StoryEditorOCM
Domaći nogometevo i kriterija

Odlučeno je, ovaj dinamovac je najvažniji igrač HNL-a, a bit će drago i Marku Livaji

Piše Sport SD
21. svibnja 2024. - 17:25

CIES Football Observatory je istraživačka grupa unutar Međunarodnog centra za sportske studije, smještenog u Neuchatelu, u Švicarskoj.

Specijalizirani su za statističku analizu nogometa i na tjednoj bazi donose zanimljive podatke o igračima, klubovima i reprezentacijama. Ovaj tjedan su objavili podatke o igračima čije su izvedbe imale najveći utjecaj tijekom ove, aktualne sezone, u 54 lige diljem svijeta.

Rezultat utjecaja igrača izračunava se na temelju performansi u šest ključnih aspekata igre, a to su: obranu na tlu, distribuciju lopte s fokusom na zadnju trećinu, uspješnost i učestalost driblinga, broj stvorenih prilika, završavanje akcija i zračne duele. Na temelju tih statističkih podataka generira se jedinstvena ocjena u rasponu od 0 do 100 koja predstavlja ukupni utjecaj igrača.

Situacija u SuperSport HNL-u je pomalo i očekivana. Na vrhu liste svih igrača je Dinamov Bruno Petković, a slijede ga njegovi suigrači Martin Baturina i Josip Mišić. Najutjecajniji igrač izvan Dinama je Toni Fruk, a top pet zatvara Marko Livaja.

Inače, Livaja i Petković su dobri prijatelji, pa možda će desetku Hajduka obradovati što se Bruno našao na prvoj poziciji.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 21:34