StoryEditorOCM
Domaći nogometveliki potencijal

Hoće li u Maksimiru povući potez koji bi za navijače bio smrtni grijeh?

Piše Mladen Bariša/SN
14. svibnja 2024. - 07:52

Dva kola prije kraja prvenstva Dinamo je proslavio 25. naslov prvaka HNL-a! Posve zasluženo. Mada je prije nepuna dva mjeseca (prije gostovanja "modrih" u Splitu) bilo poprilično smiono predvidjeti ovakav rasplet - pišu Sportske novosti.

Unatoč impresivnoj završnici, bila je ovo jedna od najlošijih sezona "modrih" u ovom tisućljeću. Refleksija turbulentnih događanja kroz borbu za vlast odrazila se na sportsku politiku kluba, pa posredno i na rezultate. Dinamo se tijekom 2023. suočio s odljevom iznimno bitnih igrača (Oršić, Ademi, Livaković, Šutalo, Ivanušec), koje nije uspio kvalitetno nadomjestiti. Evidentne deficite u igri maksimirski je klub nastojao riješiti čestim trenerskim promjenama (Ante Čačić, Igor Bišćan, Sergej Jakirović).

Objektivno, Dinamo se jubilarne titule domogao ponajviše zahvaljujući slabostima najvećih mu konkurenata, Rijeke i Hajduka. U takvoj opskurnoj sezoni, malo je bilo istinskih junaka. Povremeno bi se netko pojavio, poput Hoxhe na Rujevici, koji je u posljednjim trenucima (89. minuta) odlučio derbi s Rijekom. Ali, statistika će otkriti da mu je to bio jedini pogodak u 15 utakmica za "modre"...

image

Velimir Zajec i Sergej Jakirović

Josip Bandić/Cropix

Igrač Dinama čije su prezentacije bile najmanje podložne oscilacijama svakako je Bruno Petković. Premda se uoči prošlog ljetnog prijelaznog roka njegovo ime najčešće spominjalo među onima, koji će napustiti Maksimir, Petković je (jedini) ostao. I odigrao najbolju sezonu otkako je u Dinamu! Bio je lider momčadi, kapetan i - najbolji strijelac! Po prvi puta je zabio 18 golova (uz devet asistencija), od čega čak sedam u europskoj konkurenciji.

Nažalost, po Dinamove navijače, posve je izvjesno da će Petković ovoga ljeta napustiti maksimirsku svlačionicu. Ima fiksnu odštetu od 2,5 milijuna eura (klauzulom je determinirana tijekom trajanja Eura), koju će potencijalni kupac jamačno aktivirati. Nije potrebno imati Nostradamusove moći da bismo zaključili: Dinamo će ovog i ovakvog Petkovića teško nadomjestiti!

Prošle godine u ovo vrijeme procijenjena vrijednost Martina Baturine (na Transfermarktu) iznosila je 6,5 milijuna eura. Danas se pored njegovog imena već kočoperi impresivna cifra: 18 milijuna eura! S obzirom na dob (21 godina) Baturina je još uvijek - igrač u razvoju. No, radi se nedvojbeno o igraču, koji je u proteklih godinu dana, u okvirima HNL-a, najviše napredovao. Štoviše, njegov potencijal zasigurno doseže razine najjačih europskih liga. S aspekta Dinamovih navijača, bio bi smrtni grijeh prodati ovoga ljeta Baturinu. Ali, u kreiranju klupskog proračuna, jedino transfer Baturine može "zatvoriti financijsku konstrukciju" od 60 milijuna eura.

image

Martin Baturina

Josip Bandic/Cropix

Među maksimirskim odličnicima, čiju sezonu nisu definirali tek povremeni bljeskovi već možemo govoriti o kontinuitetu solidnih predstava svakako je i jedan slučajni junak: Kevin Theophile-Catherine. Kada se u nogometnoj javnosti pojavila informacija da Dinamo želi angažirati bivšeg (praktički umirovljenog) igrača, sve je zvučalo kao loša šala. No, u kontekstu činjenice da je Josip Šutalo napustio Maksimir, a njegov prezimenjak Boško bio češće na liječničkom tretmanu nego u trenažnom procesu (baš kao i Perić), da Bernauer i Perković nisu uživali trenersko povjerenje, a Ristovski postao standardni stoper, dolazak Theophilea trebao je osnažiti konkurenciju.

Francuz je potpisao ugovor s Dinamom 20. listopada, tjedan dana prije svog 34 rođendana. Bez priprema i uigravanja, samo na temelju bogatog iskustva, Theophile se prometnuo u najstandardnijeg igrača Dinamove posljednje linije! Imao je u završnici sezone i nekoliko kikseva, ali je sveukupno odigrao 26 utakmica i, u konačnici, donio stabilnost "modroj" obrani.

Dinamo je pobjedom protiv Osijeka osigurao novu titulu. Spomenuta je činjenica posve zatomila spoznaju o skromnoj igri. No, svakako je simptomatično da se nekoliko sati prije utakmice, "u eteru" pojavila vijest prema kojoj Sergej Jakirović broji zadnje dane u Dinamu. Deset pobjeda, koliko ih je Dinamo nanizao u završnici sezone, uništivši pritom šampionske ambicije Hajduka i Rijeke, očigledno nisu dovoljno snažan argument za razuvjeravanje onih koji smatraju da Jakirović - nije trener za Dinamo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 03:38