stdClass Object ( [id] => 1189568 [title] => Pogledajte prvu hrvatsku razglednicu iz 1880. na kojoj je Bellevue. Možda su je u njegovoj kavani ispunjavale ove svjetske face koje su tamo boravile [alias] => pogledajte-prvu-hrvatsku-razglednicu-iz-1880-na-kojoj-je-bellevue-mozda-su-je-u-njegovoj-kavani-ispunjavale-ove-svjetske-face-koje-su-tamo-boravile [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan od amblematskih, ali i neshvatljivo zapuštenih splitskih hotela, "Bellevue", ovih je dana zatvoren, a preostali radnici, njih tek nekolicina, poslani na burzu rada.

Time je vjerojatno stavljena točka na više od trideset godina najnovije povijesti hotela oko kojeg su se tijekom desetljeća plele višestruke pravne dubioze, nastale još početkom devedesetih kad je, u jednoj od specifično hrvatskih akcija, stvorena tvrtka "Laurus" koja je, političko-pretvorbenom matematikom, naslijedila nekadašnju "Union Dalmaciju".

---

image

Hotel 'Bellevue' je 'na najlipjem dilu svita'

Božidar Vukičević/Cropix
---

"Laurus" je tada, sjećamo se, preuzeo golemi kapital - dva hotela, dva prenoćišta, osam restorana, kavanu, dvije pizzerije, pet gostionica, dva snack bara, četiri caffe bara, 42 buffeta, pet sezonskih buffeta, sedam restorana društvene prehrane, pekaru, poslovne urede i pet poslovnih prostora i 827 zaposlenika. Do dana današnjeg rasulo se sve i ostao je samo “Bellevue” kao otužni podsjetnik na dane ponosa i slave.

Oprečne reakcije

Trakavica oko pravnog statusa "Bellevuea" toliko je dugo trajala i bila običnom konzumentu dnevnih vijesti zamorna i neshvatljiva, da su vijest o konačnom zatvaranju hotela i njegovoj vrlo izglednoj prodaji jedni dočekali s olakšanjem, a drugi s izrazitim osjećajem nostalgije.

Jednima je jasno da hotel na "najlipšem dilu svita" niti smije niti može računati na bilo kakvu budućnost bez temeljite rekonstrukcije i modernizacije koju može pak donijeti samo pravi vlasnik, a drugi...

---

image

Split snimljen oko 1930., kad je u njemu medeni mjesec provodila Agatha Christie sa svojim drugim, 14 godina mlađim mužem

GALUM
---

Drugi su ga voljeli baš takvog – zapuštenog, loše klimatiziranog, demodiranog i oronulog kakav i jest posljednjih godina. Tijekom svog tog vremena, osim nejasnih i tržišno zapostavljenih činjenica da su baš u tome hotelu odsjedali nobelovci, umjetnici, sportaši, političari i viđeni građani svijeta, o pravim, velikim i europskim danima toga objekta, malo tko znade puno.

Jest, tu je dio svoga medenog mjeseca 1930. godine u rujnu provela Agatha Christie, koja je u hotelu odsjela sa svojim novim, 14 godina mlađim mužem, arheologom Maxom Mallowanom.

Slavni gosti

Priča kaže da je ona obilazila Split, a on Salonu, te da je kraljica krimića i najtiražnija svjetska književnica svih vremena bila ponajviše impresionirana kipom Grgura Ninskog, koji je bio postavljen na Peristil samo godinu dana ranije.

Navodno je i u Splitu gospođa Christie bila jako popularna, premda u novinama toga doba nismo uspjeli naći zapis o njezinu boravku u Splitu, da su joj konobari odbijali naplatiti čaj.

U Split su mladenci došli iz Venecije, potom produžili brodom u Dubrovnik i svoje bračno putovanje okončali u Grčkoj, evidentno se sklanjajući od novinara.

George Bernard Shaw je u Splitu bio više puta i odsjedao je u "Bellevueu", a 1929. u hotelu "Central", tad već u 74. godini kad je, zajedno sa suprugom Charloteom, bio i gost vremešnog don Frane Bulića.

---

image

Nobelovac G.B. Shaw u Splitu

Državni arhiv u Splitu
---

I slavni nobelovac je pogledao Grgura te navodno don Buliću, koji se jako protivio postavljanju kipa Ivana Meštrovića pred sama vrata Katedrale kazao: “Ako već ne možete premjestiti Grgura, premjestite Peristil!”

U "Bellevueu" je odsjedao i Anatole France, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1921., no o njegovu boravku u Splitu i u "Bellevueu", kao ni o drugim slavnim gostima gotela, nema previše zapisa.

Za razliku od hotela u normalnim zemljama svijeta, koji se diče svojom klijentelom, "Bellevue" nije skoro ništa kapitalizirao ni iz činjenice da je upravo tamo, u njegovoj kavani, u nekoliko navrata između 1967. i 1969. godine, kad je na Hvaru snimao nikad završeni film "The Deep (Dead Reckoning)", pio i pušio i Orson Welles. No Orson Welles, zahvaljujući Željku Kerumu, barem ispred "Jokera" ima spomenik, a Agatha, G.B. Shaw i France nemaju ništa.

"Bellevue" nikad nije isticao još jednu izvanrednu stvar na koju bi svaki hotel, ali i grad, bio ponosan. Upravo je Bellevue, naime, tada pod imenom "De la Ville", prikazan na prvoj hrvatskoj tiskanoj razglednici. Bilo je to 1880. godine, u vrijeme kad su se razglednice u Europi praktički bile tek pojavile i istisnule do tada vrlo raširene dopisnice.

