Ima li Hajduk pravilnik o nagrađivanju?

- Caktaša nismo izbacili zbog čipsa, nego se igrač Hajduka mora znati ponašati, što se smije, a što ne. Ne može se ući u autobus s pet vrećica čipsa ili se natovariti s coca-colom. To nije primjereno profesionalnom nogometašu. Mora se znati ponašati. Pravilnik o nagrađivanju nismo napravili jer nismo imali ni nagrada. Dvije premije su bili, Skonto i Dinamo, o iznosu nije vrijedno spomena... Ali, da se razumijemo, pokazali smo da igramo zdušno i bez premije, znamo što se od nas tražilo i u kakvoj smo situaciji.

A budućnost? Imate li u glavi koga se riješiti, tko nije za Hajduk? Koga dovesti, kakav profil? Fali napadač ili fantazista?

- Imamo dva najmlađa igrača u ligi što nam drže igru, Radošević i Milić mladi su igrači koji su skloni oscilacijama. Treba ih podržati, a ne popljuvat. Maloga Radoševića su pokušali neki mediji izblamirat i kad je igrao dobro. Ja kao trener moram im biti najprije otac, pa tek onda trener i prisiliti ih na mukotrpan rad. Ima 'falingi' u igri, ali moraju se izdignuti. Imamo i Kiša i Tomaša, mladi su, da im pomognemo da izađu u igrače. To je i budućnost kluba, da ih dobro proda, proljeće je njihovo.

Nije to bio odgovor na pitanje, pa smo ponovili.

- Od predsjednika do oružara svi trebaju raditi profesionalno. Ne mislim baš na predsjednika ili Mira oružara, nego kompletno. Maloča, Giga, Šiljo i Milović, njih starije moramo paziti, a mlade izvući. Ovi između mogu ići ća. Svejedno, ako ne budemo izborili pravi način igre i dobre rezultate, opet će nas puknit po glavi. Prve mene i Šepu.

A pojačanja, Jakoliš, Brazilci?

- Vezni red, polušpic, špic, napraviti iskorak. Nema novca, a treba kvalitet. Usmjereni smo na one koji ne koštaju ni kune, a da su dobri za Hajduka. Nešto ćemo se osvježiti.

Što je to iskorak?

- Iskorak je probat osvojiti kup! Prošle godine sam u Albaniji osvojio kup, malo je naših trenera vani nešto osvojio. Dinamo je ispao... Potreban je plasman u Europu. Iskreno je reći da se ne možemo nositi s Dinamom, ispred nas su u rukovođenju i kvalitetom. A mi kad krenemo, brzo nas prizemlje. Osvojiti kup, to je naš motiv i prilika.

A Brazilci?

- Složit ćemo se i oko toga, dogovoriti sa sportskim direktorom Krešićem. Neka vas on tome izvijesti.



A na Sv. Lucu pomoćni trener Hajduka Ivo Šeparović konačno je 'poklonio' nekoliko rečenica splitskim novinarima. Samozatajni 'Šepa' bježi od pera i mikrofona kao vrag od tamjana, no ovaj put su ga, za kraj polusezone, trener Mišo Krstičević i glasnogovornik Ante Bilić uspjeli dovesti sa sobom na presicu. I Šeparović je rezimirao prvi dio sezone.

- Sve probleme s početka sezone prevladali smo već nakon mjesec i pol dana. No već je i tada, koliko sam čuo po gradu od navijača, tinjala želja da se u prvenstvu visoko plasiramo i da u kupu odemo daleko. To je nama bila najveća pokora s ovom mladom momčadi za koju ste i vi novinari prognozirali da će se boriti za ostanak. Na kraju smo, pogotovo u zadnje tri-četiri utakmice, imali jako veliku odgovornost. Nije se to na najbolji način odrazilo na našu mladu momčad. Bilo nam je stoga vrlo bitno da pripreme za drugi dio sezone dočekamo na drugom mjestu u prvenstvu i da nastavimo natjecanje u kupu - istaknuo je Šeparović pritisak na momčad od koje u početku nisu bila velika očekivanja, ali su kasnije ona revidirana.

