stdClass Object ( [id] => 138492 [title] => Guardiola: U Split je došla igrati Barcelona, a ne neka druga momčad! (FOTO) [alias] => guardiola-u-split-je-dosla-igrati-barcelona-a-ne-neka-druga-momcad-foto [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => S nešto više od sat vremena kašnjenja, zbog jakog nevremena koje je pogodilo šire područje Splita, nogometaši Barcelone sletjeli su oko 13 sati na aerodrom u Resniku te su se, uz jake mjere osiguranja, ukrcali u autobus koji ih je odveo prema hotelu Lav u kojem će biti smješteni tijekom svog boravka u Splitu.

- Znaš, prije će nebo na zemlju nego Barca u Split dođe – proročki je još tamo oko Nove godine govorio susjed Josip kada je privremeno utihnula priča o dolasku Barcelone za 100-godišnjicu Hajduka.

Sjetio se ove proročke priče u subotu oko 12.30 sati kada se nebo nad Splitom zaista 2spustilo na zemlju". A zvijezde su bile gore negdje na dvije-tri tisuće metara, igrači Barcelone su kružili oko zračne luke Resnik.

Dramatičan je dolazak bio igrača europskog prvaka, unatoč priči da će zrakoplov doći oko 12 sati jak prolom oblaka i grmljavinsko nevrijeme sručilo se na šire područje Splita i privremeno zatvorilo zračnu luku.

Čekali su i  prvaci, njihov je zrakoplov bio tek treći po smirivanju vremena za slijetanje, tako nam je potanko kazao Mate Melvan zadužen za koordinaciju u Resniku.

A u glavnoj zgradi stotine ljudi, nisu čekali Barcu već svoj let za kući. Ili pak su dočekivali drage ljude koji su bili "gore" u jednom od pet-šest zrakoplova. Tako je vaterpolisti Ivan Rabadan čekao od kuma suprugu iz Catanije, a nekadašnji zapovjednik iz vojničkih dana potpisanika ovih redaka Pero Mihaljević zajedno je s kćero dočekivao njenu prijateljicu iz Tajlanda. Ne, njih nije zanimala Barca.

No zato smo ubrzo naletjeli na nogometnog trenera Jozu Pirića čiji je sin vlado stigao iz Velenja zajedno sa djevojkom Andrejom.

- Želio sam vidjeti Piquea i Iniestu, barem jednog da mi je vidjeti. Veliki sam navijač Barce, stigli smo ovdje radi utakmice – kazao nam je Vlado.

- Meni je žao što neće biti Xavija, malo sam žalosna radi toga – dodala je Andreja.
Ispred aerodromske zgrade naletjeli smo na trojicu mališana Denisa, Leonarda i Alberta Lletaja koji su željeli vidjeti svoje idole. Naravno bili su u dresovima Barce, a najdraži igrač im je...

- Villa – odgovorili su sva trojica u glas.

Kako se približavalo slijetanje zrakoplova koji je kasnio dobrih sat vremena povećavala se i skupina onih koji su unatoč kiši željeli vidjeti igrače Barcelone. U posebno ograđenom dijelu, policija je pažljivo napravila koridor kuda su mogli proći igrači.

- Veliki sam navijač, pratom Barcu već dugo. Gledajte imam i slike iz Gelsenkirchena – pokazivao nam je na mobitelu Ivan Veber iz Slavonskog Broda koji je potegao automobilom vidjeti Barcu u Splitu.

- Djeca su ostala kući, ali supruga je tu sa mnom, Nikolina, ona nije veliki navijač, ali ide uvijek. Djecu Marka, Lorenu i Patrika smo ostavili kući, mi ćemo nakon utakmice natrag – dodao je Ivan čiji je stric Josip Veber nekada bio igrač Hajduka i belgijski reprezentativac.

I konačno kada je stigao zrakoplov, te kada su igrači Barcelone "dva po dva" prolazili pored navijača bili su kao po zapovjedi poprilično daleko tako da izjave ili autograma nije niti bilo moguće dobiti. To Vam je Barca, tri sata čekanja – za tri minute gledanje. 