- Najstarija do sada poznata tiskana hrvatska razglednica nastala je na kraju 1880. kao novogodišnja čestitka Spiridona Tocigla, vlasnika hotela "De la Ville" u Splitu, utvrdio je Ivan Bogavčić, povjesničar umjetnosti i kolekcionar te osnivač Instituta za vrednovanje i obradu razglednica.

Razglednica je upućena iz Splita 23. prosinca 1880. u te godine otvoreni hotel "Bauer Grünwald" u Veneciji. Hotel "De la Ville" je, prema obavijesti za otvorenje Margherite Viscovich, trebao biti otvoren 1. travnja 1876., međutim, neposredno prije otvorenja novim je oglasom otvorenje odgođeno.

---

image

Najstarija tiskana razglednica ikad poslana s teritorija današnje Hrvatske poslana je 1880. iz hotela koji danas nosi ime Bellevue

---

Stvarno otvorenje hotela bilo je, prema obavijesti uprave, dana 5. lipnja 1876. na južnom dijelu zapadnog krila Prokurativa. Ubrzo nakon hotela najavljeno je i otvaranje restorana u istoj zgradi, koji je 1877. vodila Margherita Viscovich. Već početkom 1880. pojavljuje se u novinama ilustrirana reklama za hotel, u kojoj je najavljeno otvaranje restorana "Tocigl", a nju potpisuje vlasnik hotela Spiridone Tocigl.

Tada se prvi put u novinama pojavljuje ilustrirana reklama čija je ilustracija istovjetna onoj upotrijebljenoj na prvoj razglednici Splita.

- Sama je razglednica dimenzija 84 puta 140 milimetara, kakve su bile uobičajene za tadašnje dopisnice - dodao je Bogavčić, čiji je rad "Prve razglednice na prostoru Hrvatske", u suautorstvu s Ivom Salopek Bogavčić, preklani objavio Peristil, znanstveni godišnjak koji izdaje hrvatsko Društvo povijesničara umjetnosti. Razglednica je napravljena kao vodoravno položen pravokutnik na čijoj se prednjoj strani nalazi u gornjem dijelu okomite osi grafički prikaz hotela, veličine 32 puta 74 milimetra.

Austrougarska pošta uvela je dopisnice 1. listopada 1869., a prva je odaslana već dan ranije. Što se pak razglednica tiče, posebno onih tiskanih, one su nastale tijekom Francusko-pruskog rata te su bile ilustrirane topovima, pušakama i drugim vojničkim motivima.

Dopisnice i razglednice

U austrougarskom kontekstu vjerojatno je najstarija razglednica ona s prikazom opatije Stift Melk an der Donau, poslana na samom kraju 1869. ili godinu, dvije kasnije. Pošteno je reći i da je jedna razglednica ipak otišla iz Hrvatske prije splitske, ali ona nije bila tiskana nego ilustrirana rukom te je poslana iz Samobora 1871. godine, a Spiridone Tocigl je "šprancu" upotrijebljenu za svoju splitsku razglednicu još godinama kasnije koristio za razglednice, ali i za oglašavanje.

- Kontekst nastanka splitskog hotela pod patronatstvom autonomaša Antonija Bajamontija i klima u tadašnjem Splitu, koji je izgledom Prokurativa kopirao venecijanske Procuratie Nuove, osnova su za pretpostavku o tome kako je mogući uzor za nastanak Tociglove reklamne razglednice bila, ako ne razglednica hotela "Bauer Grünwald", onda neka druga rana talijanska razglednica, jer malobrojne rane talijanske razglednice datiraju iz 70-ih godina 19. stoljeća, dodaje Ivan Bogavčić.

- Ista grafička ploča prikaza hotela uporabljena je mnogo puta tijekom idućih godina za ilustrirane reklame hotela i restorana u novinama Gazzetta di Spalato i L’avvenire. Izrazito je neobično da je tek nakon sedam godina tiskana iduća hrvatska razglednica, ustvrdio je Bogavčić.

Jesu li slavni gosti hotela "Bellevue" - Agatha Christie, G.B. Shaw ili Anatole France i drugi - slali iz hotela kartoline? Zacijelo jesu.

---

image

Nobelovac G.B. Shaw u Splitu

Državni arhiv u Splitu
---

Njihovi posjeti, premda jadno dokumentirani, bili su u vrijeme davno prije interneta, mobitela i društvenih mreža te su zacijelo prijateljima u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Americi slali ljubazne razglednice, makar da im dadu do znanja da su u "najlipjem dilu svita".

Uostalom, upravo se za jedan od boravaka G.B. Shawa vezuje anegdota tijekom koje je nastala čuvena krilatica - ča je pusta Londra kontra Spljeta grada! Možda je nastala baš u kavani koja je upravo zatvorena i prepuštena, nadajmo se, boljoj budućnosti. 

---

Glamurozno renoviranje iz 1934.

Premda je hotel "Bellevue" tijekom proteklih 146 godina, otkako ga je otvorio Spiridone Tocigl, mijenjao i ime i vlasnike, vjerojatno je svoju najglamurozniju rekonstrukciju doživio 1934., kad je u sklopu hotela otvorena i kavana te kad mu je otvoren i ulaz iz Ulice bana Jelačića.

U to vrijeme je bio u vlasništvu Prve pučke dalmatinske banke u Splitu, koja je u vlasništvu imala i dio zgrada na Prokurativama.

Novo doba je u svome broju od 10. kolovoza 1934. toj rekonstrukciji posvetilo neobično velik tekst pod naslovom "Split je dobio svoj moderan hotel i sutra se otvara i nova, moderna kafana".