- Teško je igrati u Hajduku i voditi ga. Mladima je teško ponijeti taj teret odgovornosti. Nije im lako igrati kad na susret protiv Intera iz Zaprešića dođe 20 tisuća ljudi ili kad prije te utakmice navijači u 11 sati navečer dođu u hotel da nas bodre. Probudili smo cijelu momčad samo da ih pozdrave jer su to zaslužili. Morali smo im za tu podršku vratiti na neki način, mislim da smo to ove polusezone to i napravili - osvrnuo se na polusezonu Krstičevićev prvi pomoćnik.

A pogled u 2013. godinu?

- Ostaje nam borba za kup. Dinamo mi se čini nedostižan, jači su, ali mi ćemo juriti za njima - najavio je Šeparović.

Dok je Krstičević već nekako proglasio praktično gotovom utrku za naslovom prvaka Šeparović smatra drukčije.

- Jurit ćemo. Mišo to tek tako kaže. Od prvog trenutka kada su krenule pripreme rekli smo sebi da smo došli da ovdje nešto napravimo. Nemojte mislit da smo mi došli ovdje plakat. Igrači to vrlo dobro znaju. Pripreme su im bile kao i specijalcima. I američkim specijalcima bi se na pripremama zamantalo kako smo radili! To su momci prepoznali. Svi oni koji to nisu mogli pratiti su prirodnom selekcijom otpali, nikoga nismo potjerali.

SLAVEN ALFIREVIĆ, FRANE VULAS, CROPIX

Krstine brze,pojedinačne

O polufinalu kupa: Volio bih danas da izvučemo Cibaliju, najslabija je po tablici, po plasmanu dolje.

O ponašanju, psuje, gestikulira: Nisam iz Norveške, nisam Skandinavac, nego temperamentan. Ne bih smio psovat. Ali, nikoga ne vrijeđam. Bacio sam svoj rokovnik, nisam gađao nikoga. Opsovao sam sebi mater. Ako sam nekome nešto rekao izvinjavam se odmah. I ja sam dosta napredovao. Nisam ulazio s igračima u polemike.

O Bencunu i Maglici: Sve ide u pravcu koncentracije. Glupost s treninga prenese se u igru. Bencun je mogao s tri-četiri gola biti prvi igrač i strijelac, a sad je u nemilosti. Maglica isto šutira, a ne daje suigraču, moraju to popraviti. Bencun agresivnost, Maglica dodavanje. Mogu ih ja kazniti sklekovima, ali oni to moraju imati u sebi.

Najbolja utakmica: protiv Splita na početku, 1:0 u Poljudu (gol Andrijaševića), pa 5:1 protiv Zagreba. Najčvršća u gostima kod Osijeka, 0:0, muška, tvrda kao dokaz da smo sazreli kao momčad

Najlošija: protiv Lokomotive i Intera, izgubili smo ritam i agresivnost, čuvali se na treninzima da se ne ozlijedimo zbog malog fonda igrača.

O Limi: Donio nam je u finišu dosta dobrih stvari, puno smo razgovarali...

O Miliću: O njemu se priča najmanje, a Milić je s Radoševićem najveća perjanica hrvatskog nogometa. Sa svojim kapacitetima ide rapidno, kad ga vratimo na stopera bit će još bolji.

O najboljem igraču: To je Franko, ali i cijela obrana, Maloča koji je pravi kapetan, toliko je injekcija primio da mu je palac crven ka' kapula. Najmanje smo golova primili. Za Šeparovića je Milović najbolji momak, Giga Vuković dođe ozlijeđen i moli da igra. To cijenim. Puno pozitivnih. 

O Kišu i Tomašu: Žao mi je Kiša, malo je igrao, Kišu i Tomašu dugujemo na proljeće pravu šansu jer mogu izrasti u vrhunske igrače.

O prodaji: Klub će odraditi što mora da se spasi bankrota, a nas neće amnestirati budemo li gubili utakmice. Svjesni smo toga.

O Jakolišu: Znam da je brz i da djeluje okomito. O njemu ovisi kako će se izboriti za mjesto. Mogao bi nam donijeti jednu višu razinu.

O Vukušiću: Prošla cijela pressica a nismo ga spomenuli. S njim smo puno izgubili, trebalo je to nadoknaditi, nije bilo jednostavno.

