Sport Hajduk

ŠTO SE KRIJE IZA SVEGA?

Nekad se išlo na janjca, načimalo pršut:  'Hajdukovci' otkrili kako danas slave pobjede, pa ih 'razapelo' na društvenim mrežama

ŠTO SE KRIJE IZA SVEGA?

Pobjede u Osijeku i Rijeci, i to velike pobjede, prve nakon dugih godina suše, nogometaši Hajduka u svlačionici su proslavili pjesmom i – pizzama.

Da, s pizzama. Pjesma je, naravno, razumljiva, pet godina je "bijelima" trebalo da dobiju Rijeku, koja je, u međuvremenu, koristeći se uglavnom bivšim Hajdukovim igračima, osvojila i Kup i postala prvak države, ali pizze, otkud sad pizze, pa nije valjda da se tako danas pobjede proslavljaju?!

Nekoć se išlo na janjetinu, načimao se pršut, a danas, nu, pizze. Playstation generacija.

Nakon što je službeni Hajduk objavio fotografije na kojima se vidi da "bijeli" za prvi obrok poslije utakmica u Osijeku i Rijeci imaju pizzu, to ozloglašeno jelo svih onih neugojenih gurmana, velikom dijelu navijača nije bilo jasno kako je moguće da sportaši, profesionalci, jedu junk food, dijelu je sve bilo jasno i odmah su se potrudili zaključiti kako je to – jesmo li vam rekli – kristalan dokaz kaosa u klubu, a dijelu, istina najmanjem, nije se ni isplatilo objašnjavati kako je pizza poželjna okrjepa nakon velikih mentalnih i fizičkih napora.

Jeli su i nakon Rudeša, samo ih nije nitko slikao. I bolje da nije...

Kao i obično, najmalobrojnija skupina bila je u pravu. Pizza je uistinu idealno jelo za regeneraciju. I nije nimalo slučajno što je nogometaši Hajduka, i ne samo Hajduka, naravno, jedu poslije svake utakmice. Jeli su je tako oni i nakon nedavnog domaćega poraza od Rudeša, ono kad se nebo bilo srušilo na Poljud, samo što ih tada nitko nije fotografirao – i bolje da nije, obješene glave još nitko nije u klikove pretvorio – a jedu je i sada, kad se pobjeđuje, jer pizza je odnedavno sastavni dio obavezne prehrane svih Hajdukovih igrača.

Novinar, razumljivo, o pizzi i njezinim nutritivnim kvalitetama pojma nema, pa će nam o tome nešto više reći Dragana Olujić, voditeljica Hajdukove nutricionističke službe, koja i osobno nadzire što se na Poljudu jede, kad se jede i kako se jede.

– Vidjela sam te brojne negativne komentare vezane uz konzumaciju pizze i nisam se iznenadila jer većina ljudi uistinu misli da je pizza bezvrijedna hrana s puno više štetnih nego korisnih sastojaka, no to uopće nije tako – kaže nam Dragana Olujić.

Uglavnom, da odmah razjasnimo – i olakšamo sebi život – pizza je sjajno jelo, a na zao glas doveli su je picajoli. Recite nam, Dragana.

– Ako se pizza odgovorno pripremi, onda je riječ o kvalitetnom i cjelovitom obroku – govori stručnjakinja, pa dodaje kako se odgovorna priprema prije svega odnosi na tijesto.

Brašno, maslinovo ulje, kvasac, sol i točka

Tijesto bi, naime, trebalo biti lišeno aditiva, pojačivača okusa, a to znači da se u njegovoj pripravi koriste samo brašno, maslinovo ulje, kvasac, sol i točka.

– Tijesto je najpodložnije varijacijama i stoga na njega treba obratiti najveću pažnju. Na samo tijesto sastojke dodajemo po želji igrača, ali uglavnom je to klasika, umak od rajčice, gljive, mozzarella, šunka, za one koji jedu halal hranu tu je pureća šunka, tunjevina..., a sve to mora biti najviše klase – objašnjava Dragana Olujić.

Stvar je u regeneraciji. Pizza je dokazano najbolja za regeneraciju tijela (i mozga) nakon iznimnih napora, ugljikohidrati su to koje čovjek, posebice vrhunski sportaš, nasušno treba. No, nije to jedini razlog zašto nogometaše Hajduka (i Barcelone, recimo) čeka u svlačionici poslije svake utakmice.