Doista, u hotelu su uvedene novotarije na razini najboljih bečkih i pariških hotela pa se "iz bogatog, mramorom obloženog hala ulazi s jedne strane u restauraciju, s druge u kafanu, a liftom tvrtke Stiegler se ulazi u hotel".

Hotel, piše Novo doba, ima 52 sobe, svaka s centralnim grijanjem, tekućom vodom, toplom i hladnom, ima i nekoliko apartmana, a na prvom katu i klupsku banket salu, posebno povezanu s kuhinjom.

Kuhinja je temeljito preuređena te je imala kapacitet da posluži 400 gostiju odjednom, opremljena je najmodernijim štednjacima i frižiderima, a zidovi restorana su sve do 180 centimetara od poda obloženi orahovinom te je ugrađen moderan ventilacijski sustav koji je omogućavao da se u restoran i kavanu ubaci svakog sata 5000 kubika svježeg zraka te da se sedam puta u jednome satu izmijeni zrak.

Ne zaboravimo, u kavanama, a i posvuda pušenje lula, cigara i cigareta se podrazumijevalo... Novo doba hvali i interijer s luksuznim zavjesama koje tvore fini kontrast crnim, mramornim stolovima i velikim, luksuznim zrcalima nabavljenima od tvrtke “Spectrum”.

Pritom treba reći i da su u to vrijeme hotelske goste u luci ili na kolodvoru dočekivali uniformirani hotelski namještenici te ih minibusom dovozili do recepcije, a posluga je neizostavno nosila odore, svatko prema svome rangu, i bijele rukavice. Glamur u Splitu, koji je tada imao 35 tisuća stanovnika...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I NOBELOVCI SU TAMO PILI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => I NOBELOVCI SU TAMO PILI 2 0 8018 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-29 10:36:09 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-03 19:14:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-03 19:14:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3229 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21781866.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21821912.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21781864.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21781858.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21781852.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/16847728.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/14029322.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21822104.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21822130.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21822166.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/1869265.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","GALUM","Dr\u017eavni arhiv u Splitu","CSU Archives\/Everett\/Profimedia","Arhiv SD"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Najstarija tiskana razglednica ikad poslana s teritorija dana\u0161nje Hrvatske poslana je 1880. iz hotela koji danas nosi ime Bellevue<\/p>","

Hotel 'Bellevue' je 'na najlipjem dilu svita'<\/p>","

Oko privatizacije 'Bellevuea' ve\u0107 se godinama mno\u017ee pravne zavrzlame<\/p>","","

Kavana 'Bellevuea' donedavno je bila mjesto raznih doga\u0111anja, pa i 'Pri\u010digina'<\/p>","

Hotel 'Bellevue' \u010deka bolje dane<\/p>","

Split snimljen oko 1930., kad je u njemu medeni mjesec provodila Agatha Christie sa svojim drugim, 14 godina mla\u0111im mu\u017eem<\/p>","

Nobelovac G.B. Shaw u Splitu<\/p>","

Agatha Christie, kraljica krimi\u0107a<\/p>","

