Sport Hajduk

PLJUNULI NA VLASTITU POVIJEST Planiraju li iz vitrina maknuti i trofeje osvojene pod zvijedom?; Maleš: Nisam ništa znao!

Hajduk je navijačima često skidao zvijezde s neba, no sad je odlučio isto napraviti i svojim nogometašima. Ne, u metaforičkom smislu i ne s neba, zvijezde su skinute doslovno, kompjutorski, u Photoshopu, s dresova Hajdukovih nogometaša na novom kalendaru je cirkulirao oko Poljuda, prije negoli ga je novi NO povukao iz distribucije.Vijest kako zvijezde nije bilo na prsima kroz Hajdukovu povijest zabavlja nogometne kuloare čitavo jutro, smiju se stari, iskusni lisci novom dosegu tehnologije (ne baš tako novom, no za njihove pojmove), no još se više smiju odluci da se s prsa hajdukovaca skine grb koji je, htio to netko ili ne, dugi niz godina bio na bijelom dresu i time postao i ostao dio Hajdukove povijesti.


- Nisam znao za kalendar, odnosno nisam znao kakve su slike probrane, niti da ide u distribuciju. Niti sam znao da slike retuširaju, niti sam takvo što odobrio. Naredio sam internu istragu i sva izvješća pripremamo za utorak i sjednicu Nadzornog odbora - izjavio je Hrvoje Maleš, predsjednik uprave "bijelih". 

- Mene je isto iznenadilo da se povijest retušira, prekraja. Ne treba to shvatiti kao antihajdučki ili antihrvatski, već realno. Igrali smo u vremenu kad je petokraka bila sastavni dio dresa. Onda treba i sve pokale maknuti iz vitrina iz tog razdoblja. Moj stav je vrlo negativan po tom pitanju. Nisam jugonostalgičar ni ova ni onaj. To je bilo tako. Ovo je falsificiranje povijesti, tko ima pravo na to? Ne postoji Hajduk samo zadnjih dvadeset godina, to je klub koji traje čitavo stoljeće. Ne mogu neke stvari razumjeti. Kad se pita dolje na Poljudu čija je to ideja, nitko ne odgovara - kazivao nam je Ivan Buljan.

Novi kalendar idejno nije loš, no realizacija je katastrofalna. Hajdukovi velikani u prepoznatljivim pozama uvijek su rado viđeni gosti zidova navijača splitskog kluba, no Iko Buljan, Dragan Holcer, Robert Jarni, Jurica Jerković, Vilson Džoni, Baka Slišković, Vladimir Beara i ostali na ovom izdanju nemaju grb! Odjeveni su u čisto bijeli dres, kao da nose donje rublje... I k tome, ni “fotošopiranje” zanatski nije baš najbolje napravljeno.

- Ma kome je to palo na pamet - čudio se veteran Ivo Bego ispred kafića podno zapadne tribine!?

Nije bio jedini, i ostali su komentirali, uglavnom se čudili, no bilo je i onih koji su blagonaklono primili ovakav kalendar koji je zapravo čista krivotvorina povijesti, no oni su u manjini.

Hajdukovi veterani su redom konsternirani ovim gafom koji bi se, kako neki od njih kažu, “teško dogodio i niželigaškim klubovima”.
PERO SMOLČIĆ

Mužinić: Moglo je to bolje...

Dražen Mužinić je jedan od onih čiji je dres retuširan:

- Teško mi je o tome govoriti jer sam djelatnik kluba. Hajduk ima veliku i sjajnu povijest, stogodišnjak je to koji zaslužuje najbolje. Igrao sam u Hajduku i s ponosom nosio bijeli dres, toga se ne sramim. Istina je da je klub za svoju stogodišnjicu mogao dobiti još bolji kalendar, bilo je sigurno vrhunskih fotografija igrača, Torcide, Poljuda, Starog placa...

Štimac: Povijest me ne zanima

Igor Štimac nije na kalendaru kluba, ali je s nama podijelio svoje mišljenje oko “retuširanja” fotografija.

- Iskreno, ne zanima me puno povijest, više me zanima budućnost i ono što dolazi. Kada se malo bolje osvrnete uokolo vidite i sami da malo tko više brine za povijest i prošla vremena...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 83FirstPrevious[1]2345678910Last