stdClass Object ( [id] => 321502 [title] => Mario Branco: Dovodimo još beka, stopera i veznog [alias] => mario-branco-dovodimo-jos-beka-stopera-i-veznog [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dugo se Mario Branco, sportski direktor Hajduka, Portugalac, "opirao" za intervju, rekavši kako još nema što konkretno kazati. Ruku na srce, imao je pravo. I da će se javiti kad za to dođe vrijeme. Javio se. Izabrao je termin prije putovanja u Oleksandriju, očito ne misleći kako su dvoboji protiv Ukrajinaca neki poseban Rubikon u stvaranju momčadi ili dojma (ne)uspjeha sezone već nakon 50 dana stručnog rada sasvim nove postave u Poljudu. Kao da je predosjetio laganih 3:0, bio je savršeno miran i siguran:

- Vidio sam vaših deset priča komentara o stanju u našoj momčadi (prije sedam dana, poslije Iasija op. a.) i sve negativno. U redu je kritika, no je li to baš sve tako?! Treba čuti i drugu stranu. Ono što ste nekako gurnuli sasvim sa strane je ono najvažnije, a to je da smo protiv Iasija prošli dalje. Kao i moj Portugal na Euru. Igrao je kao nikad, rekao bih pragmatično, a osvojio je isto kao nikad. Prvak, što nikad prije nije bio! Ranije mu dopadljiva igra nije donosila uspjeh.

Da onda čujemo drugu stranu medalje?

- Kakav je vama bio Iasi?

Talijanski trener Napoli posložio im je čvrsto, grupno djelovanje.

- A kakvi su problemi bili sa Šahterom iz Karagandyja prije dvije godine, ili lani s Estoncima i Koprom? Sve sam pregledao. Ne možete reći da Iasi nije bolji od tih ekipa s kojima se Hajduk lani i preklani mučio? Budite objektivni.

Postanem li problem - odlazim

U redu, ali traži se više i bolje, stoga i jesu bile promjene u vrhu kluba, zbog toga su sve vas i doveli, zar ne?!

- Slažem se, ali tek smo na početku i treba nam vremena. Počeli smo 8. lipnja, danas je još srpanj, prijelazni rok završava 31. kolovoza. U velikom smo poslu.

Ali Hajduk nema vremena. A ovo je centar sezone.

- Što da radimo? Da preokrenemo svijet preko noći? Moj je zadatak postupan... Napisali ste da igramo na pogon igrača iz doba mog prethodnika Vučevića, na pogon Juranovića, Tudora i Ohandze, a ja bih rekao da su to igrači Hajduka, ne Vučevića. Bio bih sretan kad bi dogodine u ova doba netko mogao reći da se igra na pogon igrača koje sam ja doveo.

Zar nećete biti dogodine na ovom mjestu?

- Nisam to rekao. Međutim, potpisao sam ugovor samo na godinu dana. A volio bih da moj rad dade ploda kao na primjer u Estorilu gdje sam ostao četiri godine, gdje je klub ušao u skupinu Europske lige i gdje smo prodali igrača u vrijednosti 12 milijuna eura. Da bih to postigao treba vremena. A u Hajduku neću ostati ako u trenutku shvatim da sam postao problem na bilo koji način. Ostat ću toliko dugo dok ne postanem problem.

Logično vam je da vas odmah pitamo za rezultat? Plutati se moglo i bez vas?

- Da, ali imam i nasljedstvo iza sebe. Svatko ima svoj način rada, ne kritiziram nikoga, ali na primjer zatekao sam mnogo visokih ugovora za igrače koji su igrali malo ili ništa i to je bio prvi teret. Došao sam ovdje i nisam nikoga otpustio. Radim s ljudima koji su bili ovdje i koji su vrlo profesionalni kao Ante (Bilić, glasnogovornik op. a.). Moj je zadatak da ujedinim posao prve i B momčadi, zajedno s trenerom Pušnikom i pomoćnikom Bjelanovićem koji su se također pokazali kao iznimni profesionalci. Preokrećemo stvari. Druga momčad će raditi po našem zajedničkom modelu, a ranije se ponašala kao svijet za sebe. Moj posao je odrediti ukupnu strategiju i organizaciju struke, te popraviti prvu momčad.