Oja Kodar, Orson Welles i \u0160ime \u0160imatovi\u0107 u kavani \u2018Bellevuea\u2019<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1299","hd_21781866_1920.jpg":"1920x1080","k_21781866_1280.jpg":"1280x1280","k_21781866_1024.jpg":"1024x1024","k_21781866_640.jpg":"640x640","k_21781866_480.jpg":"480x480","k_21781866_340.jpg":"340x340","k_21781866_220.jpg":"220x220","o_21781866_1280.jpg":"1280x866","o_21781866_1024.jpg":"1024x692","o_21781866_640.jpg":"640x433","o_21781866_480.jpg":"480x324","o_21781866_340.jpg":"340x230","o_21781866_220.jpg":"220x148","h_21781866_1280.jpg":"1280x854","h_21781866_1024.jpg":"1024x683","h_21781866_640.jpg":"640x427","h_21781866_480.jpg":"480x320","h_21781866_340.jpg":"340x227","h_21781866_220.jpg":"220x147","pp_21781866_1280.jpg":"1006x1280","pp_21781866_1024.jpg":"805x1024","pp_21781866_640.jpg":"503x640","pp_21781866_480.jpg":"377x480","pp_21781866_340.jpg":"267x340","pp_21781866_220.jpg":"173x220"},{"size0":"861x1040","hd_21821912_1920.jpg":"1920x1080","k_21821912_1280.jpg":"1280x1280","k_21821912_1024.jpg":"1024x1024","k_21821912_640.jpg":"640x640","k_21821912_480.jpg":"480x480","k_21821912_340.jpg":"340x340","k_21821912_220.jpg":"220x220","o_21821912_1280.jpg":"1280x1546","o_21821912_1024.jpg":"1024x1236","o_21821912_640.jpg":"640x773","o_21821912_480.jpg":"480x579","o_21821912_340.jpg":"340x410","o_21821912_220.jpg":"220x265","h_21821912_1280.jpg":"1280x854","h_21821912_1024.jpg":"1024x683","h_21821912_640.jpg":"640x427","h_21821912_480.jpg":"480x320","h_21821912_340.jpg":"340x227","h_21821912_220.jpg":"220x147","pp_21821912_1280.jpg":"1006x1280","pp_21821912_1024.jpg":"805x1024","pp_21821912_640.jpg":"503x640","pp_21821912_480.jpg":"377x480","pp_21821912_340.jpg":"267x340","pp_21821912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1117","hd_21781864_1920.jpg":"1920x1080","k_21781864_1280.jpg":"1280x1280","k_21781864_1024.jpg":"1024x1024","k_21781864_640.jpg":"640x640","k_21781864_480.jpg":"480x480","k_21781864_340.jpg":"340x340","k_21781864_220.jpg":"220x220","o_21781864_1280.jpg":"1280x744","o_21781864_1024.jpg":"1024x595","o_21781864_640.jpg":"640x372","o_21781864_480.jpg":"480x279","o_21781864_340.jpg":"340x197","o_21781864_220.jpg":"220x127","h_21781864_1280.jpg":"1280x854","h_21781864_1024.jpg":"1024x683","h_21781864_640.jpg":"640x427","h_21781864_480.jpg":"480x320","h_21781864_340.jpg":"340x227","h_21781864_220.jpg":"220x147","pp_21781864_1280.jpg":"1006x1280","pp_21781864_1024.jpg":"805x1024","pp_21781864_640.jpg":"503x640","pp_21781864_480.jpg":"377x480","pp_21781864_340.jpg":"267x340","pp_21781864_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21781858_1920.jpg":"1920x1080","k_21781858_1280.jpg":"1280x1280","k_21781858_1024.jpg":"1024x1024","k_21781858_640.jpg":"640x640","k_21781858_480.jpg":"480x480","k_21781858_340.jpg":"340x340","k_21781858_220.jpg":"220x220","o_21781858_1280.jpg":"1280x853","o_21781858_1024.jpg":"1024x682","o_21781858_640.jpg":"640x426","o_21781858_480.jpg":"480x320","o_21781858_340.jpg":"340x226","o_21781858_220.jpg":"220x146","h_21781858_1280.jpg":"1280x854","h_21781858_1024.jpg":"1024x683","h_21781858_640.jpg":"640x427","h_21781858_480.jpg":"480x320","h_21781858_340.jpg":"340x227","h_21781858_220.jpg":"220x147","pp_21781858_1280.jpg":"1006x1280","pp_21781858_1024.jpg":"805x1024","pp_21781858_640.jpg":"503x640","pp_21781858_480.jpg":"377x480","pp_21781858_340.jpg":"267x340","pp_21781858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21781852_1920.jpg":"1920x1080","k_21781852_1280.jpg":"1280x1280","k_21781852_1024.jpg":"1024x1024","k_21781852_640.jpg":"640x640","k_21781852_480.jpg":"480x480","k_21781852_340.jpg":"340x340","k_21781852_220.jpg":"220x220","o_21781852_1280.jpg":"1280x852","o_21781852_1024.jpg":"1024x682","o_21781852_640.jpg":"640x426","o_21781852_480.jpg":"480x319","o_21781852_340.jpg":"340x226","o_21781852_220.jpg":"220x146","h_21781852_1280.jpg":"1280x854","h_21781852_1024.jpg":"1024x683","h_21781852_640.jpg":"640x427","h_21781852_480.jpg":"480x320","h_21781852_340.jpg":"340x227","h_21781852_220.jpg":"220x147","pp_21781852_1280.jpg":"1006x1280","pp_21781852_1024.jpg":"805x1024","pp_21781852_640.jpg":"503x640","pp_21781852_480.jpg":"377x480","pp_21781852_340.jpg":"267x340","pp_21781852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1180","hd_16847728_1920.jpg":"1920x1080","k_16847728_1280.jpg":"1280x1280","k_16847728_1024.jpg":"1024x1024","k_16847728_640.jpg":"640x640","k_16847728_480.jpg":"480x480","k_16847728_340.jpg":"340x340","k_16847728_220.jpg":"220x220","o_16847728_1280.jpg":"1280x786","o_16847728_1024.jpg":"1024x629","o_16847728_640.jpg":"640x393","o_16847728_480.jpg":"480x295","o_16847728_340.jpg":"340x208","o_16847728_220.jpg":"220x135","h_16847728_1280.jpg":"1280x854","h_16847728_1024.jpg":"1024x683","h_16847728_640.jpg":"640x427","h_16847728_480.jpg":"480x320","h_16847728_340.jpg":"340x227","h_16847728_220.jpg":"220x147","pp_16847728_1280.jpg":"1006x1280","pp_16847728_1024.jpg":"805x1024","pp_16847728_640.jpg":"503x640","pp_16847728_480.jpg":"377x480","pp_16847728_340.jpg":"267x340","pp_16847728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1257","hd_14029322_1920.jpg":"1920x1080","k_14029322_1280.jpg":"1280x1280","k_14029322_1024.jpg":"1024x1024","k_14029322_640.jpg":"640x640","k_14029322_480.jpg":"480x480","k_14029322_340.jpg":"340x340","k_14029322_220.jpg":"220x220","o_14029322_1280.jpg":"1280x838","o_14029322_1024.jpg":