– Kad slažemo jelovnik, onda moramo paziti i na sociološki aspekt. Pizza se nalazi među jelima koje sportaši rijetko jedu, a i njima je draga kao i velikoj većini ostalih ljudi s obzirom da zbog svojih kemijskih sastojaka utječe na izlučivanje serotonina i tako nam stvara osjećaj zadovoljstva i ugode. Potrebna je, dakle, i na njihovu meniju. A kraj utakmice je za to idealan, jer se spaja ugodno s korisnim – ističe Hajdukova nutricionistica.

Kad Hajduk igra domaće utakmice, pizze se spravljaju u klupskome restoranu, a kad gostuje, naručuju se. A to može biti problematično. Što, naime, ako neki riječki, zagrebački ili šibenski picajol pizzu začini na svoj način, što ako se ogluši na stroge upute Hajdukovih nutricionista, što ako se namjeri na njegove igrače?

– Ne možemo vam baš sve otkriti, ali recimo da smo poduzeli maksimalne mjere zaštite. Klupski restoran, logično, najbolja je opcija, ali i na gostovanjima pazimo što radimo, svjesni smo da postoji mogućnost opstrukcije, a naš je zadatak da je svedemo na najmanju moguću mjeru. Zato i putujemo s igračima, postali smo neizostavni dio momčadi – napominje Dragana Olujić.

Na Poljudu trenutačno rade tri nutricionistkinje, dvije su uz prvu ekipu, a jedna vodi brigu o Akademiji. Normativ je posebna priča. Nema svaki igrač pravo na istu fetu. Niti će svaki igrač, uvjerava naša sugovornica, imati pravo na degustaciju kolača u nadolazećim blagdanskim danima.

– To sigurno mislite na Ohandzu – pokušavamo iz Dragane izvući kakvu pikanteriju, život na vagi i slične sheme.

– Aha-ha, nećete me uhvatiti u zamku, ali, da, sigurno će biti onih koji će se morati odreći slatkoga za Božić. No, nije to ništa čudno, nismo svi isti – smije se.

Zanimljivo, pizzu, da se vratimo kraljici brze spize, nakon utakmice mogu konzumirati i igrači koji nisu nastupili jer i sjedenje na klupi, ili zagrijavanje, mentalno jako troši čovjeka. A uz pizzu, zna se, najbolje ide – pivo.

– Tako je. Pri čemu na pivo ili vino gledamo kao na hranu, a ne kao na alkohol. I to samo neposredno nakon utakmice, jer je pivo izvrstan izvor ugljikohidrata, dok je konzumiranje prije i poslije strogo zabranjeno – veli Dragana Olujić.

I odjednom zastaje.

– Samo, molim vas, nemojte sve izbanalizirati na način da smo u Hajduk donijeli pizzu i pivo, da su to naše velike promjene – zabrinuto će.

Jer, stvar je ipak nešto kompleksnija. Briga o prehrani, detaljnoj prehrani, u svaki se zalogaj igračima doslovno gleda, samo je dio strukturnih promjena u klubu. I nije to izmišljanje tople vode, niti je demagogija, nego važan kotačić u stvaranju ozbiljnoga kluba koji se vrti u smjeru svjetskih trendova.

Prehrana je, kaže nam Dragana, u svijetu odavno znanost, pa joj sa znanstvenog aspekta u Hajduku i pristupaju.

– Nema loše i dobre hrane, to je najveća zabluda. Bitno je kad se, što se i koliko jede. Trenutak je često najvažniji, pri čemu ništa nije ekskluzivno najbolje ili najlošije. Brokula, recimo, univerzalno se smatra sjajnom namirnicom, a oboljelima od štitnjače koji loše apsorbiraju jod nipošto se ne preporuča, dok je coca-cola užas, ali dijabetičarima donosi spas kad padnu u jaku hipoglikemiju – govori Dragana Olujić.

Prehrambeni odgoj, tvrdi, važan je poput igračkih vještina, a kako uskoro slijedi duga zimska pauza, bit će zanimljivo na proljeće vidjeti tko je od Hajdukovih igrača dobro odgojen, i tko jede pizzu i kad ne bi smio.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk