StoryEditorOCM
Splitbroji se sitno

Splićanima će se ovo antičko blago uskoro pokazati u svoj svojoj ljepoti! Radovi se nakon 26 godina konačno bliže kraju

Piše Damir Šarac
14. svibnja 2024. - 16:53

Do prvih dana lipnja trajat će radovi na restauraciji i prezentaciji mozaika Dioklecijanove palače - u Bulićevoj i Arhiđakonovoj ulici - koji su prema pretpostavkama struke mogli biti izvedeni u razdoblju nakon Dioklecijana, krajem četvrtog i početkom petog stoljeća kao trijemovi antičkih kuća. Na mozaicima rade konzervatori-restauratori Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Splita, a sredstva su Ministarstva kulture RH i Službe za staru gradsku jezgru Splita.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Restauratorski i konzervatorski radovi na mozaicima traju dugo, od 1998. godine, a posebno su zahtjevni oni uz Bulićevu ulicu pored katedrale budući da su izloženi atmosferilijama i prezentirani su in situ, pa stoga traže kontinuiranu brigu. Trenutno se popločava prostor do mozaika, na površini kojom se nisu protezali mozaici, postavlja se odvodnja i rasvjeta, mijenja se ograda i omogućuje novi pristup.

Što će biti s dijelom tog mozaika koji se proteže ispod susjedne kuće koja je predviđena za rušenje, teško nam je reći. U Arhiđakonovoj ulici mozaik je na otvorenom i u sklopu Etnografskog muzeja, a može ga se vidjeti pored istočnog ulaza u Dioklecijanove podrume. Planiramo u budućnosti ove mozaike zaštititi nadstrešnicom – kazala nam je voditeljica restauratorskih radova Ivana Jerković, voditeljica Odsjeka za zidno slikarstvo i mozaike splitskog HRZ-a.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Nakon višegodišnje "bitke" za očuvanje i prezentaciju mozaika in situ, postavlja se pitanje jesu li konzervatorsko-restauratorski radovi smanjili i uklonili uzroke propadanja mozaika ili je možda bolje ulomke mozaika prezentirati izvan arhitektonskog sklopa, unutar sigurnih mikroklimatskih uvjeta u muzeju?

image
Vojko Bašić/Cropix

Naime, tijekom godina, metodologija i tehnologija radova se mijenjala, usavršavala, prilagođavala; primjerice, različita metodologija čišćenja površine mozaika nije trajna, ponavljajuća je i obavezna, ali se mijenja prema vrsti onečišćenja, degradaciji površine i tesera.

Uvijek prisutna površinska nečistoća, biljna vegetacija i mikroorganizmi uklonila su se mehanički. Trenutačni rezultat je zadovoljavajući, ali kada se prestanu provoditi preventivni radovi svjedočit ćemo ponovnom gubljenju antičke rukotvorine ili možemo postati primjer dobrog skrbnika našeg kulturnog nasljeđa - stoji u stručnom radu dr. sc. Vanje Kovačić i mr. sc. Ivane Jerković "O mozaicima Dioklecijanove palače".

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 17:26