Znamo da ste globetrotter s iskustvom već u Rumunjskoj i Poljskoj, te poliglot, pričamo na engleskom, talijanskom, ali vi razumijete već i hrvatski, talentirani ste za jezike. I za nogometni biznis, nadamo se. Da najprije rasvijetlimo otkud vi uopće u Hajduku?

- Došao je do mene predsjednik Kos...

Poznavali ste se?

- Ne, on je tada bio tek kandidat za predsjednika Hajduka, ali me nazvao, pozvao i rekao da bi želio sa mnom raditi. Imamo neke zajedničke prijatelje, pa je došao do mene. Ja sam ranije imao kontakt u Zagrebu, jer je iz Estorila primjerice u Dinamo prodan Gonzalo, iz moga kluba. Tako su čuli za mene.

`Kos me osvojio energijom`

Bilo je objavljeno da ste već potpisali za Feirense?

- Mogao sam, ali Hajduk me silno zainteresirao. Za mene je Hajduk pojam iz doba kad sam kao mladić, uz oca, predsjednika Leixoesa, gledao kako se radi i živi nogomet. Pamtim i Tomislava Ivića kao trenera Porta koji je 1987. postao prvak svijeta protiv urugvajskog Penarola u Tokiju. Sve su to poveznice.

Zanimljivo, Kos ima oca koji je godinama radio u Osijeku, a vi upijali od svoga znanje u Portu, u obližnjem Leixoesu iz Matosinhoesa?

- Ja sam uz svoga oca shvatio kako funkcionira klub. Kratko sam igrao, kao junior i odmah sam upisao sport-menadžment u Portu. Došao kasnije i do UEFA B trenerske licence, iz znatiželje, da mogu i s trenerima komunicirati na istoj ravnini. I gdje smo ono stali?

Hajduk iz davnog doba.

- E da, iz Istočne Europe nekoć, europski relevantna i jaka bila je Steaua Bukurešt, Red Star iz Beograda i Hajduk iz Splita. Uvijek bi daleko dogurao u Europi. I to mi je ime ostalo u pameti. Kao nešto veliko. I moćno. Hajduk Split.

Kako ste se dogovorili s Kosom?

- Tada tek budući predsjednik me osvojio energijom, entuzijazmom. Ajmo nešto zajedno napraviti, pokrenimo Hajduk, rekao mi je! To mi je zvučalo kao motiv. Nisam došao zbog novca, mogao sam ostati u Portugalu. Ajmo za početak preskočiti Rijeku. Gledao sam je u Euroligi, protiv Guimaraesa.

Trenera Pušnika niste tada poznavali?

- Ne, ali djelujem s njim u iznimnom suglasju i rekao bih da smo po mnogočemu legli jedan drugome.

Pušnik puno puca po igračima, je li mu zamjerate osebujan rječnik?

- On to radi pozitivno i konstruktivno, u najboljoj namjeri. Zadovoljan sam profesionalnošću, daje 100 posto od sebe.

A kad vam je Kos rekao pokrenimo Hajduk, koji je zapravo prvi mini-plan?

- Idealno bi bilo odmah ući u Europsku ligu, ali koliko je to realno, pitam ja vas? Plan je biti bolji nego lani, a to znači osvojiti više nego 61 bod ili biti drugi, preskočiti Rijeku.

Jeste li zabrinuti nakon klimavog početka?

- Znao sam da nema novca, ali nisam znao da je financijski problem puno dublji nego što sam pretpostavio ranije.

Eto na, niste znali. Tako se i Pušnik čudi, da je znao da to nije onaj Hajduk iz bajke, možda ne bi ni došao. S istim se problemima sretao i vaš prethodnik Goran Vučević, pa smo ga kritizirali. Kupovao je bez novčanika, bez prava da plaća odštete, sad i vi isto?

- Da, da, sreo sam se s njim, Vučević, fin čovjek. Došao sam, dakle i zatekao 32 profi-ugovora. Bilo je igrača koji su imali ugovor, a nisu uopće igrali. Moram, znači, polako sređivati. Ne možeš jesti kavijar, ako sebi ne možeš ni sardine priuštiti! To morate prihvatiti. Igra je slaba, slažem se, ali je rezultat solidan. Dajte malo vremena da se sve pomalo posloži.

