StoryEditorOCM
Splitmini sistematski

Splićani se u velikom broju odazvali na besplatni pregled u Đardin; posebno zabrinjava broj novootkrivenih dijagnoza

Piše Ivica Marković
14. svibnja 2024. - 18:06

E, da je barem svakih mjesec dana organizirati jednu akciju kao što je bila ona od prije nekoliko dana, kada je 11. svibnja održana u splitskom Đardinu javnozdravstvena humanitarna akcija "Poliklinika na otvorenom".

Akcija je organizirana u organizaciji Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija (SOZS), udruge Hrvatsko društvo za bolesti jetre "Hepatos", županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te Udruge veterana Domovinskog rata 158. br. HV i 6. Domobranske pukovnije HV Split.

image

"Posao" u Đardinu

Božidar Vukičević/Cropix

Da je ovakvih zdravstvenih akcija više, a trebalo bi ih biti jer je u pitanju prevencija, zasigurno bi u hrvatskim bolnicama bile kraće liste čekanja, a i oni koji bi čekali na pregled bili bi na svježem zraku.

U organizaciji ove akcije sudjelovalo je 12 liječnika, 5 magistara sestrinstva, 6 fizioterapeuta, 1 kineziolog, 25 studenata SOZS-a i 15 branitelja.

Voditelji akcije bili su prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman, v.d. voditeljica SOZS-a, prof. dr. sc. Stipan Janković, savjetnik rektora za zdravstvene studije i inicijator ove akcije, te bojnik Ivica Bubić, predjednik Udruge veterana Domovinskog rata 158. brigade HV-a i 6. Domovinske pukovnije Split.

Građanima je ukupno podijeljeno 516 brojeva, napravljeno je više od 1500 pregleda, a pregledano je i 30 branitelja

- Analizom sećera u krvi, uzorkovanjem kapilarne krvi iz prsta, od ukupno 485 pregleda sećera kod 50 osoba potvrđena je poremećena tolerancija glukoze na tašte ili postprandijalno (nakon jela), a kod njih 48 novootkrivena ili loše regulirana poznata sećerna bolest, rekao nam je dr. Janković.

image

Prof. dr. sc. Stipan Janković

Vladimir Dugandžić/Cropix

Bilo je i onih kojima je tlak "otišao u visine"

- Od 485 pregledanih, kod 75 osoba je utvrđena loše regulirana hipertenzija, a kod njih 96 novootkrivena je hipertenzija. Kada je u pitanju EKG snimanje, napravljeno je 130 EKG-a, od čega su u 80 osoba zabilježene promjene, kod 20-ak osoba bilo je značajnih kliničkih promjena, dok su dvije osobe izravno upučene u KBC Split, rekao je dr. Janković.

Radilo se i određivanje statusa jetre pomoću fibroscana.

- Hrvatsko društvo za bolesti jetre "Hepatos" sa svojim mobilnim timom organiziralo je elastografiju jetre/ FibroScan te su pregledane ukupno 43 osobe, medu kojima je bilo 25 osoba sa masnom jetrom/steatoza S2 i S3 (>260) i 8 osoba sa ostečenjem jetre /fibroza F2, F3 i F4 te 1 ciroza, kazao je dr. Janković.

Liječnici su u Đardinu obavljali i preglede kože.

- Rađeni su pregledi kože na prisutnost mogućih malignoma (melanoma). Tri liječnice napravile su ukupno 328 pregleda, na kojima su otkrivena 22 nemelanomska tumora kože, 21 bazocelularni i 1 planocelularni tumor, dva suspektna melanoma i 6 atipičnih nevusa (madež). Svi su oni upučeni na daljnju kiruršku obradu - ističe dr. Janković.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U Đardinu su se provodile i fizioterapijske i kineziterapijske aktivnosti (Katedra za fizioterapiju).

- Obavljalo se mjerenje tjelesne mase i procjena nutritivnog statusa, kao i određivanje mišićne snage (mjerilo općeg zdravstvenog stanja). Radilo se na promociji i edukaciji nordijskog hodanja, radi poboljšanja općeg zdravstvenog statusa poglavito mladih (debljina!!!) i starijih dobnih skupina - navodi dr. Janković.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U programu su sudjelovala 3 liječnika specijalista fizijatra, 6 fizioterapeuta, 1 docent kineziologije, a 120 osoba je bilo uključeno u različite edukacijske aktivnosti (za koje nisu dijeljeni brojevi), najviše za nordijsko hodanje i za prevenciju padova. Date su usmene upute za vježbe te su podijeljene brošure za vježbe za pojedine segmente kralježnice, koljena i ramena (fizioterapija i kineziterapija).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 01:04