StoryEditorOCM
SplitSVE JE SNIMIO

Stanar iz centra Splita pokušao brdo alata, ženu i djecu ukrcati u kombi. Redari mu zvali policiju: ‘Neka se srame!‘

Piše SPLIT SD
13. svibnja 2024. - 07:58

Splićanin iz stare gradske jezgre (podaci poznati redakciji, ali ime mu ne navodimo jer je otac troje male djece) priveden je jučer u policijsku postaju zbog kršenja javnog reda i mira u Hrvojevoj ulici te pušten nakon obrade. Riječ je o Splićaninu poznatom po čestim verbalnim okršajima s dogradonačelnikom Bojanom Ivoševićem.

Kako je pojasnio na društvenoj mreži, odnosno u zatvorenoj FB grupi gdje se okupljaju stanari Geta, išao je za vikend na selo, sa suprugom i troje male djece i hrpom alata (trimerom, motornom pilom...) i pokušao je na opskrbnom punktu na vrh Hrvojeve pored Đardina parkirati kombi kako bi ukrcao stvari na lokaciji blizu stana. Navodno ga je jedan prometni redar pustio da to na brzinu obavi, a onda se pojavio drugi koji mu je to zabranio.

Getanin ga je snimao mobitelom dok mu je redar branio da u kombi ukrca stvari iz kariole i obitelj i zaprijetio mu da će pozvati policiju, što je i prometni redar s cibaretom u ruci i napravio.

- Ovaj zulum uhljebljenih redara ćemo prekinit. Recite kako ste zaposleni... Snimate me? Snimam i ja vas. Imamo troje nejačadi, brdo stvari... - govorio je stanar gradske jezgre redaru, na što mu je ovaj uzvratio da se ne može tako ponašati.

Video okršaja na vrhu Hrvojeve je objavio na Facebooku, uz komentar:

"Dokad se misli ovaj zulum prometnog redarstva tolerirat? Policija je bila i više nego korektna, ispisala kaznu za prekršaj i to je to. Dva puta me privelo na isti način, jer su u poziciji zvat i pozvat se na napad na službenu osobu...

Dakle, šta je ima malo bilo... Dvoje iz Pauk službe i dvoje iz Prometnog ugodno ćaskaju naslonjeni na zid, pitan jednog redara mogu li uć ukrcat stvari i familiju i došulja se drugi napisat kaznu. Je li ovo represija radi represije ili jednostavno se ne priliva dovoljno da svi uhljebljeni prime plaću?

Triba li doć do pi*darije da se iz Kotara ko zauzme za ovo i da stanari imaju pravo par minuti stat na Hrvojevu i ukrcat familiju i stvari?"

Susjedi ga podržavaju

Susjedi su mu dali za pravo:

- Umjesto da nam kao stanarima stare gradske jezgre iziđu u susret i pomognu ako treba oni nam zovu policiju. Neka se srame. Naplaćuju kazne nevinim ljudima - napisala je jedna od njih.

Predsjednica Gradskog kotara Grad Lara Bonačić je rekla da će to biti jedna od tema današnjeg sastanka kotarskog vijeća, te najavila da će zatražiti da se stanarima gradske jezgre tolerira 15-ak minuta parkiranja na punktu blizu Geta kako bi mogli ukrcati stvari, odvesti bolesne članove obitelji liječniku...

Jutros joj je susjed s početka teksta kojeg je jučer zbog verbalnog okršaja s prometnim redarima privela policija uputio i službeni dopis. Pa kaže:

"Slobodan sam Vam se javiti kao predsjednici Kotara Grad i ukazati Vam na problem, budući ste me tako uputili u komentaru videa koji sam okačio u društveno-mrežnoj grupi stanara.

Uglavnom, poznato je pa ne treba apostrofirati, kako stanari Palače, Pjace i mahom svih ostalih ulica SGJ koje našem Kotaru pripadaju žive u pješačkoj zoni. Parking je druga tema, pa ga ovih putem ne bih načimao. Ono što valja načeti je bezobrazluk nakalemljene ergele Prometnog redarstva i loša legislativa koja im dozvoljava da provode bedasti zulum na vrhu Hrojeve, tik do Strossmayerova parka.

Da ponavljam ono što su ostali članovi grupe Getana i Vi već imali prilike pročitati i vidjeti na snimkama, zališno je. Stoga ću samo kratko napisati kako sam u posjedu snimaka gdje se vidi da se iz obijesti pišu kazne, a onda kada se pobunimo i apeliramo na ljudskost (ljudi koji bi trebali biti ispomoć održavanja reda u prometu, a ne obijesni punitelji gradskog proračuna), zove se policija i LAŽE kako ih se, dok su "ČESTITO" obavljali svoj posao, fizički i verbalno napalo.

S prometnim redarom g. Z.G. sam na sudu, gdje me poziva da sam mu prijetio smrću, psovao njega te ukućane mu, a snimka i svjedoci dokazuju nešto sasvim suprotno. Što će sutkinja odlučiti, još je za vidjeti.

Tako je bilo i jučer, kada sam donio "brdo" stvari do najbližeg mjesta na kojem vozilom mogu doći i gdje su me žena i djeca čekala da ih pokupim.

Na moje pitanje iz automobila, smijem li ući, jedan redar mi kazuje da uđem vozilom i pokupim obitelj i stvari, ali da budem brz, dok se onda vozilu ne prišulja ponos i dika Prometnog redarstva (taj s kojim je na sudu, op. D.B.) i ne napiše mi podlo kaznu.

Da stvar bude žalosnija, onda i prvi redar dolazi, sasvim opušten nastavlja pušiti cigaretu i poziva policiju kao da je u strahu od napada, a ja ga u čudu pitam čemu kazna kada mi je odobrio ulazak???

Sve ovo što Vam pišem su moje bitke i nisu Vaše brige, ono što Vas molim da postanu Vaša bitka i Vaša briga je to da se apelira na nadređene da ovaj zulum prometnih redara prekinu i da se stanarima promptno omogući biti dionicima opskrbnog punkta, tako što će imati nekakav vremenski interval u kojem će moći u svoje vozilo ukrcati ili iskrcati članove obitelji i sve ono što se u vozila ukrcaje ili iskrcaje, bez da su u samilosti nakalemljene prometno-redarske ergele.

Gđo Arapović Bonačić, mjesto predsjednice Kotara jest volontersko, ja shvaćam da oduzima vremena za svakakve upite i bedastoće, ali ovaj problem je gorući, stoga Vas molim, kada ste se mjesta na kojem jeste uhvatili, da se problemom pozabavite, a ja ću biti slobodan za 15 dana od slanja elektronske pošte pitati jesu li se stvari što pomakle i što nam je raditi dalje po pitanju problema, ukoliko ga se do tada ne riješi".

Nesumnjivo, nastavak slijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 17:25