O svemu i svakome

O prodajama – Istina je da nisam tu samo da dovodim, nego i da prodam, plasiram. To je rak-rana, kažete? Kalinić, Sušić, Milić, Nižić, Bilji... Treba prodati, ali u određenim parametrima. Nećemo prihvatiti "low cost". Nema u bescjenje. Oni su igrači Hajduka i naša vrijednost.

O novim dolascima – kaže trener Pušnik još četvoricu da trebamo kupiti? Rekao bih trojicu. U svakom dijelu po jednog. Bek, stoper, vezni...

O Vlašiću – on je potencijalno najveća vrijednost i ja sam iznenađen kako to da nije bio sad u A sastavu reprezentacije među 23 igrača na Euru. Može igrati u bilo kojoj ligi 'top 5'!

O ligama top 5 – nije Vlašić jedini, tu su Kalinić i Sušić vrijedni takve lige, ali i neki mladi koji dolaze (nije htio reći tko, možda Maganjić, međutim nije se istrčao op. a.).

O Futacsu – e, sad je to problem što ne igra. Mi smo ga tako htjeli, on je naš prvi izbor i želja, znam ga iz Werdera, iz Portsmoutha. On je centar naše igre, temeljna točka! I što smo krivi da je protiv Junaka dobio odmah udarac špicom u koljeno. Nesreća. Bio je u fazi oporavka, nastupio i dobio odmah novu ozljedu i tri tjedna strogi aut. To je peh. A vidjet ćete ga.

O Kožulju – on je jedini dosad prava investicija kluba, jedini za kojeg smo dali odštetu. Uvjeren sam da će se isplatiti.

O Ćosiću – silno ste ga iskritizirali, a on je mlad momak. Zašto smo ga uzeli? Zato što je u Interu iz Zaprešića odigrao više prvoligaških utakmica nego Nižić i Šimić zajedno, od oba stopera koje smo imali, on je iskusniji.

O Memolli – što je loše što smo ga uzeli, ako Milić ode, a Pejić je tu i još Vrljičak. Trebao je još jedan lijevi bek. Što nije u formi, doći će, on je sigurno koristan igrač. A to što je u Vinkovcima bio prekobrojni, to je dokaz da trener Pušnik vodi računa o Hajduku, a ne o tome koji su igrači došli! Bravo za Pušnika, Memolla nisi u formi i nisi na klupi. To je 'ok'.

O Ahmedu Saidu Saidu – bio je ramazan, znate kako se u ta doba hrane, odnosno ne jedu. To su objektivne okolnosti. Said je na 40 posto svoje snage. Mora se tek pripremiti.

O Ercegu – bio je slobodan, pozna ga Pušnik, pa što da ne.

O Mhirsiju – doveli smo ga u Poljud, u kancelariju, željeli, bio je tu, ali imamo i mi svoje uvjete, pregled, pregovori. Ne možemo na sve pristati, a skučene su nam mogućnosti. Tunižanin je otišao. Rekao sam, vi biste kavijar, a nema ni za sardinu.

O mladima – ima ih, uvjeren sam u perspektivu, Juranović, Šimić, Ismajli, Toma Bašić, Pejić, Vojković, Budalić, Maganjić...

Dva puta u Europa ligi s Estorilom

Mario Branco je rođen 6. studenoga 1975. godine u Portu, gdje mu je otac na sjever Portugala doselio iz Setubala, grada sasvim blizu Lisabona. Diplomirao je sportski menadžment.