Uzalud je nekoliko Španjolaca dovikivalo "iza crte" Villa, Iniesta, Valdes, Keita su mirno prošlo do autobusa, Pep Guardiola je mahnuo tek onako za kamere, a mnoge igrače koji su među posljednjim izlazili iz zgrade ne bi nitko niti prepoznao da nisu bili odjeveni u Barcine žute majice.

- Je..n ti Barcu, pokisa' san – opsovao je sočno jedan mališan, onako od svojih osam-devet godina, mokar od kiše, razočaran praznog bloka. Teško da je uspio vdjeti barem jednog igrača. Oni su već tada u policijskoj pratnji izašli sa aerodromskog parkirališta i preko Plana i Prgometa autocestom krenuli prema Dugopolju, gdje su se spustili prema hotelu Lav .... 
Uzbuđenim nogometnim fanovima se, izlazeći iz autobusa, prvi ukazao Josep Guardiola, a nogometaši su potom žurno, kroz sporedni ulaz, uvededeni u hotel.

Euforija zbog dolaska velikih nogometnih zvijezda nije zaobišla ni goste Hotela Lav koji su cijeli događaj revno bilježili svojim fotoaparatima i kamerama.

Najbolji svjetski nogometni trener ne dolazi svaki dan u Split, pa nije ni čudo da je dolazak Josepa Guardiole izazvao toliki interes medija i navijača.

Guardiola inače kada je god moguće izbjegava medije, dvije godine nije dao intervju, izuzev službenih presica nema ga u medijima, no prije susreta na Poljudu bio je na raspolaganju sedmoj sili na presici organiziranoj u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani.

Zajedno s njim pojavila su se i dobro poznata lica vratar Victor Valdes i veznjak Sergio Busquets, no ipak... Došao je najbolji trener na planeti, no ne i najbolja momčad. Izostali su Messi, Mascherano, Alves, Milito, Xavi, Puyol...

- Žao mi je što ih nema. Najviše bih da volio da su svi mogli doći s nama, ali glavni razlog su ozljede. Od kada smo se okupili za početak priprema Xavi nije mogao trenirati s nama, Pedro je odradio samo dva-tri lakša treninga, Pique dva pa više nije mogao, Puyol je već od prošle sezone dugo ozlijeđen... Messi, Alves, Mascherano i ostali su nastupali na Copa America, 11 mjeseci su stalno u pogonu - pojasnio je Guardiola.

- Znam da je Split nogometni grad i željeli su vidjeti sve te igrače, ali da se radilo i o utakmici Lige prvaka svi ti igrači ne bi mogli nastupiti jer su ozlijeđeni. Tu su Iniesta, Villa, Valdes, Busquets, Abidal... Nije ovo druga momčad, svi igrači u kadru su Barcelona - pojasnio je Guardiola.

Hoće li onda u istom sastavu Barca i na skorašnji megdan finalistu Lige prvaka Manchester Unitedu na turneji u SAD-u?

- Igrači koji su bili na Copa Americi sigurno neće nastupiti, kao ni dulje ozlijeđeni. Za Xavija, Piquea i Pedra ovisi u kojoj će se mjeri oporaviti.

Guardiolu unatoč mladosti mnogi već uspoređuju s Unitedovim sir Alexom Fergusonom.

- Nemoguće je mene uspoređivati s Fergusonom. To što smo pobijedili United u finalu Lige prvaka ne znači da sam ja bolji trener. On je 25 godina uz svoju momčad, za mene je Ferguson uvijek broj jedan! - skromno je uzvatio katalonski trener.

Na čestitke za osvojene titule europskog i španjolskog prvaka Guardiola je odgovorio na iznenađujućem hrvatskom.

- Hvala!

Razlog dolaska katalonskog diva u Split proslava je Hajdukova stotog rođendana. Za to u Barceloni znaju, ali ne mogu se baš pohvaliti dubljim znanjem o Hajduku. To objetivno nije ni iznenađujuće s obzirom na Hajdukovo realno mjesto u nogometnom svijetu u posljednjih petnaestak godina.

- Znam kakav je Hajduk bio dok ga je vodio bivši trener, ali sada kada je drugi trener na klupi ne mogu ništa reći. Pitajte me nakon utakmice - uzvratio je Guardiola koji iz zajedničkih igračkih dana u Barci poznaje upravo bivšeg trenera 'bijelih' Gorana Vučevića.

- Upoznali smo se u sezoni 1993./94.. Znam da je vodio Hajduk. Dugo se nismo vidjeli, ali sada kada smo popričali vidio sam da nimalo nije zaboravio španjolski - rekao je Guardiola te na poluozbiljni upit rekao kako ako i ode u Katar neće moći Roberta Prosinečkog preporučiti za klupu Barce već će 'Žuti' to sam morati zaslužiti.

Mnogo je bilo govora i o mogućem odlasku Guardiole iz Barcelone zbog zasićenja boravkom na najužarenijoj klupi na svijetu. Zov katarskih šeika dodatno ga je navodno gurao u tom smjeru, ka odmoru od stalnog presinga. No Hajduk i Barcelona imaju i nekih sličnosti, onima koji ih vole ulaze pod kožu. Pep je ipak dijete Barce.

- Još vodim Barcelonu zato što još uvijek to volim raditi. Želim i dalje pokušati usrećiti ljude koji vole ovaj klub. U Kataru sam igrao, ali sada on nije u mojim planovima.

Novinare je naravno zanimalo i ima li što novo po pitanju vječne sapunice, eventualnog transfera Cesca Fabregasa iz Arsenala u Barcu.

- Nema! - s osmijehom je uzvatio Guardiola koji je profesionalno bez po muke odradio presicu.

Na koncu je prisutne nehotice malo i nasmijao. Pri rastanku je okupljene oko 15.30 sati pozdravio s - dobra večer!

Vratar Barcelone Victor Valdes pred utakmicu s Hajdukom je kazao:

-  Imali smo turbulentan let, ali najvažnije je da smo stigli i da ćemo sudjelovati na proslavi stotog rođendana Hajduka što je poseban jubilej za klub iz Splita - istaknuo je vratar Barcelone. Valdes je procijenio da bi i da je Barca bila u kompletnom sastavu sve bilo isto u Splitu.

- Nema tu razlike tko igra, mi smo došli pobijediti. Bitna je naša nogometna filozofija, a ona je isto tko god od igrača bio na travnjaku - poručio je Valdes.

Sergio Busquets je kazao:

-  Teška je sezona pred nama, ali idemo pokušati osvojiti sve trofeje. Prvo želimo dva Superkupa, kao i titulu osvajača svjetskog klupskog prvenstva.

Busquets je dobar poznavatelj i štovatelj lika i djela hrvatskog trenera, bivšeg 'kockastog' i člana Barcelone Roberta Prosinečkog.

- Imao sam priliku ne samo gledati kako igra taj veliki igrač, nego ga i znam. Moj otac (op.a. Carles, bivši vratar Barcelone s početka devedesetih godina prošlog stoljeća) me svojedobno upoznao s njime. Vjerujem da će napraviti veliku trenersku karijeru. Tko zna možda će mi jednom biti i trener - poželio je Busquets.

Inače, Barcelona je doputovala i dovela je sa sobom minimum od sedmorice nogometaša koji su nastupili u finalu Lige prvaka protiv Manchester Uniteda, nedavno na londonskom Wembleyu.

Posljednji je s popisa putnika otpao napadač Pedro, pa je u Split doputovala tek "sedmorica veličanstvenih" osvajača Lige prvaka: vratar Valdes, u obrani Abidal, u veznom redu Busquets, Iniesta i Keita, te u napadu Villa i Afellay. Točno kako propisuje minimum u ugovoru dolaska na gostovanje u Split po kojem se Barcelona mora prikazati najmanje sa sedmoricom članova  svoje pobjedničke momčadi.

