StoryEditorOCM
SplitPLAVCI U AKCIJI

U Split stiže preko 100 dodatnih policajaca koji će zavoditi red. Načelnik Marendić jedva čeka ovaj potez Grada

Piše Ana Pivčević
5. srpnja 2023. - 15:46

Načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić se na predstavljanju stranih policijskih kolega koji će u Splitu biti na ispomoći ovog ljeta osvrnuo i na dosadašnje probleme oko ponašanja turista u centru grada.

– Trebamo jasno razdvojiti neke stvari, a to je da u gradu postoje dvije odluke, Odluka o komunalnom redu i Odluka o javnom redu i miru, koje se često miješaju. Bilo je nekih disonantnih tonova u proteklom tjednu oko uloge jedne i druge službe, ali treba jasno stvari postaviti na svoje mjesto.

image

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić

Jakov Prkić/Cropix

Policija provodi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i policija se za to pripremala cijelu godinu od završetka prošle sezone. Ispomoć policije iz Hrvatske je otprije planirana i početkom tjedna su na našem području angažirana dodatna 43 policijska službenika kao rezultat dugogodišnjeg planiranja i prakse Ministarstva unutarnjih poslova.

Od ponedjeljka smo dobili i 61 prekvalifikanta iz Policijske akademije, koji će pomoći na području Splita i bit će raspoređeni u tri policijske postaje kako bi pomogli podignuti razinu vidljivosti policije – objasnio je načelnik Marendić.

Dodao je da oni uz pomoć policijskih službenika iz drugih dijelova Hrvatske, prekvalifikanata iz Policijske akademije, ali i kolega iz drugih država, imaju dovoljno snage da provedu segment posla koji je njihov, a to je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

image
Paun Paunović/Cropix

– Od početka smo vrlo aktivni i surađujemo, prije svega s građanima, te planiramo naše pozicioniranje u gradu na nekim strateškim točkama. Dogovori još od prošle godine išli su u smjeru angažiranja zaštitarske tvrtke od strane Grada, što trenutno poprilično kasni, ali vjerujemo da će se to dogoditi i u stvarnosti i na terenu već tijekom ovog ljeta – rekao je načelnik splitske policije.

Stotinu kazni

Istaknuo je da nastoje biti kooperativni s komunalnim redarstvom i prisutni, ali da je problem što redari zbog internih propisa rade do jedan ili dva sata, iznimno do četiri sata ujutro.

– Zbog administrativnih problema zaštitara još nema, a komunalni redari prisutni su u onom dijelu koliko mogu biti. Sve ovo ostalo vrijeme mi u gradu koncentriramo dovoljan broj policijskih službenika da bismo u interesu građana podignuli razinu kvalitete života.

Ovo što se događa u Splitu je u kategoriji pojavnih oblika koji su uklonjivi, a mi inzistiramo na tome da policijski službenici budu bliži građanima, da na jedan način pošaljemo poruku dobrodošlice i da sugeriramo koji je to očekivani način ponašanja – rekao je načelnik Marendić.

image

S

Paun Paunović/Cropix

Prošlog vikenda, u suradnji komunalnog redarstva s djelatnicima MUP-a, ispisano je više od stotinu kazni na temelju Odluke o javnom redu i miru, a Marendić je kazao da je najviše bilo prekršaja konzumiranja alkohola na javnim površinama i uriniranja.

– Policijski službenici bili su s komunalnim redarima, jer je procjena s njihove strane bila da ne mogu to sigurno obaviti bez policije. Vjerujem da ćemo angažiranjem zaštitara omogućiti da redari već ove godine, ali i sljedeće, steknu još bolju tu potrebnu samostalnost u postupanju u ovoj kategoriji prekršaja (ispijanje alkohola na javnim površinama, uriniranje...) kako bi se policija mogla značajnije posvetiti nekim složenijim problemima. U vrlo malom broju situacija je bilo potrebe za dodatnim angažmanom policije – rekao je načelnik PU splitsko-dalmatinske i naglasio da svi zajedno trebamo dati svoj maksimum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 11:30