Zadnje četiri godine bio je sportski direktor Estorila (grada koji kao da je Opatija Lisabona), upisao je s njima dva nastupa u Euroligi. Ranije u karijeri nogometnog funkcionera bio je i tehniko Leixoesa, skaut u španjolskoj Pontevedri, u Poljskoj je radio u Wisli Krakow i Zaglebieu iz Lubina, put ga je vodio i u Rumunjsku da bude sportski direktor Astre Ploiesti (koja se u potom preselila u grad Giurgiu), te Steaue između 2007. i 2009. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno za SD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-07-30 12:23:12 [created_by] => 3212 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-07-31 09:31:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-07-30 20:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 35456 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/07\/30\/branco_mario5-270716.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/07\/30\/branco_mario10-270716.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/07\/30\/branco_mario15-270716.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/07\/30\/branco_mario21-270716.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/07\/30\/branco_mario23-270716.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/07\/30\/branco_mario24-270716.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/07\/30\/branco_mario26-270716.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["branco_mario5-270716.JPG","branco_mario10-270716.JPG","branco_mario15-270716.JPG","branco_mario21-270716.JPG","branco_mario23-270716.JPG","branco_mario24-270716.JPG","branco_mario26-270716.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1026x840"},{"size0":"1141x840"},{"size0":"939x840"},{"size0":"560x840"},{"size0":"1165x840"},{"size0":"682x840"},{"size0":"1038x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7598039 Threads: 5 Questions: 1548463430 Slow queries: 4715995 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111141669 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/mario-branco-dovodimo-jos-beka-stopera-i-veznog-321502 [printLink] => /sport/hajduk/mario-branco-dovodimo-jos-beka-stopera-i-veznog-321502?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250530 [name] => Mario Branco [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-branco [link] => /tag/mario-branco ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno za SD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mario Branco: Dovodimo još beka, stopera i veznog [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3212 [name] => Slaven Alfirević [username] => slaven-alfirevi [email] => slaven-alfirevi@sd.hr [password] => $2y$10$e1I0YQ.B15cDqKCnlV/5p.OvQYgFFPuciQgJfsesfB24CdI2MI/qq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/slaven-alfirevic-3212 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1730 [gender] => m [description] => [image] => 1730.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1730.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/30/branco_mario5-270716.JPG [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => branco_mario5-270716.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/30/branco_mario5-270716.JPG [title] => branco_mario5-270716.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/30/branco_mario10-270716.JPG [title] => branco_mario10-270716.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/30/branco_mario15-270716.JPG [title] => branco_mario15-270716.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/30/branco_mario21-270716.JPG [title] => branco_mario21-270716.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/30/branco_mario23-270716.JPG [title] => branco_mario23-270716.JPG ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/30/branco_mario24-270716.JPG [title] => branco_mario24-270716.JPG ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/30/branco_mario26-270716.JPG [title] => branco_mario26-270716.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dugo se Mario Branco, sportski direktor Hajduka, Portugalac, "opirao" za intervju, rekavši kako još nema što konkretno kazati. Ruku na srce, imao je pravo. I da će se javiti kad za to dođe vrijeme. Javio se. Izabrao je termin prije putovanja u Oleksandriju, očito ne misleći kako su dvoboji protiv Ukrajinaca neki poseban Rubikon u stvaranju momčadi ili dojma (ne)uspjeha sezone već nakon 50 dana stručnog rada sasvim nove postave u Poljudu. Kao da je predosjetio laganih 3:0, bio je savršeno miran i siguran:

- Vidio sam vaših deset priča komentara o stanju u našoj momčadi (prije sedam dana, poslije Iasija op. a.) i sve negativno. U redu je kritika, no je li to baš sve tako?! Treba čuti i drugu stranu. Ono što ste nekako gurnuli sasvim sa strane je ono najvažnije, a to je da smo protiv Iasija prošli dalje. Kao i moj Portugal na Euru. Igrao je kao nikad, rekao bih pragmatično, a osvojio je isto kao nikad. Prvak, što nikad prije nije bio! Ranije mu dopadljiva igra nije donosila uspjeh.

Da onda čujemo drugu stranu medalje?

- Kakav je vama bio Iasi?

Talijanski trener Napoli posložio im je čvrsto, grupno djelovanje.

- A kakvi su problemi bili sa Šahterom iz Karagandyja prije dvije godine, ili lani s Estoncima i Koprom? Sve sam pregledao. Ne možete reći da Iasi nije bolji od tih ekipa s kojima se Hajduk lani i preklani mučio? Budite objektivni.