"1024x670","o_14029322_640.jpg":"640x419","o_14029322_480.jpg":"480x314","o_14029322_340.jpg":"340x222","o_14029322_220.jpg":"220x144","h_14029322_1280.jpg":"1280x854","h_14029322_1024.jpg":"1024x683","h_14029322_640.jpg":"640x427","h_14029322_480.jpg":"480x320","h_14029322_340.jpg":"340x227","h_14029322_220.jpg":"220x147","pp_14029322_1280.jpg":"1006x1280","pp_14029322_1024.jpg":"805x1024","pp_14029322_640.jpg":"503x640","pp_14029322_480.jpg":"377x480","pp_14029322_340.jpg":"267x340","pp_14029322_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x646","hd_21822104_1920.jpg":"1920x1080","k_21822104_1280.jpg":"1280x1280","k_21822104_1024.jpg":"1024x1024","k_21822104_640.jpg":"640x640","k_21822104_480.jpg":"480x480","k_21822104_340.jpg":"340x340","k_21822104_220.jpg":"220x220","o_21822104_1280.jpg":"1280x807","o_21822104_1024.jpg":"1024x646","o_21822104_640.jpg":"640x403","o_21822104_480.jpg":"480x302","o_21822104_340.jpg":"340x214","o_21822104_220.jpg":"220x138","h_21822104_1280.jpg":"1280x854","h_21822104_1024.jpg":"1024x683","h_21822104_640.jpg":"640x427","h_21822104_480.jpg":"480x320","h_21822104_340.jpg":"340x227","h_21822104_220.jpg":"220x147","pp_21822104_1280.jpg":"1006x1280","pp_21822104_1024.jpg":"805x1024","pp_21822104_640.jpg":"503x640","pp_21822104_480.jpg":"377x480","pp_21822104_340.jpg":"267x340","pp_21822104_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1196x702","hd_21822130_1920.jpg":"1920x1080","k_21822130_1280.jpg":"1280x1280","k_21822130_1024.jpg":"1024x1024","k_21822130_640.jpg":"640x640","k_21822130_480.jpg":"480x480","k_21822130_340.jpg":"340x340","k_21822130_220.jpg":"220x220","o_21822130_1280.jpg":"1280x751","o_21822130_1024.jpg":"1024x601","o_21822130_640.jpg":"640x375","o_21822130_480.jpg":"480x281","o_21822130_340.jpg":"340x199","o_21822130_220.jpg":"220x129","h_21822130_1280.jpg":"1280x854","h_21822130_1024.jpg":"1024x683","h_21822130_640.jpg":"640x427","h_21822130_480.jpg":"480x320","h_21822130_340.jpg":"340x227","h_21822130_220.jpg":"220x147","pp_21822130_1280.jpg":"1006x1280","pp_21822130_1024.jpg":"805x1024","pp_21822130_640.jpg":"503x640","pp_21822130_480.jpg":"377x480","pp_21822130_340.jpg":"267x340","pp_21822130_220.jpg":"173x220"},{"size0":"564x710","hd_21822166_1920.jpg":"1920x1080","k_21822166_1280.jpg":"1280x1280","k_21822166_1024.jpg":"1024x1024","k_21822166_640.jpg":"640x640","k_21822166_480.jpg":"480x480","k_21822166_340.jpg":"340x340","k_21822166_220.jpg":"220x220","o_21822166_1280.jpg":"1280x1611","o_21822166_1024.jpg":"1024x1289","o_21822166_640.jpg":"640x805","o_21822166_480.jpg":"480x604","o_21822166_340.jpg":"340x428","o_21822166_220.jpg":"220x276","h_21822166_1280.jpg":"1280x854","h_21822166_1024.jpg":"1024x683","h_21822166_640.jpg":"640x427","h_21822166_480.jpg":"480x320","h_21822166_340.jpg":"340x227","h_21822166_220.jpg":"220x147","pp_21822166_1280.jpg":"1006x1280","pp_21822166_1024.jpg":"805x1024","pp_21822166_640.jpg":"503x640","pp_21822166_480.jpg":"377x480","pp_21822166_340.jpg":"267x340","pp_21822166_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1402","hd_1869265_1920.jpg":"1920x1080","k_1869265_1280.jpg":"1280x1280","k_1869265_1024.jpg":"1024x1024","k_1869265_640.jpg":"640x640","k_1869265_480.jpg":"480x480","k_1869265_340.jpg":"340x340","k_1869265_220.jpg":"220x220","o_1869265_1280.jpg":"1280x934","o_1869265_1024.jpg":"1024x747","o_1869265_640.jpg":"640x467","o_1869265_480.jpg":"480x350","o_1869265_340.jpg":"340x248","o_1869265_220.jpg":"220x160","h_1869265_1280.jpg":"1280x854","h_1869265_1024.jpg":"1024x683","h_1869265_640.jpg":"640x427","h_1869265_480.jpg":"480x320","h_1869265_340.jpg":"340x227","h_1869265_220.jpg":"220x147","pp_1869265_1280.jpg":"1006x1280","pp_1869265_1024.jpg":"805x1024","pp_1869265_640.jpg":"503x640","pp_1869265_480.jpg":"377x480","pp_1869265_340.jpg":"267x340","pp_1869265_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8298814 Threads: 3 Questions: 1706302709 Slow queries: 5093479 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113030267 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pogledajte-prvu-hrvatsku-razglednicu-iz-1880-na-kojoj-je-bellevue-mozda-su-je-u-njegovoj-kavani-ispunjavale-ove-svjetske-face-koje-su-tamo-boravile-1189568 [printLink] => /split/pogledajte-prvu-hrvatsku-razglednicu-iz-1880-na-kojoj-je-bellevue-mozda-su-je-u-njegovoj-kavani-ispunjavale-ove-svjetske-face-koje-su-tamo-boravile-1189568?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 349283 [name] => Hotel Bellevue [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-bellevue [link] => /tag/hotel-bellevue ) [1] => stdClass Object ( [id] => 676336 [name] => slavni gosti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-03 21:14:55 [main_article_id] => 0 [alias] => slavni-gosti [link] => /tag/slavni-gosti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 159167 [name] => razglednica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => razglednica [link] => /tag/razglednica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I NOBELOVCI SU TAMO PILI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pogledajte prvu hrvatsku razglednicu iz 1880. na kojoj je Bellevue. Možda su je u njegovoj kavani ispunjavale ove svjetske face koje su tamo boravile [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21781866.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21781866.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21821912.jpg [title] =>