Otprije smo znali da ne mogu doći Messi, Dani Alves, Mascherano zbog nastupa na prvenstvu Južne Amerike, onda su zbog ozljeda  i potrebe za posebnim režimom treniranja otpadali Puyol, pa Xavi, Pique i naposljetku Pedro.

Uostalom, da su mogli biti kompletni naplatili bi dva milijuna eura za svoj dolazak, ovako su dali sconto od 200.000 eura i obvezali se sa "sedmoricom veličanstvenih". Da su barem mogli doći još Xavi i Pedro bilo bi ljepše za Splićane, ovako su tek Iniesta i Villa ono super-dobro što Barcelona nudi, uz Valdesa, Abidala i Busquetsa za 1,8 milijuna eura svoje gaže.

Što u Hajduku kažu na reducirani popis zvijezda Barcelone? Kako to komentiraju? Predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš na pitanje da nam komentira ovakvu Barcelonu odgovorio nam je priopćenjem, službenom izjavom, koju nam je prenio putem svoje, odnosno klupske glasnogovornice Laure Visković. Maleš kaže:

- Ovo je vrhunac proslave Hajdukovih sto godina spektakularnom utakmicom protiv momčadi Barcelone. Nama je najvažnije da organizacijski i po pitanju sigurnosti sve prođe u najboljem redu, a jedino o čemu brinemo u trenutku neposredno prije početka susreta jest prijetnja kiše i nevremena tijekom same utakmice i svečanog programa. U poslovanju je uobičajeno da se svaki projekt, u svim njegovim aspektima evaluira, tj. vrednuje nakon što se odradi, pa će tako biti i s utakmicom Hajduk - Barcelona. U vrednovanje cijelog projekta ući će i temeljita analiza poštivanja svih odredbi ugovora što smo ga potpisali sa FC Barcelonom.


f.v., S.A., r.r.,z.ša., psd, foto: nikola vilić / cropix
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u ugovoru stoji da mora zaigrati sedam igrača iz finala lige prvaka, sedam ih je i došlo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-07-23 13:31:15 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-07-24 00:00:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-07-23 16:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18074 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/baarcelona_aerodrom12-230711_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav3-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/press_barcelona2-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/press_barcelona1-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/guardiola_joseph-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav13-23071.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav12-23071.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav11-23071.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav10-23071.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav9-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav8-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav7-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav6-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav4-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom1-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_hotel_lav1-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom13-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom12-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom11-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom10-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom9-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom8-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom7-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom6-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom5-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom4-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom3-230711.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/07\/23\/AAA\/aerodom\/barcelona_aerodrom2-230711.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"440x297"},{"size0":"700x442"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"368x550"},{"size0":"700x508"},{"size0":"700x516"},{"size0":"351x550"},{"size0":"386x550"},{"size0":"437x550"},{"size0":"369x550"},{"size0":"398x550"},{"size0":"700x491"},{"size0":"383x550"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x467"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8240223 Threads: 7 Questions: 1698676292 Slow queries: 5069113 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112858314 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/guardiola-u-split-je-dosla-igrati-barcelona-a-ne-neka-druga-momcad-foto-138492 [printLink] => /sport/hajduk/guardiola-u-split-je-dosla-igrati-barcelona-a-ne-neka-druga-momcad-foto-138492?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 147007 [name] => HAJDUKBARCELONA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajdukbarcelona [link] => /tag/hajdukbarcelona ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u ugovoru stoji da mora zaigrati sedam igrača iz finala lige prvaka, sedam ih je i došlo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Guardiola: U Split je došla igrati Barcelona, a ne neka druga momčad! (FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-16-47-40-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/23/AAA/aerodom/baarcelona_aerodrom12-230711_thumb.jpg [galleryCount] => 29 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/23/AAA/aerodom/baarcelona_aerodrom12-230711_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav3-230711.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/press_barcelona2-230711.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/press_barcelona1-230711.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/guardiola_joseph-230711.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav-230711.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav13-23071.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav12-23071.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav11-23071.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav10-23071.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav9-230711.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav8-230711.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav7-230711.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav6-230711.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav4-230711.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom1-230711.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_hotel_lav1-230711.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom13-230711.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom12-230711.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom11-230711.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom10-230711.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom9-230711.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom8-230711.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom7-230711.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom6-230711.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom5-230711.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom4-230711.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom3-230711.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/07/23/AAA/aerodom/barcelona_aerodrom2-230711.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}S nešto više od sat vremena kašnjenja, zbog jakog nevremena koje je pogodilo šire područje Splita, nogometaši Barcelone sletjeli su oko 13 sati na aerodrom u Resniku te su se, uz jake mjere osiguranja, ukrcali u autobus koji ih je odveo prema hotelu Lav u kojem će biti smješteni tijekom svog boravka u Splitu.

- Znaš, prije će nebo na zemlju nego Barca u Split dođe – proročki je još tamo oko Nove godine govorio susjed Josip kada je privremeno utihnula priča o dolasku Barcelone za 100-godišnjicu Hajduka.

Sjetio se ove proročke priče u subotu oko 12.30 sati kada se nebo nad Splitom zaista 2spustilo na zemlju". A zvijezde su bile gore negdje na dvije-tri tisuće metara, igrači Barcelone su kružili oko zračne luke Resnik.

Dramatičan je dolazak bio igrača europskog prvaka, unatoč priči da će zrakoplov doći oko 12 sati jak prolom oblaka i grmljavinsko nevrijeme sručilo se na šire područje Splita i privremeno zatvorilo zračnu luku.

Čekali su i  prvaci, njihov je zrakoplov bio tek treći po smirivanju vremena za slijetanje, tako nam je potanko kazao Mate Melvan zadužen za koordinaciju u Resniku.

A u glavnoj zgradi stotine ljudi, nisu čekali Barcu već svoj let za kući. Ili pak su dočekivali drage ljude koji su bili "gore" u jednom od pet-šest zrakoplova. Tako je vaterpolisti Ivan Rabadan čekao od kuma suprugu iz Catanije, a nekadašnji zapovjednik iz vojničkih dana potpisanika ovih redaka Pero Mihaljević zajedno je s kćero dočekivao njenu prijateljicu iz Tajlanda. Ne, njih nije zanimala Barca.

No zato smo ubrzo naletjeli na nogometnog trenera Jozu Pirića čiji je sin vlado stigao iz Velenja zajedno sa djevojkom Andrejom.

- Želio sam vidjeti Piquea i Iniestu, barem jednog da mi je vidjeti. Veliki sam navijač Barce, stigli smo ovdje radi utakmice – kazao nam je Vlado.

- Meni je žao što neće biti Xavija, malo sam žalosna radi toga – dodala je Andreja.
Ispred aerodromske zgrade naletjeli smo na trojicu mališana Denisa, Leonarda i Alberta Lletaja koji su željeli vidjeti svoje idole. Naravno bili su u dresovima Barce, a najdraži igrač im je...

- Villa – odgovorili su sva trojica u glas.

Kako se približavalo slijetanje zrakoplova koji je kasnio dobrih sat vremena povećavala se i skupina onih koji su unatoč kiši željeli vidjeti igrače Barcelone. U posebno ograđenom dijelu, policija je pažljivo napravila koridor kuda su mogli proći igrači.

- Veliki sam navijač, pratom Barcu već dugo. Gledajte imam i slike iz Gelsenkirchena – pokazivao nam je na mobitelu Ivan Veber iz Slavonskog Broda koji je potegao automobilom vidjeti Barcu u Splitu.

- Djeca su ostala kući, ali supruga je tu sa mnom, Nikolina, ona nije veliki navijač, ali ide uvijek. Djecu Marka, Lorenu i Patrika smo ostavili kući, mi ćemo nakon utakmice natrag – dodao je Ivan čiji je stric Josip Veber nekada bio igrač Hajduka i belgijski reprezentativac.