Postanem li problem - odlazim

U redu, ali traži se više i bolje, stoga i jesu bile promjene u vrhu kluba, zbog toga su sve vas i doveli, zar ne?!

- Slažem se, ali tek smo na početku i treba nam vremena. Počeli smo 8. lipnja, danas je još srpanj, prijelazni rok završava 31. kolovoza. U velikom smo poslu.

Ali Hajduk nema vremena. A ovo je centar sezone.

- Što da radimo? Da preokrenemo svijet preko noći? Moj je zadatak postupan... Napisali ste da igramo na pogon igrača iz doba mog prethodnika Vučevića, na pogon Juranovića, Tudora i Ohandze, a ja bih rekao da su to igrači Hajduka, ne Vučevića. Bio bih sretan kad bi dogodine u ova doba netko mogao reći da se igra na pogon igrača koje sam ja doveo.

Zar nećete biti dogodine na ovom mjestu?

- Nisam to rekao. Međutim, potpisao sam ugovor samo na godinu dana. A volio bih da moj rad dade ploda kao na primjer u Estorilu gdje sam ostao četiri godine, gdje je klub ušao u skupinu Europske lige i gdje smo prodali igrača u vrijednosti 12 milijuna eura. Da bih to postigao treba vremena. A u Hajduku neću ostati ako u trenutku shvatim da sam postao problem na bilo koji način. Ostat ću toliko dugo dok ne postanem problem.

Logično vam je da vas odmah pitamo za rezultat? Plutati se moglo i bez vas?

- Da, ali imam i nasljedstvo iza sebe. Svatko ima svoj način rada, ne kritiziram nikoga, ali na primjer zatekao sam mnogo visokih ugovora za igrače koji su igrali malo ili ništa i to je bio prvi teret. Došao sam ovdje i nisam nikoga otpustio. Radim s ljudima koji su bili ovdje i koji su vrlo profesionalni kao Ante (Bilić, glasnogovornik op. a.). Moj je zadatak da ujedinim posao prve i B momčadi, zajedno s trenerom Pušnikom i pomoćnikom Bjelanovićem koji su se također pokazali kao iznimni profesionalci. Preokrećemo stvari. Druga momčad će raditi po našem zajedničkom modelu, a ranije se ponašala kao svijet za sebe. Moj posao je odrediti ukupnu strategiju i organizaciju struke, te popraviti prvu momčad.

Znamo da ste globetrotter s iskustvom već u Rumunjskoj i Poljskoj, te poliglot, pričamo na engleskom, talijanskom, ali vi razumijete već i hrvatski, talentirani ste za jezike. I za nogometni biznis, nadamo se. Da najprije rasvijetlimo otkud vi uopće u Hajduku?

- Došao je do mene predsjednik Kos...

Poznavali ste se?

- Ne, on je tada bio tek kandidat za predsjednika Hajduka, ali me nazvao, pozvao i rekao da bi želio sa mnom raditi. Imamo neke zajedničke prijatelje, pa je došao do mene. Ja sam ranije imao kontakt u Zagrebu, jer je iz Estorila primjerice u Dinamo prodan Gonzalo, iz moga kluba. Tako su čuli za mene.

`Kos me osvojio energijom`

Bilo je objavljeno da ste već potpisali za Feirense?

- Mogao sam, ali Hajduk me silno zainteresirao. Za mene je Hajduk pojam iz doba kad sam kao mladić, uz oca, predsjednika Leixoesa, gledao kako se radi i živi nogomet. Pamtim i Tomislava Ivića kao trenera Porta koji je 1987. postao prvak svijeta protiv urugvajskog Penarola u Tokiju. Sve su to poveznice.

Zanimljivo, Kos ima oca koji je godinama radio u Osijeku, a vi upijali od svoga znanje u Portu, u obližnjem Leixoesu iz Matosinhoesa?

- Ja sam uz svoga oca shvatio kako funkcionira klub. Kratko sam igrao, kao junior i odmah sam upisao sport-menadžment u Portu. Došao kasnije i do UEFA B trenerske licence, iz znatiželje, da mogu i s trenerima komunicirati na istoj ravnini. I gdje smo ono stali?