Najstarija tiskana razglednica ikad poslana s teritorija današnje Hrvatske poslana je 1880. iz hotela koji danas nosi ime Bellevue

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21781864.jpg [title] =>

Hotel 'Bellevue' je 'na najlipjem dilu svita'

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21781858.jpg [title] =>

Oko privatizacije 'Bellevuea' već se godinama množe pravne zavrzlame

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21781852.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/16847728.jpg [title] =>

Kavana 'Bellevuea' donedavno je bila mjesto raznih događanja, pa i 'Pričigina'

Joško Ponoš/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/14029322.jpg [title] =>

Hotel 'Bellevue' čeka bolje dane

Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21822104.jpg [title] =>

Split snimljen oko 1930., kad je u njemu medeni mjesec provodila Agatha Christie sa svojim drugim, 14 godina mlađim mužem

GALUM ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21822130.jpg [title] =>

Nobelovac G.B. Shaw u Splitu

Državni arhiv u Splitu ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21822166.jpg [title] =>

Agatha Christie, kraljica krimića

CSU Archives/Everett/Profimedia ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/1869265.jpg [title] =>

Oja Kodar, Orson Welles i Šime Šimatović u kavani ‘Bellevuea’

Arhiv SD ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan od amblematskih, ali i neshvatljivo zapuštenih splitskih hotela, "Bellevue", ovih je dana zatvoren, a preostali radnici, njih tek nekolicina, poslani na burzu rada.

Time je vjerojatno stavljena točka na više od trideset godina najnovije povijesti hotela oko kojeg su se tijekom desetljeća plele višestruke pravne dubioze, nastale još početkom devedesetih kad je, u jednoj od specifično hrvatskih akcija, stvorena tvrtka "Laurus" koja je, političko-pretvorbenom matematikom, naslijedila nekadašnju "Union Dalmaciju".

---

image

Hotel 'Bellevue' je 'na najlipjem dilu svita'

Božidar Vukičević/Cropix
---

"Laurus" je tada, sjećamo se, preuzeo golemi kapital - dva hotela, dva prenoćišta, osam restorana, kavanu, dvije pizzerije, pet gostionica, dva snack bara, četiri caffe bara, 42 buffeta, pet sezonskih buffeta, sedam restorana društvene prehrane, pekaru, poslovne urede i pet poslovnih prostora i 827 zaposlenika. Do dana današnjeg rasulo se sve i ostao je samo “Bellevue” kao otužni podsjetnik na dane ponosa i slave.

Oprečne reakcije

Trakavica oko pravnog statusa "Bellevuea" toliko je dugo trajala i bila običnom konzumentu dnevnih vijesti zamorna i neshvatljiva, da su vijest o konačnom zatvaranju hotela i njegovoj vrlo izglednoj prodaji jedni dočekali s olakšanjem, a drugi s izrazitim osjećajem nostalgije.

Jednima je jasno da hotel na "najlipšem dilu svita" niti smije niti može računati na bilo kakvu budućnost bez temeljite rekonstrukcije i modernizacije koju može pak donijeti samo pravi vlasnik, a drugi...

---

image

Split snimljen oko 1930., kad je u njemu medeni mjesec provodila Agatha Christie sa svojim drugim, 14 godina mlađim mužem

GALUM
---

Drugi su ga voljeli baš takvog – zapuštenog, loše klimatiziranog, demodiranog i oronulog kakav i jest posljednjih godina. Tijekom svog tog vremena, osim nejasnih i tržišno zapostavljenih činjenica da su baš u tome hotelu odsjedali nobelovci, umjetnici, sportaši, političari i viđeni građani svijeta, o pravim, velikim i europskim danima toga objekta, malo tko znade puno.

Jest, tu je dio svoga medenog mjeseca 1930. godine u rujnu provela Agatha Christie, koja je u hotelu odsjela sa svojim novim, 14 godina mlađim mužem, arheologom Maxom Mallowanom.

Slavni gosti

Priča kaže da je ona obilazila Split, a on Salonu, te da je kraljica krimića i najtiražnija svjetska književnica svih vremena bila ponajviše impresionirana kipom Grgura Ninskog, koji je bio postavljen na Peristil samo godinu dana ranije.

Navodno je i u Splitu gospođa Christie bila jako popularna, premda u novinama toga doba nismo uspjeli naći zapis o njezinu boravku u Splitu, da su joj konobari odbijali naplatiti čaj.

U Split su mladenci došli iz Venecije, potom produžili brodom u Dubrovnik i svoje bračno putovanje okončali u Grčkoj, evidentno se sklanjajući od novinara.

George Bernard Shaw je u Splitu bio više puta i odsjedao je u "Bellevueu", a 1929. u hotelu "Central", tad već u 74. godini kad je, zajedno sa suprugom Charloteom, bio i gost vremešnog don Frane Bulića.

---

image

Nobelovac G.B. Shaw u Splitu

Državni arhiv u Splitu
---

I slavni nobelovac je pogledao Grgura te navodno don Buliću, koji se jako protivio postavljanju kipa Ivana Meštrovića pred sama vrata Katedrale kazao: “Ako već ne možete premjestiti Grgura, premjestite Peristil!”

U "Bellevueu" je odsjedao i Anatole France, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1921., no o njegovu boravku u Splitu i u "Bellevueu", kao ni o drugim slavnim gostima gotela, nema previše zapisa.

Za razliku od hotela u normalnim zemljama svijeta, koji se diče svojom klijentelom, "Bellevue" nije skoro ništa kapitalizirao ni iz činjenice da je upravo tamo, u njegovoj kavani, u nekoliko navrata između 1967. i 1969. godine, kad je na Hvaru snimao nikad završeni film "The Deep (Dead Reckoning)", pio i pušio i Orson Welles. No Orson Welles, zahvaljujući Željku Kerumu, barem ispred "Jokera" ima spomenik, a Agatha, G.B. Shaw i France nemaju ništa.