I konačno kada je stigao zrakoplov, te kada su igrači Barcelone "dva po dva" prolazili pored navijača bili su kao po zapovjedi poprilično daleko tako da izjave ili autograma nije niti bilo moguće dobiti. To Vam je Barca, tri sata čekanja – za tri minute gledanje. 

Uzalud je nekoliko Španjolaca dovikivalo "iza crte" Villa, Iniesta, Valdes, Keita su mirno prošlo do autobusa, Pep Guardiola je mahnuo tek onako za kamere, a mnoge igrače koji su među posljednjim izlazili iz zgrade ne bi nitko niti prepoznao da nisu bili odjeveni u Barcine žute majice.

- Je..n ti Barcu, pokisa' san – opsovao je sočno jedan mališan, onako od svojih osam-devet godina, mokar od kiše, razočaran praznog bloka. Teško da je uspio vdjeti barem jednog igrača. Oni su već tada u policijskoj pratnji izašli sa aerodromskog parkirališta i preko Plana i Prgometa autocestom krenuli prema Dugopolju, gdje su se spustili prema hotelu Lav .... 
Uzbuđenim nogometnim fanovima se, izlazeći iz autobusa, prvi ukazao Josep Guardiola, a nogometaši su potom žurno, kroz sporedni ulaz, uvededeni u hotel.

Euforija zbog dolaska velikih nogometnih zvijezda nije zaobišla ni goste Hotela Lav koji su cijeli događaj revno bilježili svojim fotoaparatima i kamerama.

Najbolji svjetski nogometni trener ne dolazi svaki dan u Split, pa nije ni čudo da je dolazak Josepa Guardiole izazvao toliki interes medija i navijača.

Guardiola inače kada je god moguće izbjegava medije, dvije godine nije dao intervju, izuzev službenih presica nema ga u medijima, no prije susreta na Poljudu bio je na raspolaganju sedmoj sili na presici organiziranoj u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani.

Zajedno s njim pojavila su se i dobro poznata lica vratar Victor Valdes i veznjak Sergio Busquets, no ipak... Došao je najbolji trener na planeti, no ne i najbolja momčad. Izostali su Messi, Mascherano, Alves, Milito, Xavi, Puyol...

- Žao mi je što ih nema. Najviše bih da volio da su svi mogli doći s nama, ali glavni razlog su ozljede. Od kada smo se okupili za početak priprema Xavi nije mogao trenirati s nama, Pedro je odradio samo dva-tri lakša treninga, Pique dva pa više nije mogao, Puyol je već od prošle sezone dugo ozlijeđen... Messi, Alves, Mascherano i ostali su nastupali na Copa America, 11 mjeseci su stalno u pogonu - pojasnio je Guardiola.

- Znam da je Split nogometni grad i željeli su vidjeti sve te igrače, ali da se radilo i o utakmici Lige prvaka svi ti igrači ne bi mogli nastupiti jer su ozlijeđeni. Tu su Iniesta, Villa, Valdes, Busquets, Abidal... Nije ovo druga momčad, svi igrači u kadru su Barcelona - pojasnio je Guardiola.

Hoće li onda u istom sastavu Barca i na skorašnji megdan finalistu Lige prvaka Manchester Unitedu na turneji u SAD-u?

- Igrači koji su bili na Copa Americi sigurno neće nastupiti, kao ni dulje ozlijeđeni. Za Xavija, Piquea i Pedra ovisi u kojoj će se mjeri oporaviti.

Guardiolu unatoč mladosti mnogi već uspoređuju s Unitedovim sir Alexom Fergusonom.

- Nemoguće je mene uspoređivati s Fergusonom. To što smo pobijedili United u finalu Lige prvaka ne znači da sam ja bolji trener. On je 25 godina uz svoju momčad, za mene je Ferguson uvijek broj jedan! - skromno je uzvatio katalonski trener.

Na čestitke za osvojene titule europskog i španjolskog prvaka Guardiola je odgovorio na iznenađujućem hrvatskom.

- Hvala!

