StoryEditorOCM
SplitPREKIPJELO IM

Stanari splitskog kvarta prosvjedovali zbog radova: ‘Nemamo gdje proći do kuća!‘ Našlo se rješenje, ali postoji kvaka

Piše Božidar Lončar
17. svibnja 2024. - 17:10

- Nama nije ponuđena alternativa. Nemamo gdje proći, ulicom prolazi cijeli Žnjan i Duilovo uz kamione i strojeve koji prolaze do otvorenih gradilišta. Grade za vrijeme turističke sezone. Znate koliko smo svi izgubili rezervacija? Plaćamo komunalne doprinose, a vidite nam ceste i javnu rasvjetu.

Ovdje smo radi sigurnosti, sigurnosti djece koja idu u školu, sigurnosti umirovljenika - kazali su nam stanari Žnjana okupljeni u petak  na prosvjedu kojim su željeli pokazati da im je život zbog izvođenja radova postao nemoguć i da im treba alternativno rješenje za prolazak do kuća. Riječ je o radovima rekonstrukcije ceste nakon radova aglomeracije.

Na javnom okupljanju se na platou na križanju Puta Žnjana i Ulice 15. studenog 1991. okupilo 50-60 građana. U tih sat vremena okupljanja stanovnici Žnjana su imali što za reći. 

Radovi uključuju izgradnju dvije kolničke trake, nogostupa s obje strane, instalaciju javne rasvjete, vodovoda, kanalizacije, elektroenergetske mreže i srednje tlačnog plinovoda.

- Zbog zahtjevnih radova na izgradnji potpornih zidova, trenutno je zatvoren jedan prometni trak, a regulacija prometa vrši se semaforima – priopćili su iz Banovine te dodali kako će od 9. svibnja biti zatvorena dionica prometnice 100 metara zapadno od  s ulicom Ane Katarine Zrinske, upozorili su već u najavi iz Banovine. 

image

Obavijest o početku radova na izgradnji prometnice 8. svibnja.

Grad Split/
image
Ante Čizmić/Cropix
image

Poziv na javno okupljanje građana...

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

U petak ujutro na Facebooku objavljen je poziv predsjednika Gradskog kotara Žnjan Tonćija Vatavuka (Centar) vlasnicima zemljišta uz Put Žnjana na temelju zahtjeva stanovnika spomenute ulice s ciljem olakšavanja mimoilaženja vozila i prometa do završetka radova na dionici 1,2 i 3 na izgradnji Put Žnjana.

U pozivu Vatavuk navodi kako se put koristi za dvosmjerni promet iako je širok samo jedan kolnički trak dok situaciju otežava prometovanje građevinskih kamiona i mehanizacije zbog čega se stvaraju kolone.

Predsjednik kotara je pozvao vlasnike zemljišta da uklone sve prepreke kojima se onemogućava mimoilaženje vozila ili da se jave kotaru ako treba pomoć oko bilo kakvih radova uz put dok se ne izgradi.

image

Ante Čizmić/Cropix

Ante Cizmic/Cropix

Predsjednik kotara Vatavuk je odgovorio kako spoj na Bračku ulicu nije predviđen od strane Grada i ne postoji gradska parcela gdje bi cesta mogla proći. Dodao je i da bi se trebala otvoriti prometna alternativa 15. lipnja po završetku radova ”Vodovoda i kanalizacije” koje izvodi Strabag: 

image
Ante Čizmić/Cropix

- Radovi na dionici 1 će trajati 10 mjeseci. Grad je predvidio drugo rješenje. Izvediv je spoj preko privatne parcele kojim će se moći spustiti na Šetalište Ivana Pavla II.

Ovdje su radovi bili predviđeni u listopadu i prolongirani su nekoliko puta čekajući upravo ove radove da se završe i razno imovinsko-pravne ”zavrzlame” koje nemaju veze s ovim gradilištem – kazao je Vatavuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 08:32