"Bellevue" nikad nije isticao još jednu izvanrednu stvar na koju bi svaki hotel, ali i grad, bio ponosan. Upravo je Bellevue, naime, tada pod imenom "De la Ville", prikazan na prvoj hrvatskoj tiskanoj razglednici. Bilo je to 1880. godine, u vrijeme kad su se razglednice u Europi praktički bile tek pojavile i istisnule do tada vrlo raširene dopisnice.

- Najstarija do sada poznata tiskana hrvatska razglednica nastala je na kraju 1880. kao novogodišnja čestitka Spiridona Tocigla, vlasnika hotela "De la Ville" u Splitu, utvrdio je Ivan Bogavčić, povjesničar umjetnosti i kolekcionar te osnivač Instituta za vrednovanje i obradu razglednica.

Razglednica je upućena iz Splita 23. prosinca 1880. u te godine otvoreni hotel "Bauer Grünwald" u Veneciji. Hotel "De la Ville" je, prema obavijesti za otvorenje Margherite Viscovich, trebao biti otvoren 1. travnja 1876., međutim, neposredno prije otvorenja novim je oglasom otvorenje odgođeno.

---

image

Najstarija tiskana razglednica ikad poslana s teritorija današnje Hrvatske poslana je 1880. iz hotela koji danas nosi ime Bellevue

---

Stvarno otvorenje hotela bilo je, prema obavijesti uprave, dana 5. lipnja 1876. na južnom dijelu zapadnog krila Prokurativa. Ubrzo nakon hotela najavljeno je i otvaranje restorana u istoj zgradi, koji je 1877. vodila Margherita Viscovich. Već početkom 1880. pojavljuje se u novinama ilustrirana reklama za hotel, u kojoj je najavljeno otvaranje restorana "Tocigl", a nju potpisuje vlasnik hotela Spiridone Tocigl.

Tada se prvi put u novinama pojavljuje ilustrirana reklama čija je ilustracija istovjetna onoj upotrijebljenoj na prvoj razglednici Splita.

- Sama je razglednica dimenzija 84 puta 140 milimetara, kakve su bile uobičajene za tadašnje dopisnice - dodao je Bogavčić, čiji je rad "Prve razglednice na prostoru Hrvatske", u suautorstvu s Ivom Salopek Bogavčić, preklani objavio Peristil, znanstveni godišnjak koji izdaje hrvatsko Društvo povijesničara umjetnosti. Razglednica je napravljena kao vodoravno položen pravokutnik na čijoj se prednjoj strani nalazi u gornjem dijelu okomite osi grafički prikaz hotela, veličine 32 puta 74 milimetra.

Austrougarska pošta uvela je dopisnice 1. listopada 1869., a prva je odaslana već dan ranije. Što se pak razglednica tiče, posebno onih tiskanih, one su nastale tijekom Francusko-pruskog rata te su bile ilustrirane topovima, pušakama i drugim vojničkim motivima.

Dopisnice i razglednice

U austrougarskom kontekstu vjerojatno je najstarija razglednica ona s prikazom opatije Stift Melk an der Donau, poslana na samom kraju 1869. ili godinu, dvije kasnije. Pošteno je reći i da je jedna razglednica ipak otišla iz Hrvatske prije splitske, ali ona nije bila tiskana nego ilustrirana rukom te je poslana iz Samobora 1871. godine, a Spiridone Tocigl je "šprancu" upotrijebljenu za svoju splitsku razglednicu još godinama kasnije koristio za razglednice, ali i za oglašavanje.

- Kontekst nastanka splitskog hotela pod patronatstvom autonomaša Antonija Bajamontija i klima u tadašnjem Splitu, koji je izgledom Prokurativa kopirao venecijanske Procuratie Nuove, osnova su za pretpostavku o tome kako je mogući uzor za nastanak Tociglove reklamne razglednice bila, ako ne razglednica hotela "Bauer Grünwald", onda neka druga rana talijanska razglednica, jer malobrojne rane talijanske razglednice datiraju iz 70-ih godina 19. stoljeća, dodaje Ivan Bogavčić.

- Ista grafička ploča prikaza hotela uporabljena je mnogo puta tijekom idućih godina za ilustrirane reklame hotela i restorana u novinama Gazzetta di Spalato i L’avvenire. Izrazito je neobično da je tek nakon sedam godina tiskana iduća hrvatska razglednica, ustvrdio je Bogavčić.

Jesu li slavni gosti hotela "Bellevue" - Agatha Christie, G.B. Shaw ili Anatole France i drugi - slali iz hotela kartoline? Zacijelo jesu.

---

image

Nobelovac G.B. Shaw u Splitu

Državni arhiv u Splitu
---

Njihovi posjeti, premda jadno dokumentirani, bili su u vrijeme davno prije interneta, mobitela i društvenih mreža te su zacijelo prijateljima u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Americi slali ljubazne razglednice, makar da im dadu do znanja da su u "najlipjem dilu svita".

Uostalom, upravo se za jedan od boravaka G.B. Shawa vezuje anegdota tijekom koje je nastala čuvena krilatica - ča je pusta Londra kontra Spljeta grada! Možda je nastala baš u kavani koja je upravo zatvorena i prepuštena, nadajmo se, boljoj budućnosti. 

---

Glamurozno renoviranje iz 1934.

Premda je hotel "Bellevue" tijekom proteklih 146 godina, otkako ga je otvorio Spiridone Tocigl, mijenjao i ime i vlasnike, vjerojatno je svoju najglamurozniju rekonstrukciju doživio 1934., kad je u sklopu hotela otvorena i kavana te kad mu je otvoren i ulaz iz Ulice bana Jelačića.