Razlog dolaska katalonskog diva u Split proslava je Hajdukova stotog rođendana. Za to u Barceloni znaju, ali ne mogu se baš pohvaliti dubljim znanjem o Hajduku. To objetivno nije ni iznenađujuće s obzirom na Hajdukovo realno mjesto u nogometnom svijetu u posljednjih petnaestak godina.

- Znam kakav je Hajduk bio dok ga je vodio bivši trener, ali sada kada je drugi trener na klupi ne mogu ništa reći. Pitajte me nakon utakmice - uzvratio je Guardiola koji iz zajedničkih igračkih dana u Barci poznaje upravo bivšeg trenera 'bijelih' Gorana Vučevića.

- Upoznali smo se u sezoni 1993./94.. Znam da je vodio Hajduk. Dugo se nismo vidjeli, ali sada kada smo popričali vidio sam da nimalo nije zaboravio španjolski - rekao je Guardiola te na poluozbiljni upit rekao kako ako i ode u Katar neće moći Roberta Prosinečkog preporučiti za klupu Barce već će 'Žuti' to sam morati zaslužiti.

Mnogo je bilo govora i o mogućem odlasku Guardiole iz Barcelone zbog zasićenja boravkom na najužarenijoj klupi na svijetu. Zov katarskih šeika dodatno ga je navodno gurao u tom smjeru, ka odmoru od stalnog presinga. No Hajduk i Barcelona imaju i nekih sličnosti, onima koji ih vole ulaze pod kožu. Pep je ipak dijete Barce.

- Još vodim Barcelonu zato što još uvijek to volim raditi. Želim i dalje pokušati usrećiti ljude koji vole ovaj klub. U Kataru sam igrao, ali sada on nije u mojim planovima.

Novinare je naravno zanimalo i ima li što novo po pitanju vječne sapunice, eventualnog transfera Cesca Fabregasa iz Arsenala u Barcu.

- Nema! - s osmijehom je uzvatio Guardiola koji je profesionalno bez po muke odradio presicu.

Na koncu je prisutne nehotice malo i nasmijao. Pri rastanku je okupljene oko 15.30 sati pozdravio s - dobra večer!

Vratar Barcelone Victor Valdes pred utakmicu s Hajdukom je kazao:

-  Imali smo turbulentan let, ali najvažnije je da smo stigli i da ćemo sudjelovati na proslavi stotog rođendana Hajduka što je poseban jubilej za klub iz Splita - istaknuo je vratar Barcelone. Valdes je procijenio da bi i da je Barca bila u kompletnom sastavu sve bilo isto u Splitu.

- Nema tu razlike tko igra, mi smo došli pobijediti. Bitna je naša nogometna filozofija, a ona je isto tko god od igrača bio na travnjaku - poručio je Valdes.

Sergio Busquets je kazao:

-  Teška je sezona pred nama, ali idemo pokušati osvojiti sve trofeje. Prvo želimo dva Superkupa, kao i titulu osvajača svjetskog klupskog prvenstva.

Busquets je dobar poznavatelj i štovatelj lika i djela hrvatskog trenera, bivšeg 'kockastog' i člana Barcelone Roberta Prosinečkog.

- Imao sam priliku ne samo gledati kako igra taj veliki igrač, nego ga i znam. Moj otac (op.a. Carles, bivši vratar Barcelone s početka devedesetih godina prošlog stoljeća) me svojedobno upoznao s njime. Vjerujem da će napraviti veliku trenersku karijeru. Tko zna možda će mi jednom biti i trener - poželio je Busquets.

Inače, Barcelona je doputovala i dovela je sa sobom minimum od sedmorice nogometaša koji su nastupili u finalu Lige prvaka protiv Manchester Uniteda, nedavno na londonskom Wembleyu.

Posljednji je s popisa putnika otpao napadač Pedro, pa je u Split doputovala tek "sedmorica veličanstvenih" osvajača Lige prvaka: vratar Valdes, u obrani Abidal, u veznom redu Busquets, Iniesta i Keita, te u napadu Villa i Afellay. Točno kako propisuje minimum u ugovoru dolaska na gostovanje u Split po kojem se Barcelona mora prikazati najmanje sa sedmoricom članova  svoje pobjedničke momčadi.