Hajduk iz davnog doba.

- E da, iz Istočne Europe nekoć, europski relevantna i jaka bila je Steaua Bukurešt, Red Star iz Beograda i Hajduk iz Splita. Uvijek bi daleko dogurao u Europi. I to mi je ime ostalo u pameti. Kao nešto veliko. I moćno. Hajduk Split.

Kako ste se dogovorili s Kosom?

- Tada tek budući predsjednik me osvojio energijom, entuzijazmom. Ajmo nešto zajedno napraviti, pokrenimo Hajduk, rekao mi je! To mi je zvučalo kao motiv. Nisam došao zbog novca, mogao sam ostati u Portugalu. Ajmo za početak preskočiti Rijeku. Gledao sam je u Euroligi, protiv Guimaraesa.

Trenera Pušnika niste tada poznavali?

- Ne, ali djelujem s njim u iznimnom suglasju i rekao bih da smo po mnogočemu legli jedan drugome.

Pušnik puno puca po igračima, je li mu zamjerate osebujan rječnik?

- On to radi pozitivno i konstruktivno, u najboljoj namjeri. Zadovoljan sam profesionalnošću, daje 100 posto od sebe.

A kad vam je Kos rekao pokrenimo Hajduk, koji je zapravo prvi mini-plan?

- Idealno bi bilo odmah ući u Europsku ligu, ali koliko je to realno, pitam ja vas? Plan je biti bolji nego lani, a to znači osvojiti više nego 61 bod ili biti drugi, preskočiti Rijeku.

Jeste li zabrinuti nakon klimavog početka?

- Znao sam da nema novca, ali nisam znao da je financijski problem puno dublji nego što sam pretpostavio ranije.

Eto na, niste znali. Tako se i Pušnik čudi, da je znao da to nije onaj Hajduk iz bajke, možda ne bi ni došao. S istim se problemima sretao i vaš prethodnik Goran Vučević, pa smo ga kritizirali. Kupovao je bez novčanika, bez prava da plaća odštete, sad i vi isto?

- Da, da, sreo sam se s njim, Vučević, fin čovjek. Došao sam, dakle i zatekao 32 profi-ugovora. Bilo je igrača koji su imali ugovor, a nisu uopće igrali. Moram, znači, polako sređivati. Ne možeš jesti kavijar, ako sebi ne možeš ni sardine priuštiti! To morate prihvatiti. Igra je slaba, slažem se, ali je rezultat solidan. Dajte malo vremena da se sve pomalo posloži.

O svemu i svakome

O prodajama – Istina je da nisam tu samo da dovodim, nego i da prodam, plasiram. To je rak-rana, kažete? Kalinić, Sušić, Milić, Nižić, Bilji... Treba prodati, ali u određenim parametrima. Nećemo prihvatiti "low cost". Nema u bescjenje. Oni su igrači Hajduka i naša vrijednost.

O novim dolascima – kaže trener Pušnik još četvoricu da trebamo kupiti? Rekao bih trojicu. U svakom dijelu po jednog. Bek, stoper, vezni...

O Vlašiću – on je potencijalno najveća vrijednost i ja sam iznenađen kako to da nije bio sad u A sastavu reprezentacije među 23 igrača na Euru. Može igrati u bilo kojoj ligi 'top 5'!

O ligama top 5 – nije Vlašić jedini, tu su Kalinić i Sušić vrijedni takve lige, ali i neki mladi koji dolaze (nije htio reći tko, možda Maganjić, međutim nije se istrčao op. a.).

O Futacsu – e, sad je to problem što ne igra. Mi smo ga tako htjeli, on je naš prvi izbor i želja, znam ga iz Werdera, iz Portsmoutha. On je centar naše igre, temeljna točka! I što smo krivi da je protiv Junaka dobio odmah udarac špicom u koljeno. Nesreća. Bio je u fazi oporavka, nastupio i dobio odmah novu ozljedu i tri tjedna strogi aut. To je peh. A vidjet ćete ga.

O Kožulju – on je jedini dosad prava investicija kluba, jedini za kojeg smo dali odštetu. Uvjeren sam da će se isplatiti.