U to vrijeme je bio u vlasništvu Prve pučke dalmatinske banke u Splitu, koja je u vlasništvu imala i dio zgrada na Prokurativama.

Novo doba je u svome broju od 10. kolovoza 1934. toj rekonstrukciji posvetilo neobično velik tekst pod naslovom "Split je dobio svoj moderan hotel i sutra se otvara i nova, moderna kafana".

Doista, u hotelu su uvedene novotarije na razini najboljih bečkih i pariških hotela pa se "iz bogatog, mramorom obloženog hala ulazi s jedne strane u restauraciju, s druge u kafanu, a liftom tvrtke Stiegler se ulazi u hotel".

Hotel, piše Novo doba, ima 52 sobe, svaka s centralnim grijanjem, tekućom vodom, toplom i hladnom, ima i nekoliko apartmana, a na prvom katu i klupsku banket salu, posebno povezanu s kuhinjom.

Kuhinja je temeljito preuređena te je imala kapacitet da posluži 400 gostiju odjednom, opremljena je najmodernijim štednjacima i frižiderima, a zidovi restorana su sve do 180 centimetara od poda obloženi orahovinom te je ugrađen moderan ventilacijski sustav koji je omogućavao da se u restoran i kavanu ubaci svakog sata 5000 kubika svježeg zraka te da se sedam puta u jednome satu izmijeni zrak.

Ne zaboravimo, u kavanama, a i posvuda pušenje lula, cigara i cigareta se podrazumijevalo... Novo doba hvali i interijer s luksuznim zavjesama koje tvore fini kontrast crnim, mramornim stolovima i velikim, luksuznim zrcalima nabavljenima od tvrtke “Spectrum”.

Pritom treba reći i da su u to vrijeme hotelske goste u luci ili na kolodvoru dočekivali uniformirani hotelski namještenici te ih minibusom dovozili do recepcije, a posluga je neizostavno nosila odore, svatko prema svome rangu, i bijele rukavice. Glamur u Splitu, koji je tada imao 35 tisuća stanovnika...

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Joško Ponoš/Cropix Duje Klarić/Cropix GALUM Državni arhiv u Splitu CSU Archives/Everett/Profimedia Arhiv SD

Najstarija tiskana razglednica ikad poslana s teritorija današnje Hrvatske poslana je 1880. iz hotela koji danas nosi ime Bellevue

Božidar Vukičević/Cropix

Hotel 'Bellevue' je 'na najlipjem dilu svita'

Božidar Vukičević/Cropix

Oko privatizacije 'Bellevuea' već se godinama množe pravne zavrzlame

Joško Ponoš/Cropix

Kavana 'Bellevuea' donedavno je bila mjesto raznih događanja, pa i 'Pričigina'

Duje Klarić/Cropix

Hotel 'Bellevue' čeka bolje dane

GALUM

Split snimljen oko 1930., kad je u njemu medeni mjesec provodila Agatha Christie sa svojim drugim, 14 godina mlađim mužem

Državni arhiv u Splitu

Nobelovac G.B. Shaw u Splitu

CSU Archives/Everett/Profimedia

Agatha Christie, kraljica krimića

Arhiv SD

Oja Kodar, Orson Welles i Šime Šimatović u kavani ‘Bellevuea’

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pogledajte-prvu-hrvatsku-razglednicu-iz-1880-na-kojoj-je-bellevue-mozda-su-je-u-njegovoj-kavani-ispunjavale-ove-svjetske-face-koje-su-tamo-boravile-1189568 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a0deab10bb76bd845dbd532c68c116d9bfe798cc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pogledajte+prvu+hrvatsku+razglednicu+iz+1880.+na+kojoj+je+Bellevue.+Mo%C5%BEda+su+je+u+njegovoj+kavani+ispunjavale+ove+svjetske+face+koje+su+tamo+boravile&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpogledajte-prvu-hrvatsku-razglednicu-iz-1880-na-kojoj-je-bellevue-mozda-su-je-u-njegovoj-kavani-ispunjavale-ove-svjetske-face-koje-su-tamo-boravile-1189568 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpogledajte-prvu-hrvatsku-razglednicu-iz-1880-na-kojoj-je-bellevue-mozda-su-je-u-njegovoj-kavani-ispunjavale-ove-svjetske-face-koje-su-tamo-boravile-1189568 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I NOBELOVCI SU TAMO PILI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitI NOBELOVCI SU TAMO PILI

Pogledajte prvu hrvatsku razglednicu iz 1880. na kojoj je Bellevue. Možda su je u njegovoj kavani ispunjavale ove svjetske face koje su tamo boravile

Piše Eda Vujević
3. svibnja 2022. - 21:14

Jedan od amblematskih, ali i neshvatljivo zapuštenih splitskih hotela, "Bellevue", ovih je dana zatvoren, a preostali radnici, njih tek nekolicina, poslani na burzu rada.

Time je vjerojatno stavljena točka na više od trideset godina najnovije povijesti hotela oko kojeg su se tijekom desetljeća plele višestruke pravne dubioze, nastale još početkom devedesetih kad je, u jednoj od specifično hrvatskih akcija, stvorena tvrtka "Laurus" koja je, političko-pretvorbenom matematikom, naslijedila nekadašnju "Union Dalmaciju".

"Laurus" je tada, sjećamo se, preuzeo golemi kapital - dva hotela, dva prenoćišta, osam restorana, kavanu, dvije pizzerije, pet gostionica, dva snack bara, četiri caffe bara, 42 buffeta, pet sezonskih buffeta, sedam restorana društvene p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 11:04