O drugom mjestu: jaka je konkurencija, Rijeka i Split su iskusniji, Belupo standardan godinama... (Zaboravili smo Lokomotivu op. a.). A Šeparović bi i da Dinamo napadnemo!

O Ligi 12: Puno je jača nego sa 16 klubova. Lani je Rijeka forsirala mlade pa skoro ispala, da nije Dugopolje odustalo od prve lige ispali bi Riječani.

O Šeparoviću, poštenju, pritiscima: Nisam ga do danas dovodio ovdje na pressice, na istom smo poslu, on je moj prijatelj. Hajduk treba voditi hrabro i pošteno. On je takav, idealan čovjek. Zašto stalno ističem poštenje? Jer je to najvažnija stvar: poštenje, iskrenost, red, rad i disciplina. Nemam poziva od menadžera i roditelja, nitko me ne pritišće ni u čemu. Nadam se da će nas poljubiti rezultat i na proljeće. Moj i Šeparovićev temparament može biti i poneka zajebancija, psovka, ali naše prijateljstvo ništa to ne može poremetiti.

O blagdanima i odmoru: Nisam bio doma (u Pločama op. a.) nikako. Nismo falili na treningu nijedan dan, ni Šepa, ni ja. Ni bolest, ni preskok. Na 'mrtvi dan' majci sam bio ujutro na grobu, a popodne već na treningu. Pripreme počinju 7. siječnja, igrači smiju igrati mali nogomet, ali ne smiju biti ozlijeđeni. Za eventualnu povredu će snositi sankcije. Nema naputaka. Znam da će mladi raditi individualno, sa svojim trenerima. Ne, neće se nitko zdebljati... A kako ću ja bez treninga? Ah, dvadeset dana ćemo se i mi odmoriti, kako kaže moj šjor Leo Vuković, treba pobrati masline!
Hvala Torcidi

Poseban okvir za publiku, kakva je to bila podrška ne viđa se na svakom koraku, pa i Krstičević i Šeparović beskrajno zahvaljuju Torcidi, navijačima:

- Još ranije sam kazivao da im beskrajno hvala, taj sjever je stalno uz nas, traže maksimalnu borbenost, htijenje, želju i mislim da im to pružamo cijelo vrijeme. Prate nas na gostovanju, uvijek je ugodno što su uz nas. Uradit ćemo sve da ih zadovoljimo.
Ni Krste ni stožera nema na kalendaru?!

Miše Krstičevića nema na novom Hajdukovu kalendaru, za 2013. godinu, odabir aktera mimoišao je grupnu sliku momčadi, pa tako nema ni trenera. Pitanje u prsi:

- Je li vam žao što vas nema na kalendaru?

- A, što da radim... Iznenađen jesam. Ali to ovi koji vode klub moraju znati što su uradili. Tako su mislili.

Prvi put da nema stožera na kalendaru?

- Iznenađen sam...

Neki bi rekli i uvrijeđen.

A iz Poljuda rado pojašnjavaju kako se to dogodilo:

- U kreiranju službenog kalendara vodili smo se standardima glavnine europskih klubova. Glavne poruke usmjerene su na komunikaciju momčadi i navijača, porukama "Vi ste Hajduk" (igrači navijačima) i "Besmrtan" (navijači klubu). Kako bi se istakao taj odnos cjelokupna pozornost usmjerena je prema igračima, pa na kalendaru ni nema nikog drugog osim igrača, nema ni sportskog direktora, predsjednika, ni ostalih... - objasnili su "kuće bijelih".
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/miso-krsticevic-do-uspjeha-nas-je-izgurao-krvavi-rad-188193 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=473c1e69e53007a719aac5d27a2ffdd9c0bb74d7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mi%C5%A1o+Krsti%C4%8Devi%C4%87%3A+Do+uspjeha+nas+je+izgurao+krvavi+rad&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmiso-krsticevic-do-uspjeha-nas-je-izgurao-krvavi-rad-188193 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmiso-krsticevic-do-uspjeha-nas-je-izgurao-krvavi-rad-188193 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šepa: Mi smo ko marinci! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HajdukŠepa: Mi smo ko marinci!

Mišo Krstičević: Do uspjeha nas je izgurao krvavi rad

Piše PSD.
13. prosinca 2012. - 22:35

Hvala Torcidi
Ni Krste ni stožera nema na kalendaru?!
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 01:36