O Ćosiću – silno ste ga iskritizirali, a on je mlad momak. Zašto smo ga uzeli? Zato što je u Interu iz Zaprešića odigrao više prvoligaških utakmica nego Nižić i Šimić zajedno, od oba stopera koje smo imali, on je iskusniji.

O Memolli – što je loše što smo ga uzeli, ako Milić ode, a Pejić je tu i još Vrljičak. Trebao je još jedan lijevi bek. Što nije u formi, doći će, on je sigurno koristan igrač. A to što je u Vinkovcima bio prekobrojni, to je dokaz da trener Pušnik vodi računa o Hajduku, a ne o tome koji su igrači došli! Bravo za Pušnika, Memolla nisi u formi i nisi na klupi. To je 'ok'.

O Ahmedu Saidu Saidu – bio je ramazan, znate kako se u ta doba hrane, odnosno ne jedu. To su objektivne okolnosti. Said je na 40 posto svoje snage. Mora se tek pripremiti.

O Ercegu – bio je slobodan, pozna ga Pušnik, pa što da ne.

O Mhirsiju – doveli smo ga u Poljud, u kancelariju, željeli, bio je tu, ali imamo i mi svoje uvjete, pregled, pregovori. Ne možemo na sve pristati, a skučene su nam mogućnosti. Tunižanin je otišao. Rekao sam, vi biste kavijar, a nema ni za sardinu.

O mladima – ima ih, uvjeren sam u perspektivu, Juranović, Šimić, Ismajli, Toma Bašić, Pejić, Vojković, Budalić, Maganjić...

Dva puta u Europa ligi s Estorilom

Mario Branco je rođen 6. studenoga 1975. godine u Portu, gdje mu je otac na sjever Portugala doselio iz Setubala, grada sasvim blizu Lisabona. Diplomirao je sportski menadžment.

Zadnje četiri godine bio je sportski direktor Estorila (grada koji kao da je Opatija Lisabona), upisao je s njima dva nastupa u Euroligi. Ranije u karijeri nogometnog funkcionera bio je i tehniko Leixoesa, skaut u španjolskoj Pontevedri, u Poljskoj je radio u Wisli Krakow i Zaglebieu iz Lubina, put ga je vodio i u Rumunjsku da bude sportski direktor Astre Ploiesti (koja se u potom preselila u grad Giurgiu), te Steaue između 2007. i 2009. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
branco_mario5-270716.JPG branco_mario10-270716.JPG branco_mario15-270716.JPG branco_mario21-270716.JPG branco_mario23-270716.JPG branco_mario24-270716.JPG branco_mario26-270716.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/mario-branco-dovodimo-jos-beka-stopera-i-veznog-321502 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c2e5c0614cce0a5aeb9415e8a5db47260f638766 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mario+Branco%3A+Dovodimo+jo%C5%A1+beka%2C+stopera+i+veznog&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmario-branco-dovodimo-jos-beka-stopera-i-veznog-321502 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmario-branco-dovodimo-jos-beka-stopera-i-veznog-321502 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivno za SD [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukekskluzivno za SD

Mario Branco: Dovodimo još beka, stopera i veznog

30. srpnja 2016. - 22:00
branco_mario5-270716.JPG

Dugo se Mario Branco, sportski direktor Hajduka, Portugalac, "opirao" za intervju, rekavši kako još nema što konkretno kazati. Ruku na srce, imao je pravo. I da će se javiti kad za to dođe vrijeme. Javio se. Izabrao je termin prije putovanja u Oleksandriju, očito ne misleći kako su dvoboji protiv Ukrajinaca neki poseban Rubikon u stvaranju momčadi ili dojma (ne)uspjeha sezone već nakon 50 dana stručnog rada sasvim nove postave u Poljudu. Kao da je predosjetio laganih 3:0, bio je savršeno miran i siguran:

- Vidio sam vaših deset priča komentara o stanju u našoj momčadi (prije sedam dana, poslije Iasija op. a.) i sve negativno. U redu je kritika, no je li to baš sve tako?! Treba čuti i drugu stranu. Ono što ste nekako gurnuli sasvim sa strane je ono najvažnije, a to je da smo pr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:49