StoryEditorOCM
SplitRAZMJENA IDEJA

Početkom lipnja Split će okupiti svjetske stručnjake u području zelenih tehnologija, klimatske promjene važna su tema

Piše Ljubica Vuko
23. svibnja 2023. - 16:50

Prva Green Future konferencija lani je okupila oko tisuću ljudi, ove godine u njezinom drugom izdanju očekujemo još više posjetitelja. Izvrstan je program i govornici. Zašto baš u Splitu? Osim što je naš grad predivan, Split je izvrstan grad za kongresni turizam, Split je oduvijek bio zamašnjak u nekim pozitivnim promjenama. Evo i mi dajemo doprinos tome, kazao je Marijan Čipčić, suoorganizator Green Future konferencija 2023. koja će se 1. i 2. lipnja održati u HNK-u Split.

image

Marijan Čipčić, suorgnizator

Vojko Bašić/Cropix

Organizatori su utorak u splitskom HNK-u predstavili ovogodišnje izdanje Green Future konferencije, a uz njih za istim stolom našli su se Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana, Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Ivana Vladović,direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, te predstavnici sponzora i partnera konferencije.

- Green Future konferencija okuplja svjetske lidere iz područja zelenih tehnologija, urbane i e-mobilnosti, održivog poslovanja i energetike. Cilj nam je da ova konferencija postane platforma i mjesto razmjene ideja svih tih svjetskih stručnjaka na goruću temu, koja je sve prisutnija i tiče se svakog pojedinca, a to su klimatske promjene. One su vidljive, ovih dana svjedoci smo poplava. Ali one nisu samo to. Klimatske promjene utječu na status pojedinca i kvalitetu života. Nama je cilj da iz splitskog HNK, iz Splita pošaljemo poruke kako se te klimatske promjene mogu zaustaviti i putem tehnologija i održivih aktivnosti ih okrenemo u našu korist – istaknuo je Tomislav Buljubašić, suorganizator konferencije.

image

Tomislav Buljubašić, suorgnizator

Vojko Bašić/Cropix

Dožupan Stipe Čogelja naglasio je opredijeljenost Splitsko-dalmatinske županije digitalnoj i zelenoj tranziciji, održivom razvoju, podizanju vještina u turizmu, te plavom gospodarstvu, pa je time sasvim logično bilo uključiti se u ovu konferenciju.

- Uklapamo se u ovu priču, a konferencija će nam pomoći da dobijemo uvid u svjetske prakse što će nam pomoći da nastavimo dobro odrađivati svoj posao, a i da drugi vide da smo i mi u korak sa svim novim trendovima koje postavlja Europska komisija – kazao je Čogelja.

Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada Splita informirala je kako će Grad Split u sklopu ove konferencije organizirati Smart City Expo, ispred zgrade HNK, i predstaviti pametna, digitalna rješenja gradskih tvrtki, a i novu gradsku aplikaciju preko koje će se moći plaćati računi i komunicirati sa gradskom administracijom. Održat će se i panel gradova.

image

Antonija Eremut Erceg

Vojko Bašić/Cropix

Alijana Vukšić kazala je kako su ova i slične konferencije dokaz da je Split baš mjesto gdje dolaze stručnjaci, čije znanje će poslužiti kako bi se razvijali u smjeru održivog turizma.

- Ono što me posebno veseli je to što oni ne dolaze tu da nas uče već i mi možemo puno njih naučiti jer smo mi već dosta napravili u smjeru zelene i plave tranzicije, koja je za nas bitna jer smo grad na moru. Klimatske promjene traže da djelujemo odmah. Preduvjet održivom turizmu je da sačuvamo resurse – kazala je Alijana Vukšić.

image

Tomislav Buljubašić, Antonija Eremut Erceg, Ivana Vladović

Vojko Bašić/Cropix

Ivana Vladović kazala je kako su pred Splitom, Splitsko-dalmatinskom županijom i turizmom ogromni izazovi.

- Godinama smo se borili za brojeve, ti napori su donijeli rezultate. Jedna smo od najprepoznatljivijih destinacija u svijetu, ali sve to je donijelo i neke ne baš lijepe slike od kojih želimo pobjeći. Pitanja koja će se otvoriti na ovoj konferenciji od izuzetnog su značaja za Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije. Radimo puno na digitalizaciji, ali bitna je i naša ljubav prema kraju u kojem živimo. Najzeleniji smo kad smo svoji – kazala je Vladović.

image

Ines Borčić, OTP banka

Vojko Bašić/Cropix

Veliku podršku konferenciji dala je i OTP banka, a Ines Borčić naglasila je kako banka nastoji poslovati i živjeti održivo. Uz to, banka ima snažnu tradiciju na ovom području.

Stanka Babić iz nevladine, neprofitne, humanitarne udruge International Medical Corps Hrvatska, koja također podržava konferenciju i zelenu tranziciju, ukazala je kako nikad više u svijetu nije bilo potrebe za humanitarnom pomoći, a sve to je odraz klimatskih promjena.

image

Dean Marušič i Ines Borčić

Vojko Bašić/Cropix

- Imamo mnoštvo ideja i inovativnih proizvoda koji se tiču održivosti, okoliša, energije i mobilnosti. Dobro je za naše ljude da vide šta drugi imaju reći, a isto tako i mi imamo što reći i pokazati znanje – naglasio je Dean Marušić iz kompanije Ericsson Nikola Tesla.

image

Stanka Babić, Mateo Perak

Vojko Bašić/Cropix

Otpočetka konferenciju podržava i splitski Profico, a Mateo Perak istaknuo je kako stalno sudjeluju u izgradnji lokalnog ekosustava, te im je misija kroz IT rješenja pomoći procesu zelene tranzicije.

image

Organizatori i partneri konferencije

Vojko Bašić/Cropix

Organizatori najavljuju kako će se u sklopu konferencije održati i Startup Challenge za tvrtke koje razvijaju inovativna rješenja u području održivog razvoja. Predstavnici deset startupa moći će predstaviti eko-ideje žiriju, a uz nagrade i stručne savjete, pruža im se i mogućnost umrežavanja s titanima industrije te potencijalnim investitorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 08:45