StoryEditorOCM
Splitmajka svih pitanja

VIDEO Je li danas normalno dati 1000 € za krizmu? Pitali smo Splićane što misle o takvom trendu: ‘Tko ima nek dadne...‘

Piše Petra Klarić
14. svibnja 2024. - 21:19

Kako to i inače biva u svibnju, sezona krizmi je u punom jeku. Kako rastu troškovi života, rastu i iznosi koji se krizmanicima poklanjaju, posebno kad se radi o poklonima krizmanih kuma i kumova. Postalo je sasvim normalno da krizmanici od kumova dobiju iznose i do 1000 eura, uz nešto trajnije poklone u vidu zlatnog nakita.

Splićane smo pitali misle li da su ti izdašni pokloni ipak malo previše za sakrament svete potvrde ili im je to primjeren poklon te smatraju li da je to u skladu s kršćanskim vrijednostima, a odgovori su bili raznoliki.

Dok neki smatraju da je poklon od 1000 eura od krizmane kume ili kuma sasvim u redu jer se radi o osobi koja bi krizmanike trebala voditi kroz život, neki ipak misle da je to pretjerano i više cijene poklone kao što je nakit, koji će krizmanicima biti trajnija uspomena na primanje sakramenta.

- Mislim da je to pretjerano. Pod broj jedan, mislim da je to pretjeran iznos, a pod broj dva mislim da bi trebalo nešto simboličnije pokloniti da ostane nekako kao uspomena na krizmu - rekla je jedna naša ispitanica.

Druga naša sugovornica pak smatra da se izdašni pokloni ne kose s kršćanskim vrijednostima jer bi kumovi svakako trebali biti tu za krizmanike, bilo novčano ili životno.

- Pa mislim, tko može neka dadne - kazala nam je.

Ostale odgovore naših ispitanika pogledajte u nastavku.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 00:31