Otprije smo znali da ne mogu doći Messi, Dani Alves, Mascherano zbog nastupa na prvenstvu Južne Amerike, onda su zbog ozljeda  i potrebe za posebnim režimom treniranja otpadali Puyol, pa Xavi, Pique i naposljetku Pedro.

Uostalom, da su mogli biti kompletni naplatili bi dva milijuna eura za svoj dolazak, ovako su dali sconto od 200.000 eura i obvezali se sa "sedmoricom veličanstvenih". Da su barem mogli doći još Xavi i Pedro bilo bi ljepše za Splićane, ovako su tek Iniesta i Villa ono super-dobro što Barcelona nudi, uz Valdesa, Abidala i Busquetsa za 1,8 milijuna eura svoje gaže.

Što u Hajduku kažu na reducirani popis zvijezda Barcelone? Kako to komentiraju? Predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš na pitanje da nam komentira ovakvu Barcelonu odgovorio nam je priopćenjem, službenom izjavom, koju nam je prenio putem svoje, odnosno klupske glasnogovornice Laure Visković. Maleš kaže:

- Ovo je vrhunac proslave Hajdukovih sto godina spektakularnom utakmicom protiv momčadi Barcelone. Nama je najvažnije da organizacijski i po pitanju sigurnosti sve prođe u najboljem redu, a jedino o čemu brinemo u trenutku neposredno prije početka susreta jest prijetnja kiše i nevremena tijekom same utakmice i svečanog programa. U poslovanju je uobičajeno da se svaki projekt, u svim njegovim aspektima evaluira, tj. vrednuje nakon što se odradi, pa će tako biti i s utakmicom Hajduk - Barcelona. U vrednovanje cijelog projekta ući će i temeljita analiza poštivanja svih odredbi ugovora što smo ga potpisali sa FC Barcelonom.


f.v., S.A., r.r.,z.ša., psd, foto: nikola vilić / cropix
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





























[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/guardiola-u-split-je-dosla-igrati-barcelona-a-ne-neka-druga-momcad-foto-138492 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=30eb573a1b62b0f6e3e3cb1f2e4572a0aeed7240 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Guardiola%3A+U+Split+je+do%C5%A1la+igrati+Barcelona%2C+a+ne+neka+druga+mom%C4%8Dad%21+%28FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fguardiola-u-split-je-dosla-igrati-barcelona-a-ne-neka-druga-momcad-foto-138492 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fguardiola-u-split-je-dosla-igrati-barcelona-a-ne-neka-druga-momcad-foto-138492 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u ugovoru stoji da mora zaigrati sedam igrača iz finala lige prvaka, sedam ih je i došlo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajduku ugovoru stoji da mora zaigrati sedam igrača iz finala lige prvaka, sedam ih je i došlo

Guardiola: U Split je došla igrati Barcelona, a ne neka druga momčad! (FOTO)

Piše PSD.
23. srpnja 2011. - 18:33
S nešto više od sat vremena kašnjenja, zbog jakog nevremena koje je pogodilo šire područje Splita, nogometaši Barcelone sletjeli su oko 13 sati na aerodrom u Resniku te su se, uz jake mjere osiguranja, ukrcali u autobus koji ih je odveo prema hotelu Lav u kojem će biti smješteni tijekom svog boravka u Splitu.

Uzbuđenim nogometnim fanovima se, izlazeći iz autobusa, prvi ukazao Josep Guardiola, a nogometaši su potom žurno, kroz sporedni ulaz, uvededeni u hotel.

Euforija zbog dolaska velikih nogometnih zvijezda nije zaobišla ni goste Hotela Lav koji su cijeli događaj revno bilježili svojim fotoaparatima i kamerama.Najbolji svjetski nogometni trener ne dolazi svaki dan u Split, pa nije ni čudo da je dolazak Josepa Guardiole izazvao toliki inter...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 18:47